Last news in Fakti

1 Юни, 2023 08:10 689 0

Регионалните сили в Източна Африка продължават борбата срещу бунтовниците в Източно Конго

  • регионалните сили -
  • източна африка -
  • борба-
  • бунтовници-
  • източно конго

Източноафриканската общност удължи мандата на регионалните сили, които воюват с бунтовници в Източно Конго

Регионалните сили в Източна Африка продължават борбата срещу бунтовниците в Източно Конго - 1
Снимка: Shutterstock

Мандатът на Регионалните сили на Източноафриканската общност, които бяха сформирани, за да сложат край на насилието в Източно Конго, ще бъде удължен до септември, предаде Ройтерс.

През април миналата година седем страни от Източноафриканската общност изпратиха военни части, които да се опитат да се справят с бунтовническите групи, действащи от десетилетия в източната част Конго.

Мандатът на регионалните сили изтече през април и между лидерите от Източноафриканската общност се появиха разногласия как да продължат по-нататък.

Съмненията в ефективността на силите се засилиха, след като техният ръководител генерал-майор Джеф Няга заяви, че подава оставка поради възпрепятстване на работата му и заплахи за сигурността му.

Вчера в Бурунди се състоя среща на върха, на която е било взето решение мандатът на регионалните да бъде удължен до септември.

Информацията, оповестена от говорител на Източноафриканската общност, бе потвърдена и от министъра на отбраната на Конго Жан-Пиер Бемба.

Президентът Феликс Чисекеди обвини регионалните сили, че не са достатъчно агресивни и че не успяват да се справят с бунтовническата групировка М23, която в края на миналата година започна офанзива в източната част на Конго.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА