Last news in Fakti

7 Юни, 2023 19:07 1 249 30

Говори Ердоган: Новото правителство подготвя конституционни промени

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Новият турски кабинет беше свикан на заседание снощи под ръководството на президента Ердоган, за да обсъди настоящата икономическа ситуация и политически въпроси

Говори Ердоган: Новото правителство подготвя конституционни промени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едно от първите неща, които новото турско правителство ще направи, е да подсили семейството, като го защити от "отклоняващи се от нормата тенденции", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че за тази цел правителството ще внесе конституционни изменения, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", информира БТА.

Новият турски кабинет беше свикан на заседание снощи под ръководството на президента Ердоган, за да обсъди настоящата икономическа ситуация и политически въпроси, както и стъпките, които ще бъдат предприети в предстоящия период.

"Обърнете внимание на тези две думи: стабилност и доверие. Ние ще изградим "Века на Турция" със стабилност и доверие", заяви Ердоган на медиен брифинг след заседанието. "Аз казвам още едно нещо: Ние ще предприемем всички стъпки, включително основаване на Банка за семейството и младежта, за да защитим семейството като гръбначен стълб на нашето общество срещу отклоняващи се от нормата тенденции", добави той.

Ердоган каза още, че предложение за конституционни промени, което е било изготвено преди изборите от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ще бъде внесено в парламента.

Предложението на ПСР се отнася до промяна в член 41, за да се предефинира съставът на семейството, като се подчертае, че то е резултат от брак между мъж и жена, за да се избегнат бъдещи опити за разрешаване на еднополови бракове в Турция, посочва изданието.

ПСР и основният ѝ политически съюзник - Партията на националистическото действие (ПНД), получиха 323 места в парламента след изборите на 14 май. Те се нуждаят от още най-малко 40 гласа, за да свикат референдум относно конституционните промени.

Ердоган също така изброи приоритетите на неговото правителство в решаването на проблемите в засегнатите от земетресенията райони, включително строеж на нови постоянни жилища, намаляване на инфлацията, решаване на икономическите проблеми и продължаване на инвестициите в здравеопазването и образованието.

"Целта да бъдем една от първите десет икономики в света изисква да работим и произвеждаме повече", каза още Ердоган, като подчерта, че членовете на новото му правителство имат необходимите квалификации да бъдат сред архитектите на "Века на Турция", като същевременно призна, че работата на кабинета няма да е лесна.

Припомняйки, че лекуването на раните от февруарските земетресения ще продължи да бъде на първо място в дневния ред на правителството и че в рамките на една година ще бъдат предоставени 319 000 жилища на пострадалите от земетресенията, Ердоган каза: "Ще направим така, че нашите градове в зоната на земетресенията да бъдат по-живи от преди в икономическо, търговско, социално и културно отношение".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Достоен за уважението и подкрепата

    20 5 Отговор
    на народа си
  • 3 Реджеп,

    13 0 Отговор
    обуздай еничарите на Карадайъ, искат Истанбулската конвенция, гласуваха срещу теб на изборите.
  • 4 Анонимен

    8 4 Отговор
    Ердо, заповядайте да оправите България, че чок кахър, фена работа, пара йок екмек йок, су йок, аллах бериним версин булгар

    Коментиран от #11

  • 5 Фанфан

    5 20 Отговор
    И ето отговорът на лирата на брътвежите на Ердоган...Турската лира потъна, нещо нечувано се случва с валутните резерви в Турция. Така и да не забравяме онази забрадената му жена какви колосални средства харчи за лични нужди. И тая е е като жената на онази камила - Ясер Арафат, дето се оказа че ходела специално до Париж да со прави маникюр...И това по време, когато толкова много държави даваха пари на палестинците като изнемогващи....НЯМАМ ДУМИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Явно това, че Ердо подготвя закон

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фанфан":

    Срещу джендърите те жегна 🤭
  • 7 Васил

    5 7 Отговор
    Ще ги извози Турците с 200!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не ги наричат животни

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "брежнев":

    да не те скъсят с една телешка глава..

    Коментиран от #14

  • 13 Поумнял

    9 1 Отговор
    Тоя , като нищо може и да си изпълни обещанието! И после защо го избирали?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българските турци

    10 5 Отговор
    Основатели на НАТО са Сащ , съюзник е Бъкингъм а всички останали са членове по предназначение !... Васали няма ...всички са колонии !... Ердоган е неудобен , защото не иска Турция вече да е колония !... Не е ли росто и ясно ?!...Ердоган спечели и на балотажа !... И до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши възродителната си мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция !... Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН и пак на янките и другите "партньори" ще им боли глава !...
    Най големите шарани са ония , които си вярват че турците са прости и неграмотни !...
    "ДелиОрманския и там народа прост, иска си лъжливия диктатор" и с простия си акъл гласуваха за "диктатор" с визия за 2023 , визия за 2053 , визия за 2071, с визия за Туран и нова епоха за Турция за да изградят "Векът на Турция" !!!...Чудно ?! ...Щом простите гласуваха за такива фантазии ...умните и интелигентните за какво ли гласуваха ?!...

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Оооо по не не

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Това е оня Хасан, преди беше с този Ник, после изчезна, и сега се завръща с друг Ник! Обаче докато се появи и го намирисват веднага! Потърси статията "Бойко Борисов в Струмица" в сайта и ще разбереш за кого иде реч! Това беше първия звучен шамар който Хасан изяде в сайта!
  • 21 РеДниК

    7 1 Отговор
    Ром ли си Даскал ли си Мехмет ли си незнам но този дето оспорвате на един дъх пише 10 пъти по дълги коментари от вас.
  • 22 Българските турци

    6 1 Отговор
    За добро или зло тука поне гласуват ! А на вас там ви мързи и да гласувате...все чакате някой да дойде да ви пороби или освободи и да ви оправи ! Не е много голяма загуба да бъркаш родове в българския... не е загуба дори да забравиш или въобще да не знаеш български език и то не само за един прост турчин, но и за всеки оригинален българин живущ в чужбина!... За какво ли може да му послужи ?...За да си запази българското си гражданство ли ?... А някой знае ли колко трябва да се плати за да се освободиш от българско гражданство и колко лесно или колко трудно подписва такива молби президента на Република България ?...
  • 23 Калпазанин

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Даскала":

    А аз като гледам си бая интелигентен, щото аз лично образован циганин не съм срещал ама си личи че сте лбгт фенове само на ракията и простотията. Вземите си аспирин че скоро главите няма да ви минат, Турция ще става все по голям фактор

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Грешка си

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Калпазанин":

    Когато свърши ерата на Ердоган, всичко ще си дойде на мястото!! И след Сюлейман великолепни е станало същото!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: