Last news in Fakti

8 Юни, 2023 18:45 1 549 18

Турция: Очакваме спешни решения от Швеция, за да я пуснем в НАТО

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • реджеп ердоган-
  • хакан фидан

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Стокхолм да върне терористите, ако иска да влезе в Алианса, като заяви, че списъкът с издирваните лица е бил предаден на шведските власти

Турция: Очакваме спешни решения от Швеция, за да я пуснем в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият турски външен министър Хакан Фидан очаква от Швеция да предприеме конкретни стъпки в съответствие с тристранния меморандум, подписан от Турция, Швеция и Финландия, ако иска да се присъедини към НАТО, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“, съобщава БТА.

Турският външен министър проведе телефонен разговор с шведския си колега Тобиас Билстрьом, с когото са обсъдили очакванията на Анкара към Швеция преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. По същата тема Фидан разговаря и с колегата си от САЩ Антъни Блинкън.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Швеция да върне терористите, ако иска да влезе в Алианса, като заяви, че списъкът с издирваните лица е бил предаден на шведските власти.

Според съобщение на шведските медии шведският върховен съд се е съгласил да екстрадира първия поддръжник на ПКК в Турция след подписването на тристранния механизъм. Мъжът е осъден от турския съд през 2014 г. на четири години затвор за транспортиране на чанта, съдържаща канабис, но медиите твърдят, че Турция го търси заради връзките му с ПКК. Окончателното решение за екстрадицията на мъжа предстои да бъде взето от шведското правителство.

Тристранният договор, подписан през юни миналата година, задължава Финландия и Швеция да си сътрудничат с Турция в борбата срещу тероризма, да бъдат прекратени терористичните действия на тяхна територия и да издирваните терористи да бъдат екстрадирани.

След ратификация от турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април т.г., но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 9 Отговор
    Швеция не иска у СССР2, обаче САЩ и Великобритания отдавна я продадоха.

    Коментиран от #2, #4, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нафталин.бенет

    3 13 Отговор
    Ердо почва да изнудва не ми се връзвайте на ОРИЕНТАЛСКИЯ ТЕРИКАТ...
  • 4 Съгласен

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Точно

    Коментиран от #6

  • 5 Ще ,ще.

    1 9 Отговор
    Ще ги пуснеш..
  • 6 честен ционист

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "Съгласен":

    Много ясно, че ще си съгласе. Няма къде да ходиш, гражданино на СССР2

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мсйката-ти евреЙск-а

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Дацопложжда-м
  • 9 ами

    3 1 Отговор
    Швеция също не иска да влиза в НАТО...Скоро пак ще запалят някоя джамия и влизането ще се отложи...
  • 10 Израел

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    За жалост отговорът ми беше ироничен ама ти толко си нискоинтелигентен, че не намери време да помислиш, а обратното- да лаеш.Лек ден шалом
  • 11 Българските турци

    20 3 Отговор
    Членството в НАТО има цена ! Цената която е платена от Турция не е платила нито една от другите членки освен Сащ ! Този пакт е отбранителен , но въпреки тереристичните нападения на ПКК и гранични инциденти и нападения от съседни страни , НАТО винаги са били дискриминационно настроени към Турция и открито са толерирали и приютявали вражеските елементи на ПКК , ФЕТО и всякакви антитурско настроени образувания и елементи ! Когато стана въпрос за сигурноста на Швеция , всички освен Унгария се насочиха с упреци срещу Турция , като сметнаха маловажно факта че Швеция приютява на своя територия лица които са доказани убийци на невинни турски граждани и извършители на въоръжени терористични атаки убили хиляди цивилни и турски войници !...Колкото Шведите имат право да са в сигурност, като се включат в НАТО , толкова и Турците имат правото да претендират със своите условия и искания , защото става въпрос за човешки животи и пролята кръв на хиляди граждани на страната от 1984 година до днес ,от както ПКК се рзиграват на турска територия от лицемерните съюзници и от всички явни врагове на Турция !...Всички искат компромис от Турция и мислят Швеция за защитник на човешки права като забравят че човешките права са валидни и за турците и кюрдите убивани от Шведското ПКК !!!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оооо Роме!

    2 14 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    И простотията тръгна по земята!

    Коментиран от #16

  • 14 РомЕй

    14 0 Отговор
    Щом има подписани спогодби трябва да се изпълняват.

    Коментиран от #15

  • 15 РомЕй

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "РомЕй":

    Тия вече една година от как са се споразумели а все още дори една круша не са предали.
    И кой име виновен пак Турция.
    Ето тва е криво разбраната цивилизация.
  • 16 Ром настаящий

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Оооо Роме!":

    Простотията на Крепостните комуняги тръгна към Берлин и потъна в блатата на Украйна, С Швеция, или цез Швеция, няма излизане от там. Турецките ни братушки от НАТО са безаналогавие и са гордостта на пакта.
  • 17 РайнМен

    5 0 Отговор
    Шведска му работа като след дъжд да вадиш качулка.
  • 18 Глупости на търкалета

    2 4 Отговор
    Ф16 чакате ли....да!!
Новини по държави: