Last news in Fakti

12 Юни, 2023 20:49 2 303 28

Модерна авиация! И Белгия инвестира в изтребители от ново поколение

  • ф-35-
  • авиация-
  • белгия-
  • нато

Първият от 34-те самолета, поръчани от Белгия през 2018 г., на стойност над 3 млрд. евро, се очаква да бъде доставен през декември 2023 година

Модерна авиация! И Белгия инвестира в изтребители от ново поколение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгийското правителство се присъедини към френско-германско-испанското партньорство Scaf, за да помогне за изграждането на "изтребител на бъдещето", предаде белгийската новинарска агенция Белга. Забележителното обаче е, че Белгия вече е поръчала 34 самолета от американския производител „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin). Тези самолети скоро ще трябва да заменят старите Ф-16, съобщи БТА.

Очаква се Белгия да инвестира 360 млн. евро в проекта Scaf от сега до 2030 г., което би трябвало да донесе и дългосрочни икономически ползи за авиационната индустрия. Според Ив Делате, главен изпълнителен директор на валонската компания по аеронавтика „Sonaca“, за Белгия е важно да участва в разработването на следващото поколение изтребители.

Въпреки че повечето белгийски политически партии са ентусиазирани по отношение на Scaf, Зелените са по-колебливи. В крайна сметка военните инвестиции са чувствителна тема за тях, тъй като пацифизмът е част от тяхното ДНК.

Война във въздуха

Проектът не е само за разработване на изтребител, а на цяла система за водене на война във въздуха. Това е и аргументът, използван от белгийското правителство, за да обясни, че участието в етапа на разработване не означава, че то ще закупи самолета, който е резултат от него.

"Това е иновативна програма, която ни позволява да внедрим ноу-хау и високотехнологични иновации", заяви правителствен източник пред фламандския ежедневник „Стандард“. "Но самият самолет е проект за 20 или 30 години. Дотогава все още можем да разглеждаме това, което е налично на пазара".

Това, което е сигурно, е, че изтребителите на „Локхийд Мартин“ няма да бъдат отписани след 20-30 години. Миналият четвъртък ръководителят на белгийските военновъздушни сили генерал-майор Тиери Дюпон даде началото на доставката на първия F-35A Lightning II. Той направи това по време на посещение на американския производител на самолети във Форт Уърт. Първият от 34-те самолета, поръчани от Белгия през 2018 г., на стойност над 3 млрд. евро, се очаква да бъде доставен през декември 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А до сега

    11 3 Отговор
    демоде ли беше или не?
  • 2 Разрешете на Германия

    8 14 Отговор
    да възстанови производството на самолети, защото ще гризнете дръвцето от путин!

    Коментиран от #6, #18

  • 3 Прокурор

    16 7 Отговор
    Още в края на 70-те години белгийското правителство падна заради корупция. Локхийт го купиха за да закупят Ф-16. След това същия сценарий се случи и с японското правителство. За съжаление на евроатлантиците все още сме живи и помним и скоро не се каним да мрем!

    Коментиран от #25

  • 4 ти да видиш

    21 12 Отговор
    Инвестират в скрап! Този ф35 е тотал щета!
  • 5 Параной Патологин

    12 4 Отговор
    Те и във флота много инвестиции имат. Най голямата невидима подводница. Кодово название 404.
  • 6 Ааа не ЕС

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Разрешете на Германия":

    не дава,тези барнат ли шмайзер и жална им майка на всички джендита шорошоиди в Европа!
  • 7 Осъзнавате ли написаното

    27 4 Отговор
    Имаме 34 самолета, 5 поколение за над 3 милиарда! И насреща нашата сделка за 16 самолета, 4 поколение, за същите пари! Два пъти по малко самолети, модел на 50 години!
  • 8 БАЙ КУРТИ

    15 8 Отговор
    То хубаво ама Ю. КОРЕЯ официално се отказа от F -35 . За 2 години има над 14 аварии със този уж супер стелт. И пак да подчертая , че договорът за поръчката ще бъде изпълнен въпреки възраженията на военните. Интересът клати феса.

    Коментиран от #28

  • 9 Джони Факалот

    22 5 Отговор
    Платили по 88 милиона за модерен самолет,и вече започват да им ги доставят. Ние преди тях дадохме авансово почти по 200 милиона за модел преди 50 години, уж модернизиран. И още поне 2 години ще гледаме само картинки.Казвате, тяхното правителство било корумпирано? Не знам, може.
  • 10 Пешо

    13 6 Отговор
    Белгия участва в програмата Ф35 и след като е инвестирала милиарди трябва да го получи,но тук следва въпроса......защо да влизат и да наливат още милиарди в друга програма? Толкова ли е зле този ковчег? За онзи другият ковчег Ф22 вече е общественно достъпно....тотал щета и Пентагона го изтегля от въоръжение,авиониката му технологично отговаря на МИГ29 от началото на 80те
  • 11 Сибирски крепостен

    12 14 Отговор
    Моля, моля и ние в Сибир инвестираме в изтребителен самагон от изгорелите гуми на 60годишен Краз. На петия стакан излитаме към уличният тротоар, ако има такъв де ,щото още немаме пътища.

    Коментиран от #15

  • 12 Шайка

    14 0 Отговор
    Защо ние ЕВРОПА защо си нямаме изтребител а купуваме хамерикански....аа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    12 18 Отговор
    За пишещите по-долу ватенки, обяснявам:
    Хората имат Ф-16 от години и преминават към следващото поколение- Ф-35. България НИКОГА не е имала Ф-16, затова в цената влиза и тренажори, и оборудване, съвместимо с този самолет плюс резервни части и въоръжение! България не купува голи самолети! Да не говорим, че колкото по-голяма е бройката, толкова повече пада цената! Поняли, товарищи? 😂

    Коментиран от #19, #22

  • 15 Малкия Стоянчо

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сибирски крепостен":

    Дядо защо са ти толкова големи очите?Дядо защо пъшкаш?Якият батко защо е плътно зад теб дядо?

    Коментиран от #21

  • 16 ЦРУ

    6 10 Отговор
    Забравете за Су 57, Ф 22 Ф 35, ф 16 блок 70, на мода идва бомбардировач Райдер шесто поколение и нов изтребител готов да замени ф 35 и ф 22 раптор, а България дори още не се е отървала от съветското желязо отпреди век
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Край

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разрешете на Германия":

    Който чака да му разрешат нещо е едно ...НИЩО.
  • 19 Преди

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    да твориш бозътъ, трябваше да се замислиш, че не всите сме ватенки като теб и простокирчо Та Белгия, купува Ф35, за сефте, за които и трябва всичко което си надраскал! Та айде не ни занимавай с евтината пропаганда на САЩ! Тук е България и националните предатели ПП, ДБ и ГЕРБ, трябва да са съдени за държавна измяна ватенко!

    Коментиран от #23

  • 20 Брюкселската зелка

    10 3 Отговор
    Ама как така Ф-16 остарял? ТАгарев, НовФ, Съби и още куп светила ни обясняваха колко е модерен. Това да не е Айфон, че да остарее за година?
  • 21 Сибирски крепостен

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Малкия Стоянчо":

    Стоенчоооо дядовото , пак не си в час, това не са ми очите, а големите мимаду.....ре дето постоянно ги джвакашш. Пак излагашфамилията.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #19 от "Преди":

    Националните предатели са БСП, "ВъZбуждане " и Румен Решетников, ушанка!

    Коментиран от #24

  • 24 Пак ли лазиш

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    в лъжи като националният предател кирил петков? Лази! Гърчи се! Мноо ми е хубаво като гледам!

    Коментиран от #26

  • 25 Любопитко

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Прокурор":

    Приказки от 1001 и една нощ. Сигурно си работил едновременно в ЦРУ, КГБ, МИ 6 и ГРУ. Как така не сме чували за теб.
  • 26 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пак ли лазиш":

    До сега съм чул само един посланик, чиято страна е посочила България за вражеска държава, да казва за кого трябва българите да гласуват, вата!
    Да се сещаш кой е посланика, коя е държавата и за коя партия трябва да се гласува?М? 😂

    Коментиран от #27

  • 27 Малкия Иванчо

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    За козяк и демократите в сащ, дето ни плащат трябва да гласуваме сега и завинаги.
  • 28 Драги ми Смехурко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ КУРТИ":

    Хайде бе ! Ама ти си като едно лъжливо овчарче бре. Верно ли това

    И като излъжеш какво ще спечелиш ?
Новини по държави: