Last news in Fakti

12 Юни, 2023 05:59 1 130 12

Проевропейското движение "Европа сега" спечели предсрочните парламентарни избори в Черна гора

  • черна гора-
  • избори-
  • парламент-
  • европа сега

Победителите ще търсят колиционни партньори, за да управляват

Проевропейското движение "Европа сега" спечели предсрочните парламентарни избори в Черна гора - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проевропейското движение "Европа сега" печели най-голяма подкрепа на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Черна гора, но ще трябва да търси коалиционни партньори, за да осигури стабилно управление на страната.

Новосформираното движение е подкрепено от 25,6 на сто от гласувалите вчера според предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и проучване (ЦеМИ) при обработени 99 процента от представителната извадка.

На второ място се нарежда Демократичната партия на социалистите (ДПС), чийто лидер доскоро беше бившият президент на страната Мило Джуканович. Коалицията около ДПС печели 23,8 процента. Джуканович, който бе в управлението на страната около 30 години, се оттегли от лидерския пост, след като през април изгуби президентския балотаж от другия лидер на „Европа сега“ – настоящият президент Яков Милатович.

Вчерашните избори са решаващи за преодоляване на политическата криза в страната и за продължаването ѝ по пътя на евроинтеграцията.

Адриатическата държава с население от около 620 000 души е член на НАТО от 2017 година и има статут на страна кандидат за членство в ЕС от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-много от държавите в региона в евроинтеграционния процес, но миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не бе постигнато.

Водачът на листата и един от основателите на “Европа сега” Милойко Спаич определи снощи победата като историческа.

Мисля, че в Европа не се е случвало извънпарламентарна партия, която съществува от август миналата година, т.е. десет месеца, да победи на избори, каза Спаич на пресконференция в Подгорица.

Движението “Европа сега”, което подкрепя по-тесни връзки със Сърбия, обаче няма да може да формира самостоятелно правителство.

Спаич коментира, че формацията би търсила партньори за съставяне на правителство сред всички, които споделят ценностите на “Европа сега” и със сигурност ще формира проевропейско правителство. Той изключи обаче коалиция с ДПС, която управлява страната от 1990 до 2020, както и с движението УРА на настоящия премиер Дритан Абазович.

УРА се яви на изборите в коалиция с Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Коалицията печели 12,3 процента от гласовете.

Преди тях се нарежда коалицията “За бъдещето на Черна гора” с подкрепа от 14,8 процента. Формацията е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителство след изборите през 2020 година.

Над 542,000 черногорци имаха възможност вчера да избират измежду 15 партии и коалиции. Избирателната активност беше 56,6 процента по данни на ЦеМИ – най-ниската от излизането на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година.

Държавната избирателна комисия ще обяви окончателните резултати през следващите дни.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    5 2 Отговор
    Редкият късмет на Вашингтон е да изолира Белград на българската граница.
  • 2 Актуалният Свят е простичък

    14 2 Отговор
    Правителствата във всички земни точки са само две - "проевропейски" и "пропутински",трето не е Разрешено!
  • 3 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Наивни като нас преди години.

    Коментиран от #4

  • 4 Гориил

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Това е еуфорията на самоунищожението.
  • 5 Доротея

    10 2 Отговор
    Колкото Бойко Борисов е проевропеец, толкова и ,,Европа сега"! Истинските джендари там не са във властта, както ПП-ДБ тук!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 африканска заплата

    10 3 Отговор
    Е,и ние скачахме по площадите и искахме евроупа.Но сега не виждам някой да скача,като взема заплата.Но какво става с украинското контранастъпление!Защо дойчи зелии мълчи по въпроса?Я какво пишат украинските блогъри;От Кривой Рог,родното място на диктатора!Вследствие недостига на промишлена вода,големите заводи в града преустанивяват работа за неопределено време.Браво,терористе,какъв мил жест за съгражданите,да си търсят нова работа
  • 8 Просто човек

    2 8 Отговор
    Чакаме ви в ЕС 🇪🇺
  • 9 Алфа

    6 1 Отговор
    Има си хас в Европа да не спечели проевропейска партия , както каза наш Киро ....ала бала и печелиш.
  • 10 Хей юрналисти

    4 0 Отговор
    "Адриатическата държава с население от около 620 000 души,,,,
    Над 542,000 черногорци имаха възможност вчера да избират измежду 15 партии и коалиции".
    Само 80,000 деца до 18 години?
    И всички са гласували ?
    Да ви @ба на юрналистиката .
    За нищо не ставате само за $близ@
  • 11 Б.М Б.

    1 0 Отговор
    Абе и техния Козяк, трудно подрежда мнозинство!
  • 12 Хомосапиенс

    0 1 Отговор
    Умни хора са черногорците.