Last news in Fakti

15 Юни, 2023 10:50 1 700 7

Сателит на Ватикана полетя към Космоса

  • aleteia-
  • spei satelles-
  • сателит-
  • ватикана-
  • папата-
  • папа франциск-
  • послание-
  • космос

Една дума на надежда може да бъде безкрайно малка, но може да достигне до всеки и навсякъде

Сателит на Ватикана полетя към Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Мисията Spei Satelles на Ватикана стартира успешно от американската база във Ванденберг, Калифорния, предаде Aleteia.org.

Spei Satelles (на латински „Пазител на надеждата“) пренася в Kосмоса послание на папата. Сателитът, носещ на борда нанокнига с думите на надежда от папа Франциск, произнесени на площад Свети Петър през 2020 г., когато човечеството беше изправено пред най-острата фаза на пандемията, бе изстрелян успешно, предаде Vatican News.

Когато навлезе в орбита, сателитът, създаден от Политехническия университет в Торино, Италия, ще излъчи откъси от посланията на надежда на папата, които могат да бъдат прихванати от радио любители по целия свят.

Една дума на надежда може да бъде безкрайно малка, но може да достигне до всеки и навсякъде, дори в Космоса. „Spei Satelles“, „Пазител на надеждата“, е името на космическата мисия, насърчавана от Ведомството за комуникация на Светия престол, координирана от Италианската космическа агенция, в която участва Националният изследователски център (Cnr), който осъществиха нанокнигата, катедрата по механично и аерокосмическо инженерство на Торинската политехника, която построи сателита, и студентите от Салезианския университетски институт във Венеция. Пастирската и културна координация на мисията беше поверена на цифровия апостолат на Торино.

„Посланието на папа Франциск в Космоса е знак и образ на нежност, един благослов за света“, обяснява отец Лусио Адриан Руис, секретар на Ведомствто за комуникация и идеатор на целия проект Spei Salletes. „Днес този проект става реалност благодарение на многото институции и хора, които избраха да се присъединят и обединят усилията си. Необятността на Космоса винаги ни кара да мечтаем и днес всички ние трябва отново да мечтаем заедно с надеждата, че мирът, така жадуван, ще се завърне в света, като ангажира всички нас. Смятам тази иницатива като първи голям плод и знак за надежда. Работата заедно, за да донесем този знак на надежда, ни прави повече приятели, братя и сестри сред нас, „Fratelli tutti“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майтапчия

    6 2 Отговор
    пращат отчет на начаството
  • 2 Булба67

    5 0 Отговор
    Е,Ватикана има много ,,сателити"по света!
  • 3 Тея са лу ди

    6 1 Отговор
    Къв сателит? Да ползват некой ангел за посланията си.
    Инквизицията е горила на клада учените, а сега искат наготово

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    8 2 Отговор
    Абе, Ватиканата! Кога ще се извините за ония орица къде ги горихте по кладите 500 години, понеже те казваха че има Космос и че Земята не е център на вселената?
    Мушмуроци третополови вие!
  • 6 Механик

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тея са лу ди":

    Правилно. Таман и аз това си помислх.
  • 7 Не на руските чуждици

    3 2 Отговор
    Хйде руският патриарх, с Роскосмос да не изостава. На кво прилича това.