Last news in Fakti

15 Юни, 2023 11:32 763 7

Китайският лидер Си Дзинпин празнува 70-годишен юбилей

  • китай-
  • пекин-
  • си дзинпин-
  • лидер-
  • годишнина-
  • рожден ден

Той е роден на 15 юни 1953 г. в Пекин, Китай

Китайският лидер Си Дзинпин празнува 70-годишен юбилей - 1
Източник: БГНЕС

На 15 юни, тази година, се отбелязва 70-ият рожден ден на Си Дзинпин, върховният лидер на Китайската народна република. Като генерален секретар на Комунистическата партия на Китай (КПК) и президент на Китайската народна република, Си Дзинпин се очерта като значима фигура на глобалната сцена, оставяйки незаличима следа в политическия пейзаж на Китай, пише китайското електронно издание Newstracklive.

Тази статия проследява живота и постиженията на Си Дзинпин, като подчертава неговия лидерски стил и ключови политики, които са оформили посоката на Китай по време на неговия мандат, отбелязва авторът на материала.

Си Дзинпин е роден на 15 юни 1953 г. в Пекин, Китай. Баща му, Си Жонсун, е бил виден революционер и политик, един от основателите на Комунистическата партия на Китай. Тази фамилна връзка с партията "осигури на Си Дзинпин солидна основа в политическата идеология от ранна възраст“. По време на бурните години на Културната революция семейството на Си е изправено пред значителни предизвикателства и трудности, включително принудително разселване и отделяне.

Си Дзинпин получава висшето си образование в университета Синхуа, където учи химическо инженерство. През това време той става политически активен и се присъединява към комунистическата партия през 1974 г. Страстта на Си към политиката и отдадеността му на партията проправят пътя за изкачването му в редиците на ККП.

Политическата кариера на Си Дзинпин започва в селските райони на Китай, където той заема различни длъжности в местното правителство. "Неговият ранен опит в работата със селските общности и неговият ангажимент за облекчаване на бедността оформиха гледната му точка за управлението и бяха основата на по-късните му политики, фокусирани върху изкореняването на бедността“, отбелязва китайското англоезично издание.

Лидерските способности на Си бързо са признати бързо и той се издига в йерархията, заемайки ключови позиции в провинциите Фудзиен и Джъдзян.

През 2007 г. Си Дзинпин става член на Постоянния комитет на Политбюро, най-висшият орган за вземане на решения в Китай. Това бележи ключов момент в политическата му кариера, поставяйки началото на бъдещото му ръководство на страната. През 2012 г. Си е назначен за генерален секретар на Комунистическата партия на Китай, поемайки позицията на върховен лидер и наследявайки Ху Дзинтао. На следващата година Си стана и президент на Китайската народна република, като консолидира властта си и даде знак за нова ера в китайската политика.

"Лидерският стил на Си Дзинпин се характеризира с комбинация от твърдост и прагматизъм“, отбелязва авторът. Той "подчертава важността на поддържането на единството и стабилността на Комунистическата партия, като същевременно се застъпва за силен и проспериращ Китай“. Политиките на Си са фокусирани върху няколко ключови области, включително икономическа реформа, усилия за борба с корупцията, намаляване на бедността и утвърждаване на влиянието на Китай на световната сцена.

Под ръководството на Си Китай преследва амбициозна икономическа програма, като дава приоритет на иновациите, технологичния напредък и развитието на стратегически индустрии. Инициативата "Един пояс, един път“ (BRI), стартирана през 2013 г., има за цел "да подобри свързаността и да насърчи икономическото сътрудничество между Китай и страни от Азия, Европа и Африка“, отбелязва още медията, като посочва, че този "този гигантски инфраструктурен проект има значителни геополитически последици, укрепвайки глобалното влияние на Китай“.

"Си Дзинпин също така оглави широка антикорупционна кампания, насочена както към високопоставени служители, така и към бюрократи от по-ниско ниво. Тази кампания, известна като подхода "тигри и мухи“, има за цел да изкорени корупцията на всички нива на управление, като възстанови общественото доверие в партията и правителството“, пише Newstrack.

"Освен това ангажиментът на Си за намаляване на бедността е централен фокус на неговото президентство. Китай постигна забележителен напредък в намаляването на бедността, измъквайки милиони хора от крайната бедност. Визията на Си за постигане на умерено проспериращо общество е движеща сила зад политиките, насочени към подобряване на поминъка, насърчаване на развитието на селските райони и преодоляване на разликата в богатството и др.“, отбелязва в заключение китайското издание.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой ли ше умре първи

    2 6 Отговор
    Жужето или китаеца🤣🤣🤣

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Опорка

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кой ли ше умре първи":

    Байдън, очевидно
  • 4 Пожелание

    2 2 Отговор
    Да иляди! Успешно да управлява света.
  • 5 Сменям си ник-а

    3 2 Отговор
    Руският президент Владимир Путин поздрави китайския президент Си Дзинпин за 70-ия му рожден ден.
  • 6 Наблюдател

    1 2 Отговор
    Доброволните руски роби още от сега трябва да се преориентират към нов обект на обожание и към нов господар. В противен случаи ще бъдат подложени на нервни сривове, истерични конвулсии и суицидни желания.
  • 7 n√Варна

    1 0 Отговор
    А защо не писАхте, че миналата година е е празнувал 69-я си юбилей.
    Не мога да разбера, юбилеят му ли е 70-годишен или Си Дзинпин празнува някаква годишнина.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания