Last news in Fakti

22 Юни, 2023 04:26 4 520 65

Не е лесно да се обясни „изненадата“ от 22 юни 1941 г.

  • сталин-
  • хитлер-
  • третия райх-
  • велика отечествена война-
  • нападение

Сталин към Меркулов: Вашият "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката

Не е лесно да се обясни „изненадата“ от 22 юни 1941 г. - 1
Снимка: Shutterstock

От 22 юни 1941 г. изминаха точно 80 години, но ключовите въпроси, свързани с тази дата както и преди остават без отговор. По-точно не са известни причините за странното развитие на събитията в първия ден на съветско-германската война. Не е ясно докрай и това защо въпреки юнската катастрофа, когато успехът на Вермахта превъзхожда неговите собствени очаквания, Съветският съюз не само е можел да не претърпи поражение в 1941 г., но е и можел да обърне хода на историята на 180 градуса.

Това че нападението на 22 юни е било внезапно, е едно от малкото достоверни неща, известни за тази дата. Даже директива N 1, приета в 21 ч. на 21 юни 1941 г., говори, че никой не е очаквал сериозно нападението. Фразата „в утрото на 21 юни 1941 г. да се разгърне по полевите летища цялата авиация, в това число и военната“ трудно се произнася в условията на подготовка за надигащ се конфликт. Под директивата са се подписали военни, които несъмнено са знаели, че съветската авиация (нито личният състав, нито материалната част), не е готова за нощни полети. За това говори и друга точка от директивата: „войниците да са разположени разсредоточено и замаскирано“. Невъзможно е да се готвиш за отразяване на мащабен внезапен удар и да държиш войската разпръсната. Първо трябва войската да се съсредоточи по направленията на очакваните главни удари.

Че директивата е правена набързо, показват думите: „през нощта на 22 юни 1941 г. тайно да се заемат огневите точки на укрепените райони по държавната граница“. Често това е било неизпълнимо – нощен марш от местата, където са се намирали частите на РККА, в редица случаи е бил твърде продължителен. Повече от всичко създателите на директивата са очаквали само авиационни и артилерийски удари. В такъв случай маскировката и разсредоточаването е оптималният вариант. И така, на 21 юни вечерта не са очаквали мащабно нахлуване, макар че на пръв поглед това е изглеждало невъзможно.

Не е лесно да се обясни изненадата на събитията на 22 юни. През 1940 г. не се публикуват никакви документи от съветската страна и можеше да се разказва, че цялата вина е на коварния Хитлер. На ХХ конгрес на КПСС е разкрита публичната тайна: СССР е имал разузнаване, което е предупреждавало за коварството на врага. За да се обясни внезапността е било решено да се припише всичко на Сталин. При Брежнев историците частично го реабилитират като се позовават на противоречивостта на данните от разузнаването. При това се премълчава, че датата на нападението се променя до и след 22 юни, и това никого не е учудвало.

През 90-те години историографията прави още един кръг на това поле. Първо възниква версията, че стремежът да се прехвърли всичко на противоречивите разузнавателни данни е обичайното прехвърляне на вината върху командния състав. Започвайки от 1999 г. тенденцията бавно се сменя на „новобрежневска“. „Сведенията за направленията за настъпление на Вермахта са били твърде непоследователни“, пише един от най-добрите военни историци Михаил Мельтюхов.

През юни 1941 г. съветското разузнаване предполага, че на границата със СССР немците са имали 122 дивизии, което е съответствало на истината (на 21 юни те са били 123). Но да се направят от тези точни цифри правилно изводи, е било невъзможно. В действителност немските въоръжени сили са имали общо 206 дивизии, от които 123 са прехвърлени на границата. Затова като е знаела реалния брой на немските дивизии, съветската страна е очаквала те да бъдат два пъти повече и е считала, че те не са готови за удар.

Заради засекретените архиви на спецслужбите е трудно да се установят причините за такава странна систематична грешка. Никой в СССР не е могъл да предположи, че немците, спечелили големи победи, ще разгърнат незначителна военни сили и през цялото време ще рискуват поражение.

Може да се сгреши с общия брой на дивизиите, но има много други косвени индикатори, които никога не подвеждат. Ако чуждестранна армия се готви за нападение, нейното посолство винаги е в курса на нещата. Още на 11 юни НКГБ съобщава, че посолството на Германия в Москва се готви за евакуация, а в „мазето на посолството се изгарят архивни документи“. На 16 юни съветските подслушвателни устройства фиксират думи на германския посланик за нападение над СССР в близките дни. Руският историк Мельтюхов предполага, че от този момент съветското ръководство е знаело за нападението. Също така в сборник документи на НКГБ се говори за масово отпътуване от 10 юни 1941 г. на сътрудници на посолствата от Оста. Направо казано, в историята има малко примери за такава суета в дипломатическо представителство, която да се окаже лъжлива тревога.

На 17 юни Сталин псувайки е изразил съмненията си за истинността на донесенията, в които като първа точка е стояло следното: „Всички военни мероприятия на Германия по подготовката за въоръжено настъпление срещу СССР са напълно завършени и удар може да се очаква всеки момент“. Резолюцията, която слага главата на съветската държава звучи така: „До другаря Меркулов. Вашият "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката. Това не е "източник", а дезинформатор. Й. Сталин".

За да закрие окончателно въпросът за внезапността, си струва да се напомни как на 21 юни 1941 г. Иван Бунин, живеещ във Франция, просто като е прочел съботните вестници, е записал в дневника си следното: „Навсякъде тревога. Германия иска да нападне Русия? Финландия евакуира жените и децата от градовете. ...Фронтът срещу Русия е от Мурманск до Черно море? Купихме в града швейцарски вестници: отношенията между Германия и Русия навлязоха в особено остра фаза“.

И все пак има обяснение за „невъзможната внезапност“. Причината са две синхронни грешки на Хитлер и Сталин. Последният е предполагал, че Хитлер не може да го нападне, защото това би противоречало на елементарната логика. Към пролетта на 1941 г. не е решила проблема Англия и не е имала флот, за да се разправи с нея в близко бъдеще. Нападение над СССР би създало ситуация, в която Великобритания би открила втори фронт. Към това трябва да се прибави факта, че до 22 юни СССР е играл важна роля за осигуряването на Германия с материали за война. В първата половина на 1941 г. през СССР минават 72% от немския внос. Удар по Москва от една страна ще постави Хитлер в менгемето на блокада, а от друга, под дамоклевия меч на втория фронт. И въпреки това Сталин нещо не е взел предвид. Фюрерът, вземайки решение за нападение над СССР, не е знаел това, което Сталин е знаел. Затова Хитлер не е предполагал, че СССР е най-силната сухопътна държава в света. Той е изхождал от разпространената на Запад представа, че заради недостатъците на нейния режим, комунистическа Русия е извънредно слаба. Затова Хитлер е предполагал, че войната със СССР ще трае седмици, през които британците не могат да повлияят на ситуацията. Затова неговият план е бил напълно строен и логичен, но в основата си неверен.

Именно в първите седмици след нападението се е разиграла и известната грозна сцена, когато Жуков заради саркастични забележки е изритан от Сталин и Берия от сградата на Народния комисариат по отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    45 16 Отговор
    Освен известния военен план "Барбароса" се подготвя и икономически план за ограбването на окупираните съветски територии. Планът се ражда в бурно време за Третия райх, тъй като Германия е силно зависима от вноса на храни. Британската морска блокада застраши продоволствената ситуация в нацистка Германия. Следователно той трябваше да ограби Съветския съюз, като залови всички хранителни запаси. Резултатът от този грабеж ще бъде гладът на 20 до 30 милиона души. Вашите съюзници, както и днес, бяха безразлични към живота на руснаци, украинци, беларуси и т.н. За тях всички славяни са роби.

    Коментиран от #7, #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хитлер нарушава забраната

    35 8 Отговор
    За въоръжаване след Ньойския мирен договор сега се нарушава договора НАТО да не се разширява на изток ама май и Япония от далечния изток се натяга да наруши безусловната капитулация и забраната за въоръжаване

    Коментиран от #45

  • 5 Гориил

    25 15 Отговор
    Сталин никога не се е доверявал на никого, страдал е от параноични подозрения и винаги е проверявал разузнавателните доклади, които са идвали до него. Но факт е, че в навечерието на инвазията върху Кремъл се стовариха планини от дезинформация, включително от столиците на съюзническите страни. Имаше нещо ирационално, подсъзнателно и дори сюрреалистично в това поведение на Лондон, Париж и Вашингтон. Но такава е природата на западната омраза към Русия и руснаците.
  • 6 пламен

    20 11 Отговор
    Двата хищника от съюзници, станали врагове.
  • 7 даката

    35 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    В Москва също имат планове за световно господство. Всичко щяло да бъде съветски републики подчинени на Москва. Навсякъде ще има местни НКВД ръководени от съветски чекисти и концлагери като гулак.
    Тези народи изпитали германската и руската окупации предпочитали германската.....даже Георги Димитров се вижда принуден да пише на Сталин да се спре с насилията изнасилванията побоищата и грабежите на съветската окупационна армия в България. Архивите не лъжат.

    Коментиран от #11

  • 8 пламен

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "капитан петко войвода":

    Същият обаче се е водил на заплата като руски агент

    Коментиран от #15

  • 9 Кирил

    29 15 Отговор

    До коментар #3 от "капитан петко войвода":

    Тя и Райна Княгиня обичала русия, пък те като дошли убили трима от синовете й, а четвъртия излиза инвалид от концлагера в Ловеч
  • 10 История

    25 18 Отговор
    Който не я познава е обречен.
    Очакваме срещата на БРИКС с голям интерес. Браво на Радев
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 История

    14 17 Отговор
    Който не я познава е обречен.
    Очакваме срещата на БРИКС с голям интерес. Браво на Радев
  • 13 пламен

    34 33 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    България под съветска окупация изостава и става много по бедна от Гърция.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хайл 14 /88

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    Тогава стамболов и турчев са агенти на нато и ес по твоята логика
  • 16 Чегевара

    26 20 Отговор
    След като всеки ден русия твърдеше че няма да напада Украйна, в 4 часа сутринта вероломно започна агресията.

    Коментиран от #19, #24

  • 17 Гаглей

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл 14 /88":

    Да и аз си помислих, че сме 2021
  • 18 Гаглей

    19 15 Отговор
    Много се гордеят болнавите русофили, че уж който е тръгнал към Русия си е патил. Ама с цената на какво бе десетки милиони жертви???? Смешно и жалко самосъзнание
  • 19 Гориил

    10 11 Отговор

    До коментар #16 от "Чегевара":

    Бих го нарекъл изтласкване на НАТО от източната и южната част на Украйна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До 1989 г

    30 21 Отговор

    До коментар #13 от "пламен":

    България е на 2-ро място в света в сферата на образованието, 5-то в здравеопазването. 20-та по икономическо развитие... И въобще не е бедна, както вече 33 г сороските медии ти втълпяват.

    Коментиран от #25, #27, #28, #39

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТрампЛин

    15 3 Отговор
    Как няма да е изненада, като само две годни по-рано СССР и Хитлеристка Германия подписват пакт за ненападение и поделят Полша! Кой е очаквал подобна постъпка? Чета по-долу, че Съюзниците предоставили фалшива информация на Сталин?!? Те не трябваше и помощи да им изпращат! Да развържеш ръцете на Хитлер за да нападне Франция и Англия, да завземе цяла Европа, от това по-голямо престъпление Няма!!!
  • 24 Хайл 14 /88

    25 19 Отговор

    До коментар #16 от "Чегевара":

    Ти къде прочете, че руснаците са казали това? Украинците НЕ СПАЗИХА МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ПОД ДАВЛЕНИЕТО НА НАТО И САЩ И ЗА ТОВА ГО ЯДЪТ СОПОЛИФ
  • 25 ТрампЛин

    16 19 Отговор

    До коментар #21 от "До 1989 г":

    Ахахахаха, ахахахахх🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 защо второ? Защо не първо? Аааа, забравих, Русия е на първо. Здравеопазване🤣🤣🤣🤣🤣🤣 икономика на кое викаш? На двайсето??? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТрампЛин

    28 14 Отговор

    До коментар #21 от "До 1989 г":

    Защо бяхме оградени с бодлива тел и кльоновете бяха насочени на вътре, както е в затворите? Кой би си помислил да бяга от този рай? Кой?

    Коментиран от #30, #35

  • 28 ТрампЛин

    20 7 Отговор

    До коментар #21 от "До 1989 г":

    Ама имайте малко мяра като лъжете! Не всички пишещи тук са тинейджъри.
  • 29 Хайл 14 /88

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "ТрампЛин":

    Ти явно си от този тип който знае че "катализатор" го има само в автомобилите. Столицата на Швеция поне знаеш ли? Или си от новото образование😂
  • 30 Хайл 14 /88

    10 13 Отговор

    До коментар #27 от "ТрампЛин":

    Ти сигурен ли си, че кльоновете бяха насочени навътре?

    Коментиран от #60

  • 31 7676

    23 15 Отговор
    Отворете архивите . Сталин е щял да
    атакува 2 седмици по късно.Руснаците
    криеха, че не им е обявена война и са
    нападнати вероломно. Преди нападението
    немския посланик Шуленбург връчва
    на Молотов меморандума за обявяването
    на война.Същото прави и Рибентроп , който
    в същия час връчва същия меморандум на
    съветския посланик в Берлин.В този акт
    подробно са описани причините поради
    която Германия извършва нападението.
    Усетил е Хитлер брадвата над него от
    Сталин и решава да удари.Едва ли не е
    знаел, че война на два фронта е пагубна
    за немците.Съсредоточената 6 000 000
    съветска армия е пометена бързо, защото
    се е готвела за атака.Нямало е никакви
    рубежа и защитни валове. Военното
    оборудване което вземат немците, се
    ползва от тях около 3 год.Следва и
    унищожаването на втория ешелон.Най
    добрите войски са унищожени.Сталин е
    разбрал, че мечтите и бляновете му за
    завладяването на Европа са провалени.
  • 32 ФАЩ са заплаха за света

    20 19 Отговор
    Светският съюз даде 27 млн жертви и победи фашизма, който Сащ пак възраждат. Манипулациите идват от военнолюбците сащ и Англия, чието население не знае какво е война. Когато разберат, ще е късно.

    Коментиран от #36, #40, #55, #63

  • 33 1253

    19 7 Отговор
    През лятото на 1940 , Сталин руския приятел и съюзник на Хитлер съсредоточава 220 дивизии на източната гранница на Германия и всяка седмица нови и нови руски дивизии идват, през това време всички Германси войски са във Франция във война срещу Англия. Доклада на германското военно разузнаване е че Русия планира да нападне германия на 10 юли 1941 г. Голяма е била изненадата на германците когато са нападнали ис срещу тях е имало не 220 руски дивизии със а 550 дивизии с 14 000 танка и 19 000 самолета разположени на гранницата. Русия нарушава договора си с Германия, нападат и окупират Балтийските страни и източна Румъния, Русия напада Финландия, а на Хитлер казват че Русия искала да гарантира независомоста на България за това щели да изпратят и настанят в България Руска армейска група. Та толкова за неочакваното нападение.
  • 34 ТрампЛин

    8 4 Отговор
    Изходяща Виза!!! Точка! Открит Лист!!! Точка!

    Коментиран от #47

  • 35 Хайл 14 /88

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "ТрампЛин":

    Ти сигурен ли си, че кльоновете бяха насочени навътре?
  • 36 ТрампЛин

    19 16 Отговор

    До коментар #32 от "ФАЩ са заплаха за света":

    Русия даде тези жертви поради алчния си г.з!!! Това беше цената която трябваше да плати руския човек, заради вероломния характер на Сталин! Цяла Европа, цял Свят се опълчва срещу Хитлер, само Сталин подписва договор за ненападение и развързва ръцете му, за да нападне на Запад.

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 .....

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "До 1989 г":

    И беше фалирала 3пъти
  • 40 Истината

    18 15 Отговор

    До коментар #32 от "ФАЩ са заплаха за света":

    ПЪРВО, за първи път броят на жертвите са посочети от Сталин в интервю във вестник Правда от 14.03.1946 година. Тогава са 7 милиона. През 1961 година Хрушчов сочи цифрата 20 милиона а през 1990 година Горбачов говори вече за 27 милиона. За 70 годишнината от края на войната в Европа през 2015 година историци близки до Путин сочат цифрата 41 979 000.
    ВТОРО броят на жертвите не е индулгенция за мръсотиите, които Русия е правила и прави по света и ТРЕТО ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток!
  • 41 Истината

    18 7 Отговор
    Не трябва да се забравя, че от 23 август 1939 година до 22 юни 1941 година нацистка Германия и болшевишка Русия бяха първи приятели и бойни другари. Руснаците снабдяваха Германия със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие. Заедно си поделиха Полша и започнаха ВСВ. Подялбата на Полша я отзнаменуваха със съвместен военен парад в Брест Литовск. Ръководещ парада от руска страна комбриг Семьон Кривошеин а от германска генерал Хайнц Гудериан.

    Коментиран от #44

  • 42 Абе

    15 15 Отговор

    До коментар #36 от "ТрампЛин":

    От къде се пръкнахте такива пипман историци, всички имат такива договори с Хитлер, всички гир било страх от Германия, даже и подаряват Чехословакия, Англия имат филм ,убиват собствено политици от опозицията,които са били против Хитлер. Това д преди Чърчил. Колкото до тва дето било окупация,без 9 септември и защитата от червената армия.Тази, която влизайки тук се насочва неслучайно към турската ни граница, защото от другата страна чакат истински окупатори България щеше фа загуби земи до Стара планина. Участието ни рамо до рамо с червената армия и партизанското движение но спасяват в Париж, от претенциите на съседите ни за земи.Цяла западна Украйна е от такива земи ,взети от Румъния, Унгария и Полша.За България е нямало по правилен ход от 9 септември и съдружието с Ссср.
  • 43 ТТТ

    8 6 Отговор
    Тези глупости от къде ги преписахте. Вижте какво казва по темата Виктор Суворов, Волкогонов, Марк Солонин и много други.
  • 44 Айде,бе

    7 8 Отговор

    До коментар #41 от "Истината":

    В Полша Русия има претенции с малцинства от Ссср,същата част е дадена на Сссср и след войната от съюзниците,а Англия и Франция дават на Хитлер Чехословакия преди това,с дейното участие на Полша.Всички играят с Хитлер и с договори ,Сталин областите ,които има малцинства от Ссср не ги оставя на никой .Но без него България щеше да е без земи до Стара планина,нямаше да го има Израел и зъбите на Хитлер нямаше да са в Москва:)
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Роза

    5 10 Отговор
    Ами в политиката е така-вчерашните приятели са утрешни врагове.Хитлер е подценил мощта на съветската армия и затова си е строшил главата.Не си е взел поука от някогашното поражение на Наполеон Бонапарт.Никой не може да каже каква би била световната конфигурация,ако Хитлер се беше оказал по-далновиден и не беше нападнал СССР.Може би в бъдеще пак щеше да се стигне до война,защото икономиката движи политиката,но обстоятелствата щяха да са вече други и може би щеше да има по-малко жертви.

    Коментиран от #49, #50, #57

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Развеселен

    13 2 Отговор
    СССР по това време е произвеждал танк Т 7 със свалящи се вериги и висока скорост с движение върху бандажните колела.
    Специално разработен за хубавите пътища на Европа.
    Просто Германия се е организирала по-бързо.
    Съветските ешелони са били натоварени за атака, с не за защита.
    "Скоростта е половин победа!" Наполеон
  • 49 Истината

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "Роза":

    Единствено нацистка Германия и болшевишка Русия имаха договор с тайни клаузи за подялба на други държави.
  • 50 Истината

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Роза":

    Ето го и договора между нацистка Германия и болшевишка Русия.

  • 51 Шах с пешката

    9 2 Отговор
    През първия месец на войната със СССР Германия пленява 3.5 милиона съветски войници. Имало е случаи, в които пленници от определени неруски националности са били освобождавани, за да не се хабят средства по изхранването им.

    Относно засекретеността на данните: Руският писател и историограф Влади́мир Богда́нович Резу́н на базата на открити незасекретени източници съвсем точно описва състоянието на РККА и действията и преди и в първите дни на войната. Данните са от книгите и спомените на съветските пълководци, както и от армейските архиви.
  • 52 Ама не

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Въпреки подозренията в окупираните от Германия области по време на войната не е имало глад. Голодоморът в Украйна и някои руски области е бил през 1932-33 година.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Фактопроверител

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "ФАЩ са заплаха за света":

    ФАЩ казваш...
    Аха, добре. Към днешна дата на окупираната от русия украинска територия се провежда принудителна паспортизация - искат от украинците да се откажат от украинско гражданство и да получат руски паспорт. Който откаже - 30 дена в лагер, след което започва процедура за съдебно преследване по закона за миграцията, т.е. тези украинци ги съдят като незаконни мигранти. На децата, навършили възраст за издаване на лични документи се издава директно руски паспорт. Но това не е фашизъм, а обикновен рашизъм.
  • 56 7676

    10 2 Отговор
    Винаги ще питам, защо руснаците
    засекретиха архивите си во веки
    веков . Там, там е заровено кучето,
    защото ще излязат наяве всичките
    им мръсотии .

    Коментиран от #65

  • 57 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Роза":

    Хитлер е бил в положение,,ОТПРЕД МОРЕ, ОТЗАД МАГАРЕ,,.Логично след превземането на Европа без Англия се насочил срещу СССР..Англия е нямала все още ресурс да го нападне,а на Сталин е било неоходимо около година и половина да превъоръжи армията си.За пораженията на съветската армия в началото на войната най голяма вина има Сталин .През репресиите от 1939 г.преминават около 70% от от командирите в ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.Особено влияние за боеспособността на съветската армия в началото оказва липсата на висши командири и особено на седмината висши военни начело с маршал ТУХАЧЕВСКИ ликвидирани през 1939г..Абсолютно никаква разлика между СТЛИН и ХИТЛЕР.Това са най жестоките диктатори и масови убийци пръкнали се в историята на човечеството.

    Коментиран от #59

  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор
    Да трудно е да кажеш истината, а тя е, че Хитлер просто ги изпревари...Cтaлин бeшe кaчил aрмиитe cи нa влaкoви eшaлoни и oфoрмил aтaкувaщи клинoвe...Гeрмaнцитe гo изпрeвaрихa и гoлямa чacт oт cъвeтcкaтa вoeннa тeхникa, тaнкoвe, oръдия, e унищoжeнa дирeктнo във вaгoнитe. Извадените от укритията самолети пък са унищожени на пистата... Ocвeн тoвa, CCCР нe e пoдгoтвил пoзиции нa aрмиятa зa oтбрaнa, a зa нaпaдeниe, кoeтo улecнявa вклинявaнeтo нa нeмцитe и плeнявaнeтo на нaд 2 МИЛИОНА coлдaтa oщe в първитe месеци....
  • 59 Роза

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Съгласна съм,че няма разлика между Сталин и Хитлер.И двамата са били патологични личности,за които загиналите хора са били само статистически бройки ,а не живи хора със собствен живот и съдба.Отдавна ги няма и двамата на света,но ги няма и милионите хора,загинали по тяхна вина!Няма ги и потомците на тези милиони,които щяха да се родят,ако те бяха останали живи!Но човечеството никога не си е вземало поука от грешките,затова нямаме право да претендираме пред вселенския разум ,че сме "разумни същества"!Какво ни е разумното,като са самоизтребваме?!
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хайл 14 /88":

    Отиди в Странджа, над Малко Търново има тук-там останки от кльона, виж ги накъде са "насочени"!
  • 61 1253

    6 1 Отговор
    Седем милиона са убитите руснаци във войната с германия, двайси милиона убива Сталин със заповедта да се извземат или унищожат всички храни,цивотните да бъдат отведени навътре в Русия , да се изгорят /униюожат селкостопанската реколта, взривяват сгради, и мостове.и всякакви машини и материали да бъдат транспортирани към Урал.Тактиката на изгорената земя засяга както германските войски така и останалите руски жители,.20 милиона руски граждани умират от глад и студ от тази заповедна Сталин,.руското правителство просто не казва истината , и прехвърля вината на Германците за тези граждани.
  • 62 Мнение

    2 1 Отговор
    Има разлика Роза и да благодарим на Сталин,че Хитлер не побеждава! Повече да обяснявам ли ??
  • 63 Мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "ФАЩ са заплаха за света":

    Абсолютно сте прави!
  • 64 Моряка

    0 0 Отговор
    Всичко е обяснено в книгите на Виктор Суворов-Ледоразбивачът,Денят М,Последната република.Ама кой да чете.Срамота!
  • 65 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "7676":

    Кой ти каза,че са засекретени.Засекретета остава само най позорната настъпатела операция на Червената армия-Ржевската.(1942- 1943г).Абе хора,първо четете,а след това умувайте.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания