Last news in Fakti

20 Юни, 2023 18:10 6 044 22

"Синът ми бе наивен": билетът за смъртта струва 7653 долара

  • гърция-
  • бежанци-
  • кораб-
  • мигранти-
  • загинали-
  • трагедия

На борда на потъналия рибарски кораб е имало между 400 и 750 души

"Синът ми бе наивен": билетът за смъртта струва 7653 долара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От трагедията със стотиците безследно изчезнали бежанци пред гръцкото крайбрежие измина близо седмица. Вече е известно, че сред жертвите има много пакистанци. Затова и пакистанските власти са твърдо решени да намерят виновниците за трагичния инцидент. Те са задържали вече поне десетима предполагаеми каналджии от региона Кашмир. Именно от този регион са и голяма част от загиналите и безследно изчезналите при инцидента пакистанци. Колко точно обаче са били пакистанците на борда и каква част от тях са се удавили - това не е известно.

По данни на Международната организация по миграцията на борда на потъналия рибарски кораб е имало между 400 и 750 души, 104 са били спасени, броят на загиналите, чиито тела вече са открити, е най-малко 78. Надежда, че ще бъдат открити още оцелели, вече няма - затова вниманието се насочва към виновните за трагедията, пише "Ди Цайт".

Билет за смъртта за 7653 долара

Пенсионираният пакистански чиновник Шахид Мехмуд разказва пред репортер на германското списание "Шпигел", че синът му бил твърдо решен да избяга от Пакистан. Шахид положил всички усилия да го разубеди, молил го да не се впуска в рискованото търсене на по-добър живот в Европа. Но 25-годишният Шериар Султан бил непоколебим. За пътуването на сина си бащата платил 2,2 милиона пакистански рупии, което се равнява на 7653 щатски долара.

"Опитах се да го възпра, но туристическото бюро, което организира пътуването, буквално му проми мозъка с твърденията - ще пътуваш само 2-3 дни. Синът ми повярва и тръгна. Беше наивен", споделя бащата пред "Шпигел", който се опасява, че и синът му е сред загиналите при катастрофата пред гръцките брегове миналата сряда. В последното съобщение, което Шахид получил от сина си, пишело, че той е заедно с още 400-500 души на кораба. И че вероятно ще плават пет или шест дни.

Бежанците отказали помощ от Гърция

Гръцкият вестник "Катимерини" публикува в неделя протокол от доклад, от който става ясно, че от гръцките патрули са предложили помощ на препълнения рибарски кораб два часа преди касатрофата. Предложението им обаче било отхвърлено. "Приближихме кораба, за да проверим в какво състояние са той и пасажерите и да предложим помощ", казва пред "Катимерени" капитан от гръцката брегова охрана, чието име не е цитирано. Но от кораба се чули възгласи като "No Help" und "Go Italy" - целта им била Италия.

Оттам нататък гръцките патрули информирали спасителния център и последвали рибарския кораб на дистанция от 200 метра. В 1,40 ч. Той отново спрял и започнал да се накланя, пасажерите започнали да викат. Плавателният съд потънал само за минута на място, където дълбочината на Средиземно море е 5000 метра.

Други медии пък цитират оцелели, според които гръцката брегова охрана била предизвикала потъването, тъй като искала да извлече рибарския кораб към Италия. Единственото сигурно засега - както посочва "Дер Шпигел" - е, че когато корабът е потънал, морето е било спокойно. Затова се предполага, че внезапното преобръщане на плавателния съд се дължи на рязко придвижване на хората на борда - например вследствие на масова паника. Както обобщава "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" - сведенията за инцидента от оцелелите бежанци, от гръцката брегова охрана и от европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" продължават се разминават.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    62 4 Отговор
    Интересно бедни и гладни в кавички ,но вадят един куп пари ! Хич не ми е жал за такива ,а като видях и зелето не четох статията !

    Коментиран от #8

  • 2 Сила

    45 8 Отговор
    Направо си ги потопиха, обаче не ги виня.....

    Коментиран от #9

  • 3 Какво му е неясното

    30 21 Отговор
    Гърците са потопили кораба, това им е обичайната практика.
  • 4 Естествен Интелект

    41 3 Отговор
    Как потъват с тези кухи манерки е загадка.
  • 5 Калпазанин

    39 2 Отговор
    Аааа дойче зеле, нямали ли да драснете кой им подкупва политиците в Пакистан та пакитата да бягат за по добър живот в Европа или да ни кажете защо инцийците например са добре дошли на острова и в Канада а пакитата, не. Или вие за такива работи не знаете или не искате да пишете нищо че птичи ите се знаят, апропо за мен и двете нации са от един дол дренки
  • 6 Нане

    31 1 Отговор
    турците ги шъткат към Европата
  • 7 червена тиква зелени пагони

    32 3 Отговор
    Пакистанските власти трябва да направят както навремето в НРБ един кльон и да отстрелват населението още преди да успее да напусне родината си.
  • 8 Им Бе Цилус

    41 0 Отговор

    До коментар #1 от "йхнкхйких":

    "Умрели от глад бежанци"плащат между 4000 и 8000 $ само за един преход.Да,де ама те са четири прехода до Германия,например?Ми то си е ИНВАЗИЯ!
  • 9 ГЕРБЕР

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    СПОРЕД МЕН ГИ Е ПОТОПИЛ ПОДВОДНИЦА НА ПУТИН С ЦЕЛ ДА ОБВИНЯТ ЕВРОСОЮЗА И НАТО В ГЕНОЦИД. ТРЯБВА НЕЗАБАВНО БАЦЕ И КИРО ДА ОТГОВОРЯТ ТВЪРДО НА РУСКИТЕ ТИРАНИ
  • 10 луди ли са

    26 1 Отговор
    Ама с толкова пари можеше и кмет на някое българско село да стане !
  • 11 Спецназ

    22 2 Отговор
    Мисията на гръцкия граничен катер е били със стрелба да не позволи кораба да акостира в Гърция, а в Италия.

    Има логика. трябвало е не да ги гонят, а да ги върнат обратно на бай Ердо да си ги храни,

    който лапа милиарди от Евросъюза, а всъщност насочва ордите НАСАМ!

    ФАКТ!
  • 12 Нали са бежанци

    35 0 Отговор
    от войните, не зная в Пакистан да има война.
    ЕС сам си е виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 13 ЕС трябва да

    16 0 Отговор
    изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата.
  • 14 ХА ХА

    14 6 Отговор
    Абе тия шо не бегат към некоа бригсирана държава, нали там се иляди.

    Коментиран от #15

  • 15 2254

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "ХА ХА":

    Абе и аз това се чудя. Матушка им е на един буй разстояние, пък те обикалят половината свят, че да стигнат до прогнила Европа.

    Коментиран от #16, #19, #21

  • 16 Пешо

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "2254":

    Там в Русия няма добре дошли. Не ги и канят, защото много добре знаят какво чудо ще си навлечат. Свидетели сме на какви зулуми са способни. Някои са на ясно с тази покана , какво се цели. А нЕма нужда.
  • 17 даже и паките не щат у гръчко

    7 3 Отговор
    "Страхувайте се от данайците, дори когато носят дарове!"
  • 18 Перо

    9 0 Отговор
    Винаги се започва с промиването на мозъците на младото поколение и противопоставяне с другото! Стара соросистка практика! После о-ле-ле, “синът ми повярва и тръгна”. Трябва да се води война с жестоки мерки с идеолозите на соросизма и джендъризма, иначе ще има много трагедии!

    Коментиран от #22

  • 19 Мишо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "2254":

    Искат на запад защото търсят глупаци да ги хранят бе шушон, още ли не си разбрал? Само там има такива, в Русияняма леп без бачканье.
  • 20 Повярвах му

    5 0 Отговор
    Искал да го спира но му дал 8 000 долара.
  • 21 АНТИСЕДЕСАР

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "2254":

    Ами те бягат, където ги насочват някои кръгове отвъд океана, не бягат в Израел или в богатите арабски държави, защото там им е забранено. Бягат към Европа, където им е посочено като целта е само една- унищожаване на Европа.
  • 22 кална вена

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    а със соропсийството не трябва ли да се води битка... ;)
Новини по държави: