Last news in Fakti

17 Юни, 2023 15:16 4 894 60

Шокиращата трагедия пред бреговете на Гърция: кой е виновен?

  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • трагедия-
  • загинали-
  • деца-
  • лодка-
  • европа-
  • ес

Това е една от най-големите и шокиращи трагедии с мигранти в Европа. Кой е виновен?

Шокиращата трагедия пред бреговете на Гърция: кой е виновен? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Гърция са шокирани от трагедията в Йонийско море, където югозападно от малкия крайбрежен град Пилос на полуостров Пелопонес се удавиха вероятно стотици бежанци. Това е една от най-големите катастрофи с мигранти през последните десетилетия в Европа. В Гърция новините за удавили се бежанци се превърнаха в тъжно ежедневие. Само преди няколко седмици имаше друг подобен случай - край Миконос потъна корабче с бежанци, тогава се удавиха девет души.

Обругавани като "нашественици"

Проправителствените медии в страната хвърлят вината за последната трагедия с мигранти изцяло върху каналджиите. Вестник "Апогевматини" написа, че бежанците са се удавили, защото са били "натъпкани в стари и негодни лодки от престъпни трафиканти на хора". Други издания посочват, че бежанците е трябвало да използват легални пътища, за да дойдат в Европа. Премълчава се обаче фактът, че такива законни пътища на практика не съществуват. Междувременно хората, които смятат, че бежанците имат право на убежище и сигурност, са малцинство в Гърция. Те дори биват наричани "лоши патриоти", защото искали да отворят границите на страната и Европа за "нашествениците".

Консенсус срещу миграцията

След 2020 година, когато зачестиха опитите за нелегално преминаване на бежанци от Турция в Гърция, в гръцкото общество настъпи промяна: повечето гърци възприемат бежанците като "нашественици", срещу които страната трябва да се защитава. Съществува широк консенсус за това, че оградата по граничната река Марица (на гръцки Еврос) трябва да бъде доизградена, а контролът в открито море да бъде затегнат.

Многобройните съобщения за кандидати за убежище, които са били нелегално върнати към Турция от бреговата охрана, изглежда не тревожи гърците. Точно обратното дори: на последните избори през май 2023 мнозинството от гръцките избиратели показаха, че одобряват незаконната практика на тъй наречените pushbacks при правителството на Кириакос Мицотакис. Партиите, които искат Европа да се барикадира срещу бежанците, събраха цели 55 процента. Официално правителството на Мицотакис винаги е отричало да връща бежанци обратно. Междувременно изглежда вече дава резултат слухът, че добралите се до Гърция бежанци нямат никакви шансове да продължат по-нататък пътя си към Европа. Все повече кандидати за убежище и мигранти избягват маршрута през Турция и Егейските острови и избират по-опасния път през Средиземно море западно от Гърция. Една малка част от по-заможните сред тях пък се опитват да стигнат с яхти от Турция до Италия. А бедните използват маршрута от Либия към Италия.

Вината не е само на каналджиите

От началото на тази година по този маршрут са преминали най-малко 12 000 бежанци, които са успели да се доберат до ЕС. А броят на удавилите се е 1166 души. От 2014 година досега в Средиземно море са загинали близо 30 000 бежанци, по данни на портала Statista. Това са кандидати за убежище, използващи услугите на трафиканти, които ги качват на лодки или стари и негодни за плаване корабчета, а след това ги оставят да се оправят сами. При трагедии като тази в Пилос обаче не можем да виним само трафикантите на хора, казва Стелиос Кулоглу, евродепутат от лявата гръцка партия Сириза. В интервю за ДВ той обвинява за това и страните членки на ЕС и някои европейски политици, като италианската министър-председателка Джорджия Мелони, които отхвърлят политиката на солидарност и на споделената отговорност.

Действала ли е престъпно Гърция?

Евродепутатът посочва страни като Франция, "които са създали проблеми с бежанците с военните си интервенции", но също и такива като Полша или Унгария, които не желаят да приемат никакви бежанци. Според Кулоглу Гърция също има вина за трагедията край Пилос: "Според официалната информация от бреговата охрана, бедстващите в морето са отказали помощ от изпратените спасителни лодки. Обяснението: възможно е те да са се страхували, че ще бъдат върнати обратно, или пък са се опасявали, че могат да им вземат мобилните телефони и парите. Затова вероятно те са предпочели да рискуват и да продължат към Италия с претоварени лодки, вместо да рискуват да ги върнат обратно в Либия.

Междувременно някои експерти вече повдигат въпроса за възможността да бъде потърсена наказателна отговорност от гръцките власти. "Гръцката държава е била длъжна да направи всичко възможно да помогне на бедстващите, след като бреговата охрана е открила преобърнатата лодка", казва Василис Цианос, социолог от Университета в Кил и председател на Съвета по миграция (RfM) - асоциация с нетърговска цел, обединяваща стотици учени, които изследват проблемите на миграцията.

"Сигурен съм, че не става въпрос само за небрежност", казва Цианос пред ДВ. "Когато някой се дави, не го питаме дали е съгласен да го спасим", посочва той.

Автори: Каки Бали | Димитра Кирануди


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 руснак

    12 21 Отговор

    До коментар #1 от "меркел":

    виновни сме ние че пращаме военни и в Африка

    Коментиран от #11

  • 3 ЕС сам си е

    58 8 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, дават им жилище, пари, мед.обслужване и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 4 Меркел е виновна

    39 5 Отговор
    Тя ги покани
  • 5 СороZ

    9 22 Отговор

    До коментар #1 от "меркел":

    Що никой не бяга в просия ве . 😂

    Коментиран от #20, #28

  • 6 Не бива да се

    36 4 Отговор
    грижат развитите държави за развиващите се. Африка от 228млн през 1950 сега е с 1,3 млрд. население благодарение на тези помощи. Колкото повече им помагат, толкова повече се плодят и помощта все не достига и емигрират в ЕС където живеят 6% от населението на света. Няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.

    Коментиран от #23

  • 7 Тра-ла-ла

    30 1 Отговор
    Онзи ден слушах някаква гъркиня дето за кой ли път им казваше, че тези хора имали правото да идват "при нас" (кои са нас не съм много сигурен). Всеки път като чуя това се чудя защо в края на 90-те когато толкова много българи искаха да отидат да работят (и повечето наистина работеха), имаше визи, шенген, черни печати и тем подобни. Ако съм им притрябвали специално хора с друг цвят на кожата можем да им предоставим сериозни количества.
  • 8 Да се оправят

    33 1 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 9 Бежанец е

    30 1 Отговор
    този който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.
  • 10 Ел Греко

    40 1 Отговор
    Гърчолята знаят какво правят..при тях няма нито един убит полицай, а трафикантите рискуват 15-20 години на топло. За разлика от нас, където самите полицаи са трафикантите...колко сме близо, а какъв контраст, а? Шенген ли.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кой е виновен ли?

    32 3 Отговор
    Първо, Западът който разпали войните в Близкия Изток и Северна Африка и разруши функциониращи държави.
    Второ, Западът, който уби ефективния портиер на Европа Муамар Кадафи.
    Трето, Западът в лицето на Меркел която ги покани.
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    о Божичко
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Професор

    11 9 Отговор
    100% е потопен от гръцката брегова охрана.
  • 16 Калпазанин

    33 1 Отговор
    Как не ви е срам, че и да питате. Виновни са тези от нато начело с фащ. Не бяха ли те тези които намериха хим оръжие в Ирак, Афганистан в Либия в Сирия разрушиха и ограбиха и продължават да ограбват държавите им

    Коментиран от #24

  • 17 Професор

    9 11 Отговор
    Междувременно някои експерти вече повдигат въпроса за възможността да бъде потърсена наказателна отговорност от гръцките власти. "Гръцката държава е била длъжна да направи всичко възможно да помогне на бедстващите, след като бреговата охрана е открила преобърнатата лодка", казва Василис Цианос..




    Абе гърците правят всичко възможно доколкото им стигат силите както се вижда във видеото.. Гръцката брегова охрана как" помага " на бежанци в открито море като се опитва да им спука" лодката "..

    Коментиран от #30, #44

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кадафи

    6 15 Отговор

    До коментар #11 от "европеец":

    беше същия диктатор като Саддам, Путин, Кимчо, Асад. Проблемът е, че 500мил. Европа не може да изхранва 1,3млрд африканци, 1,2 млрд. араби и индийци, пакита, руснаци, китайци и др. азиатци. От кого бягат повечето, война има само Русия-Украйна и в северозападна Сирия.

    Коментиран от #32

  • 20 соро

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "СороZ":

    щото не ги приемат ве! и не им предлагат да ги хрантутят ве!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДВ пак не е разбрало

    6 1 Отговор
    Стотици трупове,ама те не били в Украйна,а в Гърция.Стотици убити руски войници,ама те не били руски войници,а африкански бежанци.Какво да прави човек,толко си могат нашите мисирки
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Беднотията

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "Калпазанин":

    там е от мързел и висока раждаемост, ето пример от Сомалия:Причината за глада (в Сомалия) не е в това, че са били ограбвани, ние за 700г. робство никога не сме гладували, но ние сме или поне били много работливи и не сме чакали някой да ни храни. Тия са били в робство 50-60г. и колонизаторите са копали желязна, медна и калаена руда, нещо което свободна Сомалия не прави сега, а се занимава с пиратство.

    Коментиран от #27

  • 25 Естествен Интелект

    16 2 Отговор
    Виновни са меркел и немските трафиканти, маскирани като НПО.
  • 26 Бачо Киро

    22 2 Отговор
    Е как не са нашественици? Въобще ясна ли ви е дефиницията "държавна граница"? Напълно са наясно с рисковете, освен това голяма част от тях са точно нашественици. Как точно си представяте хора с едните дрехи на гърба, идващи от места, където всичко е сринато, да могат да платят по 10 бона долара на каналджии? Те с толкова пари са милионери на много места там... Да не говорим 70-80% от тези хора какви са, не са семейства, майки и деца... Все гърците ви виновни или българите... Ми да ги пращат през Черно море в Румъния бе. Турция има излаз. Да ги пращат в Испания примерно или Хърватия, щом Италия също ги не иска. Варианти много. Ма истината е, че Германия ги блокира да стоят в Гърция или у нас, щото нямат зор, но наливат постоянно масло в огъня.... Нашественици са си и където и да идат автоматично създават гетата си, ако щеш да им дадеш чисто нови апартаменти и да им поемеш разходите. Примерите са стотици хиляди в Германия. Или трябва да са разпръснати между местните или да не се приемат въобще. Всичко останало е политически игри.
  • 27 Професор

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Беднотията":

    То и ние сме имали висока раждаемост през "робството"..

    Ето го робството от големия Вазов:

    Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.
    Господарската софра беше поставена, както по обикновение, под лозата, сред бистрия и леден чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и сред високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което другарски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.
    А тя беше многочислена.
    До бай Марка, до остарялата му майка и до стопанката му седяха към трапезата рой деца - огромни и дребни, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха незабавно хлябове и блюда. Те изцяло оправдаваха турската дума: сомун душманларъ.
    Бащата хвърляше от час на час добродушни погледи на тия запъхтели служащи с остри зъби и несъкрушими воденици, усмихваше се и споделяше радостно:
    - Яжте, татовата, да порастете! Пено, налей паницата отново!
    Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова чиния. Бай Марко я поднасяше на децата, като споделяше благоразположено:
    - Пийте бре, маскари!
    И паницата изреждаше всичкия народ. Очите на народа светваха, бузите се зачервяваха и той си облизваше с

    удоволствие устните.

    Коментиран от #31, #35

  • 28 Бачо Киро

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "СороZ":

    Ми те и в САЩ не бягат. Те също не ги приемат, нищо, че точно те им сринаха държавите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Естествен Интелект

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Професор":

    Що ми търсят там?
  • 31 Бачо Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Професор":

    Някой трябва да гледа добитъка и нивите. Да разбирам, че материята ти е далечна. Едно време е трябвала работна ръка.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бачо Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Те са били":

    Лошото е, че и до сега ги точат. Има ли ресурси, забрави... Диаманти, метали... Още са си колонии, ако ще да е неофициално.
  • 34 Професор

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Те са били":

    За 50 - 100 години половин Африка говори на езика на нашествениците - френски и английски. А нашето 500 годишно робство?
    👇

    Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.

    Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание…

    Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по т

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Трябвали са

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Професор":

    много деца да работят нивите, а и като минат турците с кръвния данък и ти вземат най-здравото момче за еничар и най-хубавото моме за харема - така е било през "робството". Не сме били на социал като сегашните мързеланковци.
  • 36 Професор

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Професор":

    👉Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”



    И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не ми говори

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "Професор":

    за Достоевски, гениален писател, но лош историк и цитирай всичко - за това как са ги гледали българите, особено по-старите спомняйки си за "освобождаванията" през 1810г., 1829г. и 1853г. Как тия московци идват, после си заминават и турците си отмъщават на помагачите им. Отделно дето са крадили всичко дето се яде и пие, задигали тоалетните чинии да си ги носят в Московията;).

    Коментиран от #39

  • 39 Професор

    14 2 Отговор

    До коментар #38 от "Не ми говори":

    Това да сравняваш османския 500 годишен период с европейския период в Африка е лудост. Само това казвам. Чети за Леополд Втори - Белгийски Крал. Само зверствата на Белгийците струват живота на 10-15 милиона в Конго. За зверствата на англичани и французи не се говори. Само в Алжир 2 милиона убити от френската колониална власт. И това не е за 500 години. Оооо не! Това е за десетилетия.

    Коментиран от #41, #54

  • 40 абе

    1 1 Отговор
    виновни сме ние че не им харесва у България странно не искат да са тук само преминаващи като на гара Мездра е нали сме уж и ние в Европа що не не им харесва тука странно
  • 41 Ти какъв си,

    4 5 Отговор

    До коментар #39 от "Професор":

    българин или тур... За какво са се борили Раковски, Левски, Ботев и много други революционери? Защо сме вдигали толкова възстания?
  • 42 Не е голяма загуба

    5 1 Отговор
    даже си е повод за радост! Давайте пак така!
  • 43 само ти отговарям

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "меркел":

    Не е само Меркел. Държави като нашата, Унгария Полша Чехия и др. като нас, не сме имали колонии да грабим онези племена - местното население, природните им богатства и др. Нашите държави нямат вина за африканската/ арабската мизерия. Това са икономически мигранти, а не бежанци. А този Кулоглу, видно от името му въобще не е грък, та да се бърка. Напълно оправдавам гърците и така трябва да се действа. А не като пристигнат, да налагат тяхните културни навици, и да се капсулират в гето дато полицията напр. на Франция и Белгия не смее да влиза.
  • 44 въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Професор":

    Видях ви влипчетата, но защо турската гранична охрана не ги спира?
  • 45 Абе защо тия лодки

    4 2 Отговор
    Все покрай гръцките брегове потъват?
  • 46 ВкТ

    2 2 Отговор
    Те са си виновни, никой не ги кани нито в Гърция, нито в Италия, нито никъде! А тези, които си живеят спокойно някъде без толкова мигранти, да не знаят много.
  • 47 Гръцки убийци

    5 4 Отговор
    Стара гръцка традиция да давят българите и мигрантите в морето и да се правят на разсеяни че нищо не е станало ?
  • 48 Дедо Z

    3 1 Отговор
    Путин е виновен! Нали това е рефрена на дИмократите от ЕС и САЩ!
  • 49 Кило

    4 2 Отговор
    Как…Кой бил виновен …. Нептун царя на морето е виновен , или аквамен щот не ги е спасил . Дойче зеле , като се напънат да мислят , цапат само гащите
  • 50 уууууу

    7 3 Отговор
    Ами гърциге го отнасят, много се извинявам - но те не спират да идват неканени - какво да ги прави Гърция! Да ги настани по хотелите и да ги храни безкрайно, щото така било човечно?! Идва една пасмина неграмотна мързелива и смрадлива - за ккаво са им, за какво са ни? Ние пара-зити имаме прекалено много даже. Да си седи който откъдето е. Европа не е ластик. Дано не стане потъваща гумена лодка, налазена от цъърни скакалци. Които има пръвобитни инстинкти и нищо повече. Ядат ,серрат и се разможават. Споко, няма да пропуснеме някой черен Айнщайн.

    Коментиран от #52

  • 51 Едуард Петров

    1 1 Отговор
    Първо, Бях Воден Спасител от 1965 до 2018 г., основно по Черноморието: Ахтопол, Варвара, Нестинарка, Василико, Арапя, Оазис, Лозенец, Къмпинг Юг, Китен-Юг и Атлиман, ММЦ, Приморско Север и Юг, Перла, Аркутино, Дюни, Каваците, Созопол, Златна рибка, Градина, Червенка, Черноморец, Бургас, Сарафово, Поморие, Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Обзор, Бяла, Св.Константин и Елена, Златни пясъци и Русалка! Обиколих навсякъде! Най ми хареса в Китен - ММЦ - Приморско, особено Китен, където бях най-много и където плувах навътре в Морето в компанията на Семейство делфини! Благодаря им, защото ме пазиха от акули! Ако можех да напиша книга, сигурно би била интересна не по-малко от ,,Старецът и морето" на Ърнест Хемингуей! Благодаря особено на моите колеги спасители от София, Пловдив, Перник, Плевен, Видин, Асеновград, Стара Загора, Казанлък, Шумен, Варна, Бургас, Созопол, Поморие, Несебър, Шкорпиловци и от Цяла България! Запазих скъпи спомени и за Христо Николов, който дълги години беше Началник на ВСС към БЧК Пловдив! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 52 Българските турци

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "уууууу":

    Те не спасяват бежанци !!! ... Сега се мъчат да замажат положението с "крокодилски сълзи" !... Но забравят клетвите на хората?...Тях с какво ще замажат ?...И когато заплющи "Божият бич"...кой ще ги спасява ?!...Крадецът винаги вика "Дръжте крадеца" ....Ердоган е виновен че има бежанци от Сирия и Афганистан по границите и магистралите на Европа и водите на Егейско и Йонийско море...Турците толерират бежанците !?..." - Какво да ги прави Гърция... Европа не е ластик " "Те са варварите и неграмотните и една пасмина неграмотна мързелива и смрадлива" !? ....Америка и Европа се мъчат да научат хората на демокрация и човешки права а Путин,Ердоган и ислямът им пречат да го направят ...затова има бежанци ...затова има разселвани и гладни деца,затова има земетресения, наводнения и суша !?...Защо и с какво право някой обвинява хуманизма и демокрацията на западната цивилизация ?!!............
    Ей хора ако това не е лицемерие,ако това не е сатаничното... то значи че Луцифер не съществува...и всичко казано за милосърдие и добродетели са празни приказки !!!...
    Пожелавам на всички расисти и зли хора да преживеят болката и мъката , копнежа за дом,уют и ласки на всички разселени , бездомни и гладни деца бежанци от всяко кътче на света !!!
  • 53 Българските турци

    5 1 Отговор
    продължение
    Вижте се каква жалка Европейска цивилизация сте .... Вижте каква демокрация и какъв европейски хуманизъм и християнско милосърдие притежавате !...Турция е "ластик" и е по богата и от Европа и от Америка, защото е достатъчно широка и щедра към петте милиона бедстващи човешки същества бежанци ,въпреки голямото земетресение ...въпреки съкрушителната инфлация ... въпреки "омразната диктатура на султана Ердоган"!!!!!....
  • 54 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Професор":

    Пиши професоре обясни му за "За какво са се борили Раковски, Левски, Ботев и много други революционери? Защо сте вдигали толкова възстания?" и какво са правили и говорили оцелелите революционери,опълченците и хъшовете...след джурджуната на април 1876 и горещото лято на 1877 година.в следосвобожденска България ?!..Защо Вазов е написал накрая..." Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?…"!!!...
  • 55 681

    0 1 Отговор
    Кръстоносците и юдеите в едно първо сринаха държавността в най-мощните арабски и Мюсюлмански страни като Ирак, Афганистан, Сирия ,Либия ,които биха дръзнали да воюват с окупатора на Мюсюлмански земи Израел. После " освобождението и въвеждането на демокрацията" тези земи се превърнаха в разруха и пустиня.Народите лишени от елементарни възможности за оцеляване тръгнаха към тези, които с векове експлатираха природните им ресурси ,с надеждата, че тези, които дължат богатството си на Мюслюманския свят ще дадат подслон на изгнаниците. УВИ!!!ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА ПРИЕ С АБЛОДИСМЕНТИ И СЪЧУСТВИЕ ТЕЗИ ОТ УКРАЙНА, А ТЕЗИ,ЧИЙТО ЗЕМИ ГРАБИ,УНИКОЖИ И ЕКСПЛОАТИРА НАПРАВИ СТЕНИ ПО ГРАНИЦИТЕ СИ.
    МНОГО ЖАЛКО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Любопитен

    0 1 Отговор
    А украинците и украинките с техните деца оти не се давят по моретата? Оти са христиени?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Айде бе!

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Турчин":

    А не е ли факт, че като спрат да "експлоатират" колониите, там не настава ред и благоденствие? Защо никъде местните не успяват да се самоуправляват, а затъват в корупция, клановост и диктатури? В Алжир и Мароко, където съм бил, всичко читаво е построено от французите. А, пардон- построиха в Мароко най-голямата джамия! Това им било най-важно за независимостта!!! Що така се получава, че като се освободят от колонизаторите хукват да емигрират баш при тях? Да сте виждали морето от индийци в Лондон?
Новини по държави: