Last news in Fakti

30 Юни, 2023 12:19 1 706 19

Корабът с мигранти край Гърция се е преобърнал при опит за теглене

  • мигранти-
  • бежанци-
  • гърция-
  • кораб-
  • брегова охрана-
  • жертви

Показанията на шестимата, които свързват бреговата охрана с потъването, са в противоречие с публичните изявления на гръцката брегова охрана

Корабът с мигранти край Гърция се е преобърнал при опит за теглене - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои от оцелелите от потъването на риболовен кораб с мигранти край бреговете на Южна Гърция на 14 юни са дали показания пред властите, че неуспешен опит на бреговата охрана да изтегли плавателния съд е довел до фаталното му преобръщане, съобщава Ройтерс в репортаж, посветен на темата. Предполага се, че при трагичния инцидент са загинали стотици мигранти, пътуващи от Либия за Италия, предаде БТА.

В шест от общо девет показания на оцелели, дадени пред гръцките следователи, се споменава опитът на бреговата охрана да вземе кораба на буксир като причина за потъването му, личи от следствени материали, видени от Ройтерс. Оцелял сирийски пътник на корабчето „Ариадна“, което претърпя повреда по пътя си за Италия, е казал, че е извикал „Спрете“, след като плавателен съд на гръцката брегова охрана е закачил въже за траулера и е започнал да го тегли, докато едновременно с това е ускорявал. Корабчето с мигрантите според тези показания се е наклонило наляво, после надясно и се е преобърнало.

Трима други свидетели са заявили, че не знаят каква е причината за преобръщането на „Ариадна“. Ройтерс не публикува имената на деветимата свидетели, защото те не са обявявани официално. Показанията са били дадени в периода 17-18 юни.

Показанията на шестимата, които свързват бреговата охрана с потъването, са в противоречие с публичните изявления на гръцката брегова охрана и правителството, които казват, че не са правени опити за теглене на кораба с мигрантите и бреговата охрана е била на разстояние от 70 метра, когато той се е преобърнал. От друга страна още двама оцелели мигранти, интервюирани от Ройтерс, споменават за неуспешно теглене от бреговата охрана, но са поискали да не бъдат идентифицирани „от страх от репресии от страна на гръцките власти“. Един от тях, който се представя само като Мохамед, описва ужасяващия момент на преобръщането на „Ариадна“: „Те ни дръпнаха бързо и корабчето се обърна. Зави надясно, наляво, (пак) надясно и се преобърна. Хората започнаха да падат един върху друг. Хора бяха един върху друг, крещяха, давеха се един друг. Беше нощно време и имаше вълни. Беше страшно“.

На 15 юни говорител на гръцката брегова охрана публично отрече корабът на бреговата охрана да е закачал въже за „Ариадна“. Един ден по-късно бреговата охрана коригира разказа си, като заяви, че е закачила въже за мигрантския кораб, но за да му помогне да се приближи и да улесни комуникацията, без да прави опит да го тегли. Според Върховния комисариат по бежанците на ООН е вероятно на „Ариадна“ да е имало между 400 и 750 мигранти, предимно от Сирия, Египет и Пакистан. От тях бяха спасени 104. Спасителните екипи откриха 80 тела на загинали мигранти. Смята се, че останалите едва ли някога ще бъдат намерени в едно от най-дълбоките места на Средиземно море.

Всички 11 оцелели, които са цитирани от Ройтерс, твърдят, че са платили между 4500 и 6000 долара на трафикантите за пътуването до Италия. Трима от тях са казали на властите, че са платили между 50 и 200 евро за места на горната палуба, които били смятани за по-сигурни. Девет египтяни бяха задържани от гръцките власти по подозрение, че са трафиканти, които са организирали трагичното плаване на "Ариадна". Вчера в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис защити действията на бреговата охрана при инцидента и определи критиките от някои европейски кръгове като несправедливи. „Цялата ни енергия трябва да се насочи към ликвидирането и към безусловната борба с отблъскващите трафиканти, които са изцяло отговорни за това, че хора се качват на корабчета, които не би трябвало никога да плават в Средиземно море“, заяви Мицотакис.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейца

    18 0 Отговор
    Добре де, всички тези нямат какво да ядат а "дават" по 5-6 000 долара на човек. Откъде? при заплата 50-100 долара как се намират 15-20 000 да платиш за семейството?... Или парите са от другаде а?... Лека-полека Европа е превземана от всякакви животни

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Къде са тръгнали?

    15 1 Отговор
    Някой да ги дундурка и храни в съюза? На нас вече ни обещават, да ни хранят с червеи и хлебарки, а тези си мислят, че тука е супер??? Каквото са търсили, това и са намерили...
  • 3 Стареца хазар

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европейца":

    Сорос давал една дебитна карта без име,.ама на нея имало "пари" от тези, без покритие, но давали право да се изнесеш от Африка и се заселиш в Германия, Франция и да те хранят ... Тези хазари ей... Само с глупости се занимават.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    9 0 Отговор
    Местя го в десният !!!

    направо да ги пращат във Францата да подпомагат революцияТа на съплеменниците си !!
  • 5 Гледам снимката

    2 0 Отговор
    И се чудя...тия къде ходят до тоалетна.

    Коментиран от #19

  • 6 ЕС сам си е

    9 0 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 7 Това го пиша от 2015г.

    6 3 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #13

  • 8 Бежанец е този

    8 0 Отговор
    който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.
  • 9 Не бива да се

    8 2 Отговор
    грижат развитите държави за развиващите се. Африка от 228млн през 1950 сега е с 1,3 млрд. население благодарение на тези помощи. Колкото повече им помагат, толкова повече се плодят и помощта все не достига и емигрират в ЕС където живеят 6% от населението на света. Няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.
  • 10 ЕС трябва да изработи

    4 0 Отговор
    един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата. ЕС да подпомага тия приемни страни до края на съответната война.
  • 11 Както се знае от всички

    5 3 Отговор
    Гърците нарочно са потопили кораба
  • 12 Реалист

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Европейца":

    Щом европейците създават глад и войни на други континенти, ше му берат гайлето скоро:)
  • 13 Абе много скъп метод?

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Това го пиша от 2015г.":

    Предлагам да се каже на всички страни, че вече ЕС НЕ приема никакви!
    Няма от война, от каквото и да е! Стига толкова, нашият кораб се напълни!
    И тогава, ако някой успее по някакъв начин да стигне до някоя страна на ЕС, каторга и безплатен труд в затвор за минимум 20 г. А след това, я камилата, я камиларя! Пък ще видим, дали ще искат да идват още?

    Коментиран от #15

  • 14 Трол

    4 0 Отговор
    Няколкостотин социални паразити/престъпници/терористи по-малко... Каква трагедия за Европа!
  • 15 Ако Европа стане

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Абе много скъп метод?":

    етнически чиста за 10г. си заслужава да се дадат 200млрд евра.Това са по 20млрд на година при 15 000млрд БВП на Еврозоната - 0,13% при военни разходи 2-3%. Някой преглагаше по един куршум за 1евро, но това не е сериозно. Отговорих му: Прекалено хуманно е с куршума. Да си отиде там откъдето е дошъл, да огладнее, да няма пиячка и наркотици, бардаци с бели жени, социални лелки да го настаняват в жилище, кредитни карти с редовно постъпващи средства, социални кухни, безплатно медицинско обслужване... Да се научи да работи защото иначе глад и мизерия, а ако не иска - да мре.
  • 16 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Мaляците го потопиха кораба. Ако в западна Европа не са наясно с долната порода на мaлaка то у нас поне не трябва да има съмнение. Сигурен съм капитана на мaлaците е викал "мaлaка лака, еспи черде!"

    Коментиран от #17

  • 17 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    "мaлaка лака, епси черде!"
  • 18 факт

    0 0 Отговор
    Посейдон е с нас! Но трябва да се погрижи още повече! Може и още да прибира при себе си!
  • 19 Във водата..

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гледам снимката":

    Гръцките плажове са пълни с трупове на емигранти. Чектито на почиващите.
Новини по държави: