Last news in Fakti

22 Юни, 2023 05:39 1 488 8

ООН размаха пръст на талибаните в Афганистан

  • талибани-
  • афганистан-
  • оон-
  • жени-
  • образование

Организацията настоява да се премахнат строгите ограничения върху образованието и заетостта на жените и момичетата

ООН размаха пръст на талибаните в Афганистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пратеникът на ООН за Афганистан предупреди талибаните, че международното признаване на легитимното правителство на страната ще остане "почти невъзможно", ако те не премахнат строгите ограничения върху образованието и заетостта на жените и момичетата, предаде Асошиейтед прес.

Роза Отунбаева заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че талибаните са поискали да бъдат признати от ООН и нейните 192 страни членки, "но в същото време действат срещу основните ценности, изразени в Устава на ООН".

По време на редовните обсъждания за талибаните тя заяви: "Откровено говоря за пречките, които те сами си създадоха чрез декретите и ограниченията, които въведоха, по-специално срещу жените и момичетата."

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО неорганизирано и хаотично се изтеглиха от страната след две десетилетия война. Указите на групировката, ограничаващи участието на момичетата и жените в обществения живот, се отразиха на чуждестранната помощ за страната, чиито граждани са изправени пред най-голямата хуманитарна криза в света, посочва АП.

Първоначално талибаните обещаха по-умерено управление, отколкото по време на първия си престой на власт от 1996 г. до 2001 г., но скоро след превземането на властта през 2021 г. започнаха да налагат ограничения за жените и момичетата. На жените е забранено да работят на повечето работни места и да се появяват на обществени места, включително паркове, бани и спортни зали, а на момичетата е забранено да учат след шести клас.

Талибаните също така върнаха строгото си тълкуване на ислямското право, или шариата, включително публичните екзекуции.

Въпреки призивите на ООН Отунбаева съобщи, че ограниченията не са променени, включително забраната от април афганистанските жени да работят за ООН. Тя нарече забраната нарушение на задълженията на Афганистан като страна членка на ООН "да зачита привилегиите и имунитетите на ООН и нейните служители, включително афганистанските жени, които работят за нас".

Отунбаева, бивш президент на Киргизстан, повтори, че всички несъществени афганистански служители, както жени, така и мъже, все още си остават у дома, и заяви, че ООН е "твърдо решена", че жените от националния персонал няма да бъдат заменени с мъже, както били предложили представители на талибанските власти.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл 14/88

    11 3 Отговор
    Хареса ми "хаотично и неорганизирано" как са се изтеглили сащ и нато,Тихомире да беше написал-"бити и унижени от талибаните" щеше да е самата истина,но нали са ни съюзници🤣🤣🤣

    Коментиран от #6

  • 2 Така е

    15 1 Отговор
    Те и талибаните са показали пръст на ООН. Май е третия от която и страна да броиш.
  • 3 Механик

    15 1 Отговор
    ООН е бухалка на САЩ. Под прикритието на ООН, САЩ извърши толкова инвазии и потопи в кръв 2/3 свят.
  • 4 Всъщност,

    13 0 Отговор
    Това от което талибаните се "плашат" най-много е ООН. Всъщност, кой създаде талибаните, че забравих. Май това бяха борци за свобода обучени от атлантистите за борба с СССР.
  • 5 йхнкхйких

    9 1 Отговор
    ООН са проституираща институция със сутеньора Сащко !
  • 6 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хайл 14/88":

    Хаотично и неорганизирано забравиха техника за милиарди.Понеже бяха бити и унижени,сега талибаните имат боен арсенал,по голям от една натовска държава.
    Иначе хаотичният бой и неорганизираното унижение ги поставя в ролята на доста сериозен противник,предвид бойният им опит.
    Та,сучайна е срещата на принцесата с принца,който паднал до едно поточе-така пише в една приказка.
  • 7 Костадин

    3 0 Отговор
    То и сащ им размахва пръст ама избягаха с 300 км. в час. А пък оон направо ще им пръ.не отсреща.
  • 8 Да, така е...

    1 0 Отговор
    подобрява се към по-лошо...
Новини по държави: