Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Юни, 2023 17:32 2 106 71

Нов пакет от санкции срещу Русия

  • санкции-
  • ес-
  • съвет на ес-
  • украйна-
  • русия-
  • търговия-
  • енергетика

Санкциите на ЕС ограничиха значително политическите и икономическите възможности на Москва

Нов пакет от санкции срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия приветства приемането от Съвета на 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Този пакет ще гарантира, че санкциите се прилагат още по-добре въз основа на поуките, извлечени през изминалата година. 11-ият пакет съдържа ограничителни мерки в следните сектори:

ТЪРГОВИЯ

Още новини от Украйна

· Нов инструмент срещу заобикалянето на мерките, който ще ограничи продажбата, доставката, трансфера или износа на определени санкционирани стоки и технологии до определени трети държави, за чиито юрисдикции се смята, че са с продължителен и особено висок риск от заобикаляне. Този нов инструмент за „недопускане на заобикаляне“ ще бъде извънредна и крайна мярка, когато други индивидуални мерки от страна на ЕС към засегнатите трети държави не са достатъчни, за да се предотврати заобикалянето.

· Разширяване на забраната за транзит за някои чувствителни стоки (напр. авангардни технологии, въздухоплавателни материали), изнасяни от ЕС за трети държави през Русия. Това също така ще намали риска от заобикаляне.

· Добавяне на 87 нови стопански субекти към списъка на тези, които пряко подкрепят военно-промишления комплекс на Русия в агресивната ѝ война срещу Украйна. Те подлежат на по-строги ограничения върху износа на изделия с двойна употреба и високотехнологични изделия. В допълнение към вече включените в списъка руски и ирански субекти, се включват и такива, регистрирани в Китай, Узбекистан, Обединените арабски емирства, Сирия и Армения.

· Ограничаване на износа на още 15 технологични изделия, открити на бойното поле в Украйна, или оборудване, необходимо за производството на такива изделия. Работим в тясно сътрудничество с партньорите и добавяме Швейцария към списъка на партньорските държави.

· Затягане на ограниченията върху вноса на стоки от желязо и стомана, като от вносителите на санкционирани стоки от желязо и стомана, които са били преработени в трета държава, се изисква да докажат, че използваните суровини не идват от Русия.

· Забрана за продажба, лицензиране, прехвърляне или препращане на права върху интелектуална собственост и търговски тайни, използвани във връзка с ограничени стоки, за да се предотврати самото производство на санкционираните стоки извън ЕС.

· Разширяване на забраната за износ на луксозни автомобили, така че да обхване всички нови автомобили и автомобили втора употреба над определен обем на двигателя (> 1,900 cm³), както и всички електрически и хибридни превозни средства.

· Пълна забрана на някои видове машинни компоненти.

· Опростяване на структурата на анекса за промишлени стоки чрез изброяване на продуктите, подлежащи на ограничения, в един раздел и с по-широки определения на продуктите, за да се идентифицират по-добре стоките, предмет на забрани за износ, и да се намали заобикалянето на санкциите чрез неправилно класифициране.

ЕНЕРГЕТИКА

· Прекратяване на възможността за внос на руски нефт по тръбопровод за Германия и Полша.

· Въвеждане на строги и много целенасочени дерогации от съществуващите забрани за износ, за да се даде възможност за поддържане на газопровода CPC (Каспийски газопровод), който транспортира казахстански нефт до ЕС през Русия.

· Удължаване срока на изключението от тавана на цената на Сахалински петрол за Япония (до 31 март 2024 г.).

ТРАНСПОРТ

· Пълна забрана на товарните автомобили с руски ремаркета и полуремаркета да превозват стоки до ЕС. Това ще ограничи заобикалянето на забраната за руски автомобилни превозвачи да превозват стоки в ЕС.

· Забрана за достъп до пристанища на ЕС за плавателни съдове, които извършват прехвърляния между кораби, за които има подозрения, че са в нарушение на забраната за внос на руски нефт или на тавана на цените на коалицията на Г-7.

· Забрана за достъп до пристанища на ЕС за плавателни съдове, ако даден кораб не уведоми компетентния орган най-малко 48 часа предварително за прехвърляне от кораб на кораб в екскулизната икономическа зона на страна член или в рамките на 12 морски мили от изходната линия на брега на тази страна членка.

· Забрана за достъп до пристанища на ЕС за плавателни съдове, които манипулират или изключват своята навигационна система за проследяване при превоза на руски нефт, предмет на забраната за внос на нефт или на тавана на цените на G7.

НОВИ ИМЕНА В СПИСЪКА

· Над 100 допълнителни физически лица и стопански субекти, подлежащи на замразяване на активи. Това включва висши военни служители, лица, вземащи решения във връзка с войната, лица, замесени в незаконното депортиране на украински деца в Русия, съдии, взели политически мотивирани решения срещу украински граждани, лица, отговорни за кражби на културно наследство, бизнесмени, пропагандисти, както и руски ИТ дружества, предоставящи критични технологии и софтуер на руското разузнаване, банки, действащи в окупираните територии, и образувания, работещи с руските въоръжени сили.

ДРУГИ

· Разширяване на забраната за медийни оператори с 5 допълнителни канала.

· Допълнителни разпоредби относно обмена на информация и докладването.

· Въвеждане на временна дерогация, която да позволи предоставянето на забранени услуги, които се изискват по закон за продажбата на руски оператори от ЕС.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗЯСНЕНИЯ

· Преразглеждане на критерия за включване в списъка на физически лица/стопански субекти, участващи в заобикаляне на санкциите на ЕС, включително на тези, които значително възпрепятстват санкциите на ЕС.

· Добавяне на нов критерий за включване, за да се даде възможност за посочване на лица и стопански субекти, извършващи дейност в руския ИТ сектор, с лиценз от Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) или Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

· Въвеждане на дерогация, позволяваща продажбата на права на собственост в руско предприятие, притежавано съвместно с включено в списъка лице.

· Въвеждане на дерогация, позволяваща продажбата на определени видове ценни книжа, държани с определени регистрирани на фондовата борса лица.

· Включване на някои пояснения в разпоредбата относно обмена на информация между компетентните органи и относно зачитането на поверителността на съобщенията между адвокатите и техните клиенти в контекста на задълженията за докладване.

· Въвеждане на дерогация, позволяваща предоставянето на услуги, необходими за създаването на защитна стена, с която се премахва контролът от страна на включено в списъка лице върху активите на образувание от ЕС.

· Въвеждане на освобождаване за предоставянето на пилотски услуги при специфични обстоятелства.

Санкциите на ЕС ограничиха значително политическите и икономическите възможности на Москва, като причиниха значителен финансов натиск и отслабиха промишления и технологичния капацитет на Русия. Те изпълняват своите три основни цели: да се ограничи военната способност на Русия да води агресивната си война срещу Украйна, да се лиши Кремъл от приходите, с които финансира войната, и да се наложат разходи за руската икономика. Санкциите оказват въздействие и върху трите. Последиците от тях нарастват с течение на времето, тъй като санкциите подкопават руската промишлена и технологична база. ЕС продължава да гарантира, че неговите санкции не оказват въздействие върху износа на енергия и селскостопански хранителни продукти от Русия за трети държави.

ЕС твърдо и изцяло подкрепя Украйна и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ, докато това е необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула

    40 6 Отговор
    Санкциите работят!Хи хи хи
  • 2 ...

    21 10 Отговор
    Тъй както не вършат работа, вчера Шукерова рИва за парите на олигарсите.
  • 3 Глюпости

    26 11 Отговор
    СанкциЙ, СанкциЙ , ама поточната линия на Москвич 9 си върви ...
  • 4 Абе...

    29 7 Отговор
    Тези не усещат ли колко са смени???
    Само санкциониран....

    Коментиран от #6

  • 5 Българин

    42 11 Отговор
    А за решението на Зеленски да забрани книгите на руски език в Украйна, няма ли да има санкции? Няма, защото е евреин; защото на него му е позволено да си насажда чист нацизъм.

    Коментиран от #54

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Посейдон

    13 7 Отговор
    Нали знаете как свършва вица предложили България да стане 51 щат на Америка 1 държава вече напусна ЕС въпрос на време е и какво ще се случи с еврото тогава може да се направи математическо уравнение и да се сметне годината предвид миналите присъединявания и разпади
  • 8 Ади де ади

    29 6 Отговор
    Мислех пакетите вече са към 19-20 то само 11 ами много изоставате с тия пакетчета като пакет пъканки. Са

    Коментиран от #53

  • 9 КОТарАК

    12 13 Отговор
    как може да си опропастиш държавата , и бъдещето на няколко поколения , колко ненормален трябва да си.

    Коментиран от #38

  • 10 Град Симитли

    33 10 Отговор
    Идиотското е, че в тая Европейска комисия има и българи.

    Коментиран от #55

  • 11 Българин

    41 10 Отговор
    А за САЩ, които си купуват съвсем открито уран от Русия, няма ли санкции да има? Ние пък трябва да си купуваме руския уран от Америка, защото е станал "демократичен".

    Коментиран от #57

  • 12 Европа

    37 5 Отговор
    докато не се съсипе икономически и разпадне, няма да спре да е жалък лакей на интриганта САЩ, който прави трилиони на нейн гръб!

    Коментиран от #56

  • 13 Байдън Импиичмънт :)

    13 3 Отговор
    Айде всьо в затвора :)
  • 14 Агент 008

    21 9 Отговор
    Ще се наложи Птин да си го премести в другия крачол!

    Коментиран от #16, #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен-_ Язовец":

    Ас сом прва, ма!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не си първа, вече имам запазен час!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Григорян

    11 24 Отговор
    абсолютна забрана за всеки руснак да посещава ЕС.
    Русофилите,децата им да им бъде забранено да посещават страна от ЕС.Забана за децата им да учат в Европа и Сащ.

    Коментиран от #34

  • 24 АУУУУУ

    16 6 Отговор
    САНКЦИИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ТЕЖКИ.......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 25 АУУУУУ

    5 17 Отговор
    ВЕЧЕ ОБМИСЛЯТ 12-ТИЯ ПАКЕТ.......РАШИСТИТЕ САМО МОГАТ ДА СЕ ЗАКАНВАТ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 26 Най накрая....

    4 23 Отговор
    Трябва да им се направи пълна блокада на износа и вноса, както навремето американците бяха направили блокада около Куба.

    Коментиран от #41

  • 27 Оне

    4 20 Отговор
    Санкциите не действат, но все пак Путлер, Коня, Песков и Захарова ще заплашват с "последици" ако не бъдат премахнати :))

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сарс

    22 4 Отговор
    Заради тези санкции хазната на Евросъюза е празна и понеже немогат да се покрият разходите които се покриват от тези средства, сега искали да се съберат 50 милиарда евро от страните членки. Нещата отиват към фалит на ЕС. Между другото вече открито се говори че Германия, която е икономическият двигател на Евросъюза е в рецесия, която скоро ще обхване целият ЕС. Да са ни честити новите санкции!

    Коментиран от #59

  • 30 ГОЛЯМ СМЯХ

    13 2 Отговор
    абе санкций... санкций ама газта си тече към европа руската , минава през турция и заминава за европа денонощно

    петрола и той

    минава през индия и се демократизира та за какви пакети от санскциййй става дума не се разбира

    тая урсула като е учила за акушерка що си мисли че разбира и от рисмляните с име санкциййй

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Въпрос на време е

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "Григорян":

    Това да стане.Светът може и без рашките.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сарс

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Европа купува руски енергийни продукти, но демократично изпрани през 3-ти страни. Естествено че за изпирането трябва да се плати и всички са доволни. Русия си печели от горивата, посредниците са доволни че печелят за изпирането а ЕС е доволен че купува изпрани демократични руски продукти.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абе я

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Ми отговори защо руснаците живеят по добре от нас българите, при полужение че са във война. А тия санкции работят само срещу ЕС.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пха ха ха ха

    10 1 Отговор
    ЕС се самосанкционира 🤪
  • 41 санкциите

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Най накрая....":

    удрят основно ЕС, и много по-малко Русия. Това положение е ясно на всички, но иначе как да ти обяснят, че трябва да си кувуваш по-скъпата американска стока, при условие, че може да си позволиш по-евтината руска.
    Да не мислиш, че Японците са глупави или не демократични, та настояват за своята дерогация?!

    Цените в ЕС ще си растат плавно, европееца ще си протестира, а на Русия това почти няма да се отрази. Дори не повлия върху живота на обикновенните руснаци - само им смени дестинациите за туризъм (нещо от което най-губят Франция, Италия и Испания). За руснаците нещата са почти, както преди войната - в магазините им има стока, не гладуват, ходят си хората до Турция и ОАЕ на почивка, а дори западните фирми, чиито продукти не са обхванати от санкции решиха да се върнат.

    Коментиран от #58

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Зета

    6 4 Отговор
    Бравооооо.Европка се Осака...т.
  • 44 Аптеки 41+

    2 4 Отговор
    Забравили са дерогацията върху вноса на презервативи и вагинални тампони.Толкоз еврокомисари ,кво гледат.
  • 45 РУСИЯ ИЗОБЩО НЕ РАЗДАВА ПРЕЗЕРВАТИВИ НА

    6 6 Отговор
    СОЛДАТИТЕ СИ УКРАИНКИТЕ РАЖДАТ ВЕЧЕ НА 5 МЕСЕЦА ОТ ЗОР !
  • 46 ВАРЕЛИУРЗУЛА

    8 8 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ ДОСТА НЕ РЕДОВЕН ЗА ДА ВЯРВАШ ЧЕ С ТЕЗИ САНКЦИЙ НЕЩО ПОСТИГАШ...!
  • 47 Мишел

    5 13 Отговор
    Ще е интересен руският отговор на тези санкции.

    Коментиран от #48

  • 48 Ами те вече си

    8 13 Отговор

    До коментар #47 от "Мишел":

    Купуват пуканки и гледат ЕС как започва да агонизира и чакат да видят как ще протече неговотото разпадане.
  • 49 Гориил

    4 11 Отговор
    Не корелира с покупката на "турския газ" и виенския пакет за преноса му.
  • 50 реру

    18 1 Отговор
    Санкциите са си санкции, но важно е да има креативност...

  • 51 Спецназ

    10 9 Отговор
    "Пълна забрана на товарните автомобили с руски ремаркета и полуремаркета да превозват стоки до ЕС."

    ТОВА е разковничето- да идват полски тирове, които да претоварват стоката малко след границарта.

    Да ви п..икам на демокрацията- значи искате стоката и ПАК получавате,

    ама да не е руски ТИР??!! СМЕХ!!:)))

    Коментиран от #71

  • 52 Деций

    8 11 Отговор
    Вече сте смешни с тези санкции!Те Ви служат само за вътрешна употреба и то само за слепците!Със същият успех и аз мога да сложа санкции на Луната като и заповядам да спре да обикаля около земята! Чувството Ви за превъзходство,за значимост е една илюзия с която живеете.Света е не сте Вие,и това колкото по скоро го осъзнаете , толкова по добре за всички!Има възходи и падения,империи се раждат и умират,е никой не иска да умира но това са естествени процеси,които са неподвластни за Вас особено с това поведение!
  • 53 Калпазанин

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ади де ади":

    То санкциите като доларите, на палети и пакети, ама цени инфлация стагнация се вдига само в Ес, значи бачкат
  • 54 Българче

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ако Путин имаше разумни съветници, нямаше да се закача с евреин.
  • 55 Градски

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Град Симитли":

    Русия обяви България за вражеска държава. Затова в отговор ще им налагаме непосилни санкции. Да се научат да не се закачат с българи.
  • 56 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Европа":

    Прави прави трилиони, ама дългове от нейните си хартии.да по търпим ше разберем тез искаха да си печатат на воля и да си живуркат охолно ама ше разберат че само с хартия не става
  • 57 Булгар

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    САЩ са велика държава. Къде ги сравняваш с мизерна Русия.

    Коментиран от #66

  • 58 Така де

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "санкциите":

    Значи санкциите трябва да се увеличат, за да могат руснаците да живеят още по-добре.
  • 59 Дано

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Сарс":

    Ако трябва и от залъка си ще отделяме, но трябва да помогнем на Украйна да изрита Русия извън границите си.

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Лазар

    5 0 Отговор
    Тези само някакви пакети от санкции размахват и прилагат!!!
    Вовата им даде само един пакет и ефективен.
  • 61 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Дано":

    Разпродаваш всичко и парите при Зеления.Когато те видя на палатка пред парламента, с лозунг написано това което пишеш сега, ще повярвам. Такива като теб само във форумите. Дайте , ама дайте де.

    Коментиран от #64

  • 62 волът рие, но на гърба му пада

    2 1 Отговор
    ТАКА не става! Но пасаран! Самите пропагандатори ще разберат това по трудния начин!

    При предишните поредни санкции в САЩ фалираха 2 големи банки - едната е тази, която про100киро би нарекъл сецелианската, а икономиката на Русия се мобилизира да си произвежда някои стоки и се качва по стълбата на икономическия прогрес в света.
  • 63 Давай, моме,

    0 3 Отговор

    До коментар #59 от "Дано":

    още по-добре е б4егай да воюваш вместа зеленото шмъркало, което все повиече богатее и диебелее от войната! БЕГАЙ там, не ни ТРЕБЕШ тук!

    Коментиран от #65, #67

  • 64 Дано

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Пешо":

    Гордея се, че живея в натовска държава, която подкрепя Украйна да разгроми дивашка Русия. Моите данъци помагат на Украйна. А теб не те ли е срам да живееш в натовска държава, която подпомага враговете на братска Русия?
  • 65 Давам моме

    6 0 Отговор

    До коментар #63 от "Давай, моме,":

    Зеленото шмъркало млати Путин като мече у дувар. Представяш ли си, ако беше нормален.
  • 66 така втълпяват на невежите

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "Булгар":

    Не воюйте с русскими!
    Русия щяла да се разпадне, а пък икономиката и е на осмо място въпреки санкциите. И то реална икономика без напечатани долари и евра.
    КАЩ от векове пие кръвчицата на другите народи и им граби природните богатства, дето е разположил над 900 военни бази по земното кълбо, включително 4 и в България.

    Америка от 70-те няма нищо общо със сегашна Америка! Паразитът "финансова система" я прояде отвътре.
    Наливайте още доларови хартии в окраина и скоро светът ще изглежда по-различен.

    После обаче да няма олеле от ваша страна!
  • 67 Другарю

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Давай, моме,":

    Тоя български в някой рабфак ли си го учил?
  • 68 ЕВРОКОМИСИЯТА НАЛИ ЗНАЕ КЪДЕ ДА СИ

    3 5 Отговор
    НАВРЕ ПАКЕТА ?
  • 69 Да правят ветер

    1 0 Отговор
    Санкционираните!
  • 70 Поправка на 69 правописна грешка

    1 1 Отговор
    Да правят ветер САНКЦИОНИРАЩИТЕ!
  • 71 Калпазанин

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Спецназ":

    Това е то, хем да ги боли хем да ги сърби