Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2023 11:01 2 819 83

Американски конгресмени искат Байдън да накаже Южна Африка

  • юар-
  • конгресмени-
  • русия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • оръжия-
  • санкции

Разузнавателните данни сочат, че южноафриканското правителство тайно е доставяло оръжия на Русия

Американски конгресмени искат Байдън да накаже Южна Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Група конгресмени от двете партии в американския Конгрес иска правителството „Байдън“ да накаже Южна Африка за оказваната според тях от нея подкрепа за войната на Русия в Украйна. Като мярка на първо време конгресмените предвиждат важна търговска конференция, насрочена за тази година в РЮА, да бъде преместена в друга държава, пише „Ню Йорк таймс“, предаде БТА.

Искането е отправено в писмо от миналата седмица, с което изданието се е сдобило. Мярката, за която конгресмените настояват, е първото конкретно ответно действие от страна на САЩ срещу Южна Африка в контекста на налагащото се мнение във Вашингтон, че руско-южноафриканските отношения все повече застрашават американските интереси, отбелязва вестникът.

Още новини от Украйна

Основният предмет на писмото, с което „Ню Йорк таймс“ успя да се сдобие, е годишният форум на АГОА - американския Закон за създаване на възможности за растеж и развитие на Африка (African Growth and Opportunity Act, AGOA). Нормативният акт осигурява безмитен достъп до пазарите на САЩ за около трийсетина африкански страни. Южна Африка, която е една от най-развитите икономики на континента, е най-големият печеливш от АГОА, като само за миналата година РЮА е реализирала по тази схема износ на стоки за американските пазари за около 3 милиарда долара.

Според официални лица в САЩ американското разузнаване разполага с данни, че Южна Африка може да е помогнала на Русия да се снабдява с оръжие за водене на войната. Претория казва, че следва политика на „необвързаност“ по отношение на конфликта в Украйна, и отрича да е продавала въоръжение на Москва.

Между американските конгресмени и правителството „Байдън“ има разнобой как да се подходи към подозренията към Южна Африка. Докато на Капитолия и републиканци, и демократи са на мнение, че РЮА, която е традиционен съюзник на САЩ, трябва да понесе последствия, Белият дом зае по-скоро изчаквателна позиция, за да даде време на южноафриканския президент Сирил Рамапоса да изпълни обещанието си случаят да се разследва, за да се установи имало ли е или е нямало доставки на оръжие.

Форумът АГОА, който се провежда ежегодно - една година в САЩ и на следващата в Африка - има за цел да задълбочи дипломатическите и стопански връзки между Америка и континента. За Претория обаче не лишаването от домакинството е най-голямото притеснение, а възможността изобщо да загуби достъп до АГОА, защото РЮА е силно зависима от САЩ, които са нейният втори по големина търговски партньор. В писмото на конгресмените се посочва, че за Южна Африка „има риск да загуби всички привилегии по АГОА“.

Изискванията за присъединяване към АГОА, който е насочен най-вече към страни с нисък жизнен стандарт, се определят от Конгреса. Президентът е оправомощен да включва и изважда страни от АГОА, като за този процес отговаря Бюрото на американския търговски представител (Office of the U.S. Trade Representative). Търговският представител съгласува и ежегодното провеждане на форума. Отношенията между Южна Африка и САЩ значително се обтегнаха, откакто започна войната в Украйна, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Американските официални представители казват, че не отнемат на РЮА правото да поддържа приятелски отношения с Русия или да не осъжда инвазията. Но според тях Южна Африка може да е преминала границата и да е оказала материално-техническа подкрепа за войната. В тази връзка те споменават хвърлянето на котва през декември във военноморска база край Кейптаун на санкционирания от САЩ руски товарен кораб „Лейди Р“.

„Разузнавателните данни сочат, че южноафриканското правителство тайно е използвало тази възможност, за да достави на Русия оръжие и боеприпаси, които може да бъдат използвани в незаконната ѝ война в Украйна“, се казва в писмото на конгресмените.

Като доказателство, че Претория не е неутрална във войната, те изтъкват следните обстоятелства: през февруари имаше тристранни военни учения на РЮА, Русия и Китай; през април е било позволено на санкциониран от САЩ руски товарен самолет да кацне в база на южноафриканските военновъздушни сили; и намерението на РЮА да домакинства срещата на върха на БРИКС през август, на която може да присъства и руският президент Владимир Путин.

„Изключително обезпокоени сме, че домакинството на Южна Африка на форума АГОА 2023 ще послужи като косвено одобрение за вредната подкрепа на Претория за руската инвазия в Украйна“, се допълва в писмото.

То е подписано от председателя на външнополитическата комисия на Сената на САЩ Крис Кунс, демократ от Делауеър, и от сен. Джим Риш от Айдахо, най-високопоставеният републиканец в комисията. Подписите си под него са поставили и водещите конгресмени от двете партии в комисията по външна политика на Камарата на представителите.

В коментар по въпроса говорител на Държавния департамент на САЩ отново изтъкна значението на АГОА и форума, но не разкри подробности как смята да отговори правителството на писмото на конгресмените. „Споделяме безпокойството на Конгреса от връзките на Южна Африка в сферата на сигурността с Русия“, се казва в изявлението на американското външнополитическо ведомство.

Говорител на Рамапоса каза, че южноафриканското президентство ще коментира писмото едва когато САЩ вземат решение за АГОА. Говорителят изтъкна факта, че Рамапоса ще оглави делегация от африкански държавни глави, които ще опитат да посредничат за мир между Русия и Украйна.

Разговорът дали Южна Африка трябва да продължи да се ползва с безмитен достъп до американските пазари е започнал още преди да избухне войната, според южноафрикански и американски официални представители.

Спорът за Русия само засили спекулациите, че РЮА може да бъде извадена от АГОА, когато действието на закона бъде подновено през 2025 г., коментира „Ню Йорк таймс“.

Миналата година Вашингтон премахна от списъка Етиопия, Гвинея и Мали на основание нарушаване на правата на човека и на други условия, записани като изискване за достъп до програмата.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жиката

    67 4 Отговор
    На бадъня му се клати зъбчето

    Коментиран от #60

  • 2 Най-после

    85 7 Отговор
    Идва нов свят - честен и справедлив! Без американската "демокрация"...
  • 3 Ти да видиш

    84 3 Отговор
    Па то скоро нема да остане и една страна ненаказана бе!

    Коментиран от #9

  • 4 Хмерикаците

    65 4 Отговор
    Господ си Ги е наказал
  • 5 Цеко сифоня

    62 4 Отговор
    А назе коги ша ни наказват че не сакаме американците тука и техните мекврета във властта
  • 6 кокорчо

    68 5 Отговор
    Ние пък чакаме Русия да накаже фащ те да не се смятат за богове времето им изтича.
  • 7 Ето затова

    72 4 Отговор
    Всички бягат от САЩ. Освен санкции, месене във вътрешните дела и други неприятности, не чакай...
    Дори на съюзниците си от Германия гръмнаха тръбата и разказа играта на цялата им икономика. А Шолц не смее да гъкне.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чакащ

    55 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ти да видиш":

    Идеално - американците да "накажат" целия свят пък после целия свят ще накаже американците и да се приключва.

    Коментиран от #42

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Булдог

    28 1 Отговор
    Е ,те вече ги наказаха - дадоха цялата власт на ,,небелите" !
  • 12 Убеден демократ

    64 3 Отговор
    Мечтата за демокрация умира... докъде я докарахме с американците, след като руските телеграм канали се превърнаха в новото радио "Свободна Европа", а хора от целия континент тайно ги четат
  • 13 По подозрения

    49 4 Отговор
    щели да наказват. Настроиха всички срещу себе си, и в един момент всички като юмрук ще се обединят
    Това пренатягане на нещата ще се обърне като бумеранг срещу САЩ
  • 14 Учуден

    46 3 Отговор
    И както какви се изживяват краварите че ще "наказвали" суверенна държава - за какви се мислят че са във света.
  • 15 Ирена

    45 3 Отговор
    А наглеците ФАЩ в качеството на какви си присвояват правото да Наказват независими страни и хора??

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Жалка работа

    33 2 Отговор
    Страшна инвестиция и прочее.Краденето на дияманти от говедарите,така се нарича.

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пак ли бе?

    30 3 Отговор
    Пак ли ще им режете ръцете до китките като Леополд Втори? Ами ако те ви награбят?
  • 21 Янко

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Янка":

    А......сетне!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Г-ца каприз

    22 2 Отговор
    Байдънчо да накаже първо тоо де го спъва и събаря 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Като Ирак

    30 1 Отговор
    „Разузнавателните данни сочат, че южноафриканското правителство тайно е използвало тази възможност, за да достави на Русия оръжие и боеприпаси, които може да бъдат използвани в незаконната ѝ война в Украйна“, се казва в писмото на конгресмените.
    Хайде измислете нещо друго,никой не ви се връзва на простотиите вече!!!

    Коментиран от #63

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Запали си

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Янка":

    шалварите, че са пълни с буи, да са обезпаразитиш. Нама та пускат на козяк за центувти. Чи ша има глад за чааветата.
  • 29 Янке

    25 3 Отговор

    До коментар #16 от "Янка":

    Много си умна.Но преди Русия, други ще се изпепелят.
    Путин каза- За какво ни е свят, ако в него я няма Русия.
  • 30 Това че,

    19 1 Отговор
    Си се самоназначил за пъдарин на целия свят, не означава че всеки го признава, и ще допусне да бъде доен и стриган. Особено когато лицемерно "овцете" се определят като бели и черни.
  • 31 Гост

    2 16 Отговор
    Малко по малко лъсват баш боклуците в света. Не че и преди това не се знаеше и за латиноамериканските, и за африканските, и за азиатските. Сега просто затвърждават.

    Коментиран от #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ще връщате

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Лаврентий Берия":

    белите на власт ли?Гражданска война ли?!Цветна революция,що ли!?Репертора го знаем.Кого ще изкарват от затвора сега?!

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мари

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Янка":

    Пращиш от м@. зък. А равновесие можеш ли да пазиш? ГлЪвата за кво ти служи?
  • 36 Некой си

    19 2 Отговор
    Как ще накаже Южна Африка?
    Като се спъне още веднъж на мокета ли?
  • 37 Немо

    16 2 Отговор
    На прага сме на една нова много по добра епоха за планетата ни и човечеството .
    Тази епоха е известна като ерата на Водолея в която жидо-рептилския сатанистки (елит) и твхния световен ( ред )ще бъде отхвърлени и унищожени и ще дойде един нов по справедив и човеколюбив световен ред ,основан на хуманизъм ,уважение на суверенитета на всеки един отделен народ и социална справедлисост.

    Коментиран от #57

  • 38 Лаврентий Берия

    2 13 Отговор

    До коментар #32 от "Печалбар":

    При мен това между ушите не е като при теб Московска Радиоточка. Диаманти има много и от други страни. Примерно Ангола. А Южноафриканския износ не е основно диаманти. Предимно промишлена продукция е. А напъни се да изкараш нещо което не е клише.

    Коментиран от #50

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Африкански негър

    13 2 Отговор
    Вече не броиме кравите за живи.
  • 42 Ти да видиш

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чакащ":

    Ми както е тръгнало май тва ше се случи! 2/3 от умните кравари едва ли знаят ква деменция имат за президент!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лаврентий Берия

    2 14 Отговор

    До коментар #33 от "Ще връщате":

    Червените потници всичко "знаете". Всяка информация я има на готово в съответните руски прокси-сайтове където "експерти" ви пълнят междуушията с нови и нови проZтотии. Оказахте се много благодатна почва за руска пропаганда - анти-ковид, кем-трейлс, теория на световната конспирация, украински нациZъм - въобще - компетентни във всики области! Затова и основно сте лумпениZирани въZрожденци и нищоправещи пенсионери. Нормален и мислещ човек никога не би се вързал на такива евтини пропагандни номера.

    Коментиран от #55

  • 45 Първо

    14 2 Отговор
    Си изчистете собствения краварник и после давайте наклон на някой си

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Лаврентий Берия

    4 8 Отговор

    До коментар #45 от "Първо":

    Айде и на теб да кажа - кой ще внася безмитно в "Краварника" им си е тяхно законно право да решат. Измии си Zъркелите, прочети материала и тогава - коментирай. Толкова сте първосигнални, та думи няма за това!

    Коментиран от #54

  • 49 Сигурно са бивши

    5 0 Отговор
    плантатори
  • 50 Печалбар

    14 1 Отговор

    До коментар #38 от "Лаврентий Берия":

    "Диаманти има много и от други страни"

    Явно че не е останало много между ушите ти - що ли са скъпи диамантите като има много от тях, сигурно и от златото има много и никой не го търси. И каква промишлена продукция изнася ЮАР освен злато и диаманти (виж там са първи в света). И говорим за ЮАР но видиш ли ако някой опонира на срещу господарите ви отвъд атлантика веднага става "Московска Радиоточка".

    То и наш Киро видиш ли пак Русия му е виновна че са национални предатели - та и ти така.

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Възрожденец

    12 1 Отговор

    До коментар #44 от "Лаврентий Берия":

    "Затова и основно сте лумпениZирани въZрожденци и нищоправещи пенсионери"

    Лъжеш се, лумпениZирани джен.дита са основно соросоидчетата които приемат за нормално една държава да иска да "наказва" друга суверенна държава за същото което правят те (доставят оръжия). Приемат за нормално правителството ни да "съгласува" с посолствоТО шефовете на служби. Приемат за нормално България да е колония, без икономика и да се обезлюдява.

    Коментиран от #61

  • 56 Лаврентий Берия

    1 11 Отговор

    До коментар #50 от "Печалбар":

    Бразилия, Намибия, Ангола, Ботсвана, Канада, Австралия - други дали ще ти трябват? Все държави с големи залежи и производство на диаманти, Другарю. А Южна Африка има достатъчно промишлено производство. Това е най големия промишлен производител в Африка Другарю - не само изкопаеми. Произвеждат и автомобили, електроника, самолети и т.н. Без да говорим за аграрна продукция. Има от какво да ги забори ако Щатите им пернат мита. А това за господарите, направо е смехотворно. Вие дето служите на руZките си господари пък обвинявате другите в предателство. Какво - всеки който опонира на руZката пропаганда и на Копейкинските проZтотии предател ли е?

    Коментиран от #71

  • 57 Историк

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Немо":

    И в Библията много ясно и точно е описано-"Златната епоха", която ще дойде след 20 годишна война...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Механик

    10 1 Отговор
    Сатанистите се самоизолират от собствена глупост.
    Наложили са сакнции на 2/3 от държавите.
    Самите те отдавна не произвеждат почти нищо. Не знам само от къде ще вансят. Не случайно магазините им са празни.
  • 60 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жиката":

    На кой Байдън? На ПакПадналов ли?
    На него му се клати един голем некролог.
  • 61 Лаврентий Берия

    1 9 Отговор

    До коментар #55 от "Възрожденец":

    О, я се скрии направо зад Коцето. Тия дето ходят да се съгласуват при "Нейно превъзходителство" ТлъZтата тьотя Митрофанова и им нашепват гласове от Пасолството, обвиняват другите, че се съгласували с Щатите?!? Невероятно. България е в ЕК и НАТО. И ще се съгласува със стратегическите си съюзници. Точка! Така както примерно Беларус се съгласува с Русия. Няма нищо в това, което да е смущаващо.

    Коментиран от #65, #69

  • 62 Лаврентий Берия

    1 8 Отговор

    До коментар #58 от "Щом се забиш толкова,":

    И отново нищо не каза Другарю!

    Коментиран от #67, #70

  • 63 следващото

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Като Ирак":

    Следващото ново двайсе ще бъде да обвинят саудидските камили във внос на лед за пингвините в Гренладния с цел саботажи на производството на сладолед.
    Идиокрация, сър.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Възрожденец

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Лаврентий Берия":

    "Така както примерно Беларус се съгласува с Русия"

    Ами нали вие ревете че в Русия и Беларус са "диктатури" а ние ужким сме "демокрация" а правим като тях - нещо май си противоречите. Или трябва да признаете че и при нас е "диктатура" само където сменихме диктатора.

    "И ще се съгласува със стратегическите си съюзници. Точка!"

    Нещо изнервен ми се видиш - само да попитам "стратегическите си съюзници" съгласуват ли със нас техните шефове на служби защото ако няма реципрочност излиза че не са ни съюзници а господари от което пак излиза че сме колония а не суверенна държава.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не съм ти другар и

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "Лаврентий Берия":

    ти не си ми другар. Не могат соросатанягите да са ми другари. Развявайте си вашето знаменце с цветовете на дъгата.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Възрожденец

    8 1 Отговор

    До коментар #61 от "Лаврентий Берия":

    "Тия дето ходят да се съгласуват при "Нейно превъзходителство" ТлъZтата тьотя Митрофанова и им нашепват гласове от Пасолството, обвиняват другите, че се съгласували с Щатите?!? Невероятно."

    Хайде пак други ви виновни - най вече Русия и Путин. Аз не съм чул Копейкин да е назначавал шефове на служби "съгласувани" с Митрофанова. Ако го направи аз ще съм първия който го заплюе.

    Повечето българи за разлика от вас искат България да е независима и силна държава а не просто да смени господаря от Москва във Вашингтон - само соросоидите не могат да живеят без господар.
  • 70 Не става бе готин

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "Лаврентий Берия":

    Соросфатките постоянно ме трият. Как да стане диалогът? Няма феър плей, по вашему рекнато.
  • 71 Печалбар

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "Лаврентий Берия":

    "Произвеждат и автомобили, електроника, самолети и т.н. Без да говорим за аграрна продукция."

    И какви са тези южноафрикански автомобили, южноафриканска електроника и южноафрикански самолети можел ли ме светна - не можеш. А относно аграрната продукция защо ли изнасят зърно от Русия и Украйна за "бедните африкански държави" а не го доставят директно от ЮАР - все пак са в Африка - пак не можеш ми каза. То опорките и пропагандата са едно но реалността е съвсем друго - но за там трябва да има нещо между ушите ти.

    Коментиран от #73

  • 72 америка

    4 1 Отговор
    се вживява като светата инквизиция, а дядката се търкаля на публични места. O Tempora, o mores!
  • 73 Лаврентий Берия

    2 5 Отговор

    До коментар #71 от "Печалбар":

    Нямам време и желание да отговарям на всичките ти превъплащения. Или си глупав, или се правиш на такъв. Преди време ходих да си купувам Тойота. Оказа се, че всеки трети Авенсис е правен в Южна Африка. Важи и за Фолксваген. Там произвежда и Дженерал Мотърс. Там произвеждат и Сименс и Филипс и т.н. Отиди в Кауфланд - всяко второ авокадо и грейпфрут е Южноафрикански. Пропагандата ви блъска главно вас, путинофилите. А на "Възрожденеца" предай, че е точно така - за вас "силна и независима" е България под руския ботуш. Не случайно на публичните ви изяви има повече руски знамена отколкото български. Откога "националистите" веете знамена на държава която ви обяви за враг?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    А после и Северна Африка
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 76 пенко

    3 1 Отговор
    ИЗБИЛИТЕ 120 МИЛИОНА МЕСТНИ ЖИТЕЛИ --- ИЗБИЛИТЕ МИЛИОНИ РОБИ АТ АФРИКА --- СПАСИЛИТЕ ДЕФОЛТА СИ С 1 .3 ТРИЛИОНА /ЗАГИВАЩА ВАЛУТА / ---ЯСТРЕБИ СИ ВМЕНЯВАТ САМОЧУВСТВИЕ НА " ТРАМВАЙНИ БИЛЕТЧЕТА " - С ДЕВИЗ : " НИЕ ВАШИНГТОНГСКИТЕ ЦИОНИСТИ - РЕШАВАМЕ -
    КОЙ Е ВАШИЯТ ГОСПОДАР !!!!!!!!!!!!
  • 77 Хаха

    4 1 Отговор
    Марш от тука долни боклци? Кои сте вие че да решавате кой да накажете. Вижда ви се края вече. А горкия байдън вече мирише на пръст! Той неможе да накаже никой освен самия него
  • 78 Така де

    2 1 Отговор
    А защо западняците направиха така, че белите избягаха от РЮА и сега управляват само черни?
  • 79 легнаЛангел

    4 1 Отговор
    Руските бомби са лоши , а американските са добри и убиват хуманно ! Така ли излиза ?
  • 80 Ялова волЯ

    4 1 Отговор
    Колко години САЩ водиха геноцида си във Виетнам ? А колко в Афганистан и Ирак ? А в Либия ? Там кой помагаше на местните хора ? А кой САНКЦИОНИРАШЕ американците за смъртта , която сееха с щедрост и жестокост ? Къде беше целия този ЦИВИЛИЗОВАН и ДЕМОКРАТИЧЕН свят тогава ?
  • 81 Матей

    3 1 Отговор
    Тия в САЩ започват бавно и болезнено да включват,че се свършва това само техните интереси
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Искали да накаже? Ами ако всеки поиска ?

    1 0 Отговор
    Ама ,те международен съд ли са ???? Значи нямаме нужда от международния съд!! Ако БГ поиска да накаже фащ, може ли???