Last news in Fakti

27 Юни, 2023 11:41 10 319 62

Приятелски огън! Вагнеровци са свалили уникален военен самолет

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • ил-22м

В името на този самолет понякога се използва съкращение ВЗПУ - "защитен център за управление на въздуха"

Приятелски огън! Вагнеровци са свалили уникален военен самолет  - 1
Снимка: РИА

Бунтът на ЧВК "Вагнер" на 23-24 юни доведе до загуби в руската военна авиация. Съдейки по открити източници, са свалени три хеликоптера за радиоелектронна борба Ми-8МТПР, два щурмови хеликоптера - Ка-52 и Ми-35, един военнотранспортен Ми-8, както и самолет Ил-22М - "защитен команден център във въздуха", обобщава Руската служба на Би Би Си.

Информацията за загуба на самолет от този тип не е официално потвърдена. Това съобщават руски журналисти и провоенни блогъри. Според Conflict Intelligence Team е възможно още един Ми-8МТПР да е бил свален близо до Луганск на 23 юни, подробности за това събитие няма в открити източници. Не е ясно и колко членове на екипажа са загинали.

На 24 юни в каналите на "Телеграм" се появи видео, за което се твърди, че е направено по време на самолетната катастрофа, както и кадри, заснети на мястото на катастрофата.

Ако отломките на земята наистина принадлежат на самолета, свален в събота, тогава една снимка показва относително непокътнат фрагмент от опашната част, който се е откъснал още във въздуха. Номерът на него - 75917 - принадлежи на самолета Ил-22М със сериен номер 2964010105. Може да се нарича още Ил-18М-11 или Ил-22М-11 в различни онлайн източници.

Съдейки по снимките на различни авиационни сайтове, този самолет преди това е бил забелязан на военните летища Иваново-Северни близо до град Иваново, както и Мигалово в Твер. Към коя авиационна част принадлежи не е известно.

На летище Иваново е разположена 2457-а база за самолети ранно предупреждение във въздуха, към която може да принадлежи Ил-22М, тъй като там би било по-лесно да се поддържа електронното оборудване на такъв самолет. На летище Мигалово е базирана военнотранспортната авиация.

Въздушен команден пункт

Ил-22М е най-ценното от изгубените летателни средства. В името на този самолет понякога се използва съкращение ВЗПУ - "защитен център за управление на въздуха".

"Защитеността" в това съкращение не се отнася до физическа защита, а до комуникационни канали, които са устойчиви на въздействието на електронната война.

Този самолет е въздушен команден пункт, от който могат да се контролират войските по време на бойни действия. Тъй като тази точка е във въздуха, е невъзможно да бъде поразена с оперативно-тактически ракети.

Второто предимство на самолета е, че по-лесно се комуникира с бойни единици на земята от височина. Особено с фронтовата авиация, която лети на малка височина, което усложнява комуникацията.

Няколко проруски "Телеграм" канала твърдят, че от началото на пълномащабния военен конфликт сваленият самолет е изпълнявал задачи по препредаване на радиосигнал, тоест е работил като височинна антена, свързваща наземното командване пост с войските.

Потвърждение на тази информация от официални източници обаче няма. Следователно не е изключено на борда да има офицери, ръководили боевете на фронта.

Ил-22 е създаден през 70-те години на миналия век. За реализиране на идеята за въздушен команден пункт са били разгледани няколко самолета, сред които Ан-10, Ан-12 и Ил-18. Всички те можеха да останат във въздуха дълго време, но в крайна сметка изборът падна върху успешния граждански самолет на конструкторското бюро "Илюшин".

Ил-18 беше много надежден самолет и най-важното е, че доста от тях са построени от 1958 до 1978 г. През 70-те години този тип постепенно бе премахнат от гражданския въздушен трафик и е логично да се създаде военен самолет на негова основа.

В резултат на това на базата на Ил-18 бяха разработени няколко военни самолета, сред които освен Ил-22М бяха и противоподводният самолет Ил-38, разузнавателният самолет Ил-20 (един беше свален от сирийската противовъздушна отбрана през 2018 г.) и самолетът за радиоелектронна борба Ил -22ПП. Последната е една от новите модификации, която се появи едва през втората половина на миналото десетилетие.

По време на преоборудването пътническата кабина беше напълно премахната от самолетите и беше монтирано специално оборудване. В случая с Ил-22М в самолета са монтирани и работни места за командния състав.

Общо около три дузини Ил-22 са произведени или оборудвани от 70-те години на миналия век. Те непрекъснато се модернизират, като в момента се изпълнява най-новата програма, по която е създадена версия на Ил-22 СУРТ (самолет за управление и ретранслация).

Според справочника Military Balance 2022 в началото на въоръжения конфликт в Русия е имало 12 самолета Ил-22М и 10 Ил-22 (по-стара модификация).

Най-малко един самолет е повреден по време на боевете. Руският вестник "Московский комсомолец" писа през октомври 2022 г., че Ил-22 е бил обстрелян от украинската ПВО и е бил повреден. Той е успял да се върне в базата, но нищо не се знае за съдбата му.

Хеликоптери за радиоелектронна борба

Два свалени хеликоптера на радиоелектронното разузнаване също е доста голяма загуба за руската авиация.

Хеликоптерите Ми-8МТПР-1 са едно от най-новите разработки на руския военно-промишлен комплекс. Тези устройства са оборудвани със системата за радиоелектронна борба "Ричаг-АВ" която е предназначена за борба с наземни и въздушни радари, системи за противовъздушна отбрана и авиационни оръжия. Освен това такива хеликоптери водят електронно разузнаване.

"Ричаг-АВ" е секретна разработка и наличната информация за нея е само обща, така че е доста трудно да се оцени нейната ефективност.

Русия традиционно обръща голямо внимание на радиоелектронната борба и през последните години тези хеликоптери активно навлизат във войските. Military Balance 2022 казва, че през 2022 г. е имало повече от 30, но вероятно още са били построени по време на войната.

Двата Ми-8МТПР-1, свалени от бойците на "Вагнер", не са първата известна загуба на такъв хеликоптер. През май два такива хеликоптера бяха свалени в Брянска област. Все още не са установени обстоятелствата на загубата на тези апарати и на два самолета Су-30 и Су-34. Според една версия те са били свалени от украинската ПВО, според друга - от руската по погрешка.

Ударните Ка-52 и Ми-35, както и военнотранспортните Ми-8 също са доста ценни машини, но по време на война такива машини често се оказват близо до фронтовата линия и търпят загуби.

Възможно е те да са нанесли удари по бойците на "Вагнер". Поне така твърди Евгений Пригожин.

Като част от групата на "Вагнер", която всъщност пое контрола над Ростов на Дон, опита се да пробие във Воронеж и се придвижи в колона към Москва, имаше зенитно-ракетни системи Панцир-С1 - видими бяха поне две такива системи в колоните.

Освен това във видеозапис, за който се твърди, че е заснет близо до Воронеж, е стреляно по Ка-52, летящ на ниска надморска височина, вероятно от ПВО.

В случай, че хеликоптерите са атакували вагнеровците, отговорът им може поне да бъде обяснен. Дори Ми-8 и визуално неразличимият Ми-8МТПР-1 могат да изглеждат като заплаха от разстояние.

Но няма очевиден смисъл да бъде свалян големия Ил-22, който не прилича на нито един атакуващ самолет.

Кореспондентът на Първи канал Ирина Куксенкова написа в своя телеграм канал, позовавайки се на думите на самия Пригожин, че виновен е зенитният артилерист на "Вагнер": "Офицерът от противовъздушната отбрана в колоната свали всичко, което летеше". Засега това е единственото обяснение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    77 39 Отговор
    Леле Мале, няколко пияни пандизчии за два часа ликвидираха Втората Безаналлогова...... Смееееееееех

    Коментиран от #17, #59

  • 4 Окраин4ев

    26 49 Отговор
    Тайае, като нямат победи окраинските фашисти петколониците попват да, си съчиняват слупки за Русия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    21 39 Отговор
    Мнението на петат колона сорос4ии не е меродавно.
  • 7 Костадин Костадонов

    38 18 Отговор
    Браво аз съм за Вагнер , путин избяга като ...
  • 8 Купин

    52 25 Отговор
    Ватенките нямат нищо уникално в авиацията. Нови самолети чиито западни алтернативи са самолети от преди тридесет години.
  • 9 Делю Хайдутин

    19 31 Отговор
    От Киев казаха че Вагнер свалили повече самолети от украинската контраофанзива.А те са свалили един.хи хи хи
  • 10 Сила

    34 16 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Дай нещо за Козяк и Сорос..... губиш тренинг, много си апатичен днеска, закусвал ли си.....

    Коментиран от #13

  • 11 Наблюдател

    46 10 Отговор
    Според новите опорки няма преврат а театър между гениалният Путин и Пригожин, чиято цел е да разкрие враговете на кремълският диктатор. Свалените самолети са постановка и медийна измислица
  • 12 To само това да беше

    37 10 Отговор
    В самолета са били поне 10 човека. Петима екипаж и петима оператори. Може и някой командващ да е имало, но ще разберем по-късно.

    Убили са минимум 100 граничари срочници. Казвам минимум, защото е имало доста ранени, но не е имало начин да стигнат до квалифицирана медицинска помощ.

    Коментиран от #52

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    60 21 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Тази путинова русия в момента стана абсолютно посмешище пред цял свят ! Това го осъзнавате вече и най залупените БГ путинисчета и копейки . Сами си го направихте 😂

    Коментиран от #21, #26, #43

  • 16 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    19 38 Отговор
    ЕДИНСТВЕНОТО ВЯРНО Е ЧЕ ТАКЪВ САМОЛЕТ НАИСТИНА Е НЕЩО КАТО ЦЕНТЪР ЗА УПРАВЛЕНИЕ. ИСТИНАТА Е ,ЧЕ Е БИЛ УЧЕБЕН. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НАШТЕ ПOMИЯPCKИ МЕДИИ. ТЕ СА НА XPAHИЛКА НА ВСЕКИ ГОСПОДАР.

    Коментиран от #30

  • 17 Истината

    36 14 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Преди 24.02.2022 година руската армия беше втора в света. След това стана втора в Украйна я след опита да преврат е втора в Русия

    Коментиран от #22

  • 18 тинко

    31 14 Отговор
    Какви са тези самолети и вертолети и защо ме занимавате с тези несъвършени машини, след като са ги свалили най-вероятно с леко стрелково уръжие...иначи казано с автомат калашников. Ама моля ви се!!! Защо придавате толкова голямо значение на тези бракми. Каквито леки коли правят руснаците, такива са и оръжията им. Само приказки и нищо друго. Аз съм сигурен, че и ядрени ракети няма в силузите...Просто парите за тях са откраднати!!!
  • 19 ...

    32 12 Отговор
    Руснаците са майстори в свалянато на самолети. Собствените си самолети. Особенно Ил-чета. Виж... Ф-ка до сега не сасвалили.
  • 20 Kирил

    33 10 Отговор
    Хубаво е че започнаха да се самоизтрепват
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 😂😂😂😂😂😂

    38 11 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    2021 г. - Руската армия - втора по сила в света
    2022 г. - Руската армия - втора по сила в Украйна
    2023 г. - Руската армия - втора по сила в Русия
  • 23 така де

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ей,голям рев под всяка публикация.!Ами може да има за какво да те търсят.?
  • 24 Само питам

    34 10 Отговор
    Какво щеше да се случи ако в САЩ или Китай някой бе окупирал Бостън или Шанхай и бе тръгнал към столицата да взима властта и междувременно бе свалил един самолет и шест хеликоптера от съответните армии? Дали Джо Байдън щеше да го амнистира и да му позволи да живее в Ню Мексико? Дали Си Дзинпин щеше да го помилва и да му разреши да живее в Хонконг? " Може би Путин е велик човеколюбец и винаги търси не насилствено решаване на проблемите?

    Коментиран от #57

  • 25 Как да ти повярвам?

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Лъжите ти са съшити с бели конци.

    Призовката се връчва лично. Иначе не е призовка или не е връчена. Може да се връчи на упълномощено лице, но ти едва ли си упълномощил някой да те представлява. Няма мама, няма леля.
  • 26 😂😂😂😂😂😂

    17 8 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Плешивия много малко ви плаща щом работиш без почивен ден!
  • 27 Офф..

    11 21 Отговор
    С тая "пропаганда" сте за под кривата круша.Дрогата как е,контрата как е,превзехте ли още някоя поляна,това ни интересува!

    Коментиран от #54

  • 28 Само да питам

    12 14 Отговор
    Джамбазов захлебваш ли, а рекламодателите знаят ли, че симулираш с плюсовете трафик към сайта?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мое съм тъп, ама...

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "ФИЛИП ГЕОРГИЕВ":

    В казармата учебните средства си имаха бойно назначение. Разликата беше, че се ползват по-интензивно за целите на учебния процес. Нито бяха по-необурудвани, нито по-малко здрави.
  • 31 Окраин4ев

    5 19 Отговор
    Краинските фашисти нежса, свалили нито един самолет и вертолет на, Руската армия вече 18 месеца.
  • 32 тцъ тцъ язък

    23 4 Отговор
    Копейките пак най-компетентните тук. Само, че им бутнаха самальота, който директно им пращаше информация за военната обстановка и сега няма откъде да разберем другата гледна точка.
  • 33 Само питам

    23 5 Отговор
    Преврата е потушен, ама както се казва във вица за Гарабед "лошото чувство остава". За един ден Пригожин свали шест хеликоптера и един самолет, което не е ставало никога дори и на фронта в Украйна. А за награда получава амнистия и правото да живее в Беларус. Къде останаха лютите закани на Путин? Или свикна да му забиват нож в гърба? Най-малоумного обяснение е, че всичко е замислено от гениалният Путин, който отново е изиграл всички, разкрил е тези, които са против него и е изпратил Пригожин да открие втори фронт срещу Украйна от Беларус.

    Коментиран от #40

  • 34 от посолството

    7 16 Отговор
    измислен пасквил с задните части на денисчо, по добре Марчето да напише как се духа .....
  • 35 АУУУУУ

    19 5 Отговор
    СТРЕЛЯЛ ПО ВСИЧКО КОЕТО ЛЕТЕШЕ.......АКО БЕШЕ ПЪТНИЧЕСКИ......НАТО ЩЕШЕ ДА ИМ Е ВИНОВНО.......
    ЕГАТИ ПРИНЦИПА.......ПУЦАЙ, ПУЦАЙ КУМЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 36 Няма проблем

    20 8 Отговор
    Всичко е планирано от великият стратег Путин. Всичко върви по план
  • 37 АУУУУУ

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    ИМА КЛИП КАК ГО ГЪРМЯТ,....ПАДА ГОРЯЩ....И СЛЕД ТОВА СНИМАТ ОТЛОМКИТЕ......ДАЙ СИ АДРЕСА .......ДА ТИ ПРАТЯТ. ПАРЧЕ ПО КУРИЕРСКА КОМПАНИЯ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 38 Управление на въздуха???

    19 5 Отговор
    Безаналоговите пак утепаха прасето с правата лопата.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аз питам

    22 4 Отговор

    До коментар #33 от "Само питам":

    Кога ще тръгват от Беларус към Киев за три дни?Пхах.
  • 41 Нато

    4 19 Отговор
    Как ни измами готвача на Путин не е истина. Това да си поръчаш ядене и да не ти го доставят е гадна работа. Също като поръчката на нашите ф16
  • 42 Всичко

    11 4 Отговор
    Пашло не по плану
  • 43 Да изселим

    27 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Купейкин от България! Изключително противна личност.
  • 44 Кой знае още какви загуби

    18 7 Отговор
    Е планирал шахматистът... Вероятно е планирал да се изтегли планирано и от Крим и от всички окупирани територии и когато украинците празнуват внезапно от Беларус вагнеровците да вземат Киев за 3 часа...просто гениално
  • 45 Ком

    7 22 Отговор
    Цялото джендърската войнство квичи срещу Костадинов. Евро-идиоти, жълто-паветници, измислени демократи мутроиди.

    Коментиран от #48

  • 46 Антимоль

    12 3 Отговор
    Путяру надо за все преступления повесить.
  • 47 Гражданин

    14 2 Отговор
    Чучелото на Лилипутьо вече е разръфано!
  • 48 Хаха

    8 5 Отговор

    До коментар #45 от "Ком":

    Какво общо има с темата Костя дъ Простя .
    Никой не можа да разбере , но поне да си кажем .Копейкин тръгна ли да защитава Путянов или чакаше ТъпоШенко да направи нещо ?
  • 49 пенко

    4 2 Отговор
    ЛЕЛЕ -ЛЕЛЕ - ВАЙ-ВАЙ-ВАЙ ---НЯМА ВЕЧЕ "ИЛ-ИЛ-ИЛ " --- НАПЪЛНО ИНФОРМИРАНИ /В ДОЛАРИ / ИЗТОЧНИЦИ И ПОТВЪРДИТЕЛИ !?!?!?!?!??
  • 50 Турбодизел

    5 4 Отговор
    Жалко, един от най-красивите самолети на планетата, Ил 18/22. С всеки изминал ден изчезват и стават все по-малко.
  • 51 ⚜️Просветен⚜️

    8 5 Отговор
    Хайде като получите потвърждение по колкото канала изисква журналистиката, публикувайте този пасквил отново! Тъмно кафява клоака сте вие, Факти!!
  • 52 малко е

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "To само това да беше":

    Чух, че цялата Кантемировска дивизия е била разбита на пух и прах, изгорени били 200 танка армата. Въобще безаналогова оркска армия.
  • 53 Иван

    9 4 Отговор
    Руснаците и без това не знаят защо воюват в Украйна, да отиват да разрушат Кремъл, в това има смисъл и за тях и за всички.
  • 54 Знайко

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Офф..":

    Превземат ги- на поляните расте ТРЕВА! А какво правим с тревата....., е някои я компостират!
  • 55 Путин

    3 4 Отговор
    е много готин
  • 56 Емо

    4 0 Отговор
    Голема глупост. Има огромен смисъл първо да се свали въздушния команден пункт на авиацията, тогава нито изстербителна, нито щурмовата авиация ще имат информация по какви цели да нанасят удари. В този смисъл не е приятелски или случаен, а целенасочен огън.
  • 57 Лазо

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Същото и аз се чудя? В българия тръгва някой да вземе властта с оръжие, но се отказва и превителството великодушно му разрешава да си направи "деспотство" в Калиакра. Който знае историята, схваща аналогията. Друг пък си прави в Родопите. И т.н.
    Аз пък си избирам Кулата и капитан Андреево. Три месеца да ги държа и да обирам парсата, ще ми стигне за цял живот.
  • 58 СВАЛЕН САМОЛЕТ И НЯКАЛКО БОЙНИ

    3 3 Отговор
    ХЕЛИКОПТЕРА ........ И НИКАКВА ЩЕТА ЗА ПРИГОЖИН - ЛЪЖЕТЕ ТА СЕ ЗАБРАВЯТЕ БЕ !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Делю Хайдутин

    4 4 Отговор
    Готвача разби втарая с 5000 беззъби ватника, могучааая!
  • 61 ⚜️Просветен⚜️

    4 2 Отговор
    Зеленски унищожи ватниците за година и половина!
  • 62 3333

    5 0 Отговор
    Тези са адски зле. Дори Хитлер, който е бил хиляди пъти по-силен от сегашна Русия, е загубил накрая войната. Кой изобщо ги е излъгал тези вестници, че изобщо имат някакъв шанс при война на изтощение. Че те са вече изтощени още преди да са почнали.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания