Last news in Fakti

27 Юни, 2023 15:35 975 3

Прищина призова Белград: Спрете да подклаждате насилие, ще загинат хора

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • кейфор-
  • алексадър вучич

Думите на Албин Курти идват след като снощи сградата на общината в Северна Митровица беше атакувана с ръчна граната

Прищина призова Белград: Спрете да подклаждате насилие, ще загинат хора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовският премиер Албин Курти отправи призив към Сърбия да спре да подклажда насилие преди да бъде загубен човешки живот, съобщава вестник „Коха диторе“, като се позова на публикация на Курти в Туитър, пише БТА.

Думите на Курти идват след като снощи сградата на общината в Северна Митровица беше атакувана с ръчна граната.

Курти написа в Туитър, че при взрива няма пострадали, но е можело да има.

„Снощи сградата на община Северна Митровица е била атакувана с две ръчни гранати, с което са причинени щети на автомобилите, които са били наблизо. За щастие нито един човек не е пострадал, но това лесно можеше да се случи. Призовавам Сърбия незабавно да спре да подклажда насилие преди да бъде загубен човешки живот", написа Курти.

Косовската полиция съобщи по-рано днес, че са нанесени материални щети на два служебни автомобила и че по случая е образувано досъдебно производство.

Министерството на вътрешните работи на Косово окачестви случилото се като „терористичен акт“ и заяви, че виновните ще бъдат изправени пред съда.

Кметът на Северна Митровица Ерден Атич каза, че снощната атака срещу сградата на общината с ръчна граната M75 „без съмнение представлява организирана терористична атака“.

Напрежението в Косово ескалира, след като сърбите в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради. Те протестират срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    3 3 Отговор
    Водете преговори не правете глупости.Винаги може да се разберете.

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Голям зор":

    Женя Пригожин ще води преговорите.
  • 3 Пешо

    2 0 Отговор
    Още известно време и ще се променят нещата