Last news in Fakti

28 Юни, 2023 03:08 3 330 15

28 юни 1914 г. Кой и как разпали Първата световна война?

  • сараево-
  • босна и херцеговина-
  • първа световна война

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания

28 юни 1914 г. Кой и как разпали Първата световна война? - 1
Снимка: Архив

На 28 юни 1914 година Гаврило Принцип убива в Сараево престолонаследника на Австро-Унгария Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Целта на Принцип е освобождаването на Босна от господството на австрийския император и създаването на независима югославска държава. А атентатът е средството за постигането на тази цел.

19-годишният студент Гаврило Принцип е босненски сърбин. Той е член на организацията "Млада Босна", която иска обединение със Сърбия. Шофьорът на ерцхерцога обърква пътя, спира и предизвиква задръстване. Гаврило Принцип е сред зяпачите. Той застрелва Франц Фердинанд с два изстрела.

При разпита младежът заявява, че атентатът не е поръчан от Белград, а е самостоятелна акция. Човекът дръпнал спусъка на Първата световна война умира от туберкулоза в затвора през 1918 година. Смъртта му настъпва 8 месеца преди края на мащабния конфликт, отнел живота на 10 милиона души.

След атентата австро-унгарският Съвет на министрите взима решението да постави на Сърбия неприемлив ултиматум, след чието отхвърляне да се прибегне до военна сила. Войната започва само 37 дни по-късно, а германският кайзер Вилхелм Втори обещава на Виена военна подкрепа в случай на нападение срещу Сърбия.

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания. "Великите сили са пресметнали рисковете и евентуалните изгоди и в крайна сметка са се произнесли в полза на войната", казва историкът Кристофър Кларк. Поради това в повечето случаи атентатът от Сараево се определя като искрата, предизвикала световния пожар, а не като причина за Първата световна война.

Родната къща на Принцип в Обляй е разрушена.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    28 22 Отговор
    Защо ли не се изненадвам? След като Австроунгария напада Сърбия, като поръчителка на атентата, русия се намесва на следващия ден в защита на своето бясно куче на Балканите. Само след няколко месеца, тя-нашата “освободителка”от 1878, ще обстрелва с артилерия Варна и ще нападне Българските позиции в Северна Добруджа. Там ген.Колев разпердушинва руските войски в една от най-епичните победи на българския войник през ПСВ! По този повод Иван Вазов написва едно доста горчиво стихотворение, което дълги години беше апокрифно в нашата литература. Трябваше да падне комунистическия режим, за да прочетем това стихотворение на великия поет.

    Коментиран от #10

  • 2 12343211

    7 6 Отговор
    Студента яко е бил зарибен.
    Да се учат сегашните какво не трябва.
    Иначе, Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя (Централните сили) воюват срещу Великобритания, Франция, Русия, Италия, Румъния, Япония и САЩ (Съюзните сили).
    "Днешно НАТО иска и Русия в Съюзните сили... . ама срещу Кой !?"
  • 3 ЕИРЕ

    3 11 Отговор
    Намек, че третата е с победител Готвача на Путин.
    Провъзгласен за цар опс президент на Украйна.
  • 4 Третата световна

    6 12 Отговор
    пак ще е заради србите.
  • 5 Последния Софиянец

    11 16 Отговор
    Ппак матушката е зад убийството и ватниците пак ще загубят по същия начин!
  • 6 Санкций

    21 3 Отговор
    Не се радвайте много, защото третата световна война може и да е последна. Когато се натрупват достатъчно предпоставки за война, повод винаги ще се намери.

    Коментиран от #7

  • 7 голфоний

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Санкций":

    отивай ходжадата да те опее още сега
  • 8 Копипасте

    7 2 Отговор
    Малко история без напън за изчерпателност : 1. През годините 1828-30 се води поредната война между Отоманската и Руската империи и след края при договарянето се дава свобода на гърци и сърби /за протокола - те са правили някаква съпротива, но без каквато и да е възможност за успех/, а Кипър става британски?! А ние българите получаваме .......... , макар да сме помогнали на руските войски дебаркирали в Созопол да превземат Одрин и българите от Тракия получават правото за 6 месеца да разпродадат имотите си и да се изселят - около 100-150 000 се изселили?! Затова и днес има 3 села с името Главан - първото е в Сакар, второто е до силистра и третото е до Одеса! 2. Следва Кримската война през 1853-56 години и британци и французи са на страната на т.нар. отоманци! 3. Договора от Райхщад от 1876 г. между Русия и Австроунгария, в който има и параграф за недопускане създаването на голяма славянска държава на Балканите като част от подготовката за поредната война през 1877-78 г.! Сан Стефанско примирие, Берлински договор, българската земя на парчета; Австроунгария "налапва" Босна и Херцеговина от което сърбите са повече от недоволни! ......... Правилото "Разделяй и Владей" в пълната му красота и величие! Всеки може да свърже тези събития с последвалите Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световни войни и локалните конфликти тук или там, случващото се днес в Украйна и да прави всякакви изводи и умозаключения!
  • 9 Човек

    5 9 Отговор
    Нека си припомним един друг факт: Русия загуби тази война, защото я нямаше Америка да й помогне. Тя загуби доста територии (Украйна, Беларус, Литва, Латвия и Естония). Това отключи октомврийската революция. Сега май се случва същото. Русия винаги е изоставала драстично от Америка и винаги е губела от нея, а резултатът винаги е бил толкова катастрофален, че е предизвиквал тотална смяна на режима. Да видим след като загубят войната срещу Украйна, дали руснаците ще поумнеят и ще станат демокрация.

    Коментиран от #11

  • 10 чичо стамат шумков

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Еатествено ,че Русия ще нападне българските войски в ДОБРУДЖА ,Може би си забравил,че в тази война сме противници.Този факт не го споменавате във вашият коментар,защото е неудобен.Бългаската войска дори превзема и БУКУРЕШ през 1916 г. и какво от това .Какво ни топли нас българите че тогава на ДОБРУДЖАНСКИЯТ ФРОНТ разбиваме руските и румънски войски,след като най накрая се озоваваме на страната на победените и следва НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.С решението за присъединяването ни към Германия в тази война,тогавашните ни политици правят грешка ,която има катасрофални последици за страната ни..РУСКИЯТ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ Е ИМАЛ ПЛАН ЗАЕДНО С РУМЪНИЯ БЪДАТ ПРЕВЗЕТИ БОСФОРА И ДАРДАНЕЛИТЕ,НО С УСЛОВИЕТО БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЪСЪДЕНИ КЪМ ТЯХ .За съжаление ние отказваме и последствията ги знаете.

    Коментиран от #13

  • 11 чичо стамат шумков

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    РУСИЯ НЕ Е ЗАГУБИЛА ТАЗИ ВОЙНА защото е била на страната на победителите.Една година преди края на ПСВ ИЗБУХВА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ,която слага началото на възникването и формирането на СССР.Иначе без това събитие РУСИЯ ПАК ЩЕШЕ ДА Е ПОБЕДИТЕЛКА.Америка също е участвала в тази война на страната на АНГЛИЯ,ФРАНЦИЯ И РУСИЯ.НАИСТИНА ТОВА СТАВА НА ПО КЪСЕН ЕТАП(6 апр.1917). ПРЕЗИДЕНТ Е БИЛ УИЛСЪН ,КОЙТО СЕ ЗАСТЪПВА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1919 Г.КОГАТО СЕ ПОДПИСВА НАЙ УНИЗИТЕЛНИЯТ И НЕСПРАВЕДЛИВ ДОГОВОР В НАШАТА ИСТОРИЯ.
  • 12 Механик

    3 4 Отговор
    Как кой е запалил Първата Световна Война? На всеки е ясно, че е Путин.
    А извън майтапа, и двете войни ги е запалило едно немско племе. И двете е запалило, заляло е Европа и от части света в кръв. После е изгубило и двете, а сега се стреми да запали трета. А па ние, всеки път сме от страната на булката.

    Коментиран от #14

  • 13 Македонец в космоса

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "чичо стамат шумков":

    Винаги е по добре без раша ...дори загубили българите живеят по добре. Вземи прочети нещо от Достоевски, след освобождението . Българинът винаги е живял по добре от ватника и винаги ще бъде така.
  • 14 Славай Орком

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    И двете войни ги запалва рашистан ... изхода е ясен.. много рускини за оплождане и бедна и мизерна раша 100г.
  • 15 Роза

    3 0 Отговор
    Всички войни се водят за пари и територии.А повод винаги ще се намери!На войните се радват само психопатите и тези,които богатеят от тях!