Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Юни, 2023 11:04 7 440 86

Путин започна чистката: Суровикин е арестуван, Герасимов изчезна

  • преврат-
  • вагнер-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин-
  • сергей суровикин-
  • чистка-
  • русия-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • валерий герасимов-
  • кремъл

Валерий Герасимов, най-високопоставеният руски генерал, не се е появявал публично през последните дни

Путин започна чистката: Суровикин е арестуван, Герасимов изчезна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-високопоставените руски генерали не присъстват в публичното пространство след неуспешния бунт на наемници, целящ сваляне на висшия команден състав, на фона на стремежа на президента Владимир Путин да затвърди властта си и непотвърдените данни за най-малко един арест, пише БТА.

Валерий Герасимов, най-високопоставеният руски генерал, не се е появявал публично или по държавната телевизия след прекратения бунт на "Вагнер" в събота, когато началникът на наемниците Евгений Пригожин поиска Герасимов да му бъде предаден. Той не е споменаван и прессъобщенията на министерството на отбраната от 9 юни насам. 67-годишният Герасимов е висшият руски военен, на когото е поверено командването на военните действия на Русия в Украйна и той отговаря за едно от трите "ядрени куфарчета" на Русия, казват някои западни военни анализатори.

Още новини от Украйна

Отсъстващ от полезрението е и генерал Сергей Суровикин, по прякор "генерал Армагедон", даден му от руската преса заради агресивната му тактика в сирийския конфликт, който е заместник-командващ на руските сили в Украйна. В публикация на "Ню Йорк Таймс", базирана на информация от американското разузнаване, във вторник се казва, че той е бил предварително запознат с бунта и че руските власти проверяват дали е бил съпричастен към него. В сряда Кремъл омаловажи информацията, като заяви, че има и ще има много спекулации и клюки.

Рускоезичната версия на "Mоскоу таймс" и военен блогър съобщиха за ареста на Суровикин, а някои други военни кореспонденти, които имат много последователи в социалните мрежи Русия, заявиха, че той и други висши офицери са били разпитвани за евентуалната им роля в бунта. Ройтерс не можа да установи дали Суровикин е бил арестуван.

“Рибар”, влиятелен канал в платформата за съобщения Teлеграм, управляван от бивш служител на пресофиса на руското министерство на отбраната, казва, че е в ход чистка. Според канала властите се опитват да отстранят военните представители, за които се смята, че са показали "липса на решителност" на фона на някои съобщения, че части от въоръжените сили изглежда не са направили почти нищо, за да спрат бойците на “Вагнер” в началния етап на бунта. "Въоръженият бунт на частната военна компания "Вагнер” се превърна в претекст за масова чистка в редиците на руските въоръжени сили", казва “Рибар”.

Подобен ход, ако бъде потвърден, може да промени начина, по който Русия води войната си в Украйна - която тя нарича "специална военна операция" - и да предизвика сътресения в командната верига, в момент, в който Москва се опитва да попречи на украинското контранастъпление. Това би могло също така да затвърди или издигне позициите на други висши военни и служители в сферата на сигурността, които се смятат за лоялни. Засега няма официален коментар за случващото се от страна на министерството на отбраната.

Победители и губещи

Някои руски и западни военни и политически анализатори смятат, че министърът на отбраната Сергей Шойгу, ветеран и съюзник на Путин, който Пригожин искаше да свали заедно с Герасимов заради неговата предполагаема некомпетентност, сега може би е по-сигурен на поста си.

"Мисля, че той (Пригожин) всъщност е очаквал, че ще се направи нещо по отношение на Шойгу и Герасимов, че Путин ще се произнесе в негова полза", написа в Туитър Майкъл Кофман, руски военен специалист във Фондация "Карнеги". "Вместо това неговият бунт може би е осигурил оставането им на постовете, въпреки че те са всепризнати като некомпетентни и са широко ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация". Виктор Золотов, началник на Националната гвардия, който беше охранител на Путин, изглежда е друг печеливш от ситуацията, след като публично заяви, че хората му са готови "до смърт" да защитават Москва от "Вагнер".

Той говори за възможността да получи тежко въоръжение и танкове за своите сили в резултат на бунта. Отсъствието на Герасимов беше очевидно, когато Путин благодари на армията за предотвратяването на гражданска война и за разлика от Шойгу, който оттогава направи няколко публични изяви. Суровикин, заместникът на Герасимов, е бил видян за последен път в събота, когато се появи във видеоклип, призоваващ Пригожин да спре бунта. Той изглеждаше изтощен и не беше ясно дали не говори под натиск.

Имаше непотвърдени съобщения в руски медии и блогове в сряда вечерта, че Суровикин е бил пратен в московския следствен изолатор “Лефортово”, след като е бил арестуван. Алексей Венедиктов, журналист със сериозни връзки, заяви, без да се позовава на свои източници, че Суровикин не се е свързвал със семейството си от събота и че с охранителите му също няма връзка. Пригожин, който в продължение на месеци хулеше Шойгу и Герасимов за предполагаемата им некомпетентност по време на войната в Украйна, често е хвалил Суровикин, който се ползва с голямо уважение в армията заради опита му в Чечения и Сирия.

Суровикин, който командваше руските войски във войната в Украйна, преди Герасимов да бъде назначен за негов приемник на поста, е считан от западните военни анализатори и от част от украинските военни като ефективен военачалник. Руските военни кореспонденти говорят за него като за потенциален бъдещ министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И това какво го интересува

    43 28 Отговор
    Целокупният български народ?

    Коментиран от #6, #11, #29

  • 2 Проверка на фактите

    69 26 Отговор
    Никакви доказателства няма, че ген Суровикин е арестувам. Дмитрий Песков говорителя на, Кремъл заяви че това е спекола на западната пропаганда
  • 3 фен

    19 31 Отговор
    Че одят при Залужни! Кой не слушка, е така..
  • 4 Тото

    54 25 Отговор
    Суровикин изобщо не е арестуван това е абсолютна лъжа!!!!!
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    51 33 Отговор
    Суровикин беше прехвален малко, като как хвалеха Кьовеши нашите подлоги. За зло куче се изисква наистина здрав прът. Дано руснаците сега сложат по-силни хора на тия позиици, на които да не им мига окото срещу кого са и какъв е врага! СЛАВА ЗА РУСИЯ!

    Коментиран от #18, #21, #44, #78, #79, #84

  • 6 Запознат

    62 22 Отговор

    До коментар #1 от "И това какво го интересува":

    Трябва да публкува американска пропаганда нали сме вече официално колония на САЩ.

    Коментиран от #24, #47, #80

  • 7 честен ционист

    26 5 Отговор
    Чистка като в Посолството.
  • 8 Факт4екър

    53 19 Отговор
    Герасимов вчера го даваха по Русия 24 човека си е на работното място в щаба на Въоръжените сили на Руската Федерация. Обаче Залужни и Буданов не са ги давали по никоя телевизия от месеци.

    Коментиран от #73

  • 9 Реалист

    56 22 Отговор
    Затова спряха руските ТВ канали за да ви пробутват пропаганда на ЦРУ.

    Коментиран от #17, #33

  • 10 Марче,

    42 9 Отговор
    Не се радвай. Ще излезе обратното на това, което си фантазираш. Като предния път- Екстаз и после студен душ.

    Коментиран от #22

  • 11 Аз бих

    22 33 Отговор

    До коментар #1 от "И това какво го интересува":

    искал, да не ме интересува, но някак си страшно ми се натрапва в живота. Време е тези руски недоразумения, да бъдат поставени на място, т.е. в Хага.

    Коментиран от #26

  • 12 дидо

    16 4 Отговор
    Шойгу и Герасимов искали да арестуват Пригожин.
  • 13 Т444444

    11 19 Отговор
    Само за русофили пишете
  • 14 не може да бъде

    32 7 Отговор
    Метежът приключи ,но fake news май тепърва ще се развихрят!Лично аз препоръчвам на журналистите да следят новините от пазара -май там по-достоверно са информирани!

    Коментиран от #61

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бря

    30 6 Отговор
    Цяла статия, написана върху непотвърдена информация и догадки. Кой, какво и как, казал и си мислил.
  • 17 честен ционист

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    По-точно да не сте информирани, кога са дебаркирали при Камчия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някой

    34 9 Отговор
    Спрете се с фалшивите новини, че ставате за смях! Никой не ви чете, за да се информира, а за да се посмее!
  • 20 ТаУмВзе

    5 6 Отговор
    Повече от Ясно! Z
  • 21 Готови

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    сте да унищожите всичко и всичко, само да не пострада безумната ви идея за пълно господство на д целия свят. Явно не знаете къде ви е мястото - в боклука на историята.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахахаха

    24 10 Отговор
    По Русия 24 , Герасимов говори вчера. Смешни ставате.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дгйлш

    12 26 Отговор
    Срещу Пригожин и Вагнер никой няма да застане реално.

    Помахайте на пътника (путин) за изпроводяк!

    Коментиран от #46

  • 26 Преди руските

    20 7 Отговор

    До коментар #11 от "Аз бих":

    Има тоста американски недоразумения за Хага.
  • 27 Голям зор

    10 2 Отговор
    Първия поне е жив,па втория може да е паднал някъде
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Генерал Суровикин

    11 32 Отговор

    До коментар #1 от "И това какво го интересува":

    - Таварищ Путин - разрешете да доложа! В битката с НАТО загубихме 227 080 войника, 4036 танка, 4150 БТР-а, 7560 бронирани машини, 314 самолета , 308 хеликоптера , крайцера "Москва" и т.н...
    - А какви са загубите на НАТО?
    - Ми те още не са дошли...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ал Бунди

    12 10 Отговор
    Айдеее..суроватката я излочиха прасетата..
  • 33 Ал Бунди

    6 17 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Всъщност, като се има в предвид че единствено Вагнер бе боеспособна единица, която превзе Соледар и Бахмут, докато редовната магучая се ос..аше и бягаше от Киев, Изюм, Харков и Херсон, сега за Украйна се отварят много възможности..ами кат Путин да мобилизира багеристите /заедно с багерите/че както се очертава, скоро ще има много работа за тях
  • 34 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    10 13 Отговор
    Ха ха плъха се тресе от страх за жалкия си живот
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иванчо

    10 6 Отговор
    лъжа пълна лъжа
  • 37 Митрофанова кога?

    5 13 Отговор
    Чакам!

    Коментиран от #39

  • 38 Тия са така

    7 9 Отговор
    От 1917 година.Все се чистят.Да продължат.
  • 39 Моча КОГА?

    6 8 Отговор

    До коментар #37 от "Митрофанова кога?":

    Чакам!
  • 40 Хаха

    15 5 Отговор
    Пълни глупости и единия и другия са си по местата и работят. Тва българските лизачи имате по големи мечти и от американците.
  • 41 УСА боклук

    12 4 Отговор
    Ха сега кажете и истината за Крематорск. Тази с арестите я чухме

    Коментиран от #58

  • 42 Аспарух

    8 12 Отговор
    Хубава работа, ама крепостно-руска.
    Помня тукашните русороби като назначиха "армагедон", какво въодушевение настъпи в русоробската безродна глава и радост Киев за три дни......разни армагедони и накрая ......Отново мъка.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Така де

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    От сега нататък Путин ще живее в страх. След 2 месеца го обхваща пълна параноя. Въпросът е дали ще издържат подчинените му.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ХАХА

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дгйлш":

    ГЛАМАР
  • 47 Така е

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Най-после случихме на окупатор - САЩ.

    Коментиран от #52

  • 48 канибал

    17 3 Отговор
    браво на путин. добре органициран театър, заплатен добре от ес и сащ/олекнали с милиарди и хванали се на въдицата/. няма само сащ да прави бизнес от тая война. а путин разбра кой кой е. апропо, такава тактика е направил наш владенел в средните векове. така е разбрал предателите в дворуеца и са останали без глави.
  • 49 ИРОНИЧНО🤔

    1 1 Отговор
    ЩЕ СЕ ПОЯВАТ ...ЩЕ СЕ ПОЯВАТ(....🙏...)..
  • 50 Да знайш

    12 4 Отговор
    Вс дума на американските пропагандисти е лъжа! Хем е арестуван, хем не е потвърдено! ... Русофобията отврати света.

    С лъжа или без, американската диктатура и долар приключват!
  • 51 Луна

    2 6 Отговор
    Бегайте крачета при сирийските мъжлета
  • 52 аха

    4 7 Отговор

    До коментар #47 от "Така е":

    Алууууу... Окопирания. Ако беле в Турция, С.Корея, Русия - можеше ли да кажеш нещо срещу окупатора си без да си като Навални? Само питам за еьин приятел.

    Коментиран от #56, #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Източна ромелия

    7 1 Отговор
    Слухове - генерал Суровикин задържан и държан в Лефортово
    внимание! Разпространява се невярна информация, че вчера заместник-командващият на Обединената групировка войски (сили) генерал от армията Сергей Суровикин е бил "отведен" в Лефортово. Твърди се, че Суровикин не се вижда в публичното поле, за разлика от Шойгу, който блести пред камера почти всеки ден. Информираме ви: 1. Генерал Суровикин е на работното си място на Фрунзенския насип. Никой не го задържа и не го постави в Лефортово. „Армагедон“, подобно на много други генерали, пише доклад, адресиран до ръководителя на специална комисия, създадена по заповед на Шойгу. 2. Евгений Пригожин също е в Москва, където се завърна от Минск. Той също не е в Лефортово.
  • 56 Аха я

    6 8 Отговор

    До коментар #52 от "аха":

    С комунист се разтваря само от позиция на силата. Рейгън! Кажи го на приятелчето си!

    Коментиран от #67

  • 57 😆🤣🤣

    9 1 Отговор
    Арестуван е от Гешев🤔😆🤣
    Само в българските медии!
  • 58 Естествен Интелект

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "УСА боклук":

    Украинците насочват искандерите към натювци, или е гръмнала безглутенова пица от пратката на Швейк.
  • 59 Така е

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "аха":

    Като ти гледам писанката - жив рабфаковец си. И само заплахи - тъй ли нищо не ви влиза в главата.

    Коментиран от #82

  • 60 Вампирясъл

    6 3 Отговор
    Лудото Джудже ще им изпие кръвчицата
  • 61 Левски

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "не може да бъде":

    САЩ плаща в нашия ЕС какво очаквате да напишат?
  • 62 Дълго_Име

    7 3 Отговор
    Марче, защо ни заливаш с помията на тези твой "източници" относно арестуването на Генерала? Едно е да даваш показания пред следователи, съвсем друго - да си зад решетките. Утре този Генерал като подпука отново въшливите укропи,, тогава с какви "Факти" ще ни баламосваш?
  • 63 През прозорец

    6 1 Отговор
    Са паднали. Или някой ги е почерпил по едно питие. Другото се случва "натурално"
  • 64 от бункера на Козяк

    5 1 Отговор
    Мара-Фейкърката си заработи центовете с поредната фалшива и опровергана още вчера новина.

    Коментиран от #83

  • 65 Гост

    3 5 Отговор
    Само така, изтрепете се сами и после обвинявайте НАТО. Руските мекерета ще ви повярват
  • 66 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    Ха ха ха
    Идиоти
  • 67 Ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Аха я":

    Алкохоликът Рейгън ли бе шмръкльо

    Коментиран от #76, #81

  • 68 ПИРОЖКИН

    2 2 Отговор
    Най вероятно в скоро време, ще ПОЛЕТЯТ от някой прозорец.😁😁😁😁

    Коментиран от #74

  • 69 Кичка

    2 0 Отговор
    Суровикин и новият Суворов след WagnerWorldWar3
  • 70 Пловдив

    4 6 Отговор
    Това не е ново за руснаците и за самара Русия! От сто години е едно и също,дали ще е Сталин,Хрусчов,Андропов или Путин винаги там нещата се случват по един и същи начин,а именно с арести,убийства и притискане на инакомислещите,отхвърляне на всичко,което не е руско! Тези циментирани тикви не са мръднали и сантиметър напред,затова държавата им,ще се разпадне!

    Коментиран от #72

  • 71 Хаха

    2 2 Отговор
    Корекция на заглавието:Путин започна чистката: Суровикин е арестуван, Герасимов изчезна, Мария се търси:)
  • 72 Гладен

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "Пловдив":

    Точно защото им е такова мисленето няма да се разпаднат. Те не са свикнали да са роби като нас!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Зеления

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "ПИРОЖКИН":

    Мечти...

    Коментиран от #77

  • 75 Маромаро

    3 0 Отговор
    Продължаваш да лъжеш като дърта циганка. Откъде си смучиш тия лъжи, Козяк ли ти ги пращат по имейл? Признай си. Вместо да се извиниш още вчера, днес продължаваш същото. Ти психотропни вещества ли хапкаш? - Като укропитециет на фронта, нали!?
    Вчера, 28 юни, МО на РФ е заявило, че армейски генерал Сергей Суровикин се занимава с мащабни промени в руската армия, планирани от 2023 до 2026 г. Промените ще засегнат броя на руските войски с увеличение до 1,5 милиона военнослужещи. Допълнително говорителят на Путин Д. Песков, отрече всякакви хибридни спекулации на ЦРУ за арест на Суровикин.
  • 76 Хан ха я

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "Ха ха":

    Рейгън ами - дето ви разперушини СССР и цялата ви социалистическа система.
  • 77 АААА МЕЧТИ ЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Зеления":

    Това си е запазина МАРКА в Русия.
  • 78 Онзи

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Другарю ,ти също падаш в категорията на злите кучета. Мислиш ли ,че няма да те стигне пръта, от по дебелите?!?
  • 79 2254

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Къде са тези по-силни хора? Всички се търкалят пияни в калта.
  • 80 Много добре запознат

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Като сме американска колония, защо се пънеш толкова да ни правиш руска?? Защо другарю????
  • 81 А бре

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Ха ха":

    Що бре другарю, яд ли те е?? Всичко върви по план! И по кротко с обидите ,шмръкльо ще викаш на внуците си в къщи!!
  • 82 Любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Така е":

    А ти какъв си? Май си на светлинни години от далечен и от рабфак?

    Коментиран от #85

  • 83 А бре

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "от бункера на Козяк":

    Тя едва ли има бункер, но ти питай Путин, Медведев, Шойгу защо припкаха в петък от бункер на бункер?
  • 84 Антика

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Си ти. Както петолъчката.Изчезващ вид.
  • 85 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Любопитен":

    Научи граматиката, човече! Българската! Тогава пиши. Излагаш русофилите!
  • 86 тъй, както върви......

    0 0 Отговор
    двойниците ще ходят на фронте, щого баламите свършват...........
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания