Last news in Fakti

21 Октомври, 2013 13:47 1 602 0

Кървава сватба в Египет с три жертви

  • египет-
  • копти-
  • нападение-
  • сватба

Неизвестни стрелци нападнали церемонията пред коптска християнска църква в предградие на Кайро

Кървава сватба в Египет с три жертви - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Трима души, включително момиченце на 8 години, загинаха по време на сватба в египетската столица, съобщава Би Би Си.

Въоръжени мотоциклетисти открили огън по сватбена церемония на египетски копти в момента когато те излизали от християнска църква в предградие на Кайро в неделя вечер, пише Ройтерс.

Един мъж и момиче са били убити пред църквата, а възрастна жена е починала на път за болницата.

Най-малко 9 души са били ранени, заявяват местните власти, които са започнали разследване на стрелбата. Засега не са ясни мотивите на нападението и никой не е поел отговорност.

Коптската християнска общност е обвинявана нееднократно от някои ислямисти, че подкрепя свалянето на президента Мохамед Морси, което стана през юли. Когато главнокомандващият въоръжените сили в Египет, генерал Абдул Фатах ал- Сиси, обяви по телевизията, че ислямисткият президент е свален, папа Тауадрос II се появи заедно с него.

Така след свалянето на президента ислямист Мохамед Морси нападенията срещу техните църкви и общности зачестиха.

Коптската православна църква е една от най-старите християнски църкви, основана в Александрия около 50 г. след Христа. Християните копти са 10% от 80 милионното население на Египет и от столетия са съжителствали мирно с мнозинството от мюсюлмани сунити. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА