Last news in Fakti

2 Юли, 2023 07:45 909 5

Десетки хиляди отново протестираха срещу съдебната реформа в Израел

  • израел-
  • съдебна реформа-
  • протести

На централния митинг в Тел Авив демонстрантите скандираха "демокрация", докато развяваха бели и сини национални знамена

Десетки хиляди отново протестираха срещу съдебната реформа в Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди хора излязоха отново по улиците в Израел снощи, за да протестират срещу спорния план на правителството за съдебна реформа, предаде ДПА.

На централния митинг в Тел Авив демонстрантите скандираха "демокрация", докато развяваха бели и сини национални знамена.

Някои участници преработиха заглавието на известната италианска партизанска песен "Бела чао" (Bella Ciao) в "Биби чао" (Bibi Ciao). "Биби" е име, с което е наричан дясноконсервативният премиер Бенямин Нетаняху.

Около 150 000 души са взели участие в митинга в Тел Авив, съобщиха организаторите. Десетки демонстранти блокираха улиците на града.

Според съобщения в медиите хиляди хора са излезли по улиците и в Йерусалим, Хайфа и няколко други града.

Според израелските медии в следващите няколко седмици ще бъде приет закон, който ще ограничи правомощията на съда да обявява правителствени решения за "незаконосъобразни". Наблюдателите се опасяват, че по този начин правителството ще може да прави произволни назначения на важни постове.

Тази седмица Нетаняху се опита да успокои обществеността.

Той заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че "отхвърля" спорна част от реформата, която щеше да позволи на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

Критиците обаче не смятат това за обрат в реформата. Според тях в програмата на правителството за промени в съедбната система има и много по-спорни моменти.

Следващият протест вече е планиран за утре вечер пред летище "Бен Гурион" край Тел Авив. Организаторите твърдят, че въздушният трафик няма да бъде нарушен.

В момента Израел е сезонът на летните отпуски и много семейства ще заминат на почивка със самолет.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙНА

    9 1 Отговор
    Евреите знаят, на евреин вяра да нямаш.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    8 2 Отговор
    Офффф, искахме кръв да се лее в Русия, а то се лее у Европата, САЩ и Израел! Офффф, ка мъ е яд начииииййййй!
  • 4 бушприт

    2 2 Отговор
    В Израел започна сезонът на летните отпуски и много семейства ще заминат на почивка със самолет. Или със звездолет.
  • 5 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Не ни стига че всеки ден преповтаря те едно и също ами почнахте и по два пъти да препубликувате по два пъти на ден, дано и там стане като във Франция, па може накрая да си изкарат някой нов Хитлер та да се обединят и сплотят, евреите са способни на всичко дори да пожертват няколко хиляди за тяхната си кауза, няма израел има Палестина