Last news in Fakti

3 Юли, 2023 18:18 1 822 14

Шефът на МАЕ предупреди: Енергийните цени може да скочат още тази зима

  • газ-
  • електричество-
  • северен поток-
  • газпром-
  • фатих бирол

Много европейски правителства са допуснали стратегически грешки, включително прекаленото разчитане на Русия като източник на енергия, а външната им политика е била "със завързани очи" в името на краткосрочни търговски решения

Шефът на МАЕ предупреди: Енергийните цени може да скочат още тази зима - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на енергията може да скочат тази зима, което би принудило правителствата да се намесят и отново да субсидират сметките. За това е предупредил изпълнителният директор на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол в изказване пред Би Би Си, съобщава БТА.

При положение че китайската икономика бързо нарасне, а зимните температури са по-ниски, цените на газа може да се покачат, оказвайки натиск върху потребителите, е казал Бирол, препоръчвайки на правителствата да настояват за икономии на енергия и стимулиране на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според ръководителят на МАЕ много европейски правителства са допуснали "стратегически грешки", включително прекаленото разчитане на Русия като източник на енергия, а външната им политика е била "със завързани очи" в името на краткосрочни търговски решения.

"Не можем да изключим" нов евентуален скок на цените на газа тази зима. "При сценарий, при който китайската икономика е много силна, купува много енергия от пазарите и имаме сурова зима, може да видим силен възходящ натиск върху цените на природния газ, което от своя страна ще окаже допълнителна тежест върху потребителите", е посочил Бирол.

Наскоро рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) намали прогнозата си за растежа на Китай, заявявайки, че има "риск възстановяването му да загуби от инерцията си на фона на слабото доверие сред потребителите и на жилищния пазар".

Някои инвестиционни банки, сред които и американската "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), също намалиха прогнозите си за китайския икономически растеж.

"Все още не знаем колко силно ще се възстанови китайската икономика", е заявил Бирол.

Въпреки това, според него, правителствата трябва да "продължат да настояват за мерки за пестене на енергия, особено когато наближим зимата".

Те също така трябва да насърчават възобновяемите технологии, така че те да "видят бял свят възможно най-скоро" и да намалят времето, което им е необходимо за получаване на разрешителни, и да търсят "опции за алтернативна енергия", е препоръчал още той.

"Ако светът е сериозен" относно климатичните промени, тогава "трябва да намалим значително използването на петрол и газ през следващите години", е добавил директорът на МАЕ.

По думите му ако успеем да намалим потреблението, съществуващите петролни и газови находища ще са достатъчни, за да отговорят на намаляващото търсене.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко ви пука

    13 1 Отговор
    Газ има.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 С.П.

    31 3 Отговор
    Как така ще скачат цените на газа. Американският газ - най-евтиният газ в света. Американският газ - най-калоричният в света. Американският газ и българският газопровод - заварка за заварка във вековете.
  • 4 Радо

    22 2 Отговор
    Ше видим ний зимъска кон боб яде ли и къде пръцкат гладните.
  • 5 Ама

    24 2 Отговор
    то е ясно , че ще скочат , и то драстично !
  • 6 един

    18 1 Отговор
    Види се тя,европейците пак ще ходят некъпани!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    15 1 Отговор
    Само докато прочета, тези англосаксонски (еврейски) наименования и ми стана ясно за какво иде реч, тавана ще се вдига пак, газ има ама някои да не стане да горят палети с долари да се топлят,да видим колко са калорични
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 макс

    12 1 Отговор
    Тези постановки сме ги гледали,слушали и играли.Благодарим за предупреждението!Преди зимата трябва да свалим фашисткото правителство,и да се върнем към газовите доставки от "враждебната Русия".Там има предвидимост и дългосрочно спокойствие!!!
  • 11 Наглецо

    8 0 Отговор
    "прекаленото разчитане на Русия като източник на енергия"😀 Все едно руснаците са спряли да добиват газ и петрол и са излъгали Европа ! Нема толкова прости хора като западните чукундури !
  • 12 защо

    3 0 Отговор
    Това ли е краят на продължилото четири десетилетия тясно и взаимноизгодно енергийно сътрудничество между Русия и Германия - първо източна и западна, а след това и обединена?
    Толи бре,
    Ма ти си ходил прав под масата, когато са започнали краткотрайните договори бре
  • 13 Сарс

    2 0 Отговор
    Потреблението на газ зимата ще се намали, ако глобалното затопляне се ускори. Как си представя този намаляне на потребление ако отвън температурите паднат до над -30?
  • 14 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    1 0 Отговор
    Егати вълшебството без Русия няма Европа .
Новини по държави: