Last news in Fakti

4 Юли, 2023 11:27 1 553 11

Израелската армия: Операцията в Дженин е близо до приключване

  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг-
  • бенямин нетаняху-
  • дженин-
  • хамас

Десет палестинци загинаха и хиляди бяха принудени да напуснат домовете си от най-яростните сражения в града на Западния бряг от повече от две десетилетия

Израелската армия: Операцията в Дженин е близо до приключване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел е близо до приключване на операцията в Дженин, заяви днес високопоставен съветник на премиера Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

Десет палестинци загинаха и хиляди бяха принудени да напуснат домовете си от най-яростните сражения в града на Западния бряг от повече от две десетилетия.

Започналата вчера операция, в която участват стотици военни от специалните сили, както и дронове, принуди международно признатата палестинска администрация да замрази контактите си с Израел и предизвика опасения в САЩ и ООН относно хуманитарната обстановка.

Израел твърди, че целта на операцията в бежанския лагер в Дженин е насочена срещу подкрепяни от Иран палестински въоръжени групировки, отговорни за наскорошния скок в атаките с оръжия и бомби, както и за производството на ракети.

Ранен по време на сблъсъците палестинец е починал снощи и още едно тяло е било открито тази сутрин, като така броят на загиналите е достигнал десет души, съобщи палестинското здравно министерство. Около 100 души са ранени, като 20 от тях са в критично състояние, добави то.

Групировката "Ислямски джихад" заяви, че четирима от убитите са нейни бойци. "Хамас", друга ислямистка групировка, съобщи за един убит неин боец. Засега не е ясно дали другите петима загинали – мъже на възраст от 17 до 23 години – също са бойци или са цивилни, посочва Ройтерс.

Израелските въоръжени сили заявиха, че силите им са потвърдили смъртта на деветима палестинци, като и деветимата са бойци.

Очаква се офиси и предприятия в окупирания Западен бряг да са затворени днес в отговор на призив за стачка в протест срещу операцията, която Палестинската власт на президента Махмуд Абас нарече "военно престъпление".

Палестинският Червен полумесец съобщи, че е евакуирал 500 семейства или около 3000 души от бежанския лагер, в който на площ с размери по-малко от половин квадратен километър живеят около 14 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СИНЬОТО

    12 22 Отговор
    Израел е Велика Държава
  • 3 истаел

    24 4 Отговор
    Убиваме невинни и не ни пука нали Америка ни защитава в тези зверства
  • 4 А така

    26 2 Отговор
    А на Израел кой ще наложи санкции?
  • 5 КОТарАК

    3 8 Отговор
    кой е по-велик/ Хитлер , дето не можа да се разправи с тях или евреите?? искам честен отговор
  • 6 Булдог

    21 1 Отговор
    Веднага оръжие за Палестина!
  • 7 Така така

    18 3 Отговор
    Пожелавам на Палестинците един ден да си върнат цялата държава. Дано арабите и персите отново се обединят Тогава злото ще бъде подпинено. Главната квартира му е в фащ
  • 8 Антифашист

    13 2 Отговор
    Някой ден араби и перси ще се обединят отново и ще изличат Израел, заради престъпленията му. Аман от богоизбрани нации, дето си мислят, че всичко им е позволено...
  • 9 факт

    12 2 Отговор
    Свобода за Палестина! израел и сащ - световни агресори ! еврейте сами себе си един друг прецакват, крадат и мамят, а после искат останалите народи да ги обича - Е НЯМА как да стане ! Цял живот ще бъдете мразени.
  • 10 безпартиен

    3 1 Отговор
    Някой може ли да обясни каква е разликата между "специалната операция" в Украйна и тази "специална операция" в Палестина?
  • 11 муше дъян

    1 0 Отговор
    руzoфилчета шагом фарш към йерусалем!