Last news in Fakti

28 Юли, 2023 19:28 1 355 9

Бенямин Нетаняху заплаши: Всяка намеса на Върховния съд в съдебната реформа крие опасност за Израел

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • яир лапид

Премиерът на Израел не уточни дали правителството му ще се подчини на решението на съда в случай че израелският Върховен съд реши да отмени спорния законов текст

Бенямин Нетаняху заплаши: Всяка намеса на Върховния съд в съдебната реформа крие опасност за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди в интервю за Си Ен Ен, че Израел ще навлезе в „непознати води“, ако Върховният съд предприеме стъпката да отмени новия закон, отнемащ правото на върховните съдии да блокират правителствени решения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Става дума за ситуация или възможна ситуация, която, ако трябва да го обясня с американски понятия, би изглеждала все едно Върховният съд на САЩ да вземе някоя от поправките в американската конституция и да я отмени“, каза Нетаняху. „Надявам се да не стигаме дотам.“

Премиерът не уточни дали правителството му ще се подчини на решението на съда в случай че израелският Върховен съд реши да отмени спорния законов текст.

Дясното религиозно правителство на Израел обвинява съдебната власт, че оказва прекалено голямо влияние върху политическите решения и затова иска да отслаби правомощията на съда. Законът, приет като част от предложената от Нетаняху съдебна реформа, отнема правото на върховните съдии да отменят решения на правителството или на отделни министри на основание, че „са юридически необосновани“.

Израел няма конституция, а се управлява въз основа на сбор от основни закони, които имат върховна юридическа сила. Премахването на така наречения стандарт за юридическа обоснованост на практика представлява поправка на един от тези основни закони.

В израелската история няма случай подобен закон да е бил отменян от Върховния съд. Ако съдът се противопостави на прокарания от правителството нормативен акт, може да се стигне до конституционна криза, защото границите между правомощията на отделните власти вече няма да бъдат точно определени.

В друго интервю, този път за „Ей Би Си Нюз“, премиерът заяви, че приетата тази седмица законодателна поправка е дребна корекция в един „активистки“ съд.

Той стигна и по-далеч, и нарече изказваните от противниците на закона безпокойства „глупави“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснаците са дтешните фашисти.

    4 6 Отговор
    Защо Израел не осъди агресията на Русия в Украйна, а иска съчувствие за евреите, пострадали от фашизма?

    Коментиран от #5

  • 2 макс

    5 0 Отговор
    И при нас трябва да е така,имайки напредвид какви несретници управляват в момента държавата!!!
  • 3 обективен

    4 1 Отговор
    И този е милиардер като боко ,но еврейският народ не е робски като българският !
  • 4 Въх

    2 0 Отговор
    Глобалистите искат да унищожат Израел, пречи им на установяването на нов световен ред. Каква шега на Историята. Мисля че нормалните хора винаги биха взели страната на националните евреи срещу интернационалните.
    Между впрочем да питам някой знае ли по какви правила до сега е избиран Върховния съд на Израел. Поинтересувайте се и ще остането много изненадани..... меко казано
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Обратното на умник

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бате лудко":

    УПА се е сражавали и с Червената армия и с Вермахта . Бандера макар и в специален с относително добри условия но е бил в немски концлагер до ноември 1944 и след като е освободен не приема да сътрудничи с немците а и двамата му братя загиват в немски концлагер.....
  • 7 Калпазанин

    1 0 Отговор
    Всеки истински вярващ евреин знае че нямат право на държава, явно във върховния им съд имат такива съдии които да работят за това, знаете ли че има евреи които стачкуват срещу евреи тип и затова дори отвъд локвата тези които ме са обвързани с ротшилд смятащи го за сатана какъвто и си е де, но това по новините е табу няма израел има Палестина
  • 8 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    От тоя и
    Тиквата няма оттърване, цяла държава ще събори за да не го тикнат в панделата!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.