Last news in Fakti

14 Август, 2023 18:23 1 101 2

Крачка назад! Нетаняху смекчи порицанието си за протестиращите резервисти на фона на кризата

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • ликуд-
  • палестина

Премиерът гневно изригна, стана ясно от запис от министерски съвет, който изтече на 12 юли, срещу това, което той смята за "неподчинение", застрашаващо военните способности на страната

Крачка назад! Нетаняху смекчи порицанието си за протестиращите резервисти на фона на кризата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потърси помирение с израелските военни резервисти, които протестират срещу неговия план за съдебна реформа, смекчавайки по-ранното си порицание към тях, тъй като е загрижен за готовността на страната за война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите на протестите твърдят, че хиляди резервисти са спрели да се явяват на служба. Сред тях са стотици пилоти или навигатори от военновъздушните сили, чието отсъствие от полетите за опресняване на уменията означава, че до следващия месец те вече няма да могат да участват в бойни действия.

Докато Израел е изправен пред потенциални конфликти с Иран, Ливан и палестинците, Нетаняху гневно изригна, стана ясно от запис от министерски съвет, който изтече на 12 юли, срещу това, което той смята за "неподчинение", застрашаващо военните способности на страната.

Протестиращите се възмутиха от тази квалификация, като отбелязаха, че много от резервистите са доброволци и твърдят, че тяхното неявяване е крайно средство за защита на израелската демокрация.

На консултации на висшия команден състав по кризата вчера Нетаняху малко промени тона си.

"Братя по оръжие", група протестиращи резервисти, изглежда не се трогна от жеста, като обвини Нетаняху, че омаловажава рисковете за военната готовност.

Просмукването на напрежението около съдебната реформа във въоръжените сили, които израелците дълго време възприемаха като аполитични, може да доведе до безпрецедентен сблъсък между различни клонове на властта следващия месец.

На 12 септември Върховният съд ще изслуша аргументи срещу закон, ограничаващ някои от правомощията му да отменя правителствени решения, който беше ратифициран от парламента, контролиран от религиозно-националистическата управляваща коалиция на Нетаняху.

Нетаняху не е категоричен дали ще се съобрази с решението на съда срещу закона. Той твърди, че съдът се намесва в неговата работа и напомни на военните, че в условията на демокрация те са подчинени на избраното правителство.

Подобни дебати приличали на "танцуване върху палубата на Титаник", заяви пред армейското радио Амос Гилад, пенсиониран генерал от израелското военно разузнаване и регионален анализатор.

Досега военните са признали "ограничено" въздействие от протеста на резервистите, като посочват загубата на някои инструктори ветерани инструктори от школа на военновъздушните сили.

Но също така посочват, че повече от половината от екипажите, които участват в бомбардировки в Сирия и на други места, са от резервисти, което е сигнал, че протестът може да окаже въздействие върху текущите бойни операции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нафтали

    5 1 Отговор
    Оо, и още ще смекчи тона тоя сатрап, няма да го оставят да налага скрита диктатура.
  • 2 Да, бе

    2 0 Отговор
    През хилядолетията най- много евреи са избити от, о чудо евреи!Време е да се довършат....