Last news in Fakti

28 Юли, 2023 10:01 1 804 7

Кризата в Израел едва започва, в Йерусалим последиците от завземането на властта от Нетаняху се увеличават

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Това може би е една от причините израелците да развият снизходителност от типа "ето го пак" към Бенямин Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател на страната и вечното "лошо момче" в местната политика

Кризата в Израел едва започва, в Йерусалим последиците от завземането на властта от Нетаняху се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Странно е да наблюдаваш как мястото, където живееш, се превръща от контролирана криза в пълен хаос само за по-малко от 24 часа, отбелязва в авторски коментар за "Политико" дългогодишната наблюдателка по темата за Израел и палестинците Нога Тарнополски.

Кризата е доста често срещана ситуация в Израел, пише тя. Винаги има нещо, което се случва. "Хамас" изстрелва ракети, израелците се наслаждават на късна закуска. "Хизбула" заплашва да унищожи страната, а израелците знаят, че военновъздушните им сили ще се опитат да скрият усмивката си.

Това може би е една от причините израелците да развият снизходителност от типа "ето го пак" към Бенямин Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател на страната и вечното "лошо момче" в местната политика. През ноември миналата година той едва-едва успя да бъде преизбран докато бе подсъдим за корупция, отбелязва "Политико".

Но този път - с пръскащите така наречената течност с миризма на пор (skunk water) водни оръдия, насочени срещу мирни демонстранти, с подаването на оставки от военнослужещи в резерва на армията и с понижаването на кредитния рейтинг на Израел от световните банки и рейтингови агенции, седем месечната криза в Израел е минало и дойде хаосът. Сякаш ДНК-то на страната се промени. Както винаги, това се очакваше отдавна, но промяната се усеща, брутална и шокираща. Въздухът е различен.

Нетаняху продължава напред с радикален проект, наречен от него съдебна реформа, който ще подчини съдебната система на Израел на почти всемогъщата изпълнителна власт, отбелязва "Политико".

Според изданието през последните 7 месеца той постигна напредък под прикритието на блясъка на една нереалност, който увеличи пропастта на разделенията в страната. Единственият въпрос бе дали неговото крайнодясно, религиозно и националистическо правителство ще отстъпи пред огромната международна загриженост и вътрешна съпротива.

Последната глава започна в неделя вечер, когато 83-годишният бивш израелски президент Реувен Ривлин се обърна към събралите се около 100 000 противници на опита за превземане на властта от Нетаняху, докато Йерусалим все още се чувстваше като Йерусалим.

След знойния ден, прочутият бриз на града при върха на хълма сякаш погъделичка тълпата. Зад мен усмихнати демонстранти си разменяха торбички с грозде, което бяха донесли от вкъщи, пише Нога Тарнополски в "Политико". Надеждата им сякаш бе, че може би ще успеят да върнат отново март, когато народно въстание със стотици хиляди хора по улиците накара Нетаняху да се замисли и го принуди да отстъпи от драконовския закон за промяна на съдебните назначения, който щеше да доближи Израел до авторитаризма.

Макар че Нетаняху видимо отхвърляше все по-страшните предупреждения на всички - от президента на САЩ Джо Байдън до командирите на израелските военновъздушни сили от резерва, идеята за Израел, превърнат в нация, подчинена на железния юмрук на силния човек, не се вписва съвсем добре в тукашния житейския опит.

Времето и мястото, където Ривлин, уважаван възрастен държавник и потомък на известна фамилия от Йерусалим, се обърна към събралите се, едва ли можеха да бъдат по-символични. Той се изкачи по стъпалата на импровизираната сцена на ъгъла на улиците "Каплан" и "Рабин", точно над булевард "Бен Цви", които носят имената на двама от подписалите декларацията за независимост на Израел и на герой от Войната за независимост, и си спомни как е видял първото израелско знаме, издигнато в Йерусалим през май 1948 година.

"Като момче раздавах вода на бойците в Йерусалим", спомня си той и споменава, че внуците му винаги го питат защо се просълзява по време на честванията на израелския Ден на независимост.

"Обичах държавата", каза той. "Видях чудо в нейното създаване", добави бившият държавник. Но Ривлин не се поддаде на сантименталности.

"Работата ни е да видим дали можем да спасим нашата прекрасна държава през следващите 24 часа", каза той, сякаш чрез собствената си личност би могъл по някакъв начин да насочи цялата енергия, която е изградила държавата, за да излекува това, което сега я мъчи.

Той отправи молба към Нетаняху, когото познава от детството си, да преосмисли своето решение.

"Има само един човек, който може да не позволи тази катастрофа да навреди на страната ни", каза той, като добави: "и това е Бенямин Нетаняху".

Демонстрантите се раздвижиха, а Ривлин ги накара да замълчат с думите: "Можем да търсим сметка по-късно".

Умолявайки, почти плачейки, той каза: "Умолявам Нетаняху, като човек, който вижда себе си като еврейски лидер, който може би е толкова велик, колкото Моисей, да спаси тази нация и да предотврати гражданска война", каза той.

Колкото и абсурдно да звучи, той не искаше да се шегува. Около мен онези, които все още слушаха Ривлин, се подсмихваха, отбелязва Нога Тарнополски в "Политико".

Моисей? Но егото на Нетаняху е реален фактор. А ние все пак бяхме в Йерусалим, почти в навечерието на поста за Тиша б'Ав, денят, в който се отбелязва разрушаването на първия и втория древен храм, символите на пропиляния и победен еврейски суверенитет, причинени според легендата от омразата и борбите между евреите. Близо до мен мъж предлагаше на минувачите бисквити, които съпругата му бе изпекла за десетките хиляди израелци, прекарали четири дни в походи при 35-градусова жега от Тел Авив до Йерусалим, за да протестират срещу съдебния метеж на Нетаняху, пише наблюдателката на "Политико".

Имаше много остроумни протестни лозунги като "Биби, не пострадаха ли достатъчно евреите?" и "Красавици за демокрация", отбелязва тя.

Встрани от протеста висок млад мъж, който би могъл да мине за един от наподобяващите на Ийсус в града, държеше високо голямо знаме, на което имаше рисунка на парче диня. През седемте месеца на засилващи се протести по израелските улици, по време на които полицията започна да конфискува червени, зелени, бели и черни палестински знамена по заповед на Итамар Бен-Гвир, радикалният министър на вътрешната сигурност на Нетаняху, този плод със семки се превърна в шеговита метафора, пише "Политико".

Попитах "Ийсус" дали много хора го питат за динята, а той отговори, че това е чудесно начало за разговор, пише Нога Тарнополски. Той бе сред онези, прекарали нощта в "Града на Бога", протестният палатков лагер, който се бе появил сякаш за миг в съседния парк "Сахер".

С усмивка, поглеждайки към подредените в спретнати редици около 2000 палатки, друг демонстрант коментира, че "може би не е добра идея да обърнеш срещу себе си цялото логистично командване на израелската армия".

Нетаняху отдавна се радва на репутацията си на израелския "Г-н Сигурност", но в това последно превъплъщение той се обърна срещу военното съсловие, което е сред най-силните сектори, противопоставящи се на неговия съдебен преврат, посочва "Политико".

Изданието отбелязва, че към общата странност от последните месеци се прибавя и фактът, че Нетаняху, роден в Йерусалим и израснал в предимно прогресивния Тел Авив, изглежда обитава алтернативен свят. Той, синът му Яир, а във вторник и брат му Идо Нетаняху разпространиха крайнодясната конспиративна теория, че Байдън подклажда или дори финансира разрастващото се протестно движение.

Когато към противниците на плановете на Нетаняху демонстративно се присъединиха и пилотите на изтребители, неговият министър на комуникациите Шломо Кархи каза на тези пилоти, които са възхвалявани фигури в израелското общество, "да вървят по дяволите".

Двадесет и четири часа по-късно всичко приключи

Думите на Ривлин, подобно на предупреждението на международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) за понижаването на кредитния рейтинг, подобно на заплахите на пилотите да се оттеглят от служба в резерва, подобно на стачката на лекарите, подобно на милионите израелци, които излязоха на протест срещу заграбването на административната власт, не бяха чути, отбелязва "Политико".

В понеделник следобед, въпреки продължилата месеци наред подготовка, коалицията на Нетаняху прие законопроекта за премахване на израелската "клауза за разумност" - правен инструмент, който дава възможност на съдебната власт да отменя неправомерни правителствени назначения и решения на изпълнителната власт, пише изданието.

Бившият премиер Яир Лапид, лидер на центристката опозиция, каза: "Правителството обяви война на изтощение срещу собствените си граждани".

Всички шеги бяха изчезнали. В часовете преди гласуването Нетаняху отхвърли молбата на началника на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви за среща. Той не искаше да бъде информиран. Реалността - да я няма.

Към усещането за предстоящ апокалипсис се прибавя и фактът, че 73-годишният Нетаняху едва успя да стигне до собственото си съдбоносно гласуване в Кнесета, израелския парламент. Той бе изписан от болницата след спешно имплантиране на пейсмейкър около два часа преди началото на гласуването и необичайно здраво се хвана за парапета, докато бавно слизаше по стъпалата към пленарната зала.

"Политико" обръща внимание на факта, че около половин час след приемането на законопроекта с 64 на 0 гласа в условията на бойкот от страна на опозицията, стотици пилоти разпространиха свои снимки, на които много от тях със сълзи на очи изпращат на командирите на поделенията си писма, с които слагат край на продължилата си десетилетия наред служба. "Подписахме договор, за да се борим за царството", написаха те. "Няма да се бием за един крал", добавиха пилотите.

По-късно израелските сили за отбрана разкриха, че повече от половината от състава на военновъздушните сили, подписали първоначалната петиция до Нетаняху, включително пилотите, са изпълнили заканата си, информирайки своите части, че повече няма да се явяват на служба в резерва, припомня изданието.

Итамар Бен-Гвир едно от най-необичайните назначения на Нетаняху, бе сред ликуващите. Преди да получи привлекателния пост в областта на националната сигурност, той бе известен агитатор, осъждан осем пъти за престъпления, свързани с терор и омраза. В понеделник вечерта той радостно каза, че премахването на "клаузата за разумност е било само предястие".

"Салатният бар е отворен", добави той.

Междувременно нишките, които държаха израелското общество заедно, се бяха скъсали и страната пламна, посочва "Политико". В понеделник полицията използва палки, конни полицаи и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите в Йерусалим в триъгълника, ограничен от Кнесета, Върховния съд и министерството на външните работи. Няколко души бяха ранени. Както в Тел Авив, така и в Йерусалим органите на реда загубиха контрол над улиците за период от около три часа, до разсъмване, припомня изданието.

Председателката на Върховния съд Естер Хают, която трябва да се пенсионира през октомври, набързо прекъсна официалното си посещение в Германия, за да се върне у дома и да се изправи пред опустошението.

До вторник във Върховния съд вече бяха подадени повече от дузина петиции с искане съдът да отмени закона за премахване на "клаузата за разумност".

Обикновено съдилищата се произнасят по собствената си правоспособност, но този случай е много вероятно да вкара Израел в пълна конституционна анархия, прогнозира "Политико".

Според изданието, очаква се следващата фаза на кризата да се развие бързо - Върховният съд може да постанови, че законът на Нетаняху е неконституционен, а правителството ще обяви решението на съда като невалидно.

В рамките на седмици Израел може да се окаже над пропастта. На чии заповеди ще се подчинява полицията?

На Бен-Гвир, където те не подлежат на съдебен контрол? Или тези на правовата държава? В понеделник един израелски телевизионен канал съобщи, че директорът на израелската разузнавателна служба Мосад Давид Барнеа е уверил своите агенти на внезапно свикано общо събрание на персонала, че организацията му ще се подчинява на върховенството на закона, но какво означава това на практика?

Никой не знае. Нетаняху се занимава с един вид шокова доктрина - изпитан метод, използван от лидерите, за да обсебят обществената сфера и да наложат волята си. Това се усещаше в страха, обзел демонстрантите в понеделник вечер, където никой не раздаваше весело плодове. Напротив, имаше усещане, че е преминат образно казано Рубикон, коментира "Политико".

Изданието посочва, че във вторник главният прокурор Гали Бахарав-Миара, най-високопоставената държавна служителка в Израел, която няколко министри на Нетаняху заплашиха да уволнят, след като отпадне "клаузата за разумност", отправи призив към Върховния съд да се произнесе срещу друг закон, приет преди няколко седмици, който прави практически невъзможно един министър-председател да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си.

"С учредителната власт на Кнесета бе злоупотребено", написа тя.

Това е само началото.

Кой, какво, защо: Какво представлява така наречената течност с миризма на пор (skunk water), според Би Би Си

Съобщава се, че полицейските управления в САЩ са закупили течност с неприятна миризма, разработена в Израел за разпръскване на демонстранти. Какво представлява тази течност и как се използва?

Това е наистина гнусна миризма. Палестинците, които са били напръскани, я описват като "по-лоша от канал за отпадни води", както и "наподобяваща на смес от екскременти, отровен газ и разлагащо се магаре", съобщава Би Би Си.

Изобретената от израелската фирма "Одъртек" (Odortec) течност е използвана за първи път от военните в страната срещу демонстранти в окупирания Западен бряг през 2008 година. Оттогава насам бронираните автомобили, оборудвани с водни оръдия, които разпръскват струи от зловонната течност, се превърнаха в обичайна гледка в Израел, припомня британската медия.

Въпреки че може да предизвика усещане за задушаване, компанията твърди, че течността е направена от "100% хранителни съставки", и е също "100% екологична - безвредна както за природата, така и за хората". Тайната рецепта включва мая, бакпулвер и вода, което звучи достатъчно невинно. Но ароматът може да се задържи върху кожата и в околната среда дни наред, понякога и по-дълго, отбелязва Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4327

    2 8 Отговор
    "Странно е да наблюдаваш как мястото, където живееш, се превръща от контролирана криза в пълен хаос само за по-малко от 24 часа," .....

    Същото се случи преди две години в България, с любезното съдействие на "разединителя на нацията" и неговото златно юмруче. Изкара мутрите вън от дупките и от тогава от Витоша текат реки от мед и масло. А който не иска да ги консумира, го бият мутрите на Израждане.
  • 2 Нациста Нетаняху

    9 4 Отговор
    Отдавна трябваше да е в затвора

    Коментиран от #4

  • 3 Ха Ха

    4 1 Отговор
    Нетаняху, туй пръстче, дето се размахва – няма начин да не си го захапеш.
  • 4 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нациста Нетаняху":

    Той има подкрепа от свръхбогати от САЩ и при Израелски организации там, дори и у нас много от Синедриона са консервативни и иска разполагане на ракети срещу Иран

    Коментиран от #6

  • 5 канибал

    4 0 Отговор
    нетяняху бил голям моеник
  • 6 Ццц

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Търновец":

    Ей ама много си глупав и некомпетентен бре....точно обратното е на това което си писал
  • 7 М да

    2 1 Отговор
    Глобалистите искат да унищожат Израел, пречи им на установяването на нов световен ред. Каква шега на Историята. Мисля че нормалните хора винаги биха взели страната на националните евреи срещу интернационалните. Тая статия е Лъжовна от край до край и по средата....Нетаняху бил завел властта ....не бе избран е от мнозинството на еврейския народ.....тъкмо вие искате да я завземете и не подбирате никакви средства за да постигнете целта си
    Между впрочем преди да са ме изтрили да питам някой знае ли по какви правила до сега е избиран Върховния съд на Израел. Поинтересувайте се и ще остането много изненадани..... меко казано