Last news in Fakti

12 Септември, 2023 13:50 826 0

Планът на Нетаняху! Израелският Върховен съд започна изслушване по първото дело срещу спорната съдебна реформа

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Снощи десетки хиляди протестиращи се събраха пред сградата на Върховния съд, развяваха национални знамена и скандираха антиправителствени лозунги

Планът на Нетаняху! Израелският Върховен съд започна изслушване по първото дело срещу спорната съдебна реформа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският Върховен съд започна изслушване по първото дело за законосъобразността на спорната съдебна реформа на премиера Бенямин Нетаняху, задълбочавайки конфронтацията с крайнодясното правителство, която силно раздели страната и я изправи на прага на конституционна криза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Знак за значимостта на делото е фактът, че всичките 15 съдии от Върховния съд разглеждат закона за съдебна реформа заедно, което става за пръв път в историята на Израел. Обичайният съдебен състав се стои от петима съдии, макар понякога те да заседават в по-разширен състав. Заседанията на съда ще се предават на живо по телевизията.

Законът, който израелският парламент прие през юли, ограничава възможностите на Върховния съд да отменя правителствени решения, които сметне за "необосновани". Това се вписва в плановете на правителството на Нетаняху да отслаби Върховния съд и да даде повече правомощия на управляващата коалиция.

Срещу закона избухнаха протести, в които участват основно представители на светската средна класа в страната, посочва АП.

Снощи десетки хиляди протестиращи се събраха пред сградата на Върховния съд, развяваха национални знамена и скандираха антиправителствени лозунги.

Политическото оцеляване на Нетаняху, който се върна на власт в края на миналата година, макар че са му повдигнати обвинения за корупция, зависи от неговите твърдолинейни, религиозни и консервативни коалиционни партньори, които заплашиха да му се опълчат, ако не успее да прокара законодателството за съдебна реформа.

Нетаняху отказа да каже дали ще уважи решението на Върховния съд, ако той отмени новия закон. Някои членове на неговата коалиция, включително министърът на правосъдието Ярив Левин, намекнаха, че правителството може да пренебрегне съдебното решение.

Правни експерти предупредиха, че това може да предизвика конституционна криза, при която ще възникне дилемата чии решения да следват гражданите и силите за сигурност - на парламента или на Върховния съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА