Last news in Fakti

22 Август, 2023 19:26 1 819 18

Въздушна заплаха! Иран показа подобрен военен дрон, способен да достигне Израел

  • иран-
  • дрон-
  • израел-
  • ебрахим раиси-
  • мохаджер 10

"Мохаджер" 10 беше представен на изложение, организирано в Техеран по повод на Деня на отбранителната индустрия, на което присъстваше и президентът Ебрахим Раиси, предаде държавната осведомителна агенция ИРНА

Въздушна заплаха! Иран показа подобрен военен дрон, способен да достигне Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран показа нов модел военен дрон, който е способен да лети в течение на 24 часа и да пренася всякакво въоръжение, и е предназначен да подобри способностите за въздушна защита на Ислямската република, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Мохаджер" 10 беше представен на изложение, организирано в Техеран по повод на Деня на отбранителната индустрия, на което присъстваше и президентът Ебрахим Раиси, предаде държавната осведомителна агенция ИРНА.

Новият модел от серията "Мохаджер" има обсег на действие от 2000 км, способност за автономни действия в продължение на 24 часа, лети на максимална височина от 7000 м и при максимална скорост от 210 км/ч, посочва иранската агенция.

Според Асошиейтед прес това означава, че дронът може да достигне Израел.

Машината е съоръжена с електронно оборудване за разузнаване и може да носи товар до 300 кг, което ѝ позволява да пренася "всякакви видове бомби и боеприпаси", отбелязва агенцията.

Дроновете от серията "Мохаджер" се разработват от иракско-иранската война през 80-те години. Неотдавна Иран беше обвинен, че е доставил дронове камикадзе "Шахед 136" на Русия за нанасяне на удари в Украйна. Техеран призна, че е доставял оръжия на Москва, но заяви, че това се е случило преди началото на войната, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евреите

    22 1 Отговор
    след Адолф най-много треперят от Иран
  • 2 6764

    19 1 Отговор
    И в България правеха малки безпилотни самолети в началото на 90-те, но после прекратиха всичко и дадоха халето на един полковник от запаса. Той го раздели на клетки и гаражи да събира наем от автосервизи и подобни.
  • 3 факти

    5 24 Отговор
    Поредното копие на американски дрон.Така копираха и RQ-170...Тея и Иран и Русия са изградени на базата на копирането.
  • 4 Да бе,да

    4 22 Отговор
    Способен да достигне територия която е отдалечена колкото Израел по точно, защото точно Израел е недостижим по никакъв начин нито за ракетите нито за дроновете там деиста непреодолим ПВО купол. Това да не москва дето може да я засипват с дронове украинците, а те да се хвалят с безаналоговото си ПВО.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За размисъл

    16 2 Отговор
    Да благодарим на американските неокони, дето ги бяха предупредили да не допускат съюз Китай-Русия. А те умничките допуснаха цяла Азия да се обедини. Само дето нещо по крайщата - Япония, Тайван, пробват Виетнам.

    Вече няма дипломати-стратези.
  • 7 САРМАТ В НИКАРАГУА И КУБА

    16 1 Отговор
    Янките искат война и ще я получат

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 5 Отговор
    Крадем здраво.....все едно гледам американският Рийпър...
  • 9 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "САРМАТ В НИКАРАГУА И КУБА":

    сармата е за вътрешна употреба...на имена са ги докарали ватенките...
  • 10 ФАКТ

    5 0 Отговор
    Иранците са братовчеди на прабългарите.
  • 11 Да бе,да

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Какви ПВО?":

    Гледам падат в пустинята или в полетата около градовете и най-много да предизвикат някой пожар там. Дори и при стреляне няколко стотни ракети само за няколко минути практически всички са прихванати и унищожени случаите някакви отломки да паднат в израелско населено място са единични инцидентни и говорим за един два на няколко хиляди изстреляни ракети. Даже вече се борят да намалят себестойността на изстрел защото там е ежедневие и трябва освен да е ефективно и да не е много скъпо прихващането.
    Така си мислиш, че няма защото много вярваш на путлериската пропаганда. Скоростта има значение само по отношение на времето за реакция. В автоматичен режим на работа времето за реакция е практически в рамките на няколко ms, защото изобщо не е необходима никаква човешка намеса на оператор отговора е автоматичен от заничането на ракетата до изтрелването на прихващащи ракети и поразяването на целта. Тоест за системите подържащи напълно автоматичен режим високо скоростните ракети не са проблем за прихващане, те са невъзможни за прихващане или почети невъзможни само за системи при които е необходимо голямо време от засичане на ракетата до възможността за изтрелване на прихващаща ракета такива са всички ситемни в които се разчита само на решението на оператора, тоест всички стари ПВО ситемни и дори прехвалените най-нови на Русия. В случая пропагандата е частично вярна като качва, че те са невъзможни за прихващане, но само частично защото пропуска важното уточнение
  • 12 Да бе,да

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Какви ПВО?":

    В случая пропагандата е частично вярна като качва, че те са невъзможни за прихващане, но само частично защото пропуска важното уточнение с която и да е от съществуващите в Русия системи за ПВО
  • 13 Пръц

    1 1 Отговор
    Руснаците се провалиха с мисията луна.И ние чакаме кога израелците ще се пробват(поне)с техните високиииййй технологииийй

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    Техния самостоятелен о,пит е факт от преди повече от две години. Догодина са планирали и следващия си. За разлика от други те освен че правят изцяло собствени опити участват и в програми във сътрудничество и с други държави. Не е позорно да се провалиш пи първите си опити, но при положени,е че нещо трябва да е рутинно за теб, защото изобщо не ти е първи път и трябва да имаш много десетилетия предишен опит и да де провалиш си е много позорна работа.
  • 15 Драгой

    2 2 Отговор
    Може да лети до Израел, но може ли да се върне?

    Коментиран от #16

  • 16 Да може, но

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Драгой":

    Само ако заобикаля от далече въздушното пространство на Израел
  • 17 Всъщност

    3 6 Отговор
    Иран е в каменната ера в сравнение с Израел. Вече започва да ми писва от всички тези заплахи и постоянното напрежение. Направо да започва третата световна война и да се приключва веднъж и завинаги с допотопни терористични държави като Русия и Иран. Не произвеждат нищо с добавена стойност, което е от полза за света. Само правят някакви жалки копия на западно оръжие и лаят като побеснели кучета. Няма да липсват на никой ако бъдат изравнени със земята. Даже напротив - най-накрая човечеството ще си отдъхне от тези тумори.
  • 18 Пръц

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    Ами да рутина Първият спътник.Първият човек.Неизбежни катастрофи.СОВАЛКИ