Last news in Fakti

4 Юли, 2023 12:18 1 310 8

Китай се готви за стратегическа среща на ШОС

  • китай-
  • шос-
  • си дзинпин

Президентът Си Дзинпин заяви, че лидерите трябва да се съсредоточат върху прагматичното сътрудничество и ускоряването на икономическото възстановяване, предаде Ройтерс

Китай се готви за стратегическа среща на ШОС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В свое виртуално обръщение към лидерите, участващи в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), китайският президент Си Дзинпин заяви, че те трябва да се съсредоточат върху прагматичното сътрудничество и ускоряването на икономическото възстановяване, предаде Ройтерс, като се позова на китайски държавни медии.

Китайският президент се изказа на двадесет и третата среща на Съвета на държавните глави от ШОС.

Си каза още, че Китай "ще се противопостави на едностранните санкции и на генерализацията на концепцията за националната сигурност".

Руският президент Владимир Путин, който също участва виртуално във форума, заяви, че Русия ще се противопостави на западните санкции и провокации. Путин добави, че Москва възнамерява да заздрави връзките си с ШОС, в която участва и Индия, и подкрепя преминаването към разплащания в местни валути в международната търговия.

Той също така предупреди, че има засилване на потенциала за конфликти и на риска за глобална икономическа криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    1 12 Отговор
    Единия говори за прагматизъм, другия за война! Единия говори за икономика и търговия, другия за срив във икономиката и ядрени заплахи!

    Коментиран от #7

  • 2 Фори

    0 15 Отговор
    Прагматизма изключва идеологията. С тази агресивна политика руснаците ще отблъскват страните от Шос. Само война им е в главите. Да нападнат съседните държави.
  • 3 Китай

    0 13 Отговор
    превзема мирно и тихо Сибир който руснаците се опасяваха да не им го вземе Западът. Гледах видеоклип със секачи в тайгата. Когато са идвали западни фирми (разказва един от тях) наемат местни хора, раздават им фирмено облекло, обувки, каски , пристига съвременна техника за рязане и извозване на материала, дават добри заплати на секачите, оставят им облеклото за тях като приключат договора. Сега чухме, че ще идват да секат китайците и ние си казахме - какво пък, сега за тях ще работим. Пристига китаеца, обаче води със себе си 1000 китайчета. Осякоха каквото беше там и си заминаха, ние останахме без работа. Когато си отиваха казаха, че много им харесало и пак ще дойдат.

    Коментиран от #6

  • 4 Западът се е

    0 12 Отговор
    развивал в продължение на стотици години, а Китай купуваше хиляди готови заводи от САЩ и ЕС. Преди 30 и повече години китайците бяха изостанала нация правеща доменни пещи по селата по заръка на другаря Мао. Кисинджир беше този който вкара запада като икономика в противовес на СССР другите соц. държави. Сега се сетиха, че са сгрешили, но не е късно. Китайският бум е съчетание от западни технологии, трудолюбието на китаеца, тоталитарната му експлоатация от режима, лошите условия на труд, ниско заплащане и западните пазари.

    Коментиран от #5

  • 5 ТрампЛин

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Западът се е":

    Аз не мисля че Запада е сгрешил от помоща си в развитието на Китай. Света е устроен така, че не може само в една част от него да има развитие и експанзия, а друга да тъне в мизерия. Всичко работеше прекрасно, докато не се намери едно Джудже Мегаломан, което се опитва всячески да преобърне “лодката”. Просто ще трябва всички останали пасажери на лодката да вкарат малко акъл с греблата в главата на това Джудже!
  • 6 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Китай":

    Това което пишете тук не приличат дори на посредствени народни приказки ! Хората живеят в онази трудна география от хилядолетия насам и си имат и имунитет и афинитет един към друг и знаят, че докато там не стъпва кракът на бял колонизатор, няма нищо което да не могат да си поделят мирно и спокойно ! Източния човек не гледа света през Европейска призма ! Иначе и те са хора като всички !

    Коментиран от #8

  • 7 Аз съм от ссср

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Къде видя да пише за ядрени заплахи!Сорос ли ти каза така да казваш?
  • 8 За тях

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    белият колонизатор е бил руснака, въпросът е как западняка идва, как им плаща, оставя им фирмените облекла и обувки и какво прави китаеца - докарал си секачи от Китай, а те без работа. Ти ли ще ми говориш за бели колонизатори ако си такъв какъвто се представяш? Путино-филите станаха Си-фили. Мислят си, че Китай се е присъединил към Велика Русия, а то е обратното.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания