Last news in Fakti

4 Юли, 2023 09:20 1 484 16

Нови провокации! Китайски самолети са пресекли средата на Тайванския проток

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • цай ингвен

През последните години Тайван, който Пекин смята за своя територия, е изправен пред почти ежедневни полети на китайски военни самолети, често в югозападната част на зоната за идентификация на въздушната отбрана на острова

Нови провокации! Китайски самолети са пресекли средата на Тайванския проток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Осем китайски самолета пресякоха тази сутрин линията, разделяща на две Тайванския проток, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, пише БТА.

През последните години Тайван, който Китай смята за своя територия, е изправен пред почти ежедневни полети на китайски военни самолети, често в югозападната част на зоната за идентификация на въздушната отбрана на острова.

Общо 24 китайски военни самолета, включително изтребители и бомбардировачи, са били забелязани близо до Тайван във вторник сутринта от около 8 ч. (0 часа по Гринуич), съобщи министерството на отбраната, като добави, че четири китайски военни кораба също са се присъединили към "съвместен патрул за бойна готовност". Тайвански самолети и кораби са били мобилизирани,а ракетните системи са наблюдавали китайските сили, заяви министерството, използвайки стандартна формулировка за отговора си. То добави, че поддържането на безопасността и стабилността е съвместна отговорност на всички страни в региона.

"Всяко провокативно поведение не е добро за регионалната безопасност", подчерта министерството на самоуправляващия се остров.

Китай никога не се е отказвал от възможността за използване на сила, за да постави Тайван под свой контрол. През април силите на Пекин организираха учения около острова в знак на недоволство от срещата на президентката Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите на САЩ. Тайванското правителство отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и обещава да се защитава, ако силите на КНР атакуват острова.

Основният кандидат за президент на Тайван от опозицията обеща да отмени удължаването на задължителната военна служба от 4 месеца на 1 година, което се очакваше да влезе в сила през януари, като заяви, че ще намали напрежението с Китай и това ще направи службата ненужна.

Отношенията на демократично управлявания остров с Пекин са централен въпрос в навечерието на президентските избори на 13 януари следващата година, тъй като през последните години нараснаха опасенията от възможно китайско нападение срещу острова.

Хоу Ю-и, кандидат на основната опозиционна партия Гоминдан (Националистическа партия), заяви, че Демократичната прогресивна партия на Цай е предизвикала "опасност от война", но той ще работи за осигуряване на мир. "След като бъда избран за президент, ще работя усилено, за да гарантирам стабилността и мира в пролива. След това ще възобновя четиримесечната служба", заяви Хоу в интервю късно снощи. "Стабилността в пролива ще реши въпроса за нашата военна служба и затова ще работя усилено за осигуряването ѝ", добави той. Неговата партия традиционно подкрепя тесните връзки с Китай, докато Цай разгневи Пекин, като отхвърли позицията му, че двете страни са част от единен Китай.

Хоу се състезава с Уилям Лай от ДПП, който сега е вицепрезидент и води в социологическите проучвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    0 14 Отговор
    кой изби и осакати най-много православни в Европа , през новата ни история/ А-щатите в Събия/ Б-Дятлов в Чернобил / В-Путин с СВО

    Коментиран от #2, #13

  • 2 Питай

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Папата...той е в час със вярата.

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "Питай":

    има награда между другото
  • 4 🇺🇸4 ЮЛИ🇺🇸

    0 21 Отговор
    Ще има скоро пърлени жълтурчета

    Чичо Сам никога не се плашил да извади пищовите 💥💥✌️

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Като са китайци или руснаци

    20 0 Отговор
    Е провокация, а като са ФАЩисти
    е миротворна мисия !
    🎤-държачите, кВа сте трагикомедия...
  • 6 Ммм дааа

    15 0 Отговор
    и защо да е провокация ? Тольо, бЕгай да изринеш лайната в обора, не си губи времето със журналистика !
  • 7 Съвет

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇺🇸4 ЮЛИ🇺🇸":

    време е да извадиш главата от си задника.
  • 8 Тодор Живков

    4 0 Отговор
    Аз съм за царете от изтока.
  • 9 Слава на Русия

    8 0 Отговор
    Почвайте да плюете!
  • 10 М3 голд

    4 0 Отговор
    Голяма (дълга) статия за Китай. Ами така ще е още година. След като от острова се изнесе в САЩ оборудването за ИС, Китай ще влезе. Като че ли има договорка.
  • 11 Реалист

    7 0 Отговор
    Такванските подлоги на англосаксите не са спрели да провокират Пекин. Такванските подлоги платиха протестите в гр Тайван и пробвах да отделят китайска територия от държавата Китай.
  • 12 фен

    10 0 Отговор
    Провокация е, когато от там минават самолети на САЩ. Провокация от страна на Китай ще е, ако литнат между Куба и САЩ.
  • 13 САМО КОМЕНТИРАМ

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":



    Ако Китай и САЩ се сбият, ЕС може много да спечели. Ако играе УМНО и ЗА СЕБЕ СИ!


  • 14 Тапа Нар

    12 0 Отговор
    тези китайски кръволоци развалят рахата на Америка като си плуват в собственото си море. Санкции! Изолация! Хага!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не е вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇺🇸4 ЮЛИ🇺🇸":

    много внимава срещу кого ги вади.... пощовчетата!?