Last news in Fakti

7 Юли, 2023 17:50 3 432 25

Китай готви дестабилизация на Тайван! Пекин вече задейства плана

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин-
  • цай ингвен

От май в китайските държавни медии се появиха новини, съдържащи дезинформация за военните дейности на Тайпе и неговия основен съюзник - Съединените щати

Китай готви дестабилизация на Тайван! Пекин вече задейства плана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай стартира кампания за дезинформация, която включва съобщения в медиите, че президентът на Тайван има "план за бягство" в случай на китайска инвазия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на тайвански служители.

Целта е подкопаване на морала сред населението на острова на фона на натиска на Пекин той да отстъпи пред китайските претенции за суверенитета му.

Тайван е нащрек за опити от страна на Китай да повлияе на общественото мнение в демократично управлявания остров, включително чрез незаконно финансиране на приятелски настроени към Пекин кандидати за президент в навечерието на изборите, които предстоят през следващата година, става ясно от доклади в областта на сигурността.

По-късно този месец - на фона на засилващия се китайски военен натиск върху острова - Тайван ще проведе най-важните си годишни военни учения, които за първи път ще включват и временно затваряне на основното му международно летище при симулация на отблъскване на вражески сили.

От май в китайските държавни медии се появиха новини, съдържащи дезинформация за военните дейности на Тайван и неговия основен съюзник - Съединените щати. Този ход е част от кампания за повлияване на мнението в Тайван, според няколко тайвански служители, които са пряко запознати с въпроса.

Във въпросните новини се твърди, че предстоящите учения всъщност са "репетиция за бягство" на президента на Тайван Цай Инуън и учения за евакуация на американски граждани в случай на китайска инвазия, обясниха служителите, пожелали анонимност.

Според тях целта на Пекин е да всее паника и да отслаби общественото доверие в ръководството на Тайван.

Някои от медийните доклади бяха публикувани за първи път от онлайн новинарски сайтове, управлявани от службата по въпросите на Тайван на Китай, след което се появиха и в медиите в Тайван и Хонконг.

Длъжностните лица посочват, че китайската кампания е под наблюдението Централната водеща група на Пекин по въпросите на Тайван, която се председателства от президента Си Дзинпин, и се провежда от различни правителствени звена, като Службата по въпросите на Тайван в Пекин.

През последните седмици тайванските власти отхвърлиха като "пропаганда" най-малко 10 съобщения от китайски и тайвански новинарски издания. В тях се твърди, че Пекин е в състояние да унищожи цяла американска група самолетоносачи в Тихия океан с 24 балистични ракети, като позоваването е на изследователска статия, базирана на компютърно генерирана военна симулация, публикувана от китайски университет, свързан с Народната освободителна армия.

Изследователи, които работят в тясно сътрудничество със служители по сигурността в Тайван, са прекарали седмици в опити да проверят доклада с помощта на компютърни симулации, но не са успели да пресъздадат подобни резултати, обясниха източниците, които определиха тези твърдения като част от "китайската пропаганда" преди военните учения на Тайван.

"Те искат да всеят страх. Искат да се откажем от подготовката и да се предадем веднага", заяви високопоставен служител, запознат с планирането на сигурността на Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    24 4 Отговор
    Председателят Си обеща да върне Тайван при преизбирането му за глава на ККП.
    А може би Тайван ще превземе Китай? Кой знае!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обратното!

    47 8 Отговор
    Малкото тайванче иска да ритне и дестабилизира огромният си батко по примера на тъпите укри.Щатите с падащият Джо щели да ги подкрепят,ихууу...

    Коментиран от #19

  • 4 Ммм...да

    38 6 Отговор
    Китай ще ги лапне на един залък.Това си е нейна територия.Говедарите ще гледат и цъкат с език.

    Коментиран от #6

  • 5 Баба ви Пелоси

    25 3 Отговор
    им занесе "демокрация" в Тайван. Сега Китай ви е виновен. Имаме спомен и памет, колкото и да се мъчите да изопачите фактите:))
  • 6 За три

    4 18 Отговор

    До коментар #4 от "Ммм...да":

    дни! Като Украйна, нали!

    Коментиран от #10, #13

  • 7 И императорът Пут

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    обеща, ама нещо не се получи!
  • 8 Естествен Интелект

    11 2 Отговор
    Със Зелю ще ходят заедно немили-недраги и нежелани.
  • 9 факуса

    14 1 Отговор
    алоо, мисирките,ама нали писахте,че си размахал пръст на путин,май вече не знаете кво пишете от паника,уса умре,господарите се смениха
  • 10 факуса

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "За три":

    тез три дни ще ги изпишат на надгробната плоча на осрайна,за успокоение ха ха
  • 11 Джамбaза

    11 2 Отговор
    Невероятни новини!
    Да не са от Тибетски фронт?
  • 12 Естествен Интелект

    10 2 Отговор
    С Тайван се затваря Китай към морето и затова е този зор.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 буха муха ха

    3 9 Отговор
    План за бягство има само Путя. Червена рокла на сърпове, чукове и петолъчки. Обувки на високи токчета и стилен червен шал щампован с надпис КГБ.
  • 15 Лондон

    5 9 Отговор
    Защо комунистите от КНР искат да натресът на свободолюбивия и демократичен Тайван тяхната диктатура , както направиха вече в Хонг Конг и почти го съсипаха!!!
    Споразумението с чайниците от Пекин е една държава , но две системи , а не да бъдат болшевизирани!!!
    Проблема е , че Тайван е 100 г пред оризарника и това им пречи на комунягите!!!
    Живял съм в този район и мога да кажа , че Тайван е много по-напред от силно развитите европейски държави!!!
    Манталитета на китайците в Тайван и тези в оризарника е , като да сравниш айфон с пещерняк!!!
    Ами в Сингапур , половината от населението също е китайски етнос и тях ли комунягите трябва да прилапат!!!
    Оризарника да си оправят селското население , което е 80% от населението на Китай , то тъне в мизерия и нищета!!!
    Имат само 2,3 града , където що годе става за живеене , но въздуха е безумно мръсен , задръстванията са брутални а мръсотията отвратителна!!!
    В Шанхай бях почти месец , бях отседнал в хотел срещу най-високата им кула , но от другата страна на реката , видях е в пълен обем само за два дни , през останалото време адски смог , виждаш едва 30% от силуетите!!!

    Коментиран от #18, #21, #24

  • 16 Z турбо

    5 1 Отговор
    Има само един Китай
  • 17 Последния Софиянец

    2 8 Отговор
    Жълтите рaби ще го изядат и те като проскубаните ватници и жужака с ботокса се пъчеше и силеше , а сега не смее да излезе от калния бункер!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мито

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Обратното!":

    Не забравяй че "малкото тайванче" произвежда най-високо технологични чипове, а Китай не може топченцето на химикалката да произведе. Всеки тайванец има 5 пъти по-голяма покупателна способност от китаеца. БВП на глава от населението повече от Германия.
  • 20 дадох ти плюсче

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Естествен Интелект":

    но, не само това е големият зор. Самото съществуване на Тайван, дразни комунягите в КНР. Хората в Китай си задават въпроси, нали сме един народ, защо онези са на светлинни години пред нас🙄
  • 21 Джамбaза

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лондон":

    Щом твърдиш, че в Китай има задръствания явно не си бил там.
  • 22 Човек от народа

    3 0 Отговор
    Българското профашистко колониялно правителство подготви и осъществи дестабилизация на България като подари два ядрени реактора и 8 зенитни систвми с300 на фашистката антируска украинска хунта...
  • 23 Госあ

    4 0 Отговор
    зельо и украинските нацисти боксуват, въпреки военната помощ от западните сатанисти. Си ще ги запука в Пасифика и до две години деменциалния ще обяви фалита.
  • 24 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лондон":

    Щото у Лондон нема задръствания и въздуха е много чист 😅 При последното ми ходене в Китай останах впечатлен от темповете им развитие. Чистотата също е на ниво и е направено много. Като сравнявам чистота, мерило ми е Япония. А не Англия и Франция.
  • 25 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Дракона по азиатски е изключително прикрит и ,нечовешки търпелив,когато преследва целта си.Ще изчакат изборите ,който с огромен процент вероятност,ще бъдат спечелени от Гоминдан.А негови поддръжници са огромна част от местно население,и най важното - бизнес средите,средно ниво на военните,банкерските среди,градското население от средната класа.При такъв сценарий,ще отпадне опцията за военна интервенция.Автоматично ще последва Референдум, и ще преминат към КНР,от която са неразделна част.Освен ако фаш не приложи изпитаната си технология от десетилетие.Да предизвика изкуствено сблъсък,при който да обвини Поднебесната като агресор, и познатия модел- санкции от всички и отвсякъде.Но за разлика от руснака,при тях няма жалост,към другия- без значение че е китаец по ген.Техния началник на Генщаб,още през март миналата година го подсказа..Ако ние бяхме в ситиацията която се развива в Украйна,снарядите и ракетните системи,който тя използва за месец,ние щяхме да изразходваме за един ден!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания