Last news in Fakti

5 Юли, 2023 16:09 4 554 35

"Взеха целия ми живот, вече нямам нищо": адът във Франция

  • франция-
  • париж-
  • протести-
  • еманюел макрон-
  • убийство-
  • размирици

Президентът Макрон каза вчера, че "пикът" на размириците е отминал

"Взеха целия ми живот, вече нямам нищо": адът във Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Жозеф Гюре разглежда овъглените останки от магазина си за тютюневи изделия край Париж, който е един от стотиците бизнеси, разграбени по време на бунтовете, които причиниха щети за около един милиард евро в цяла Франция, пише БТА, цитирайки статия на AFP.

"Взеха целия ми живот, вече нямам нищо", каза Жозеф с треперещ глас. Тридесетгодишният собственик на магазин каза, че магазинът му в Ньой сюр Марн снощи е бил нападнат от десет души, които взели "всичко, което могли", а после "изгорили всичко".

От 27 юни до вчера правителството е отчело нападения срещу десет търговски центъра, 200 супермаркета, 60 магазина за спортни стоки, почти 440 магазина за тютюневи изделия и 370 банкови клона. Преминавайки през мястото, където вече няма електричество, Гюре се пита "защо го направиха, изгориха всичко в собствения си квартал".

"Сега трябва да карат десет минути, за да си купят цигари", казва Гюре, докато обикаля около счупените столове. Президентът Еманюел Макрон допусна вчера, че "пикът" на размириците "е отминал", но въпреки това заяви, че остава нащрек през следващите дни.

Абделхамид Фадеуи, ръководител на частна охранителна фирма, заяви, че "всички се страхуват, че това е просто фалшиво успокоение" и че "повечето клиенти поддържат високо ниво на сигурност". След протестите заради смъртта на Наел М., застрелян от полицията при спиране за проверка, щетите възлизат на "повече от един милиард евро, без да се смятат щетите за туризма", заяви в понеделник в интервю за вестник "Паризиен" Жофроа Ру дьо Безьо, ръководител на работодателската организация "Медеф".

"Ситуацията доведе до влошаване на имиджа на Франция, който сега трябва да бъде възстановяван", допълни той и предупреди, че чуждестранните инвеститори може да "захвърлят проектите" си в страната. Тъй като някои собственици на магазини говорят за прекратяване на дейността си след нападенията, министърът на икономиката Брюно Льо Мер обеща правителствена помощ и призова застрахователите и банките да помогнат. "Когато магазинът ти е бил напълно изгорен, когато работата, която си вършил целия си живот, е превърната в пепел, държавата трябва да бъде до теб", каза той вчера, като обеща "анулиране на данъци и социални такси за всеки отделен случай за най-засегнатите собственици на магазини".

Асоциацията на застрахователите помоли вчера членовете си да намалят самоучастието на "малките независими собственици на магазини, които са били най-силно засегнати" от размириците. Фирмите бяха помолени да удължат срока за деклариране на щети от пет на 30 дни и да ускорят изплащането на обезщетения, включително авансови плащания за "най-трудните ситуации", се казва в изявление на асоциацията.

Председателят Флоранс Люстман каза пред "Франсенфо", че застрахователите са получили 5800 иска на стойност "най-малко 280 милиона евро", което е значително повече от тази след продължилите три седмици протести през 2005 г., чиято стойност е била общо 204 милиона.

Даниел Бал, генерален мениджър на кооперативната банка "Креди Мютюел Алианс Федерал", каза, че ще предложи на засегнатите предприятия гратисен период при изплащането на заеми или краткосрочни овърдрафти. "Клиентите, които живеят в тези квартали, често не са от най-заможните и ние искаме да ги подкрепим, защото те са жертви в квартали, където е имало бунтове", допълва Бал. Въпреки че правителството се надява животът в страната да се върне към обичайния, охранителните фирми увеличават персонала си, за да отговорят на рязкото нарастване на търсенето им. "Има фирми, които удвоиха или утроиха персонала си за охрана", каза директор на охранителна фирма. "Секторът е изключително натоварен, трябват ни около 20 000 или 22 000 допълнителни охранители", за да отговорим на търсенето, добави той.

Жереми Регаладо, ръководител на фирмата за ремонт на стъкла "Уъндърглас", заяви пред Франс прес, че "имахме толкова много обаждания, че се наложи да откажем на някои клиенти". "Само в петък за по-малко от шест часа заковахме дървени дъски на десет магазина, за да ги защитим", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    63 12 Отговор
    Пука ми за френските измекяри, с политиката на слугинаж към шаш, цяла европа ще пламне.
  • 2 виве ла франс

    58 8 Отговор
    Да бъде толерантен и гостоприемен и да благодари, че ммуните не са го убили.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вашето Мнение

    47 16 Отговор

    До коментар #2 от "виве ла франс":

    Не е нито толерантен, нито гостоприемен. Дълги години живяха охолно върху робския им труд. Сега нека ревът, не ми пука.

    Коментиран от #34

  • 5 Бонев

    57 4 Отговор
    Европа най доброто място за живеене вече е далечен спомен. Това няма да спре само във Франция. Да се готви германистан.
  • 6 смях

    59 3 Отговор
    От много демокрация и "европейски ценности", тия една сутрин ще се събудят на територията на халифата.
  • 7 Муле

    43 3 Отговор
    Мосю Гюре ше му праснат сега от ЕС една хилядарка да стегне витрината а ми наще по селата от наводненията дето още са по фургони
  • 8 Българка

    37 10 Отговор
    Въобще не ми дреме за страданията на някъкъв френски лигльо. Нека видят какво е война.
  • 9 Хм Хм

    5 18 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето Мнение":

    Тука трябва да има американче и британче, които да поддържат юмручето на русначето.

    Коментиран от #11

  • 10 Айде сега глезотии

    45 9 Отговор
    Унищожили няколко търговски обекта и ще плаче пред целият свят. А като унищожихте няколко африкански държави и изтрепахте населението им, ограбихте богатствата им и бъдещето им нищо не казахте...

    Коментиран от #35

  • 11 Вашето Мнение

    51 15 Отговор

    До коментар #9 от "Хм Хм":

    Докато хитлер е превзел франция за 3 седмици, за три години в Ленинград армията му не е могла да мръдне от последната спирка на метрото. Англия и шаш се включват във войната след като червената армия е вече в България. Колкото и да се стремите да преиначавате историята Русия сама размаза хитлер.

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Българка

    33 15 Отговор

    До коментар #11 от "Вашето Мнение":

    Само да изброя: Хазарския хаганат, османците, поляците, шведите, наполеон, ПСВ, ВСВ и сега натю, Русия ги печели и размазва сама.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Соваж бейби

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Радвам се че има и друг нормален за да им го каже,през ВСВ също е помагала Африка с войници на Франция и от там има останали войници преди Меркел да го реши,и после да се пишат подобни глупости за шариаи и подобни...като че ли новото поколение изобщо е чувало за църкви и изобщо не знаят какво е библия но това е друга тема.И защо само не религиозна тема се набляга за Европа а не проблема на новото поколение ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Соваж бейби

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "Вашето Мнение":

    На баба си цървулите е превзл Хитлер ,водил е война заедно с САЩ !Франция е водила 2 войни едновременно ВСВ!САЩ спира Франция да не ги доб..ят а руските приятели са помагали от другата страна Франция /Русия са си съдействали и Русия е помагала .Трофея е в Русия /чейнето на мустака /победата е за Русия

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 споко бе

    1 3 Отговор
    тука тва е ежедневие
  • 22 Калпазанин

    10 1 Отговор
    Как беше на френски, либерастия? Очаквайте това не само в Париж и Франция. И не е до емигрантите а до либерастията
  • 23 Така така

    9 0 Отговор
    Време е капитализъма да си оди за втори и последен път
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 един от стадото

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Соваж бейби":

    Нормандия Неман- въздушна френска ескадрила воювала на източния фронт в подкрепа на Русия

    Коментиран от #28

  • 26 Миле

    8 0 Отговор
    Каквото си надробил в паницата си това ще сърбаш за вечеря. Насилствената и лицемерна толерантност , към всички и към всичко води до тези последствия . В сащ , германия и англия е същото . Дядото на застреляното арабофрансе , съм сигурен , че е или е бил почтен човек , както и баща му , но днешната политическа пап.лЪч доведе обществото до пълен упадАк. Погледнете подкаста в ютуб на Джордан Питърсън ,Джой Б Тунз ,Бен Шапиро , Мат Уолш , Исак Бутерфилд . Хората говорят и показват истината
  • 27 ИВАН

    8 0 Отговор
    Тютюневи изделия - доста примамлива стока за приматите, кафето също го обичат, все пак жалко за народите станали жертва на продажните си политици, и ние в България сме така.
  • 28 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "един от стадото":

    Сега нямам представа какво е в превод на Български ?! Доста хора са наясно за Шарл дьо Гол и неговата голяма любов към САЩ ?-Единственото, което бих си донесъл у дома от Америка, е мисис Кенеди...и други неща ,кога е живял и какво се случва ?!Не казвам че е идеален защото е воювал и с други народи и....но понякога политиците имат хубави идеи.

    Коментиран от #30

  • 29 Диамантената ръка

    5 0 Отговор
    Дълги години ги хрантутихте тия примати, сега ще берете плодовете...
  • 30 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Соваж бейби":

    не знам и аз, но френските пилоти са поискали да ги наричат Нормандия. И са ги знаели в Русия като Норманите. Като всички пилоти по света, особено бойните, са били ефета. Няма как, симпатяги са били- стройни, спретнати и по красивите рускини неминуемо съм и обръщали внимание. Война е било, но живота си иска своето..А Шарл Д много се е предоверил на янките, особено със закачките си с тях и в последствие си пати сдравата. Апропо- като човек интересуващ се от военна техника за мен френския Мираж е един от най добрите самолети във времето. Доказан боец

    Коментиран от #31

  • 31 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "един от стадото":

    Мисля че от него идва лафа когато се обръща към народа/Франция загуби битката, но не и войната! ...
    когато в бил в изгнание ..в Уикепедия Шарл дьо Гол
    и на български има малко .Та от там идва и любимото уръжие на раперите Toka/Токарев ...може да стреляш но това не означава че си дивак пак метафора дано ме разбервш .Няма по смел от руския войник хора забрани от села и градове не знаещи що е оръжие но тръгва и печели.Лошото е че политиците винаги оплескват нещата и каузата!

    Коментиран от #32

  • 32 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Соваж бейби":

    каузата- да. От там тръгва всичко. Стратегията на една държава да я бъде или не почва с нея. Каквото и да си говорим има две велики сили на света- Русия и Америка/северна. Когато си на Евереста на света качил си го по един или друг начин там вятъра духа най силно. Към 200 държави са на света, 200 каузи. Битпазар. Регионални, съседски, по вероизповедания, по идеологии, по ресурси, по интереси на временно изпълняващи правителства/ те винаги са временни/, никой не е забил кол на тази земя и..аз и ти, малкия човек и най близките ни хора. Пука ли им за нас, мисля че не. Там отгоре всичко им е в мъгла и облаци като в самолет на 10км, там слънцето винаги пече. Не ми дреме за тях, не съм първа младост, макар още да подбирам от красивото и да деля плявата от зърното. Трудно е да, но съгласи се, че има и лични каузи на базата на които все още оцеляваме ние и най близките ни хора. Гледай децата, мъжо си, свекър свекърва покрай него, другото е вятър и мъгла, бейби. Умна жена си, знам
  • 33 Хексагон

    3 0 Отговор
    Кой се занимава днес да унищожава именно дребния бизнес ? Кой ни води кам "стекхолдър капитализъм", демек неокомунизъм и цифров концлагер ? Именно тези които подклаждаха вандалите във Франция. Мислете с главите си.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Прекалено късо име

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде сега глезотии":

    Абе, май се извиниха с половин уста в един сутрешен блок
Новини по държави: