Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 08:42 2 979 48

Убита от руска ракета: свидетелствата на Виктория Амелина

  • цивилни жертви-
  • виктория амелина-
  • писателка-
  • украйна-
  • краматорск-
  • русия-
  • война

Завещаното от нея може да помогне за изправянето на отговорните пред съда

Убита от руска ракета: свидетелствата на Виктория Амелина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"С голяма скръб ви съобщаваме, че на 1 юли в болница "Мечников" в град Днипро спря да бие сърцето на писателката Виктория Амелина. Тя издъхна от животозастрашаващи рани, нанесени ѝ от ракетна атака на руските окупатори срещу ресторант в Краматорск", се казва в изявление на украинския ПЕН клуб, чийто член беше и Амелина.

"Лети във вечността, светла птицо!", написаха творци, активисти, журналисти и издатели в социалните мрежи по повод смъртта на украинската писателка. На 27 юни, когато руската армия изстреля ракети срещу Краматорск, 37-годишната писателка е била в центъра на града, заедно с делегация от колумбийски журналисти и писатели.

"Литературата загуби една завършена писателка"

Виктория Амелина е родена в Лвов в Западна Украйна. Като ученичка емигрира в Канада заедно с баща си, но по-късно решава да се върне в родната си Украйна. Тя следва в Политехническия университет, след това работи в международна технологична компания, но накрая избира писането. Авторка е на два романа и една детска книга. Носителка е на наградата "Джоузеф Конрад", която се дава на млади украински писатели.

През 2014 г. Амелина издава дебютния си роман "Ноемврийският синдром или Homo Compatiens", който намира място в няколко класации за най-добри книги. Романът ѝ "Дом за Дома" (2017) е отличен с наградата за най-добра проза на литературния фестивал "Толока" в Запорожие. През 2016 г. е публикувана детската книга на Виктория Амелина "Някой или Водно сърце". Книгите ѝ са преведени на полски, чешки, немски, нидерландски и английски език.

"Украинската литература загуби една завършена писателка", казва пред ДВ Мариана Савка от украинското издателство "Старият лъв". Тя припомня, че Амелина е описала много болезнени глави от войната на Русия срещу Украйна, защото е била постоянно в епицентъра на събитията. "Тя беше много близо до фронтовата линия - с децата, които са загубили домовете и родителите си, с жените, които са загубили всичко в тази война, а също и с войниците", разказва издателката.

"Дневник на войната"

От лятото на 2022 година тя е част от правозащитната организация "Хрътки на истината" и от екипа, който документира военните престъпления в районите, освободени от украинските сили. В този период тя работи и по първата си англоезична нехудожествена книга "Дневник на войната и справедливостта: Да погледнем към жените, които гледат войната". В книгата, която скоро ще бъде публикувана в чужбина, Амелина разказва за жени, които са документирали как живеят в условията на война и престъпления, извършвани от руските окупационни сили.

"В тази крехка млада жена имаше толкова много сила, дълбочина и талант - и най-вече доброта. Не знам как успяваше да прави това, което правеше: да гледа в очите хората, които са страдали от окупаторите, и в същото време спокойно да записва нещата, които не можеш да слушаш спокойно", пише украинската писателка Ирена Карпа.

Войната се е превърнала в импулс за креативността ѝ

Колегите на Амелина казват, че тези впечатления са дали нов импулс на креативността ѝ. "Опитът да документираш престъпления се прехвърли върху нея като писателка и поетеса. Тя започна да пише много силни стихотворения. Поезията ѝ израсна покрай тези документални свидетелства", казва Мариана Савка. Редакторката и издателка се надява, че семейството на Виктория Амелина ще ѝ даде възможност да публикува сборник с нейната поезия, за да може възможно най-много хора да се запознаят с нейното творчество, заредено с емоциите, преживени по време на войната.

Виктория Амелина беше тази, която откри дневника на писателя Володимир Вакуленко, убит от руските окупатори в град Изюм. В предговора към книгата му "Променям се... дневник на окупацията" тя пише, че се намира в ситуация на "повторна екзекуция на възраждането". И препраща към събитията от 30-те години на 20 век, когато много украински писатели, публицисти и художници, участвали в културния ренесанс на страната през 1920-те, са хвърлени в затвора, убити са от комунистическия съветски режим или умират в наказателни лагери.

"Ужасяваща символика"

"Не мислехме, че това изказване на Виктория Амелина ще се окаже толкова пророческо", казва Мариана Савка и добавя, че самата млада писателка сега е станала жертва на тази "повторна екзекуция на възраждането". А фактът, че Амелина умира на рождения ден на Володимир Вакуленко, носи "ужасяваща символика", защото Амелина се е грижела за родителите и сина на Вакуленко след убийството му от руските окупатори, разказва Савка.

Украинските културни дейци се надяват, че убийците на Виктория Амелина и Володимир Вакуленко рано или късно ще бъдат наказани. "Един ден тяхната работа ще допринесе за изправянето на военнопрестъпниците пред съда, защото това е единственият начин да се прекъсне цикълът на насилието", пише украинската писателка Таня Малярчук.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    6 38 Отговор
    вече и руснаците не могат да скрият пробивите по фронта.Конашенко ли беше оня , разказа за 10500 танка и бронетехника унищожени от РФ. всички му се смеят
  • 2 йхнкхйких

    1 9 Отговор
    Лилия Ржеутская на рубежа !
  • 3 Ксаниба

    50 10 Отговор
    тези опорки не са новини , а долнопробна пропагенда!! Да бяхте обективно писали за вички Виктории Амелини чиито сърца спираха и спират да бият от 2 май 2014 година, тогава можехме да разитме на някаква журналистка обемтивност и стремеж към разкриването на причините, тези хора да загиват.

    Коментиран от #8, #33

  • 4 КОТарАК

    4 21 Отговор
    между другото-запасихте ли се с йодни таблетки ?
  • 5 А за спрялото сърце на...

    37 7 Отговор
    ...Даря Дугина...!
    За него кога...?!?!
  • 6 Опааа

    32 2 Отговор
    Наркоманът дойде ли в БГ? 🤔

    Коментиран от #10, #11, #30, #46, #47

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мда да

    6 29 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    За тях питай алчното кръвожадно КГБ джудже.

    Коментиран от #25

  • 9 14 000 избити

    33 1 Отговор
    в До не цк и Лу га нск преди СВО.
    Да сте чули ДВ да пророни една сълза за тях??
  • 10 тук е

    1 11 Отговор

    До коментар #6 от "Опааа":

    Дойде и пита за копейки.

    Коментиран от #15

  • 11 Още не е...!

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Опааа":

    Сега е зает,с обяснение пред медиите...!
    Колко метра,,,Контранаступа" е напреднал и колко пъти са завзели село Пятиховка...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЯСНО!

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "тук е":

    Хитър е Зельо!Използва позивни,за да не бъде разкрит...!
    Значи позивната на ,,дрога" е ...- ,,копейка"...😝
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 макони

    25 1 Отговор
    ОТ РУСКА РАКЕТА СВАЛЕНА ОТ УКРИТЕ НАД НАСЕЛЕНО МЯСТО ПИШЕТЕ ИСТИНАТА ДОКРАЙ НЕ САМО КАКВОТО ВИ РАЗРЕШИ ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Виктория Амелина

    24 0 Отговор
    Романистка от Лвов.
    Това е достатъчно за да се разбере че е мошенничка и лъжкиня.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АРЕСТОВИЧ!

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "макони":

    Ами аз съм именно затова вече ,,БИВШ" съветник на президента Зеленски!
    Щото си позволих пред медиите да кажа тази истина за паднала ракета над жилищен блок ...
  • 25 Или по добре

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "мда да":

    Нацистките баталиони Донбас, Десен сектор, Айдар, Азов които осем години мародерстваха, изнасилваха и убиваха украински граждани от руски произход във източна Украйна. И целия така наречен демократичен свят мълчеше и си затваряше очите за извършваните от украинците престъпления.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Погребален агент

    18 1 Отговор
    "Убита от руска ракета" , изстеляна от украинско ПВО

    Коментиран от #29

  • 28 Над половин милион убити

    20 1 Отговор
    Всички знаем, че Зеленски е пряко отговорен за смъртта на половин милион хора! Не подписа мир през Март 2022, за да си пълни банковата сметка с Американски милиарди. Не знам как спи този изверг!
  • 29 Статистик

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Погребален агент":

    Както става обикновено!
    Лека и пръст!
  • 30 Целият съм в очакване на Зеленски!

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Опааа":

    Приготвил съм жълто-сините байрячета,нарисувал съм същите на бузите си (и четирите...)...!
    Притаил съм дъх пред тв и чакам екстремно включване на Тагарев,с мястото на братската прегръдка със Зеленски...
  • 31 Българин

    10 1 Отговор
    Безспорно, ракетата е руска, но от кого е изстреляна?
  • 32 Фейк

    13 1 Отговор
    Писателката се е оказала на неправилното място в неправилно време.Руската ракетна атака е била срещу ръководители на группировката Донбас,които са провеждали съвещание в съседен обект.Доста и чужди наемници са си отишли .Дори украинските власти признаха,че са заловили и наводчика на атаката,който е служил на руснаците.Война е,а няма война без жертви,които с нищо не са виновни и са граждански лица.
  • 33 Упс!!!

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Дам, току-що гледах документалния филм Украйна, кръв и сълзи. Оставаш безмълвен, пред зверствата на едни украинци към други украинци.
  • 34 Коко

    13 2 Отговор
    Само ечера бяха убити две деца в Маринка.
    Украинците обстрелваха само мирни квартали и болницата.

    Коментиран от #35

  • 35 налиии

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "Коко":

    Не е вярно това са мосфилмски постановки на балшой театър всички са си живи и здрави.

    Коментиран от #36

  • 36 Хм, хм

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "налиии":

    Шъ извинявъш, ма оня бременната, дето я убиваха 25 пъти, беше на щат в Укрофилм. А за Буча нема и да споменавам, щото е с 5 Оскара.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 12345

    7 0 Отговор
    Поне не е атентат както при Даря Дугина и много много други.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хм, хм

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Форумния Мунчо, пак се изока. Не ми пречиш.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Малчо

    5 0 Отговор
    ъъъъъъъъъъъъъ, коя е тази, и защо трябва изобщо да я знам
  • 43 Вова

    5 0 Отговор
    Добрия Украинец е мъртвия Украинец….
  • 44 стоенка георгиевска,,

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Чем меньше,бандерьи-тем лучьше.
  • 45 Оле мале

    3 0 Отговор
    Войче делето,ах мар майко!Я питайте някои 100летници в Япония какво са преживели от не една,а две атомни боНби?М,я питайте,да знае целия свят.Кво ми се правите на ощипани моми.То сте си такива де,даже не се знае моми ли,момчета ли сте,3ти,4ти пол ли...Изобщо цялата ви работа е такава.Вземаме пари да плюем и да казваме неистината.
  • 46 Дойде

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Опааа":

    Дойде!
    Посрещат с
    ХЛЯБ
    от укръ и ско жито и колумбийска
    СОЛ
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Костадин Костадинов

    0 2 Отговор
    Това представлява съвременната Русия - олигархична и полукрепостническа. Управлявана от доктор и криминално забогатели олигарси. Но пък на мойти туй много им аресва,но пък не искат тъй да живеят, щот се на запад бягат. Просто от мойти
Новини по държави: