Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 12:08 10 580 50

Русия се готви за нов бунт, Путин е разочарован от Китай

  • метеж-
  • украйна-
  • русия-
  • вагнер-
  • китай-
  • война-
  • владимир путин-
  • москва

Кремъл се опитва да подобри способността на силите за сигурност в Москва да защитават режима

Русия се готви за нов бунт, Путин е разочарован от Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След бунта на групата "Вагнер" на 24 юни Кремъл продължава да изразява загриженост относно риска от евентуално въоръжено въстание в Русия. Прокремълско онлайн издание съобщи, че полицията в Московска област ще се обучава в тактика на градски бой, стрелба с лек картечен пистолет, хвърляне на гранати и тактическа медицина, за да подобри уменията си след въоръжения бунт на "Вагнер", пише News.bg.

Това се посочва в дневния анализ за войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW). Подобно обучение показва, че Кремъл се опитва да подобри способността на силите за сигурност в Москва да защитават режима срещу потенциални бъдещи заплахи.

Още новини от Украйна

Малко вероятно е руското Министерство на вътрешните работи да подготви адекватно полицията в Московска област за градски боеве, като се има предвид, че някои полицейски служители вече изразяват незаинтересованост от новите планове за обучение наред с много други проблеми с този план.

Изданието посочва, че жените полицаи от Московска област също се опитват да избегнат обучението. Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин уволни Сергей Михайлов от поста генерален директор на държавната информационна служба ТАСС и го заменя с Андрей Кондрашов. Михайлов поема ТАСС през 2012 г. и ребрандира информационната агенция в модерното издание, което тя представлява днес. Преди това Кондрашов е снимал документални филми за анексирането на Крим и за живота на Путин, а през 2018 г. беше прессекретар на предизборния щаб на Путин. Украински източници предполагат, че назначаването на Кондрашов може да означава, че Кремъл е недоволен от медийното отразяване на въоръжения бунт на Групата "Вагнер" и подчертава продължаващото значение на лоялността към Путин пред професионалните постижения.

Financial Times (FT) съобщи, че китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил руския президент Владимир Путин да не заплашва с използване на ядрени оръжия в Украйна по време на посещението си в Москва в края на март. FT съобщи, позовавайки се на неназовани бивши китайски правителствени служители, че Си е казал на Путин да не използва ядрени оръжия и отбеляза, че позицията на Китай срещу използването на ядрени оръжия е включена в неговия документ с позиция относно мира в Украйна. FT съобщи, че предупреждението на Си към Путин вероятно е било част от усилията на Китай да укрепи отношенията си с Европейския съюз. Западни служители в областта на сигурността също така отбелязаха, че Путин е бил разочарован, след като посещението на Си в Москва не е осигурило никакви важни придобивки за Русия, като например одобрението на газопровода "Силата на Сибир-2".

ISW по-рано оцени, че Си може да е изиграл роля в оказването на натиск върху Кремъл да намали ядрените си заплахи през ноември 2022 г. и че Путин не е успял да осигури желаното безгранично двустранно партньорство с Китай по време на посещението на Си в Москва.

На 5 юли украинските сили са провели контраофанзивни операции в пет сектора на фронта и са постигнали успехи в някои райони. Геолокализирани кадри, публикувани на 5 юли, показват, че украинските сили са напреднали югозападно от Берхивка (на 6 км северозападно от Бахмут), западно от Яхидне (на 2 км северно от Бахмут) и югозападно от Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции южно и северно от Бахмут, а украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че украинските сили напредват в неуточнен район на южния фланг на Бахмут.

Украинският депутат Юрий Мисягин заяви, че украинските сили са установили нова позиция северно от Опитне (на 6 км северозападно от покрайнините на град Донецк) по фронта Авдийвка - град Донецк. Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили нападения по направлението Лиман, по направлението Бахмут, по фронта Авдийвка - град Донецк, на границата между Запорожка и Донецка област и в западната част на Запорожка област.

На 5 юли украинският заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб генерал Олексий Хромов съобщи, че украинските сили са напреднали със 7,5 км в контролираната от Русия територия в Западна Запорожка област и по административната граница между Запорожка и Донецка област. Хромов заяви, че от началото на украинската контраофанзива на 4 юни украинските сили са освободили девет населени места и 160 кв. км територия. Съобщава се, че украинските сили са нанесли серия от ракетни удари по руските тилови позиции по целия фронт през нощта и през деня на 5 юли. Геолокационни кадри, публикувани на 4 юли, показват, че украинските сили са нанесли удар по склад за боеприпаси в Макиевка, Донецка област (на 6 км североизточно от град Донецк).

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са ударили руски склад за горива и смазочни материали в Макиевка и че украинските сили редовно нанасят ракетни удари по тилови руски цели в Украйна. Геолокални изображения, публикувани на 5 юли, също показват очевидни украински удари по руски позиции близо до Дебалцево (52 km североизточно от град Донецк). Геолокализирани кадри, публикувани на 5 юли, показват и последиците от предполагаем украински удар по железопътна гара в Ясинувата (на 6 км североизточно от град Донецк). Геолокализирани кадри, публикувани на 5 юли, показват последиците от предполагаем ракетен удар с ракета HIMARS по сграда на руската окупационна администрация във Волноваха, Донецка област (на 35 km югозападно от град Донецк).

Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са нанесли удар по руски позиции край Якимовка (на 16 км югозападно от Мелитопол) и са се опитали да ударят Бердянск в Запорожка област с крилати ракети Storm Shadow. Руски източници твърдят, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили украинска ракета в района на Бердянск. Местният канал Telegram в Херсонска област също твърди, че руската ПВО е била активирана в близост до Скадовск, Херсонска област (на 60 км югоизточно от град Херсон). Кадрите и твърденията за тези украински удари сочат, че украинските сили са нанесли координирана серия от удари, целящи да деградират руската логистика и наземните комуникационни линии (GLOC) на целия театър. Началникът на Щаба на отбраната на Обединеното кралство адмирал сър Антъни Дейвид Радакин заяви на 4 юли, че украинските сили провеждат операция за " уморяване от глад, разтягане и нанасяне на удари" по руските сили, за да разрушат руските отбранителни линии.

Широкомащабна серия от удари, насочени към руските позиции и логистика, би била подходящ елемент от такава стратегия и отчасти напомня на кампанията за пресичане, която украинските сили проведоха като част от Херсонската контраофанзива.

ISW вече оцени, че украинските сили изглежда се съсредоточават върху създаването на асиметричен градиент на изтощение, който запазва украинската жива сила за сметка на по-бавен темп на териториални придобивки, като същевременно постепенно изтощава руската жива сила и оборудване. Евентуална украинска кампания за пресичане, подкрепяща тези усилия, би имала кумулативен ефект и резултатите от нея не биха били видими веднага. На 5 юли украински и руски официални лица запазиха изострената си реторика относно ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) след сериозни твърдения за възможна атака срещу централата през нощта на 4 срещу 5 юли.

Русия вероятно продължава да създава информационни условия за евентуална атака под фалшив флаг срещу Запорожската атомна електроцентрала , но засега остава малко вероятно да предизвика радиологичен инцидент. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че Русия може да атакува местната АЕЦ, за да постигне военните си цели в района - вероятно да възпре евентуална украинска контраофанзива край язовир Каховка - или за да сплаши и обвини украинските сили за евентуални атаки срещу АЕЦ в Запорожие.

Заместник-началникът на Главния оперативен отдел на украинския Генерален щаб Олексий Хромов заяви, че ситуацията в АЕЦ не е нова и че украинските сили разполагат с необходимото оборудване за справяне с радиологични инциденти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съществува "голяма заплаха" Украйна да извърши саботаж в Запорожската атомна електроцентрала с "катастрофални последици". ISW продължава да преценява, че руските изявления, обвиняващи Украйна в предстоящ саботаж срещу АЕЦ, вероятно са част от по-широка информационна операция, целяща да подкопае подкрепата за Украйна преди предстоящата среща на върха на НАТО и да разубеди украинските сили от контраофанзивни операции в Запорожка област.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви на 5 юли, че експертите на МААЕ в АЕЦ-а са поискали достъп до ядрени реактори № 1 и № 2. 3 и 4 и други зони в АЕЦ след изявленията на Украйна, че руски сили са поставили експлозиви на външните покриви на реакторите. Изявлението на Гроси относно важността на достъпа до определени зони в АЕЦ - заедно с последователните предишни изявления в същия смисъл - показва, че руските власти отказват на МААЕ условен достъп до различни критични зони в АЕЦ и е малко вероятно да позволят достъп в бъдеще.

Възможно е руските власти да откажат достъп до реактори № 3 и 4, за да попречат на МААЕ да разследва украинските доклади за тези реактори. Сателитни снимки, публикувани на 5 юли, показват неизвестни предмети на покривите на един от защитните блокове на реакторите на атомната централа, според сведенията реактор № 2. 4, поставени там след 3 юли.

Въпреки че точното естество на тези предмети не е известно, присъствието им на покрива на блока за защита на реакторите, последните украински доклади и значителната тревога за АЕЦ подчертават значението на отказа на Русия да предостави на МААЕ достъп до критичните зони на АЕЦ, за да разследва възможните заплахи за централата. Украински официални лица съобщиха, че Русия продължава да се снабдява с произведени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed и създава условия за производство на тези апарати в Русия с помощта на Иран. Украинският заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб генерал Олексий Хромов заяви, че Русия е получила от Иран до 1 800 безпилотни летателни апарата - от които 1 600 са от типа Shahed и 200 от неуточнени типове.

Хромов добави, че Иран постоянно попълва руските запаси от ирански дронове и че Русия е постигнала споразумение с Иран за производство на дронове в Република Татарстан. Центърът на украинската съпротива съобщи, че руски и ирански официални лица планират да създадат производство на ирански безпилотни самолети Shahed на територията на Йелабуга в Република Татарстан, като се има предвид, че това селище е временният щаб на Свободната икономическа зона Елабуга.

Преди това Русия използваше Свободната икономическа зона Елабуга изключително за граждански промишлени и икономически проекти, преди да превърне проекта в ключов фокус на руската военна промишленост. Центърът за съпротива съобщава, че Иран ще предостави на Русия необходимите компоненти, които след това ще бъдат сглобени в Русия. Центърът за съпротива, позовавайки се на информация от открити източници, съобщи, че руското ръководство възнамерява да обучи специалисти от "Елабуга" в Иран да сглобяват "Шахед" и да прехвърли производството на някои компоненти за "Шахед" на територията на Свободна икономическа зона "Елабуга". Центърът на съпротивата добавя, че Русия иска да създаде автоматизирана производствена линия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    22 13 Отговор
    само от себе си е очарован !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пацо

    42 45 Отговор
    Рашастан е бита карта

    Коментиран от #7, #12, #16, #28, #41

  • 4 ЗАПАДНА ФЕЙК ПРОПАГАНДА

    66 33 Отговор
    МНОГО ПИСАНЕ ЗА НИЩО

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Скайнет

    27 38 Отговор
    Мястото на Владимир Пусин е до Владимир Ленин

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 зелю

    26 9 Отговор

    До коментар #6 от "Скайнет":

    МОЖЕ ДА ГО ЧАКАШ ТАМ

    Коментиран от #13

  • 9 мда

    33 14 Отговор
    Всегашно време е най–великият на тази планета.
  • 10 Трол

    33 40 Отговор
    Обратното броене за руските терористи тече!
    Русия е изоставена от всички,фалит и разпад са неминуеми след войната!

    Коментиран от #27, #30, #42

  • 11 даката

    28 28 Отговор
    Китайците са хитри. Ще преметнат джуджака

    Коментиран от #31

  • 12 Пръцо

    29 22 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    Усръйна я попиляха барабар с натюфците
  • 13 МОРКОВ

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "зелю":

    АА НЕ .ДАМИТЕ ПРЕД МЕН МОЛЯ.
  • 14 мани беги

    38 13 Отговор
    Преди всеки ден го погребваха или разболяваха Путин, сега нова мода всеки ден бунтове му готвят... Сериозно безсилие на западната пропаганда!
  • 15 Свежарка от Кремъл

    5 6 Отговор
    Между чука и наковалнята те правят да ти изкочат очите..
  • 16 гого

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    паци основната ти роля в живота ти е да го лигавиш мила бегай че някоя друга ще го смучка
  • 17 Махмуд

    17 22 Отговор
    Типично за руснаците и всички го знаят, че рано или късно Русия винаги се предава и губи.

    Коментиран от #19

  • 18 3.14К

    19 10 Отговор
    Малоумни съчинения и фантазии! По-добре помислете за бъдещето на Макрон!
  • 19 иваило

    19 5 Отговор

    До коментар #17 от "Махмуд":

    и кога е било това че ти бахмутчо тролчо май не си чел история кога ма подлого джендърска се е предавала ?за треб е ясно че си се предала вече си жена

    Коментиран от #45

  • 20 Пред прага на Гражданската вайна.

    12 19 Отговор

    До коментар #4 от "ЗАПАДНА ФЕЙК ПРОПАГАНДА":

    Не позна тоя път.Те,-руснаците дрого не могат.Могат само войни.Сега в Украйна като загубйт,пренасйт войната на техна си територия с техните си хора.Ти от Луната ли падаш,да не знаеш това?Китайският им вдигна прадупеждение да не сторят някоя ядрна пакост,която ще е далеч в пъти по-голама от Фукушима и Чернобил(сам Чернобил беше далеч,далеч по-опасен и отровен от Фукушима).Но за гражданска война никой не може да ги препядства,нали?
  • 21 Цяла ролка

    15 6 Отговор
    тоалетна хартия сте "изписали" с предположения и внушения.

    Коментиран от #26

  • 22 мисирски напъни

    17 6 Отговор
    до откат. Съчинения граничещи с фантастика.
  • 23 Абе

    10 2 Отговор
    Той добре ги обучава, но не се знае срещу кого ще тръгнат !
  • 24 Тото кратуно

    7 4 Отговор
    И един мармот завива шоколада със станиол
  • 25 Айде бе

    14 5 Отговор
    ти да видищ. А в Русия знаят ли ?
  • 26 Уточнение

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Цяла ролка":

    и то използвана тоалетна хартия.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Онуфрий

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    блажени са верующите.
  • 29 Аспарух

    13 14 Отговор
    КВо става в "Артьомовск" май като Херсон.
    Браво на ВСУ без авиация, ракети за далечен обстрел, без флота накара блатната вторая в Украйна страхливо в три реда да се окопае.Уж щеше да взима някакви области да ги АсвАбаждава без население....Смешная блатная.

    Коментиран от #33

  • 30 Ами

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    хайде сега да формулираме това "всички".

    Коментиран от #35

  • 31 факуса

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "даката":

    нали са следващите,немат избор,или с русия или подчинени на сащ
  • 32 Ами

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Може":

    то няма какво да му се распада.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пиночет

    12 9 Отговор
    Много са откраднали тия в Кремъл и обръчите около тях и знаят,че рипни ли народа ще ги обезкости!
  • 35 Трол

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Ами":

    Хайде.
    Изключваме Северна Корея и Иран,които доставят оръжие за терористите и остават 191 държави,които не го правят,а с малки изключения като Еритрея осъждат инвазията. ОК?
  • 36 Хах

    14 3 Отговор
    Путин нали всчки го харесват и избират с 80 и 90 процента. А той се страхувал от нов бунт.

    Коментиран от #38

  • 37 чакай сега,

    3 4 Отговор
    контранаступа ли ще свърши работата или възстание в рашата?!? тоя институт на войната поне чете ли какво е изокал вчера и оня ден, че днешното да си прилича поне мааалко?!?
  • 38 Радо

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хах":

    Икой го казва това ?
  • 39 Уплах

    8 8 Отговор
    Джуджето се крие в тайния влак и обикаля цяла Русия Единия вагон е с памперси за възрастни да ги сменя по гарите

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 КовидманЯк

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    То по рождение си бита карта.😂🤡
  • 42 КовидманЯк

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    Знаем, знаем.😂Те още миналата година фалираха, долара стана 200 рубли, Руснаците я няма ракети, а руснаците се бият със сапьорски лопатки, освен това Путин два пъти беше болен, три пъти умря и това е двойника му.😂
  • 43 Не, не,

    7 7 Отговор

    До коментар #39 от "Уплах":

    В гршка си, памперсите за възрастни Байдън ги ползва.Оня, дето се здрависва с невидими и дето пада както стои и върви, сещаш ли се?😂
  • 44 Иванчо

    7 7 Отговор
    Иска ви се, ама няма! Но мечтите са безплатни, а истината много боли! Русия е велика!

    Коментиран от #46

  • 45 ЦЪР ВУЛ

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "иваило":

    Тук е за възрастни! Никой не е длъжен да ти чете махленските глупости!
  • 46 МАРИЙКА

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "Иванчо":

    Научи ли китайските поклони бе?
  • 47 стоян георгиев

    6 5 Отговор
    Руснаците ядат сапа и ще става все по зле за тях.топно като при херсон миналата година.дпри руските блогери са вече отчаяни което миналата година не се бе случвало.
  • 48 канибал

    1 4 Отговор
    не знам какъв бунт, но доверието в путин расте та..........май поредните ла.й.н.а се написали
  • 49 Мим33

    1 1 Отговор
    Колко пъти ще повтаряте тази статия,всеки ден ли???
  • 50 гост

    1 0 Отговор
    Те са фалирали още преди 1917, сега просто копаят дъното. Една рубла е 2 стотинки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания