Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2023 08:14 3 388 100

ISW: Русия засилва производството и атаките с дронове в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • дронове

Икономиката на Русия вероятно ще пострада значително от продължителната изолация например, тъй като толкова много международна търговия разчита на глобалния интернет

ISW: Русия засилва производството и атаките с дронове в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили постигнаха тактически значителни успехи в района на Бахмут и продължиха контранастъпателни операции в най-малко три други сектора на фронта на 7 юли. Те продължават настъпателните действия в западната част на Запорожка област и по административната граница между Запорожка и Донецка области. Руското министерство на отбраната (МО) и други руски източници твърдят, че украинските сили са водили настъпателни операции в посока Кремина по границата между Харков и Луганска област.

Съобщава се, че руските сили са изпратили почти цялата източна групировка на силите в Южна Украйна. Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 5 юли, че тя се състои от 5-та общовойскова армия (CAA), 35-a CAA, 36-a CAA и 29-a CAA (всички от Източния военен окръг).

Още новини от Украйна

Това се посочва в дневния анализ за войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

ISW не може да потвърди точния състав на Източното групиране на силите, въпреки че продължава да изглежда, че тази командна структура за оперативно насочване е до голяма степен еднаква с Източния военен окръг. Машовец твърди, че 127-ма мотострелкова дивизия и 60-та мотострелкова бригада на 5-та ГПБД действат по административната граница между Запорожка и Донецка област, а другото основно подразделение на ГГА, 57-ма мотострелкова бригада, действа южно от Бахмут. ISW е наблюдавал 127-ма дивизия и 60-та бригада на 5-та CAA в граничната зона между Запорожка област и Донецка област, заедно с предишни руски твърдения, че 57-ма мотострелкова бригада е действала на южния фланг на Бахмут. западна Донецка област. ISW по-рано писа, че смъртта на началника на щаба на 35-та CAA от украински ракетен удар на 13 юни в Запорожка област предполага, че значителни елементи от 35-а CAA вероятно действат по Запорожкия фронт.

Украинският генерален щаб съобщи на 19 март, че части от 37-ма мотострелкова бригада ще бъдат разположени в западната част на Донецка област. Машовец също така заяви, че 29-а ГВА, най-малката общовойска армия в EMD, е единственото формирование на Източната групировка на войските в резерв.

Машовец добави, че 58-ма и 49-а ГВА и 22-ри армейски корпус на Южния военен окръг (ЮВО) са ангажирани с операции в Южна Украйна. Елементи от 68-ми армейски корпус също са дислоцирани в Южна Украйна, но 68-ми армейски корпус вероятно не е част от Източната групировка на силите, което го прави единственото формирование от по-високо ниво, отделно от Източната Групиране на силите.

ISW също така е забелязал елементи от бригадите на морската пехота на Тихоокеанския флот (40-та и 155-а), които продължават да служат в западната част на Донецка област, след като претърпяха тежки загуби по време на руската зимна офанзива през пролетта на 2023 г. Докладите показват, че почти цялата бойна мощ е ангажирана за отбрана срещу украинските контраофанзиви, предимно в Южна Украйна.

Разполагането на почти цялата руска източна групировка на силите и обширни елементи на фронтовата линия в Южна Украйна предполага, че руската отбрана в Южна Украйна може да е крехка. Докладът на Машовец предполага, че единственият резерв, който руската армия поддържа в Южна Украйна, се състои от елементи на 29-та общовойскова армия - най-малката комбинирана армия на Източния военен окръг, която има само една маневрена бригада: 36-та мотострелкова бригада. Части от 36-та мотострелкова бригада участваха в битката за Киев в началото на 2022 г. и се биеха близо до Въгледар в началото на 2023 г. и следователно вероятно са деградирали.

Руската защита в Южна Украйна не е непреодолима. Руските сили в Южна Украйна вероятно ще трябва да отстъпят на подготвени отбранителни позиции без значителна подкрепа от оперативни резерви, ако украинските постигнат оперативен пробив. Изтеглянето при контакт е изключително трудна военна задача и не е ясно дали руските сили в контакт биха могли успешно да се изтеглят от първите си линии към други подготвени линии в добро състояние, особено ако тези сили - и силите зад тях в ешелон - са износени и не се поддържат. ISW по-рано оцени, че украинските сили вероятно полагат постепенни усилия за систематично намаляване на руската бойна мощ в Южна Украйна с течение на времето, увеличавайки крехкостта на руската отбрана.

Русия временно прекъсна поне частично връзката с глобалния интернет по време на тест на своята система за "суверенен интернет" през нощта на 4 срещу 5 юли. Свързаната с руската държавна медия RBK цитира телекомуникационни източници, които твърдят, че Русия успешно е провела тест на суверенната интернет система през нощта.

Съобщава се, че тестът е попречил на руснаците да получат достъп до обичайни западни услуги, включително Google и Wikipedia, като същевременно са запазили достъпа до уеб услуги, хоствани от Русия.

Тестът обаче вероятно е изключил някои руски правителствени служби, включително Руските железници и руския федерален орган за ветеринарен и селскостопански надзор Росселхознадзор.

Руските телекомуникационни оператори Megafon и Beeline също съобщиха за прекъсвания по време на теста. Продължаващите тестове и развитие показват, че Кремъл продължава дългосрочните усилия да може да изолира Русия от западното влияние и глобалната сфера и това усилие вероятно ще има разклонения, които се разпространяват извън информационното пространство.

Икономиката на Русия вероятно ще пострада значително от продължителната изолация например, тъй като толкова много международна търговия разчита на глобалния интернет.

Руските сили извършиха серия от ракетни удари и удари с безпилотни летателни апарати срещу тиловите райони в Украйна на 6-7 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 12 от 18 безпилотни самолета Shahed-131/136 и седем от 11 крилати ракети "Калибър".

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли безпилотните самолети от райони близо до Приморск-Ахтарск в Краснодарски край и че руските ракети са ударили град Лвов, инфраструктурен обект в град Запорожие и жилищна сграда в Черкаска област.

Украинският постоянен представител в ООН Сергей Кислиця заяви, че руските сили са изстреляли над 1000 ирански дрона Shahed-131/136 и Mohajer-6 срещу Украйна от септември 2022 г.

Съобщава се, че руското министерство на отбраната (МО) е изготвило проект на закон, който ще разшири списъка на грубите дисциплинарни нарушения в руските въоръжени сили. Например, той ще превърне невземането на мерки за зачитане на "правата и свободите" на военния персонал, както и издаването на заповед без определяне на мерки за логистична подкрепа, грубо дисциплинарно нарушение за руските командири Законопроектът също така ще направи "възпрепятстването" и "неподчинението" спрямо руската военна полиция грубо дисциплинарно нарушение.

Руското МО може да предприеме това като демонстративен отговор на постоянните руски критики, че командирите малтретират руски военнослужещи в Украйна.

Съобщава се, че руските служители продължават да разчитат на големи предприятия за усилията за събиране на сили. Руското опозиционно издание "Верстка" съобщи на 7 юли, че представители на дъщерното дружество на руските железници "Трансбезопасност" са заявили, че Министерството на отбраната е наредило на всички големи предприятия да предоставят служители за военна служба.

Verstka също съобщи, че предприятията плащат бонуси на служителите за подписване на договори с Министерството на отбраната и също така специално наемат нов персонал, който желае да подпише военни договори, за да изпълни квотите за набиране, вместо да изпраща съществуващи служители. Съобщава се, че някои от тези по-големи предприятия са пуснали реклами на уебсайтове за търсене на работа, като изрично искат служители, които желаят да заемат позиции в руската армия, а не в самите компании.

Руски източници твърдят, че руските военни са одобрили за въоръжение корвета от клас "Каракурт" и че тя се е присъединила или ще се присъедини към Черноморския флот. Руски блогъри твърдят, че руски официални лица са приели сертификатите за държавни изпитания за корветата "Циклон", като единият твърди, че корабът ще се присъедини към Черноморския флот в бъдеще, а другият твърди, че е влязъл в експлоатация на 6 юли.

Един блогър твърди, че още три кораба от клас корвети "Каракурт" ще влязат в експлоатация до края на 2023 г. Всяка корвета може да носи осем ракети "Калибър" и може да бъде преоборудвана, за да носи хиперзвукови ракети "Циркон". Блогърът също така твърди, че корветният патрулен кораб "Виктор Велики" от клас "Василий Биков" ще влезе в експлоатация до края на 2023 г.

Губернаторът на Омска област Виталий Хоценко заяви на 7 юли, че университетите на Омска област ще създадат изследователски център за дронове в град Омск в съответствие със заповедите на руския президент Владимир Путин за увеличаване на производството на дронове. Хоценко заяви, че Омският държавен технически университет и Омският държавен аграрен университет ще създадат изследователски център за дронове и че Омският авиационен колеж ще предлага акредитации за оператори на дронове.

Руските власти продължават да се представят като отговорни попечители на украински деца в опит да дискредитират Украйна, като същевременно продължават насилствено да депортират деца в Русия. Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо обяви на среща със заместник-председателя на руската Държавна дума и бивш руски комисар по правата на децата Анна Кузнецова, че Експертният съвет на Комисията на руската Държавна дума за разследване на твърденията за "украински престъпни действия срещу непълнолетни" ще събира информация и ще разработва механизми за подпомагане и рехабилитация на деца.

Салдо също така съобщи, че заместник-началникът на Херсонска област Татяна Кузмич ще участва в Експертния съвет. Салдо заяви, че окупационната администрация на Херсонска област вече е изпратила хиляди украински деца в окупираната Херсонска област в медицински заведения и оздравителни и почивни лагери в Русия. Окупационната администрация на Херсонска област разшири кадрите на 6 юли, показващи 185 деца от района на Хеническ в окупираната област Херсон в лагера "Лан" в Република Адигея.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) потвърди най-малко 25 710 украински цивилни жертви между 24 февруари 2022 г. и 30 юни 2023 г. Докладът записва 9 177 убити и 15 993 ранени украински цивилни в 1 504 населени места в Украйна и отбелязва, че действителният брой на жертвите е "значително по-висок", тъй като OHCRH не е в състояние да потвърди докладите за цивилни жертви в окупираните от Русия райони.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти също водят работници от цяла Русия, за да работят в окупирана Украйна. ISW по-рано съобщи за руските усилия да промени демографския състав на окупираните райони на Украйна чрез внос на руски военен персонал и цивилни, докато насилствено премества украински цивилни в Русия.

Руските окупационни служители може да използват заплахата от потенциална ескалация около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), за да принудят украинските цивилни да се преместят по-дълбоко в руските и окупираните територии. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко съобщи, че опашките на граничния пункт Новоазовск между окупираната Донецка област и Русия са достигнали дължина до 30 километра, защото цивилните се страхуват от ескалация около АЕЦ.

Андрюшченко отбеляза също, че опашките са дълги по маршрутите към Крим поради зависимостта на Русия от магистралата Новоазовск-Симферопол като основна логистична артерия, поддържаща окупирания Крим.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    73 9 Отговор
    Много дълга статия да ни убеждава че контрата има ефект . Да ама няма . Украинците ядат боя .

    Коментиран от #6, #70, #84

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    68 9 Отговор
    Колкото и да хвалите Украйна, ФАЩ и НАТО, Русия няма да загуби тази война...
  • 4 за контрата

    53 4 Отговор
    Мисля, че тези безполезни и силно пагубни напъни на укрофашистите ще са до сбирката на атовците ... след което те просто ще се оттеглят в глуха отбрана ... само че тогава ще дойде реда на руската офанзива, а укрофашистите не са се подготвяли за отбрана и нямат подготвени отбранителни линии и рубежи ... а, на голо поле да воюваш срещу руснаците е все едно с гол з......к да мачкаш таралеж или гол да се разхождаш в кактусов гъсталак ... да се готвят за сега Славянск и Краматорск за връщане в РФ

    Коментиран от #26, #65

  • 5 питам

    67 6 Отговор
    България няма врагове каквито се опитват да ни препишат. Ние никой не сме палили и трепали за да ни нападат. Имахме и сигурност но с това правителство вече я нямаме. Украинците бяха големите мъже които бомбандираха мирни републики. Защо ние да им помагаме в техните престъпления и да ставаме съучастници. американците да им помагат. Заедно я направиха тази война

    Коментиран от #15

  • 6 Гост

    49 2 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    Тръгнах да чета, ама загубих желание... Страшно дълго ти се обяснява, как нищо не ти казват..,
  • 7 Саманта

    56 4 Отговор
    Западът тласка Украйна към масова смърт под фалшивия предлог, че украинците се биели за свободата си. ЛНР и ДНР може ли да са част от Украйна след като Киев ги бомбардира вече 10 години, изби над 10 хиляди цивилни? Западът върши глупост след глупост придържайки се към максимата, че "на чужд гръб и 100 тояги са малко". Ма украинците и те имат един лидер на когото не му пука за сънародниците. Пълна трагедия.

    Коментиран от #67

  • 8 още един фашага

    42 4 Отговор
    Всеволод Татков е унищожен близо до Бахмут от бойците на въоръжените сили на РФ. „Прякорът” му е на командир във Вермахта "Фриц” и ясно показва идеологията на националното формирование. Боецът наскоро навърши 19 години.D

    Коментиран от #27, #61

  • 9 времето

    41 2 Отговор
    Днес е найпозорният ден за найновата българска история. Кулминацията на найпозорния етап от последните две години. В този период България се отказа от цялата своя историческа памет.Там е позорът за Македония, там е и позорът за найголемият грях спрямо собственото население, там е и легитимацията на нацизма.
  • 10 ХараКири

    33 2 Отговор
    Скоро,ще Ви даде възможност да отстреляте Путин . Като отидете да отдадете всякаква помощ за освобождението на Украйна. Тогава ще ви се изпълнят всичките мечти,мили борци за демокрация от американски сорт.
  • 11 Някой

    44 2 Отговор
    Типично в стила на въпросния "институт" желанието се представя като действие."Руската защита в Южна Украйна не е непреодолима." Само като прочетеш това и ти става ясно за какви кьорфишеци става въпрос. Уж непреодолима, но вече цял месец Запорожкия фронт се превърна в кланица за украинските войски. А снощи същите са се изтеглили от Пятихатки.

    Коментиран от #14, #21, #52

  • 12 И ква стана тя...?!

    47 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Укрите и запада се бъзикаха с руснаците,че извадили от музеите ,,Т-62"...!
    А те като извадиха гордо супер-модерните ,,Леопард" ,се оказа че горят не по-зле от предшествениците им ,,Тигър" и ,,Пантера" от ВСВ...!

    Коментиран от #24, #36

  • 13 Правилното е!

    37 2 Отговор
    Русия засилва производството и атаките с ЛОПАТИ в Украйна
  • 14 Напълно си прав!

    33 3 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Като се има предвид,че това е само първата отбранителна линия на руснаците...!
    А след нея има още...две...!!!
  • 15 оня с коня

    12 33 Отговор

    До коментар #5 от "питам":

    Е как така БГ да няма врагове според думите ти,след като ЕДИН ЕДИНСТВЕН - Русия й е предостатъчен?И Официално Русия обяви БГ за "Неприятелска държава",Путин ни взе Азбуката от ръцете и я подари на македония,Руският депутат Толстой Нагло и Безпардонно заяви "Изкупихме половината черноморие,следва и другата Половина",в Руската преса гъмжи от ос9три нападки изаклинания по Наш адрес,но по-важното:Руснаците ни мразят НЕИМОВЕРНО ПОВЕЧЕ от останалите държави от бившия Източен блок,защото ни смятат за "Предатели"!Ти обаче си мислиш по твоя си начин и си приказваш твойте си приказки...

    Коментиран от #19, #44, #49, #50, #58

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ай стига ве...!

    28 4 Отговор
    Кво ,,производство",кви ,,дронове",кви 5 рубли ве...!
    Та нали Русия няма никаква икономика,никаква електроника и чипове,след наложените убийствени санкции от запада и САЩ...!
    Или искате да кажете,че Русия възкръсва като Феникс,в огъня...?!
    Да,ама си противоречите...?!?!
  • 18 Руски интернет

    4 22 Отговор
    Вица на денят!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Да са чете: "уж не е непреодолима"
  • 22 А бе то и ,,руски дрон"...

    25 3 Отговор

    До коментар #18 от "Руски интернет":

    ...е ,,вицът на деня",ама дори и твоите приятели от ISW си признават,че руснаците ги произвеждат в промишлени количества и млатят жестоко от въздуха с тях...
  • 23 Пич

    30 3 Отговор
    Всички , които проявиха кретенията да се захванат с американците , се затриха като народ и държава !!! А нашите майкопродавци се захванаха !!! Историята ясно показва , че оцеляха само тези , които се опълчиха на ФАЩ - като Виетнам !!!

    Коментиран от #68, #69

  • 24 Верно бе...!

    25 3 Отговор

    До коментар #12 от "И ква стана тя...?!":

    Нещо заглъхна еуфорията около доставката на оръжието-чудо-Немският танк-,,Леопард"...!
    Язък!
    А внукът на офицер от ,,СС"-Шолц,така гордо се снимаше до ,,Леопарда"...!
    Жалка картинка...
  • 25 Мислеш

    16 2 Отговор
    Абе на този пишештия май хубаво му плаштат да пише тези простотий
  • 26 Бат Мишо

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "за контрата":

    Мисля че Русия отстъпва нарочно и готви изненада от типа Ленинградска операция - удар от Беларус като се увлекът на Юг фашистките резерви ДИРЕКТНО ЗАКОВАВА Украйна кът стопи резерва
    -прекъсва и снабдяването от Запада и онес втурналите се на Юг кът свършат горивото и патроните ДАЛЕЧ ОТ СВОИТЕ Донбасци и Севастополци ке им покажат колко ги обичат за децата в Алеята на Ангелите които Путин не успя да спаси овреме
    от Азов и Десен сектор

    Коментиран от #85

  • 27 Пишлеме!

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "още един фашага":

    Вместо на 19 години да гони к...те...!
    Той тръгнал да ми гони Михаля на фронта...!
    И накрая го догонил...в един трап-2/2...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Спакойсь чобанин

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "измекяр соросоиден":

    Тии не разбрали че който говори така влиза в чувал

    Коментиран от #38

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вудервафен

    3 18 Отговор
    Само като чуеш че тия диваци искат да спират Интернета и разбираш накъде отиват..естествено няма как да стане но те не го знаят..Путин е рядко страхлив но противен човек и пътува към нищото славно

    Коментиран от #46, #51, #55

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ама иначе...

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "И ква стана тя...?!":

    ....,,Леопардите",били с много екстри,не първобитни,като руските танкове...!
    Били с кожен салон,ел.седалки,адаптивен волан,климатроник,круиз контрол...!
    Но сбъркали само с една екстра и тя се оказала фатална...!
    ,,Шибедах"...- през който руските дронове ,,Ланцет",безпроблемно го взривявали...!
    Немците са си отчели грешката и следващата серия ,,Леопард" ще са без шибедах...!
    Глей тогава кви победи следват,кво чудо...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 До гледах го

    19 3 Отговор
    Изобщо не ги съжалявай тези гниди . Аз гледам окрайнски канали и стигнах до извода че тези хора само лъжат , и са далеч от реалността . Нормални хора няма да направят протест в киев да им се предоставят по - добри места по гробищата за да погребват децата си , протеста беше миналата неделя организиран от майки .Тези хора са изроди , който се радват че деца им ще гният в земята .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 измекяр соросоиден

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Виж си минусите и се сети за най близката си родственичка ! Нямам какво да добавя , просто имай милост към създателката си !
  • 45 Дааам

    19 1 Отговор
    По едно ше ги познаете, безсмислени дълги текстове, с които да забравиш какво четеш.
    ГнилатаМастияНа автор тази новинаще бъде разглобена.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Рамзан ага

    7 3 Отговор
    Най обичам сутрин рано да чувам тътена на Калибрите поразяващи целите си и миризмата на прясно препечено примесена с тази на тротила.
  • 48 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 2 Отговор
    Който вади дрон, от дрон умира. Нещо не се чува нищо за Байрактарите, с които започнаха укрите.

    Коментиран от #53

  • 49 Брано Ломския

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Стаматеей,смууччкаш ли магаррешкия?
  • 50 Някой

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Като защищаваш България като създателка на славянската азбука поне се научи да пишеш грамотно на нея.
  • 51 Брано Ломския

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Вудервафен":

    А един Вундерхуйага би ли зассмукааллл?

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ти остави...!

    13 2 Отговор

    До коментар #48 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ами нищо не се чува и за...,,Патриотите"...?!?!
  • 54 Кой бе

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Брано Ломския":

    Да не слезеш от клона много бързо?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Прогноза

    1 13 Отговор
    От написаното следва да заключим че ушанките нямат намерение да спират алкохола и да стават нормална държава което може само да ни радва..майтапа е че след Пу ще дойде някой дето е още по зле..нарочно ще им назначи такъв за да се откроява той..ако диктатурата падне ги чака разпад..нищо хубаво не идва за тия жуотни

    Коментиран от #62

  • 57 Фройд

    11 1 Отговор
    Ако някой е прочел цялата статия, препоръчвам му да се обърне към специализирана медицинска помощ!
  • 58 Тебе

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    конят като те ритна, подкован ли беше? Изглежда че да.
  • 59 Развеселен

    2 11 Отговор
    С две думи - Русия го закъса!

    Коментиран от #79

  • 60 Путриот

    2 10 Отговор
    А защо никой не казва как студентите в Раша си вземат изпитите?

    Който подпише договор за. могилник , веднага минава изпити , курсове всичко .

    Другите ги мъчат с поправителни .

    По демократично е да се могилизираш по желание.
  • 61 Ти кажи

    2 11 Отговор

    До коментар #8 от "още един фашага":

    Колко Ушанковци заминаха .
    Путлер югент май продължава да понася загуби , в огромни размери .
    Тръгнал да говори за някакъв 19 годишен
    хахаха
  • 62 марсианеца

    10 1 Отговор

    До коментар #56 от "Прогноза":

    То алкохола добре - не е като надруснаните укри и западняци , дето не знаят на коя планета се намират .
  • 63 Кога да очакваме

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Русия да започне да се бие с пълна сила?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кога ще връщат

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "за контрата":

    Славянск и Краматорск в РФ? В тази или в друга петилетка?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 А Украйна

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Саманта":

    може ли да е част от РФ след като Русия я бомбардира вече година и половина?
  • 68 Виетнам

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пич":

    днес са съюзници на САЩ

    Коментиран от #80

  • 69 Саудитска Арабия и Израел

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пич":

    сред оцелелите държави и народи ли са или са сред затритите?
  • 70 Калпазанин

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    За какво мислиш онези от натю барабар с наш денгю и Кокорчо не спират да вършевт и да джафкат да приемат укрите в леговището на чакалите, а зеления не спира да хвърчи че като вдигнат бялото знаме да, може да се скрие някъде, язък само за разрушенията и загинслите заради един продажен мсфиютл евреин, и да припомним че Хитлер също е бил евреин

    Коментиран от #83

  • 71 Хм Хм

    2 6 Отговор
    Нали скоро се присмивахте как украинците напуснали Бахмут? Това стана, за да не ги обкръжат. Сега гледайте втора серия, ама с различен край. Да не се окаже, че пак сте гледали грешните канали.
  • 72 фашистки рашастан в изолация

    5 3 Отговор
    Какво производство на дронове,като русофашистките терористи нямат технологичното развитие и знания да правят дронове.Това,че на русофилските национални предатели и noдлorи им се иска да е така,не променя фактите

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 тия са

    2 2 Отговор
    терористи
  • 75 Чебурашка

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "фашистки рашастан в изолация":

    Нямат, ама довечера америте с руски двигатели на ракетите си. А на самолетите-английски...

    Коментиран от #76

  • 76 Фактите

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "Чебурашка":

    Нещо ти куцат измишльотините.Русия няма орбитални ракети,ти за двигатели говориш ..

    Коментиран от #77

  • 77 Чебурашка

    2 3 Отговор

    До коментар #76 от "Фактите":

    Почети!

    Коментиран от #78

  • 78 Фактите

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Чебурашка":

    Доста неук си по темата,че да се опитваш да се правил на капацитет.Чул-недочул си нещо,а всъщност нямаш хал хабер за какво говориш.Иска ти се нещо ама цъ

    Коментиран от #81

  • 79 С една дума!

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Развеселен":

    Русия наистина яко закъса...-
    Територии от Украйна...!

    Коментиран от #87

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Чебурашка

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "Фактите":

    Просто не ми се губи време с "умно красиви"...

    Коментиран от #92, #97

  • 82 Вирус

    1 1 Отговор
    Голям чаршаф
  • 83 А бре

    2 2 Отговор

    До коментар #70 от "Калпазанин":

    Калпазанчо, бял байрак ,вдигнат от Зеленски, ЩЕ ГО ВИДИШ САМО НА КУКОВ ДЕН!!
  • 84 Даааа

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    РУСИЯ ТОТАЛНО ГУБИ ВОЙНАТА,КОЯТО ЗАПОЧНА!! ЩЕ ПЛАЩА МИЛИАРДИ ЗА РЕПАРАЦИИ!!

    Коментиран от #86

  • 85 Галош оръфан

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Мишо":

    РАЗКАРАЙ СЕ!! 8 месеца магучая и непобедимая се бори с канфки, дерета и стърнища около Бахмут И какво? Сега е обкръжена!!! Ха ха ха ха ха
  • 86 Йосиф Висароонович

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Даааа":

    Ще загуби и ще плаща Русия, като си оплетеш пуловер от костенурча вълна!!!
    Путин е велик мой ученик!

    Коментиран от #89, #90

  • 87 С не малко думи

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "С една дума!":

    Украйна ще си върне всички територии, а Русия ще плаща милиарди репарации, както и ще даде още територии!!

    Коментиран от #88, #100

  • 88 Ще стане

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "С не малко думи":

    Га пр ъд не гущер.

    Коментиран от #91

  • 89 А бре

    1 2 Отговор

    До коментар #86 от "Йосиф Висароонович":

    Ще плаща като стой та гледай! Няма да му се размине комунде!!
  • 90 Любопитния

    1 2 Отговор

    До коментар #86 от "Йосиф Висароонович":

    А ти кой си бре с@льо??

    Коментиран от #94

  • 91 Ами да

    1 2 Отговор

    До коментар #88 от "Ще стане":

    Ще плаща!! Няма вариант да не стане!!

    Коментиран от #93

  • 92 фактите

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Чебурашка":

    Kaто нямаш никаква представа и информация по темата,нормално да не ни губиш времето и на двамата.

    Коментиран от #95

  • 93 Варианта

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Ами да":

    Е Киевска област от РФ!
    И няма друг!!!
  • 94 Йосиф Висароонович

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "Любопитния":

    Някой, който вижда реално нещата.
  • 95 Чебурашка

    2 1 Отговор

    До коментар #92 от "фактите":

    Потърси си. Не можеш ли?

    Коментиран от #96

  • 96 да си го кажем

    0 2 Отговор

    До коментар #95 от "Чебурашка":

    Какво има да се търси бе пич ? Нито някой използва руски двигатели,нито са използвани,защото "няма друг вариант".Изполваха се двигателите РД-180 чрез спечелена обществена поръчка и предоставяне на двигателите на половин цена от американските фирми.Това се случва в периода когато Русия е буквално умкряла от глад и безпаричие и се натриса на обществената поръчка.САЩ ползват двигателите само за сателити на ракетите Атлас.САЩ имат много повече двигатели,както и повече орбитални ракети от Русия,че да въртиш тука измислени мантри и пропаганда.Иамй предвид и ,че тези двигатели са с американски патент и разработка.Русия НЕ МОЖЕ да ги използва.

    Коментиран от #98

  • 97 фактите

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "Чебурашка":

    Трябва май да ти се налива акъл.Путинските информационни средства накараха милиони хора да вярват, че за ракетите Атлас-5 американците купуват „руски“ двигатели РД-180, защото не можели да си ги направят. Истината е, че двигателят е американски и правата върху него са на General Dynamics и съдружната й Pratt Whitney, а се сглобява в Русия, върху шаси на съветски двигател РД-170. Руснаците не могат да използват или продават на други двигателите, защото ключовите елементи в тях са американски патенти: US Patent 6244041, US Patent 6226980, US Patent 6442931… Управляващата автоматика и механика са американски разработки, собственост на Lockheed Martin. Руснаците се опитаха да направят руски аналог, без американските патенти и разработки, РД-180В и… не можаха! Пълен провал! Затова няма руска ракета с този двигател. Заради наложените санкции, производството се прекратява и двигателят ще бъде заменен с чисто американски, през 2019 г. Дотогава за Атлас-5 ще се използват и последните заявени 18 броя РД-180. Защо се правеше от руснаците? Защото през 1995 година «НПО Энергомаш» печели търга на General Dynamics с цена, в пъти, по-малка от тази на конкурентите: гладни, бедни и безработни са били.
  • 98 Чебурашка

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "да си го кажем":

    Четеш само каквото ти оттърва. Продължавай да живееш като кон с капаци. Твой избор. Край.

    Коментиран от #99

  • 99 да си го кажем

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "Чебурашка":

    Това ли са ти "знанията" по темата ? Ако аз чета каквото ми "отърва" то ти какво четеш бе клоун ? Типичния демагог си.Нямаш никакви познания за нищо,ама да сееш лъжи и пропаганда си първи.Прочел си някъде лъжата за двигателите и повтаряш тука като папагал и чак казваш на хората "прочетете".Идва човека който ти обяснява как стоят нещата,а ти лаладжия дори не можеш да се аргументираш.Жалка картинка.Не се обаждай повече по теми които не са ти ясни.
  • 100 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "С не малко думи":

    Педер вярваш ли си
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания