Last news in Fakti

8 Юли, 2023 14:31 1 438 23

Вашингтон: Милорад Додик нарушава конституцията и подкопава Дейтънското споразумение

  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • дейтънско споразумение-
  • антъни блинкън

Съгласно Дейтънското мирно споразумение Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби и Мюсюлманско-хърватската федерация

Вашингтон: Милорад Додик нарушава конституцията и подкопава Дейтънското споразумение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Милорад Додик, президента на Република Сръбска, която е съставна част от Босна, че действията му нарушават босненската конституция и подкопават Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна (1992-1995 година), съобщи телевизия Ен1, цитирана от БТА.

Блинкън написа в официалния си профил в Туитър тази сутрин, че Додик "с подписването на закона, непризнаващ правомощията на върховния представител, нарушава конституцията на Босна и Херцеговина и подкопава Дейтънското споразумение".

Додик съобщи вчера, че е подписал указа за закона, одобрен от парламента на Република Сръбска, според който решенията на върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит няма да се публикуват в Държавния вестник на Република Сръбска.

„САЩ подкрепят върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина, както и суверенитета, териториалната цялост и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина“, добави държавният секретар на САЩ в съобщението си.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното Председателство на Босна.

Същевременно върховният представител на международната общност в Босна има правомощия да променя закони, да налага решения, да освобождава от длъжност високопоставени служители, за да гарантира, че местните политици работят за запазване на мира и помирението след войната в Босна, в която загинаха 100 000 души.

Преди днешното си участие в международната конференция “Дубровник Форум” в Хърватия специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар коментира ситуацията в Босна.

Той определи Милорад Додик като най-големия говорител на руския президент Владимир Путин, заплаши с нови санкции, ако Република Сръбска реши да организира референдум за статута си, и призна, че ситуацията в Босна в определени части му напомня за предвоенната ситуация през 90-те години.

„Милорад Додик е един от най-големите говорители на режима на Путин. Той хвали Путин повече, отколкото Лукашенко го прави. Това е смущаваща тенденция. Русия разчита на Додик да извади Босна и Херцеговина от релсите, водещи я към ЕС. Ние сме сериозно обезпокоени от това, което се случва там“, каза Ескобар.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    29 1 Отговор
    А Зеленски-ко каза по въпросот?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Милен

    29 1 Отговор
    Да ти имам и конституцията според която един чиновник назначен от външни сили може самоволно да коли и беси в страната ти.

    Коментиран от #5

  • 4 ФАЩ - империята на злото

    31 3 Отговор
    Тези кога ще спрат да се месят по целия свят и ще започнат да си гледат тяхната кочина която се разпада?
  • 5 Евроатлантик

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    И у нас трябва да стане така. Само държавния секретар на САЩ да назначава и да определя. Всички евроатлантици ще го подкрепим.
  • 6 Андро

    4 9 Отговор
    Този Додик май го чака съдбата на Милошевич. Ще му стъкнат един процес и току виж получи инфаркт в килията
  • 7 Има Заповед на Путин!

    4 14 Отговор
    Србите да ни нападнат в гръб, както 1885г.!
  • 8 НЕРДЕ БЛИНКЕН

    19 2 Отговор
    Нерде ДОДИК.
    ДОДИК, тегли му една попържня да си знае гьола!
  • 9 Това в нашите медии го няма

    1 11 Отговор
    В Германия масово конфискуват автомобили с рузки номера. Имат закон забраняващ влизането в Германия на автомобили с рузки номера!

    Коментиран от #10

  • 10 Милен

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Това в нашите медии го няма":

    Че на кой му пука за това?
  • 11 Вирус

    20 0 Отговор
    Хахаха тъпите американци и тук подпалиха и той ли е диктатор и агресор мръсни англосаксонци
  • 12 Тома

    18 0 Отговор
    Додик е виновен защото е православен и не е джендър казали краварите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Така така

    13 0 Отговор
    Браво Додик това е смел и отговорен политик
  • 15 Всички заедно

    8 0 Отговор
    На електрическия стол... Боклуци (ФАЩ)
  • 16 Кравари никой не ви взема на сериозно

    8 0 Отговор
    Вече, като тепърва ще ви и ритат!
  • 17 Така е,нарушава

    3 4 Отговор
    Сърбетата диваци искат да властват над всички народи на Балканите.Какво споразумение ,равноправие и взаимно зачитане,след като през титово време са били господари над всички,въпреки федерацията.Сръбското високомерие и презрение към другите е пословично.

    Коментиран от #19

  • 18 пешо

    7 0 Отговор
    а вие спазихте ли Минското споразумение
  • 19 Шаро

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Така е,нарушава":

    Ами да се пробват сърбетата срещу всички.
    Само чужди намеси да няма-нито амерски, нито руски.
  • 20 Еее тия срби

    1 1 Отговор
    Република Сръбска е с най голям дял от Босна и Херцеговина,въпреки войната.Общото управление само може да покаже дали са решили етническите конфликти.На практика с Дейтънското споразумение територията на Босна се прегрупира по етнически признак на три държави с общо управление.Преди войната бяха смесени.Но явно сръбската хегемония продължава да се налага.
  • 21 5679008

    1 2 Отговор
    От последната анкета в Сърбия излиза ,че сърбите най много мразят българите.А то е защото така са им промити мозъците в училище,такава е държавната им политика.Нашите учебници не прокламират омраза към съседа тенденциозно,само описват факти.
  • 22 Тия

    4 0 Отговор
    поне си знаят кой им е върховният представител,а пък ние само се правим ,че нямаме.
  • 23 ДОСТ

    1 1 Отговор
    ТОА ДУДУК СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ. ЩЕ ИМА ДА ЯДАТ СЪРБИТЕ СОПАТА ОТ ДВЕ СТРАНИ. АЛБАНСКИ И БОСНЕНСКИ КЬОТЕК. ЩЕ ИМА ДА БЕГАТ ПО ДЕРЕТА И ТЕПЕТА.