Last news in Fakti

8 Юли, 2023 21:07 1 015 10

Новият президент на Латвия Едгарс Ринкевичс положи клетва

  • латвия-
  • президент-
  • клетва-
  • едгарс ринкевичс

Той оглавяваше латвийската дипломация от 2011 г.

Новият президент на Латвия Едгарс Ринкевичс положи клетва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългогодишният външен министър на Латвия, известен с твърдата си позиция спрямо съседна Русия и силната си подкрепа за Украйна, днес положи клетва като президент на страната, предаде Асошиейтед прес.

Едгарс Ринкевичс, който от 2011 г. оглавяваше латвийската дипломация, положи клетва на церемония по време на извънредно заседание на парламента (Сейма) в столицата Рига. Той пое поста от Егилс Левитс, който не се кандидатира за преизбиране.

Четиридесет и девет годишният Ринкевичс беше избран от депутатите в края на май в надпревара с двама други кандидати. Той бе кандидат на партия "Ново единство" на премиера Кришанис Каринш.

Ринкевичс е седмият президент на Латвия, откакто през 1991 г. тя възвърна независимостта си.

В Латвия президентският пост е до голяма степен церемониален. Държавният глава, който с четиригодишен мандат, е влиятелна обществена фигура, а също обединител на страната. Президентът представлява Латвия в чужбина, изпълнява функциите на върховен главнокомандващ на въоръжените сили, подписва законопроекти, назначава премиера и има право да разпуска парламента.

Ринкевичс си спечели популярност сред латвийците по време на 12-годишния си мандат като външен министър - пост, който заемаше по-дълго от всички свои предшественици.

При встъпването си в длъжност днес латвийското правителство заяви, че до назначаването на нов външен министър премиерът Каринш временно ще изпълнява и тези функции. Все още не са предложени имена за нов външен министър, които да бъдат одобрени в парламента.

В Латвия - страна с население от 1,8 милиона души, член на Европейския съюз и НАТО - почти една трета от жителите на страната говорят руски, отбелязва АП.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо става в Латвия!

    0 4 Отговор
    Рускините масово бягат от Латвия и се преселват в България!

    Коментиран от #3

  • 2 В Балтия 30 % са руснаци!

    3 1 Отговор
    Скоро ще поискат "независимост", чрез " референдум"!
  • 3 при тъпанарите

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо става в Латвия!":

    Фашисти не се живее.
  • 4 Този фашист ли е?

    7 1 Отговор
    Прилича на ненормална краварска марионетка?

    Коментиран от #5

  • 5 Нищо чудно дядо му да е

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Този фашист ли е?":

    бил някакъв хауптщурмфюрер в "славните" балтийски есесовски легиони.
  • 6 Тоя се гордее

    8 0 Отговор
    Че бяга в лявата лента, а вие и дума не обелвате за тая евроатлантическа ценност на човека, недейте така, ще обидите човека от когото Путин сънува кошмари сигурно.
  • 7 Урсула

    3 2 Отговор
    От едно доп@ е излязал с киро и другите еврасти ,само като му видиш физиономията ти става ясно , че са следващата мишена на Русия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПАЛЯЧО

    1 0 Отговор
    НИЩО НОВА !!КАКЪВТО СТАРИЯ ,ТАКЪВ И НОВИЯ . КРЕТЕНСКА МАРИОНЕТКА . КУПЕНИ ПАЛЯЧОВЦИ.И ДА ГИ ИМА И ФДА ГИ НЯМА ВСЕ ТАЯ.
  • 10 Одит

    0 0 Отговор
    Президента се оплака от демографския спад в Латвия! Това каза президент на Латвия Едгарс Ринкевичс който в 2014 призна, че е открито хомосексуален!
Новини по държави: