Last news in Fakti

9 Юли, 2023 18:50 992 14

Стратегически съюз! Джо Байдън отива в Лондон преди срещата на НАТО

  • великобритания-
  • сащ-
  • риши сунак-
  • джо байдън-
  • брекзит-
  • нато

Говорителят на Риши Сунак каза, че техните дискусии вероятно ще включват предстоящата среща на върха на НАТО и Украйна

Стратегически съюз! Джо Байдън отива в Лондон преди срещата на НАТО  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя пристига във Великобритания, за да обсъди в началото на следващата седмица с британския премиер Риши Сунак и крал Чарлз III проблемите с изменението на климата и предстоящата среща на върха на НАТО (11-12 юли), съобщава "Ройтерс".

Белият дом съобщи, че пътуването е с цел "за по-нататъшно укрепване на близките отношения между нашите нации".

Президентът ще пътува до "Даунинг Стрийт" в понеделник, за да проведе скромна среща със Сунак, петата им за последните месеци и само месец след като двамата се споразумяха във Вашингтон за "Атлантическа декларация" и да работят заедно по напреднали технологии, чисти енергия и критични минерали.

Говорителят на Сунак каза, че техните дискусии вероятно ще включват предстоящата среща на върха на НАТО и Украйна.

"Докато сме изправени пред нови и безпрецедентни предизвикателства за нашата физическа и икономическа сигурност, нашите съюзи са по-важни от всякога, заяви Сунак в изявление, публикувано от неговия офис в събота. Обединеното кралство е водещият съюзник на Европа в НАТО, ние сме най-важният търговски, отбранителен и дипломатически партньор на Съединените щати и сме в челните редици на предоставянето на Украйна на подкрепата, от която се нуждаят, за да успеят на бойното поле", каза Сунак.

Сунак подобри възстановяването на връзките с Байдън, след като отношенията Лондон-Вашингтон охладняха при неговите предшественици Борис Джонсън и Лиз Тръс поради твърдата им позиция относно сделката с Европейския съюз (ЕС) след Брекзит и по-тесните връзки на Джонсън с бившия американски президент Доналд Тръмп.

За Байдън най-важната част от пътуването ще бъде срещата му с крал Чарлз в замъка Уиндзор в западната част на Лондон, където покойната майка на монарха кралица Елизабет беше домакин на Барак Обама през 2016 г. и Тръмп през 2018 г.

Президентът и кралят трябва да обсъдят климатичните проблеми, тема, по която 74-годишният Чарлз води кампании и говори открито повече от пет десетилетия.

Когато двамата мъже се срещнаха на срещата на върха на ООН за климата COP26 в Шотландия преди две години, Байдън похвали лидерството на Чарлз по темата, като му каза: "Имаме голяма нужда от теб".

"Много сте любезен, че го казахте", отвърна Чарлз.

След срещата Байдън и Сунак напускат Великобритания за Литва, където лидерите на НАТО ще се съберат за ключова среща на върха. След това се очаква Байдън да пътува до Хелзинки за среща с северните лидери.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 12 Отговор
    Американците ще поръчат ракети с голям обсег на англичаните за украинците.
    Честито на руснаците.

    Коментиран от #4

  • 2 Тор Педо

    6 2 Отговор
    А той знае ли?
  • 3 КОТарАК

    2 7 Отговор
    интересно-в РФ зависят от президента и законите му / в щатите-наоборот
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мишел

    7 0 Отговор
    САЩ са с идеята НатО бързо да се сведе до ядрените държави в него плюс тези пет, които имат американски ядрени оръжия на своя територия . Защото сега ядрените държави в пакта лесно могат да бъдат въвлечени в ядрена война, ако бъде нападната от ядрена държава неядрена държава от пакта.
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 3 Отговор
    33 години разграждане на държавата и унищожаване на народа, за да имат марионетките ни и подлогите ни господари като тия един дъртак алчен още за богатства и власт и един ром богат като Крез! Отделиха народа от братята руси и сега тия ни яхат на воля.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шъ умръ от смях

    11 2 Отговор
    Е това е елитът на западната цивилизация.Джо Бидоня-82 годишен ку-ку с напреднала форма на старческа деменция,Крал Чарлз,74 г,леко дебилен с треперещи пръсти и Риши Сунак-чист представител от квартал Максуда.Хи,хи,хи,хи.
  • 9 ........

    6 1 Отговор
    Забелязахте ли,че винаги Зелето като ходи нанякъде става нещо в Укроленд или се подготвя?Едва ли е съвпадение.Сега преди срещата на НАТО като нищо пак нещо ще се пробват.Може би химическа атакаСащисаните наскоро обявиха,че нямат вече химическо оръжие,което малко странно звучеше все едно предварително се презастраховат да не обвинят тях.
  • 10 ген КЪСТЪР

    3 0 Отговор
    ЕТО КЛЮЧА О БАРАКАТА
  • 11 12"12

    5 1 Отговор
    Не е ли време да му сменят името на "Белия дом"- не е политически.коректно..... Например БЛМ-дом или ЛГБТ+дом.....
  • 12 Отива

    3 1 Отговор
    За кво, да приклюмва, оффф
  • 13 пепа

    3 1 Отговор
    ХА, Ха майка си ще търси там!!!!!!!!
  • 14 иван

    0 0 Отговор
    да живее кралицата