Last news in Fakti

8 Юли, 2023 13:28 1 671 12

Франсоа Оланд: Благодарение на Брекзит Франция не иска да напуска ЕС

  • франсоа оланд-
  • франция-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • дейвид камерън

Оланд беше президент, когато бившият британски премиер Дейвид Камерън е търсел отстъпки от лидерите на ЕС, за да убеди Лондон да гласува за оставане в организацията

Франсоа Оланд: Благодарение на Брекзит Франция не иска да напуска ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият френски президент Франсоа Оланд заяви в интервю за вестник „Таймс“, че благодарение на Брекзит Франция повече не иска да напусне ЕС, съобщава БНР.

В обширното интервю Франсоа Оланд говори по много теми, включително последните безредици във Франция. Той посочва, че насилието, на което ставаме свидетели, е дело на поколение, станало социално нефункционално от локдауните, заради Covid-19, и обедняло от инфлацията и смята, че подобно напрежение може да избухне и на други места, включително във Великобритания.

Запитан какво мисли за Брекзит, Оланд отговаря: „Какво загубиха британците? Те загубиха влияние, което беше голямо в ЕС, загубиха конкурентноспособност, която беше стимулирана от ЕС, загубиха политическа тежест в Европа. Какво спечелиха? Те имат повече бюрократични процедури, отколкото преди и повече ограничения върху придвижването си“.

Вестникът припомня, че Франсоа Оланд е бил президент, когато бившият британски премиер Дейвид Камерън е търсел отстъпки от лидерите на ЕС, за да убеди Великобритания да гласува за оставане в организацията. Оланд, който е заклет европеец, казва, че ако Камерън е последвал примера на Тачър и е поискал твърдо отстъпка, вероятно е щял да я получи. Но той смята, че бившият британски премиер е искал да сложи край на свободата на движение, за да ограничи имиграцията от ЕС, а това е атака срещу основни ценности.

Оланд допълва, че Брекзит е уредил дебата за Фрекзит.

"Ако днес се проведеше референдум във Франция, никой нямаше да води кампания в полза на напускането. Благодарение на британците, популистките партии, екстремистките партии, които преди казваха, че искат да напуснат ЕС, сега вече не то искат", заявява бившия френски президент.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 13 Отговор
    Русия ке победи всите шейтани наведнъж, а подлогите от София ке се катерат по колесниците на самолетите.
    Да се знае.

    Коментиран от #3

  • 2 бърка президента Оланд

    13 0 Отговор
    Насилието не е заради ковид , локдаун и обедняване , а заради това , че във Франция е дошъл друг свят. Сравнение по същите показатели е България засега.
  • 3 Мхм

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Единственото което трябва да прави Рашия е да стои далеч от България.През комунизма хората бяха нещастни бяха роби а сега виждам младото поколение щастливо момичета момчета свободни да експериментират с живота си ухилени с бляскави очи щастливи и прекрасни свободни да разполагат с живота си.От Рашия идваше омраза затвореност свитост преследване и терор.Никога повече с Рашия и други Азиатски олигуфрени

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Ха ха ха

    9 3 Отговор
    Този пък либераст кой от френския народ го пита изобщо. По негово време започнаха ислямските изстъпления, а той ходеше с други като него в редицата хванати за ръце и цвърчеше нас не ни е страх и няма да ни уплашите. А не предприе никакви мерки евреинът му с евреин.

    Коментиран от #8

  • 5 Сатана Z

    6 4 Отговор
    Кой беше па тоя? Ислямистка Франция може да си седи колкото иска в Средновековието за където се е запътила.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мхм":

    то блясъка и веселието ще да е от други неща ма айде,нема да се взираме,а каквото и да доде те не могат го промени нито ние,ще чекаме новите началници,бог да пази кралицата
  • 8 хо-хо-хо

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Това франсе изчака да минат няколко години, за да забравят хората и главно чужденците колко непопулярен беше във Франция - нещо като нашата пастирка.
  • 9 уффф!

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мхм":

    че си смешен!!! И какво лошо си видял от Русия, бие мацепродавец???? И какво добро видая от нато, бе бащопрподавец??? Като искаш, следвай указанията на този МъртъВ от Козяк, това си е твоя работа. +.34 годи след 1989 имаме още съветската военна техника, а от 2004 г. сме в нато. Освен да ни използват безплатно военни бази какво друго си видял БЕ?
  • 10 ежко

    2 1 Отговор
    Орланд изобщо не подозира колко неправ може да се окаже....
  • 11 Вирус

    2 1 Отговор
    Тоя пък лъжец какво го цитирате анадолчо ще припомниш ли нещо Минските споразумения или това не важно то минало заминало доволен ли си от пропагандата ти
  • 12 Вирус

    1 0 Отговор
    Тоя беше основния палач на либия
Новини по държави: