Last news in Fakti

10 Юли, 2023 20:20 4 763 57

На Великобритания ѝ трябват българи. И неквалифицирани

  • великобритания-
  • брекзит-
  • мигранти-
  • риши сунак

Граждани на страни членки на ЕС, включително българи, които са живели на Острова преди декември 2020-а година, могат да кандидатстват за т.нар. "статут на уседналост", който им позволява да работят в Обединеното кралство без визи

На Великобритания ѝ трябват българи. И неквалифицирани - 1
Снимка: Shutterstock

На Великобритания ѝ трябват и неквалифицирани работници от чужбина, казва един от водещите поддръжници на Брекзит. Затова той предлага нова програма за визи за българи и румънци под 35-годишна възраст.

Джордж Юстис, един от водещите поддръжници на Брекзит и бивш министър в правителството на Борис Джонсън, настоява за промяна в миграционната политика на Великобритания. "Предлагам да започнем двустранни преговори с членките на ЕС, като първо заложим на страни като България, Румъния и балтийските държави", обяви политикът. "Целта е да създадем реципрочна визова схема за младежка мобилност", каза той пред "Съндей Обзървър".

Бившият министър на околната среда предлага младежи до 35-годишна възраст от страни като България и Румъния първоначално да имат възможност да получават двугодишни визи, а в дългосрочен план да се развие "Програма за младежка мобилност", която да обхване всички страни от ЕС.

Целта е да се противодейства на острата липса на работна ръка и произтичащата от това висока инфлация. С този свой призив Юстис се противопоставя на обещанието на поддръжниците на Брекзит да затрудни достъпа до трудовия пазар за нискоквалифицирани чужденци.

Високи цени и малко работници

Последно инфлацията във Великобритания беше 8,7%. Експерти смятат, че една от причините за това е недостигът на работна ръка. По-малко работници означава по-малко производство и по-малко предлагане на стоки. А при запазване на нивото на търсенето на този фон цените скачат.

Според Юстис обаче икономическите трудности не се дължат на самия Брекзит, а на новата миграционна политика на Великобритания. Бившият министър смята, че тя не е съобразена с нуждите на страната.

"Позволяваме на хора с висококвалифицирани професии да влизат в страната - адвокати, специалисти по неплатежоспособност, музейни работници, дори дисководещи. Въпреки че нямаме недостиг в тези сектори. Но пък не позволяваме на хора да дойдат тук и да работят в хранителния сектор например, където имаме остър недостиг. А това също допринася за високата инфлация", казва политикът.

Недостигът на работници в Обединеното кралство засяга особено силно хотелите, както и сектора на гастрономията - ресторантите, пъбовете, кафенетата.

Брекзит и "контролът върху границите"

Един от основните аргументи на поддръжниците на Брекзит беше "да си върнем контрола върху границите" - take back control of our borders. Напускането на Великобритания от ЕС през януари 2020 година сложи край на свободното придвижване на гражданите от ЕС.

Граждани на страни членки на ЕС, включително българи, които са живели на Острова преди декември 2020-а година, могат да кандидадстват за т.нар. "статут на уседналост", който им позволява да работят в Обединеното кралство без визи.

Останалите, които имат желание да се трудят на Острова обаче, трябва да кандидатстват за работна виза. Това е свързано с различни трудности - не на последно място и с разходи. Цената на визата може да достигне около 1500 евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    93 6 Отговор
    На тия им трябват роби..
    Стягайте куфарите и порадвайте територията..
    Или се борете за Родината..
    Кое избирате?

    Коментиран от #36, #43

  • 2 Смех

    61 2 Отговор
    Трябват и роботи. Те вече и нашите се изтарикатиха.
  • 3 Великобритания на Индия

    87 4 Отговор
    Трябват ни бели роби, че индийците и пскистанците не работят и са на помощи някой трябва да работи обаче да компенсира помощите
  • 4 Кинефаджия

    34 1 Отговор
    Много акаат там, бе. Файда нема.
  • 5 Майна

    54 3 Отговор
    Имигрантите им трябват за ,,цветни революции,,
    За българите- чернатаи тежка работа..
    Искате ли го..
    А..!
  • 6 Калпазанин

    54 2 Отговор
    Каква по убава еъзможност, направо организирайте автобусите и пред мааалите с еднопосочен билет
  • 7 искам статистика

    61 2 Отговор
    колко от нашенците бачкат там за 40 паунда на час като инженери, и колко бачкат като общаци за 10 паунда
  • 8 Исторически парк

    77 6 Отговор
    Те затова костов и другите ни съсипаха образованието.. защото на запада му трябва обслужващ персонал 😉

    Коментиран от #25

  • 9 Пловдив

    81 1 Отговор
    Нали идат на талази, бре?!?!?!?! През Ламанша - с байдарки, канута, спасителни пояси... Все работари! Африканци, араби - какво искате?! Ей ви работна ръка, та дрънка?! Ха, де - защо мълчите?....
  • 10 Трябват им

    48 2 Отговор
    Роби поклоници. Ниско и удобно навеждащи се да им ринат и обърсват акото на червендалестите егоисти!

    Коментиран от #17

  • 11 Аре щатските

    46 3 Отговор
    миризливи подлоги, одете да чистите нужниците на британските кюмури от Индия и Пакистан.
  • 12 ХАХАХА

    36 0 Отговор
    Ами да не се приемат дофтори, инджинери ,компотени специалисти, а само такива с начално образование за чистачи, подмивачи ,колячи, въпреки че те и без да са на такава работа добре боравят с ножа ,може и каруцари на таксета, с които успешно да мачкат кралските поданици и още други професии ,що простор има няма проблеми за паразит да си ,чадо на хуманитарна организациика!
  • 13 Гого

    67 0 Отговор
    Е, нали заради българите и румънците напуснаха ЕС? Аз се обърках нещо.
  • 14 Супер

    13 41 Отговор
    Поне заплащането е европейско,а не като в България. Шест месеца работа в Англия, после три години мога да живея с тези пари в България без притеснения. Бих отишъл и в Русия,но там пари няма,тяхната минимална даже е по ниска от българската

    Коментиран от #22, #39

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лудница

    19 4 Отговор
    Еврог.ейския съюз

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Как може великобритания да има

    29 0 Отговор
    приложение за неквалифицирани българи а българия не може ,ако българските политици нямат решение тогава са некомпетентни за позицията и трябва да си направят самоотвод и да освободят местата за компетентни
  • 19 Що бе нали беше готино

    45 2 Отговор
    Сега реват на умрело че чак и претенции под 35г неквалифицирани имате си пакистанци индийци бангладешци гледкайте сиги рижави извратеняци

    Коментиран от #32

  • 20 БАШЛУДНИЦА

    7 24 Отговор

    До коментар #16 от "Лудница":

    По добре в ЕС, отколкото руска губерния
  • 21 Уау искат разработени

    9 5 Отговор
    Българки.Чули са нещо.
  • 22 Лекувам наркозависимост

    32 4 Отговор

    До коментар #14 от "Супер":

    Спирай дрогата такъв филм няма никъде......живееш в кутийка с още поне 5 негъра ,имаш данък всеки месец че живееш там имаш данък за телевизор телефон лаптоп имаш данък че си плащаш за телевизия за интернет и мобилни данни , всеки месец абонамента ти е със стотинки по висок от предния, в дългосрочен план фалираш и това е само началото... С жената да сте двамата едвам ще връзвате двата края ...тряа си лилав с 30 човека рода тогава става .... И преди 20 години ставаше ....сега требе да си луд ...ама видях ва псуват ва а вие им се хилите напушени и надрусани... Тъй Чи иди поработи 6 месеца и ако не си бездомен ще си умрял от глад заборчал до гушата
  • 23 Гоу хорс ту дъ ривър

    18 0 Отговор
    Да ходи Фарадж да копа.
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    31 0 Отговор
    🇧🇬🇪🇺🇬🇧Може да изпратим цялото НС като неквалифицирани, от 240 депутати дали 20 да говорят Английски, тоест под 10%🇪🇺🇧🇬🇬🇧
  • 25 те така

    14 11 Отговор

    До коментар #8 от "Исторически парк":

    То и на нас ни трябва по бетономорието необразован обслужващ персонал,но явно хората предпочитат и пари да вземат,а не жълти стотинки и затова отиват да работят в Западните развити страни. Никой не иска ни в България,ни в Русия

    Коментиран от #27

  • 26 незнайко

    21 2 Отговор
    На капиталистите им трябва свежа КРЪВ !!! това е истината !!!
  • 27 Пешо

    25 8 Отговор

    До коментар #25 от "те така":

    В Русия няма кой да те пусне. Имат си работна ръка и не им трябват такива утрепки. Ееее там по европата да връзваш два края и ти стига толкова. Важна е парата да се превежда на тези дето ни дърпат юздите и да връщат комисионни на тези от европата. А какво правят правят в БГ не ги интересува. Парата е важна. Като няма за народа, народа да се оправя.
  • 28 Стършел

    28 1 Отговор
    Еми в Обединеното кралство, да запретват ръкави и да се научат на работа.🤣🤣🤣
  • 29 Студопор

    25 0 Отговор
    Е що така ся? Тия дето идват на гумени лодки през Ламанша не бачкат ли?
  • 30 Какво им е

    30 0 Отговор
    на британците, не разбирам? Защо търсят хора отвън, те не могат ли да работят? Ние в България и без британци се оправяме, значи те трябва да могат да се оправят и сами. Или?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бат Мишо

    22 0 Отговор

    До коментар #19 от "Що бе нали беше готино":

    секи иска млади изучени здрави хора да чу помпат икономиката и пенсионната и данъчната система дълго
    а България само да е като инкубатор
    и дъртите да ги ровиобкината тук кът пукнат
    НАРИЧА СЕ ОБЕЗКЪРВЯВАНЕ НА НАЦИЯТА и завиране на дезата ни в робство
    даже п о лошо - щото кът имащ роб си длъжен да го храниш да го подслониш да го лекуваш
    И ЧАК ТОГАВА ДА ТИ РАБОТИ
    Алчния наглосакс отдавна е изчислил че издръжката на 1 роб е много повече пари от заплатата на 1 български имигрант
    Затова премахват робството и свалят от себе си задълженията да те подслонят и лекуват и топлят зимата
    и викат емигранта - хърлят му половината пари от издръжката на роб и ОПРАЯЙ СА ПОДСЛОНЯВАЙ СА ЛЕКУВАЙ СА ТОПЛИ СА ТРАНСПОРТИРАЙ СА ДО РАБОТА КАКТО НАМЕРИШ
    и който те знае си свободен - без да имаш реалната свобода за вземане на решение по НИКАКЪВ ВАЖЕН ВЪПРОС в държавата или пари да си оправиш зъбите или погребеш родителите в банановата република
    дето са те отрастили и отгледали и изучили - тях ги погребва общината кът ги открият зелените им съседи по миризмата

    Коментиран от #40

  • 33 Гого

    18 0 Отговор
    А аз се чудех защо Найджъл Фарадж се премести да си харчи парите в омразната Франция и да се прави на европеец.
  • 34 Айше негърката

    7 0 Отговор
    българите и ромите са ного вървяюи там,за ягодите
  • 35 Брат Сали Премиер

    22 1 Отговор
    В ромските махали има отлична работна ръка за Англия. Няма да се различават по нищо от сегашния им премиер.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Решение

    13 0 Отговор
    Фараж да хваща мотиката.
  • 38 Що беееее

    4 0 Отговор
    След 2023 не стават ли?!!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Джамбaза

    10 1 Отговор
    На Великобритания ѝ трябват и неквалифицирани работници от чужбина
    Мога да дойда за крал, но за малко.
    По-изгодно е да си крал в ЕС, защото няма да те преследват.
    Примерно Урсула.
  • 42 Да, бе

    13 3 Отговор
    На малобритания и трябва ядрено прочистване ма мнофовековното кръвосмешение... И след един милениум пак, че и хлебарките им са сбъркан...

    Коментиран от #46

  • 43 ФАКТ

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    А БЕ ПИЧ КОЕ СПОРЕД ТЕБ КОЕ Е РОДИНА..ТАМ КЪДЕТО СИ РОБ ЗА 4000 ЛВ НА МЕСЕЦ....ИЛИ ТАМ КЪДЕТО СИ РОБ ЗА 900 ЛВ...КАКВА Е ТАЗИ РОДИНА ДЕТО ТЕ МЪЧИ ЦЯЛ МЕСЕЦ ЗА 900 ЛВ ПАРИ КОЛКОТО ДА ИЗКАРАШ ТРИ ДЕНА С ТЯХ...ТОВА ЛИ НАРИЧАШ РОДИНА..НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ДА ПРОДАМ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НА СЕКУНДАТА АКО ЗНАМ ЧЕ ПОД ИМЕТО АНГЛИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ ИЛИ КОЕТО И ДА Е ИМЕ,НО МИ ПЛАЩАТ 4000..ЗА ДА МОГА ДА ГЛЕДАМ СЕМЕЙСТВОТО СИ...ЗАЩОТО КОГАТО ИМАШ ДЕЦА И УТРЕ ИСКАТ ДА УЧАТ ИЛИ ДА ОТИДАТ ДО НЯКЪДЕ ЩЕ ТИ ТЪРСЯТ ПАРИ...НЯМА ДА ТЕ ПИТАТ В КОЯ РОДИНА СИ..А ЩЕ ТИ КАЖАТ ТАТЕ МАМО ТРЯБВАТ МИ ПАРИ..А ТИ КАКВО ЩЕ И КАЖЕШ ДЕТЕ МОЕ ЖИВЕЕМ В СКА-НАТА НИ РОДИНА И ПАРИ НЯМАМ.."ТАКА ЧЕ ТОВА ЗА РОДИНАТА ГО РАЗПРАВЯЙ НА НЯКОЙ МАЗОХИСТ КАТО ТЕБ..ИЛИ НА ПОЛИТИЦИТЕ ДЕТО ВСЕКИ ДЕН КРАДЕТЕ МИЛИОНИ И ЗА ВАС РОДИНАТА Е РАЙ ...САМО ЧЕ ЗА 80 ПРОЦЕНТА ОТ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ..ТЯХНАТА РОДИНА Е МАЩЕХА И В ТАЗИ ТЯХНА "РОДИНА" ТЕ СА ИСТИНСКИ РОБИ И ТО ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ...ОСВЕН ТОВА В КОЯ КНИГА ПИШЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ТИ Е РОДИНА..ПРЕДИ 1500 ГОДИНИ ТУК Е БИЛО ПРОСТО НЯКАКВА ТЕРИТОРИЯ..СЛЕД ОЩЕ 1000..САМО БОГ ЗНАЕ КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ НАМИРА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ..ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ТЕРИТОРИЯТА НА ВСЯКА ДЪРЖАВА СЕ Е ПРОМЕНЯЛА ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН....ЗА ТОВА ПРЕДПОЧИТАМ ДА ПРОДАМ "СКЪПАТА ТИ РОДИНА" И ДА НИ КУПИ КОЙТО И ДА Е..САМО И САМО ДА НИ ПОЗВОЛИ ДА ЖИВЕЕМ КАТО НОРМАЛНИ БЕЛИ ХОРА..А НЕ КАТО КУЧЕТА...ПО БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ ХОРАТА СЕ БОРЯТ ЗА РОДИНАТА СИ АМА ЗАЩОТО РОДИНАТА ИМ ДАВА ТОЛКОВА ЧЕ ДА ЖИВЕЯТ ОТ ДОБРЕ ПО ДОБ

    Коментиран от #45, #48, #52

  • 44 Кен Еф

    3 0 Отговор
    ми да ги взима. На България не и трябват. Само развалят дефицита на бюджета на Асан
  • 45 Тапа Нар

    10 5 Отговор

    До коментар #43 от "ФАКТ":

    ето де, ти сам се дефинира като продажник. Продавай и бегай, няма да липсващ на никой. Остави родителите ти да се мъчат в старост и самота, те си го заслужават, щом са отгледали и възпитали продажник
  • 46 Да бе

    3 7 Отговор

    До коментар #42 от "Да, бе":

    Защо да работя за паунди , виж за рублата е друго .
    Безценна е .
    Хаха
    Даже ако се Впиша за Могилизация , дали няма да ми подарят една Бяла Лада , която не пали .
    Хаха
  • 47 БайПън

    6 2 Отговор
    САЩ ще помогне на своя приятел Великобритания като и пратим солидно количество мексиканци които имаме в излишък.
  • 48 Нали

    3 8 Отговор

    До коментар #43 от "ФАКТ":

    Ги виждаме и Кремълските Олигофрени.
    Децата им в Европа ,Америка ,Дубай .
    Къде ли не ?
    Пригожин нали затова ги нападна ,децата на Феодалите в Масква.
    Само Соловьов има 6 имота в Италия .
    Такъв като него бе е ли продажник ?
  • 49 Отряд1.1

    6 0 Отговор
    Бог да пази краля.

    Да си го кажем честно, на Великобритания и трябват роби.

    Защо не си преструктурират образователната система така, че да им задоволя нуждите от неквалифицирана работна ръка? Или може би е добре да отидат да ПОМОГНАТ отново на някоя далечна държава?

    Коментиран от #50

  • 50 Мариана

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Отряд1.1":

    Французите на 16 години са на полето.Франция голямото село на Запад.Запада е дъното.В Англия само заблудени роми има още.По умните отиват у Франция щото като направят 910 часа после взимат 4 месеца борса по 1000 еврака на месец.А още по тарикатите работят в БГ и отиват само 10 дни на френската нива и взимат БГ борса 1800 лева ама цяла година.Англичаните кво дават едни умрели данъци и ти слагат шеф поляк да те юрка.Аре у лево всички западни хиени.Скоро и Краля ще е на нивата😂 на всисоките ягоди.

    Коментиран от #55

  • 51 Миле

    4 0 Отговор
    Индииците свършиха ли , или вече са кметове и директори , а нашите изм.е.р.и им трябват за слугинаж
  • 52 Факт чек

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "ФАКТ":

    В англия вече е така , тази територия и след 100 ще бъде там ,а ама както казваш ти не се знае коя държава ще е там . Виж за пример англия в лондон християните са вече 40% процента виж им кметове и политици ....Англия вече умря , Франция и Германия я следват със скоростта на светлината . Така че не плюй по България
  • 53 бай Иван

    2 0 Отговор
    "На Великобритания ѝ трябват българи. И неквалифицирани"
    Не само на тях на цяла Европа и трябват такива. А после се чудите що ни е такова образованието. Простият човек лесно се управлява. На Великобритания и трябват колонии за роби , извинявам се работници , не образовани.Те образованите които да ръководят ще си ги създадат. Да не сте си помислили ,че можете да бъдете равни на "партьорите" си?
  • 54 Момчил

    1 0 Отговор
    Имат си достатъчно ц.ганета там. Да ги карат те да бачкат. Или английските такива ,които са на социални .
  • 55 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мариана":

    Как става тази далавера? Звучи нереално да не си работил почти и да взимаш 1800 лв тук
  • 56 незнайко

    0 0 Отговор
    Нали си имат достатъчно МИГРАНТИ с висше образование, затова им трябват ПРОСТИ хора за да им работят !!! Колониална Англия никога няма да се промени !!! Англия сама по себе си е ЕДНО НИЩО !!!
  • 57 Елена

    0 0 Отговор
    До 43 ,,факт”. Не се чуди много , а стягай куфарите към новата си Родина. Желая ти спорна работа в събирането на боклук, чистене на къщи и други приятни занимания!Лек път!
Новини по държави: