Last news in Fakti

11 Юли, 2023 09:00 3 813 56

Пригожин торпилира вратата и Западът вече може да унижава Путин

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • нато

Въпросите около събитията от 23-24 юни - които, ако не бяха ядрените бойни глави и жертвите, лесно биха заслужили квалификацията на водевилни - се умножиха

Пригожин торпилира вратата и Западът вече може да унижава Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изминаха две седмици и малко улики изплуваха от театрално неуспешния преврат в Русия. То бе проследено отблизо от милиони зрители по целия свят, които бяха запленени от усещането да присъстват на ужасно риалити шоу, макар и наясно, че зад кулисите лидерите небрежно си играят с животи и богатства, пише Atlantic Council.

Въпросите около събитията от 23-24 юни - които, ако не бяха ядрените бойни глави и жертвите, лесно биха заслужили квалификацията на водевилни - се умножиха. Едната е особено актуална: Какви са последствията от войната в Украйна? По-конкретно, как този обрат на заговора засяга сигурността на Европа?

Ако някой си представи матрьошките като символ на руската политика, организацията Вагнер съществува заради и за руския президент Владимир Путин. Зависеше - с цялата двусмисленост, която терминът предполага в контекста на капризите на един всемогъщ цар и персоналистичния характер на властта - от три институции, също очевидно контролирани от президента: руските въоръжени сили, тяхното военно разузнаване (ГРУ) и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Трябва да се отбележи, че намесата на тези институции в бунта - ако има такава - беше неясна.

Конструкцията, построена от Путин, се превърна в змийска яма. Може би "къща от карти" е по-подходящ термин. След като преди това се въздържаше от санкциониране на Евгений Пригожин, безмилостния лидер на паравоенната група Вагнер, Путин говори след бунта за наказване на враговете си, дори ако тези усилия са усложнени от проникването на Вагнер в руския елит. Първият арест, свързан с тези последствия (все още непотвърден), изглежда е този на руския генерал Сергей Суровикин.

От известно време Пригожин води борба за власт с военното ръководство. По-конкретно атаките му са насочени към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов. Конфронтацията се изостри след нахлуването през февруари миналата година поради нарастващата значимост, която придобиха главният наемник и неговите последователи. Тяхната относителна ефективност в сравнение с редовната руска армия - която се срина в ранния натиск на войната - изведе Вагнер в светлината на прожекторите в и извън Русия. В допълнение към военните действия, жестокостта на групата стана известна в социалните медии, както и нейните проповеди в дворовете на затворите, които силите на Вагнер обикаляха, вербувайки осъдени престъпници от всякакъв вид.

Силната връзка на лидера на наемниците с великия лидер - връзка, изкована по време на мрачния етап от публичния дебют на президента в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век - изглежда даде на Пригожин празен чек. За първи път той се появи на сцената като "главният готвач на Путин", прякор, спечелен от управлението на кетъринг обслужване на човек, който е добре запознат с опасностите на масата, самият той е майстор в използването на отрова като политическо оръжие.

Преди бунта той отправяше обвинения във всякакви нередности, лошо поведение и малтретиране срещу двамата си врагове: че те са си приписали заслугата за победата на Вагнер в Бахмут, че хората умират, за да могат "да дебелеят в махагонените си офиси" и че са отказали на бойците му необходимите боеприпаси и подкрепа. И най-важното, че са измамили Путин за хода на военната кампания.

Речта, която постави началото на бунта, отива дори по-далеч. Никой не се осмели да постави под въпрос оправданието на Путин за инвазията, основано на манталитета на жертва, който непрестанно се подхранва върху руския народ. Малцината в Русия, които се осмелиха да не са съгласни, като Владимир Кара-Мурза, веднага се озоваха зад решетките.

Следователно думите на Пригожин трябва да се считат за подстрекателски: квалифициран член на елита им се осмели открито и смело да разобличи неистината на "историята, че е имало безумна агресия от страна на Украйна и те щели да нападнат Русия заедно с целия блок на НАТО". Внимавайки да не споменава президента по име, той заяви, че противно на посланията на Кремъл, войната е служила "не за демилитаризиране и денацифициране на Украйна", а по-скоро "е започната по съвсем други причини". Той намекна, че бедствието е организирано от високопоставени военни (водени от икономическа алчност и суета) в комбинация с "някои олигарси".

Отговорът на Путин не закъсня. В своето телевизионно обръщение на 24 юни той нарече бунта "удар с нож в гърба на страната и на народа". Неговите препратки към Руската империя - честа тема на неговите остарели размисли - можеха да се очакват, но косвеното му идентифициране със злополучния цар Николай II беше изненадващо.

Той приравни ситуацията, предизвикана от Пригожин, с прелюдията на катаклизма от 1917 г., който доведе до колапс на системата. Търсеше ли, в асоциацията си с трагичната фигура, символично превъплъщение на царя - в неговия случай, след като е взел правилните решения, за да избегне попадането в черната дупка на насилие, която характеризира онези години, когато "руснаците убиваха руснаци, братята убиваха братя"? Това бе тирада, която да провокира граждани, които пазят колективна памет за този ужасен период и чиито средства за препитание бяха смазани през 90-те години след разпадането на Съветския съюз.

По време на бунта се забелязва липсата на реакция както от страна на силоваците (икономическия и политически елит), така и от обикновените хора. Нямаше забележима подкрепа или ясна опозиция на Путин, който използва факта, че хората се придържат към статуквото от страх от неизвестното.

Въпреки това Пригожин се оказа торпедо, насочено срещу разказа на Путин. Той проби мита за война по необходимост, за неизбежна война за историческа справедливост. Той подкопа обяснението на Путин за екзистенциална борба срещу агресията на САЩ, маскирана като НАТО. Освен това сътресенията разбиха тезата, че евроатлантическата общност не трябва да унижава Путин от страх да не го провокира, с непредсказуемите последици по отношение на използването на ядрено оръжие, което би довело това. Тази теза оправдава скъперничеството на страните да изпращат в Украйна определено оборудване, класифицирано като нападателно, и забавянето на Запада да приеме суровите реалности, като спешната необходимост от пълна оперативна готовност във въздуха.

Евроатлантическата общност трябва да се откаже от навика да отлага решения въз основа на спекулации за последиците от нейните действия за трети страни. Тя трябва да погледне отвъд празната мечта за незабавни мирни преговори, основани на задънената улица на фронта или твърдяното от Кремъл "право" на покорени райони. Възможността на съюзниците от НАТО да демонстрират решителност, когато се изправят срещу Русия, ще дойде скоро - на 11 юли във Вилнюс на срещата на върха на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    49 31 Отговор
    Путин е велик лидер и зе спечели войната

    Коментиран от #10

  • 2 Глупости

    56 11 Отговор
    От рано сутрин.нищо вярно
  • 3 честен ционист

    62 21 Отговор
    Вова унижава Запада вече година и половина. Скоро ще почне и да го съжалява.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Асан истинския

    54 21 Отговор
    Спмо Руската армия ще освободи източна европа от фашизма
  • 6 Демократ и лидер от Сащ

    7 29 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Грешиш много
  • 7 Осман от Омуртаг

    42 22 Отговор
    Слава на непобедимата Руска армия
  • 8 Ксаниба

    40 10 Отговор
    сорснята торпелира прозореца, и сега инзвънземните влизат през него и байдън е унижаван от тях, им се кланя и се ръкува с тях унизвно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДжанамХанам

    28 12 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Изми ли чиниите ла, че мерише на риба, та се не трае!!
  • 12 А стига де

    18 6 Отговор
    Пак розови мечти...
  • 13 Смешници

    32 11 Отговор
    Путин го морите вече втора година,я кажете кога ще умре ,Байдън,Зеленски,Борел ,Макрон.Чак дебили не сме и запомнихме за Путин,не е необходимо всеки ден по 3 пъти да го преписвате.
  • 14 Северноатлантик

    34 7 Отговор
    Що за малоумни идиоти пишат километрични
    статии , но пък само с три изречения ? Опс , пардон ! Колегите от атлатическия съвет се мазнели на Вашингтон и Анкара .
  • 15 Браво Моме!

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Днес заработи с 2 цента повече!.
    Не за качество!
    А за ...количество...🤣!
  • 16 Само питам

    25 5 Отговор
    И да се унижават хората ли,стана западна ценност??
  • 17 фен

    23 5 Отговор
    Путин унижи запада тотално, и му остава много малко, за да покаже на света, че царят(САащ) е гол!
  • 18 мале, мале

    13 3 Отговор
    за подобна статия коментарът е: бред сивой кобылы
  • 19 А сега де

    21 2 Отговор
    Аз само за един метеж знам и той е във Франция.
  • 20 Артилерист

    21 3 Отговор
    Нима Нюза иска да ни каже, че американците и т. нар. целокупен Запад, преди Пригожин, не се опитвал всячески да унищожава и омаскарява руския президент Владимир Путин? Ами то това е първа точка в американската пропаганда, когато нарочат властта на някоя страна за смяна с удобна за тях...

    Коментиран от #26

  • 21 Путин е велик

    23 6 Отговор
    Изкорени ковида за 24 часа, ако не беше той сега щяхме да сме в поредния демократичен локдаун и да ни вкарват в затвора ако се разходим в парка.
    Направи за смях НАТО, които воюват само в ТикТок.
    Докара САЩ до фалит.
    Срина икономиката на ЕС.

    Коментиран от #27, #32

  • 22 Статията

    23 5 Отговор
    Е написана да вдъхнови и активира гладкомозъчните послушковци и слугинчовци на послството
  • 23 бай Иван

    14 4 Отговор
    Що забравяте ,че преди няколко години Вагнер влезе и в Белия дом. Само,че се бяха маскирали като индианци. Даже един беше завзел бюрото на избягалата Нанси Пелоси. Верно бяха с пера и с цветовете на войната, ама си бяха Вагнеровци откъдето и да ги погледнеш. Не е възможно възмутени граждани да стигнат до бюрото на такъв човек като Пелоси.Само изключителни командоси като Вагнеровци могат да постигнат това.И в резултат на това , имиджа на американския президент остана непоклатим .Щеше да се промени само ако някой от нахлулите се беше изкен. дзал на бюрото на президента.Просто не са се сетили милите или са нямали напън от полуфабрикатите с които масово се хранят.
  • 24 ДДРОнег

    5 14 Отговор
    Благодарение на путин, московия е унизена така, както никога !!!

    Браво, путин, само така, до пълния разпад на кочината !!!

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 25 Хм, хм

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Да обобщим какво "спечелиха" руснаците досега:
    20% от Украйна, престоят и още с етническите руснаци живеещи там; демилитаризиране на Украйна и без да искат и на Европа;
    унищожение на украинската икономика с тежката индустрия и плодородните земи от източна украйна, всички знаем кой плаща вместо бюджета на Украйна. Украйна е срината във всеки аспект, само Зе кабинетите бълват, как всичко е цветя и рози.
  • 26 Хаха

    2 13 Отговор

    До коментар #20 от "Артилерист":

    Няма нужда.Рашистите дами се омаскариха за 10 поколения напред.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Упс!!!

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мани тия глупотевини и":

    Швеция в НАТО не е интересна. Кажи за Украйна в НАТО.
  • 29 Циник

    12 2 Отговор
    Като бяхме малки имаше един лаф "надежди говежди". Та и тази статийка така... Гледам, че даже го е било срам да се подпише афтура.

    Коментиран от #40

  • 30 Словесна плява

    11 3 Отговор
    Кри се в подземен бункер. Не умре от неизлечим рак. Та то тресе го паника. Изпадна в тежка параноя. Кой ли не се готвеше да го сваля, сменя, убива. НОВОТО "двайсе" - Пригожин торпилира вратата и Западът вече може да унижава Путин. Измислете неко свежо, но ДОСТОВЕРНО потвърдено от два източника!
  • 31 Истината

    8 11 Отговор
    В руския Краснодар с четири изстрела от „Макаров“ на 10 юли сутринта е бил ликвидиран капитан 2-ри ранг Станислав Ржицки от руския Черноморски флот, бивш командир на подводницата „Краснодар“, ръководил ракетното нападение с „Калибри“ срещу украинския град Винница на 14 юли 2022 година. В резултат на атаката загинаха 27 цивилни, а флотският офицер беше вкаран в списъка на „Миротворец“ като военнопрестъпник. Вчера върху снимката му в сайта се появи щампа "ликвидиран".

    Коментиран от #50

  • 32 Прокопий

    4 11 Отговор

    До коментар #21 от "Путин е велик":

    Всичко, написано от теб, е мокър сън на Мутростакановна.
    Реалността е тук и бие зверски шутово на Просия, блягодарение на фашистите от Кремля!
    А синините ще са неизлекувани десетилетия, понял, товарищ крестьян?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нашту еврохохлантици

    9 5 Отговор
    Много се стараят и
    Пак ще ни докарат некой 09.09.
    Септември ще бъде май!
  • 35 Американската "демокрация"

    8 3 Отговор
    си показа рогата - цензура лъжи, забрани, обиди, изнудване, заплахи, санкции... От кръвосмешението на англосаксонци преди 200 г. се роди изр-д, заплашващ света!
  • 36 Сретен

    10 2 Отговор
    Отново тежки Бг журналистически г.упости😁
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Цвун цванг

    3 4 Отговор
    Докато се унижават хора умират . Фактите са: едни които имат ядрено оръжие и повече население нападнаха братята си които вече нямат ядрено оръжие и са по малко като население. Причините да се скарат братята са като всяко произведение на класиците в литературата от както съществува още от Каин и Авел. От цялата работа спечели съседа от другата страна на реката защото е далече и помага да се избиват.Да бе той направи интригата от където тръгна всичко заради една кратка музикална форма .Ама тия неща кой ли ги помни.
  • 39 Само прочети

    3 1 Отговор
    заглавието и се облекчи подобаващо у кене%а.
    Тук са част от платените 47млн. лв.
    Такова п@дение на джурнале, здраве му кажи.

    Хуйоло Манафенко
    ЗБ фонд
  • 40 Бивш канадец

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Циник":

    Напротив, има аФтор! Atlantic council - организация, съществуваща единствено в България от целия ЕС! Ерго - статията е написана от Цецо Цървула, или от другарката Кремтодорова!
  • 41 Гошо

    3 2 Отговор
    В момента оркестър Вагнер си почива.От 5 август започва ново турне.Харков и Суми вече се евакуират панически.Времето на фашагите в Киев изтича.
  • 42 Повърхностен анализ

    3 0 Отговор
    без особена яснота, с леко овехтели внушения и пропагандни спекулации. Нещо от вида въртисучи кучекасичка... Поне не е откровен бисер ала С.Паси, да пази Господ!
  • 43 Христо

    2 0 Отговор
    Анонимен "анализ" в подкрепа на наркомана преди срещата в Брюксел? Смешници

    Поне вижте вестите за срещата на Путин с Пригожин и 35 командира от "Вагнер"
  • 44 Оракула

    1 2 Отговор
    Войната е точно такава ,каквато е описана тук!
    Да добавя само , още един важен елемент на причината за тази война!
    През годините на управление ,пропито от пълна корупция ,безконтролна ,брутална и мощна,
    която е завладяла Руската държава тотално , изплува образа на Путин, който се мъчеше
    всячески да прикрие своето богатство, като се дистанцираше от милиардите с помощ
    на семейството му ,приятелите олигарси и военните ,та също така и КГБ и милицията му!!
    Но лъжите на Путин ,започнаха да се показват и тук и там и накрая , той беше застрашен от
    елиминиране от своите, защото несъмнено стана най-богатия от всички олигарси!
    Като атака към враговете му , дойде и неговото решение ,да нападне Украйна и с цената на война ,
    с нова национална доктрина ,спаси собствения си живот!
    Видяхме ясно, как войната вместо да обедини Русия , тя я разедини повече от всякога!
    Олигарси и военни се изпокараха и започнаха да се бият помежду си , единствено и само за пари
    под различен предтекст!
    Явно някой крадяха повече от позволеното, както и Путин сам си призна, такава откровеност ,
    лично от него ,никой не очакваше и хвърли в шок целия свят!
    Крадеца да вика ,дръжте крадеца!!!!
  • 45 Артилерист

    3 0 Отговор
    До коментар 26 от "Хаха"
    Нещо си искал да кажеш с това "рашистите дами" ли? Не съм сигурен, че си струва в твоя случай, но заради будителството и благородната необходимост да се помага на неориентираните, ще припомня, че ЛГБТ-ийската идеология е официално приета в САЩ-да го повторя в т. нар. СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ- и те по всякакъв начин се опитват да я разпространяват и налагат по света и специално в подчинените им европейски колонии, вкл. и България. В Русия, за разлика от САЩ, президентът Вл. Путин ИЗДАДЕ УКАЗ ЗА ПЪЛНАТА ЗАБРАНА на тази идеология и трайното прилагане на ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ, КАТО МЪЖ-ЖЕНА, СЪПРУГ-СЪПРУГА, СЕМЕЙСТВО, РОДИТЕЛИ, БАЩА-МАЙКА, ТАТКО-МАМА, МОМЧЕ-МОМИЧЕ и подобни.

    Коментиран от #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Някой

    2 0 Отговор
    Старият е помия, но не се учудвам, след като видях кой е източника...
    Хубаво е да се дават и различни гледни точки, а не само краварската такава.
  • 48 Кую

    1 0 Отговор
    Путин го мести във другия крачол.
  • 49 “статия”

    1 0 Отговор
    без значение. Пълнеж…
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Стършел

    1 1 Отговор
    Кажи все пак за Белия дом ,Кажи?
  • 53 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Артилерист":

    Демек като забраниш обратните може да избиваш украинци на воля .чудесна логика.
  • 54 я виж ти

    2 1 Отговор
    какъв преразказ на преразказа на ДВ от Медуза само. Мамо журналист сАм
  • 55 Хахаха

    2 1 Отговор
    Западът казва, че той някого унижава........тоя д е б е л и з ъ м край няма.
  • 56 Златен скункс

    2 1 Отговор
    Толкова много написано, а на края нищо. Само ако си пенсионер който се чуди как да си убие времето, може и да го четеш .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания