Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 17:55 2 407 44

Русия смята балтийските страни за най-уязвимата част от НАТО

  • нато-
  • литва-
  • латвия-
  • русия-
  • украйна-
  • отбрана-
  • беларус-
  • полша-
  • европа-
  • сигурност-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • вилнюс

Територията на трите балтийски държави с население от 6 милиона души представлява предимно равнинен горски терен

Русия смята балтийските страни за най-уязвимата част от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 11-12 юли НАТО провежда среща на върха в Литва, една от трите балтийски държави, които бяха под съветско управление в продължение на десетилетия и бяха сред първите страни от НАТО, изпратили оръжия на Киев след нахлуване на Русия в Украйна, пише БТА. Ето някои подробности за балтийските държави - Естония, Латвия и Литва - и тяхната роля в НАТО.

История

Още новини от Украйна

Балтийските държави бяха последните, които станаха част от Съветския съюз чрез анексирането им през 1940 г., и първите, обявили независимост през 1990 г., когато блокът се разпадна. Десетки хиляди хора от трите страни бяха насилствено преселени в Сибир през 40-те години на ХХ век, а два бунта срещу съветското управление, избухнали след Втората световна война, бяха жестокото потушени. Много руснаци се заселват в региона по време на съветската епоха. Те и техните потомци съставляват около една четвърт от населението на Латвия и Естония.

Уязвимости

Територията на трите балтийски държави с население от общо около 6 милиона души представлява предимно равнинен горски терен, простиращ се между Балтийско море на запад и север и Русия и нейния съюзник Беларус на изток. Русия и Беларус имат военни бази по границата. Литва е единствената от трите държави, която има сухоземна връзка с Полша, с която е съюзник в НАТО. Границата, в т. нар. Сувалски пролом, представлява горски участък между Беларус и руския анклав Калининград. "Русия смята балтийските страни за най-уязвимата част от НАТО, което би ги превърнало в обект на военен натиск в случай на конфликт между НАТО и Русия", гласи доклад на естонското контраразузнаване от 2023 г. Според оценка на американски мозъчен тръст Корпорация РАНД от 2016 г. Русия би могла да завземе трите държави в рамките на 60 часа.

Русия и Украйна

От 1991 г. насам трите прибалтийски държави са по-проспериращи от Русия и се стремят да задълбочат връзките си със западните съюзници чрез интеграция в НАТО, Европейския съюз и други западни блокове. Те също така изградиха тесни връзки със Съединените щати.

Те бяха и с най-агресивни позиции по отношение на реакцията на Запада и на други на нахлуването на Русия в Украйна. И трите държави лобират НАТО да очертае пътя, по който Украйна да стане член на алианса и настояваха за по-строги санкции срещу Москва. Вилнюс е дом на водещи членове на Фондация "Антикорупция" - група, създадена от намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални. Градът е убежище също за беларуската опозиционна водачка Светлана Тихановска. Трите балтийски държави привличат и журналисти, които са избягали от Русия.

Отбрана

Подтикнати от анексирането на Крим от Русия през 2014 г., трите балтийски държави рязко увеличиха военните си разходи. Те са в топ 10 в НАТО по размер на разходите си в сравнение с размера на икономиките им. По данни на НАТО за 2022 г. и трите държави са надхвърлили договорените от алианса изразходване на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Но техните икономики са малки, както и техните армии.

От 2017 г. насам НАТО на ротационен принцип разполага в района три бойни групи с общо около 3000 военнослужещи, осигурени от Германия, Великобритания и Канада. Разполагането на 1000 войници във всяка от балтийските държави е замислено като възпиращо средство, което да забави всяка атака. След нахлуването на Русия в Украйна балтийските държави поискаха разположените сили да бъдат увеличени до 3000-5000 войници във всяка държава. Те поискаха също допълнителна въздушна защита, както и военни самолети, които патрулират във въздушното им пространство, да се превърнат в бойна сила.

Германският министър на отбраната Борис Писториус обеща Германия да разположи за постоянно 4000 военнослужещи в Литва до няколко години, след като Литва изгради инфраструктурата за настаняването им. Естонски официални лица заявиха, че за отбранителните нужди на страната им се грижат британски бойни сили, които са базирани извън Естония, но в случай на криза могат да бъдат изпратени в Естония в рамките на броени дни. Канада все още не е обявила никакви планове за увеличаване на своите войски, които са разположени в Латвия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да припомним на путинистите у нас:

    24 27 Отговор
    Да сте научили случайно, че през март 141 държави в ООН гласуваха Русия да се изтегли от Украйна? Това 141 военнолюбиви държави ли са? Знаете ли кои са 7-те миролюбиви страни гласували против? Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. Запомнете до кои се нареждате.

    Коментиран от #11, #13

  • 2 ха ха хааа

    9 6 Отговор
    Е па нека да пробват ,де ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Никой

    15 8 Отговор
    Абе я елате тук . Обитателя на Дондуков 2 ще ви хариже територии само да има мир с вас.
  • 5 Е кво да нее

    17 5 Отговор
    Лъжа те са на принципа колкото по дребен толко по креслив.като някой пинчери са
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да питам

    17 16 Отговор
    Интересно ми е , как ако Украйна влезе в НАТО , би застрашила националната сигурност на русия , а Финландия която наскоро влезе - не е "заплаха" ?!🤔

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Честито на Вован

    10 12 Отговор

    До коментар #7 от "да питам":

    Скоро и Швеция .
  • 9 Никой

    21 2 Отговор
    На практика от 8 те български пилоти които се обучават в САЩ за усвояването на изтребителите Ф - 16 само двама са завършили успешно курса. А според договора със САЩ курса трябва да завършат 14 летци. И как да дадат самолети на куци коне ? МО мълчи от срам .
  • 10 Киро

    16 9 Отговор

    До коментар #7 от "да питам":

    Какво ще направи Финландия? Хората и там не желаят натуту. Финландците са редовни екскурзиянти в Русия на алкохолен туризъм.
    Никой не ги е питал, а и ще се усетят, като почнат натовци да безобразничат във Финландия.
    Ще ги изритат много бързо, защото там има признававане на референдуми, за разлика от тук.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Трита пинчера":

    Хубо твърдиш че в Трите Прибалт. републики нямат пари да изплатят Заплатите на Държ. си служители,но пропускашедна много важна подробност- че за разлика от Русия ,в България Интернетът НЕ Е СПРЯН.А ето и данните които преди минута съвсем набързо проверих:МРЗ/минимална раб. заплата- пиша ти го да не се правиш на улав че не разбираш кво значи/ в Латвия е 500 Евра,в Естония - 654 Евро,в Литва - 750 евро. Това е към 2022 година,не ми се рови да видя колко е в момента.А знаеш ли колко е у нас?Та нямали пари за държ. си служители - тъй ли бе?

    Коментиран от #15, #28

  • 13 Пешо

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да припомним на путинистите у нас:":

    Припомняш, но не е съвсем така. Да започнем ли да ти припомня 2015 година новините по БТВ? !

    Коментиран от #31

  • 14 да питам

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Не разбра въпроса , нали ?🤭

    Коментиран от #18

  • 15 Рожко

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    То и на сайтове в БГ има , че средната заплата е 3000 лева. Дори тази дето гепи парите за язовир Студена и си купи къща в Люксембург, също го твърдеше официално, че няма заплата под 3000 лева.

    Коментиран от #33

  • 16 Стършел

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "Повярва ли си ...":

    Много скоро в България всичко ще се промени, след като занулиме русофилите, всички в обща яма.🤣🤣🤣
  • 17 За щастие на Балтийските страни

    7 9 Отговор
    Русия закъса до ушите в Украйна и сега и да иска няма как да ги нападне
  • 18 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "да питам":

    Не разбра отговорът ми? Сравни ги ,имаш основа.

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мишел

    5 11 Отговор
    Рашистан трябва да бъде deleted от картата на Земята. Тогава светът ще стане едно по-добро място за живеене.

    Коментиран от #44

  • 21 Последния Софиянец

    2 14 Отговор
    Русия ще бъде унищожена, никой няма да изпусне шанса даден най неочаквано от самият Путин, тази варварска държава няма право да съществува в този и вид, и няма право да притежава такава територия с тези природни богатства, това в дългосрочен план трябва да бъде взето.

    Коментиран от #37, #38

  • 22 Наско

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    Е ти сега като спечели конкурса мис Нидерландия и стана много войнствен! Иначе се правеше на мила и добра.
  • 23 Делю Хайдутин

    3 7 Отговор
    Да се споразумяват на срещата и да слагат край на Русия. Поредният и разпад няма да е нещо ново, след 30 г още един и ще е колкото България
  • 24 Наско

    1 9 Отговор
    Липсата на руски тролове е многозначителна!
  • 25 Госあ

    5 9 Отговор
    Ердо с феса се изплю в лицето на бункерния страпливец, както Зеленски се изплю в подлата сура на продажния рублoфатмак!

    Коментиран от #32

  • 26 тука има --тука нема

    4 1 Отговор
    Не стана ясно кого трябваше да уплаши тази информация. Нас или балтийските държави? Самите те са напълно наясно по въпроса и не мисля, че ще ги изненадаме. НАТО също. Едва ли някой нормално мислещ не е разбрал интересите, амбициите и целите на Русия, а в крайна сметка дори и да има такива, тази статия най малко би ги развълнувала. Просто не знаят защото не четат, а още по малко мислят и никога няма да я прочетат. Друга тема е, че Русия освен противници има безразлични към действията и съдбата ѝ, а даже привърженици между които и не малко на наша територия. Понеже не е назован, загатнат или поне очертан адресанта към когото статията е насочена, изглежда цялото писание е отправено точно към тях.
  • 27 По проспериращи

    8 1 Отговор
    От 1991г загубиха промишлеността си, пазарите си, и по 1/3 от населението им избягаха от страните. Написалият статията или послъгва, или не е в час.
  • 28 Оня с магарето

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Ти правиш ли разлика между начислени и изплатени. Тя и 50000 да е на хартия, като се одрусали за Украйна, нямали за изплащане на ТРЗ и соц осигуровки

    Коментиран от #36

  • 29 Гост

    2 5 Отговор
    А стиха сравнения..60 часа.....нали тогава Русия ще нападне НАТО...Ватенките даже и да не си го помислят...

    Коментиран от #40

  • 30 да питам

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Кой отговор ? За екскурзиЯнтите ли ...
  • 31 А как е, другарю

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    малограмотен ?
  • 32 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Путин преди години един път спаси живота на Ерноган ,като го предупреди за преврата.Вт а рипът,едва ли.
  • 33 ха, ха, ха

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рожко":

    Между средно и минимално разликата е колкото от твоя малкия до моя средния. Можеш само да си мечтаеш минималното при мен да стане поне средно при теб.
  • 34 Моряка

    5 2 Отговор
    Путин преди години един път спаси живота на Ердоган ,като го предупреди за преврата.Втори път,едва ли.

    Коментиран от #41

  • 35 Глупаци

    1 1 Отговор
    Нека ги проба😁😁😁
  • 36 я па тоя

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Оня с магарето":

    Тия сметки ги прави като даваш слама на магарето, че да ти стигне до пролетта! С финансови сметки не се опитвай да се занимаваш, защото магарето няма да те изпитва и само си губиш времето.
  • 37 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Ами ти преписваш политиката на Англия към Русия от 300 години насам.Такива, но по интелигентни от тебе това го знаят и не се изхвърлят.
  • 38 Хи хи хи

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Дойдохме си на думата
    Трябва да премахнем Русия а останалото да окрадем. Нали правилно сме разбрали деби
  • 39 Тепърва ще патят балтийските емирати

    6 0 Отговор
    за някои свои безумни действия. Един от президентите им е бивш член на КПСС, изкараха скоро партийната му книжка. Не мога да запомня имената им, но все едно. Но не им пречи да се правят на велики. Литва например, се дърви от доста време на Китай, отвори някакво дипломатическо представителство в Тайван и мисля, че в момента на практика нямат дипломатически отношения. А голяма китайска жп компания, май най-голямата, се кани да демонтира 120 жп линии, които е изградила като част от своята мрежа там и търси начини да заобиколи Латвия. Моментално ще се срине с над 1 млрд. евро техният БВП, което за такава държавица е много. И ще има други дългосрочни ефекти. А това, че Литва въведе изпит на латишки за рускоговорящите със заплаха неиздържалите да бъдат депортирани /къде?/ е истински "връх" на демократичните европейски ценности.

    Коментиран от #43

  • 40 тука е..

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Кой изпревари..Не вярвам оня треперещия и болен от деменция кравар,да натисне пръв бутона..сигурно ще викне джаки да му помогне.
  • 41 ХА ХА

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Моряка":

    Много вероятно е сега да се наложи ердоган да спасява путин, макар че няма как да стане. Още ли русофилите искате президент като ердоган, щото и това се прокрадна по едно време.
    Не ви ли стана ясно че сащ командва, скоро и орбан ще цъфне, вучич е полу готов и троянските коньове приключват. Иде ред на русоподложките да бъдат регулирани.
  • 42 Сабонис

    5 4 Отговор
    Балтийските държави са идеален пример за това как държава като се откъсне от руското влияние просперира много бързо. Руснаците в Русия могат само да подсмърчат като гледат как живеят бившите им съграждани.
  • 43 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тепърва ще патят балтийските емирати":

    Ти пак си малко по-добре, само ще демонтираш релси, само китайците могат да правят релси. Китайците не са фактор, просто са много евтини.
    А един одеве беше написал, че фините щяли да изгонят нато щото нямало да могат да ходят в русия да си къркат. Мале мале.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания