Last news in Fakti

12 Юли, 2023 09:22 763 4

Кипър се нарежда сред лидерите в Европа по темпа на развитие на иновациите

  • кипър-
  • иновации-
  • развитие-
  • европа-
  • лидер-
  • наука

Силните страни на страната се изразяват най-вече в добрите връзки между предприятията и научноизследователските организации

Кипър се нарежда сред лидерите в Европа по темпа на развитие на иновациите - 1
Източник: Shutterstock

За втора поредна година Кипър зае представителна позиция в класацията на ЕС за научните изследвания и иновациите на европейските държави (European Innovation Scoreboard), съобщи в. „Катимерини“.

Силните страни на Кипър се изразяват най-вече в добрите връзки между предприятията и научноизследователските организации – сектор, в който Кипър отбелязва най-високи резултати в целия ЕС, отбеляза кипърската Фондация за научни изследвания и иновации (ИдЕК). Добрите резултати на страната се дължат и на привлекателни научноизследователски системи, иновативни бизнес процеси, както и на иновации при разработването на продукти. Особено внимание се обръща на високия процент на заетост в секторите и дейностите за интелектуално развитие (knowledge-intensive activities), пише БТА.

„Подобен успех утвърждава името на Кипър като регионален център за научноизследователска и развойна дейност и открива нови хоризонти“, каза Теодорос Лукаидис, генерален директор на Фондацията.

Той отбеляза, че успехът не лежи само на „новите работни места, създадени в най-съвременните сектори, и приходите от износ на иновативни и технологично напреднали продукти“, нo и на факта, че в Кипър „разнообразяваме структурата на кипърската икономика и засилваме нейната конкурентоспособност и устойчивост“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    1 1 Отговор
    Е какво произвеждат в Кипър освен менте " Столичная" та имат толкова"добри връзки между предприятията и научноизследователските организации"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    1 2 Отговор
    Докато България настанява по хотели стервите на нацбата, Кипър обра руските IT специалисти.

    Коментиран от #4

  • 4 Чакай малко сега!

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Виж си мъкадонията! Боклука няма кой да го изхвърли! Акъла ви стигна че натровихте изворите с питейна вода! И тая сутрин се запалил и съда в Скопие! Гледай огъня да не хване и стириопорните в паметници че като торта за рожден ден че стане Татарпазар!