Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юли, 2023 13:17 2 416 26

Какво печели НАТО от членството на Швеция

  • швеция-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • членство в нато-
  • сигурност-
  • европа-
  • балтийско море

Балтийско море ще бъде почти изцяло под контрола на НАТО

Какво печели НАТО от членството на Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швеция поиска да се присъедини към НАТО през миналата година, след началото на руската война в Украйна - също като Финландия. Хелзинки вече членува в отбранителния Алианс.

Досега Турция се противопоставяше на присъединяването на Швеция, но в началото на тази седмица турският държавен глава Реджеп Ердоган най-сетне отстъпи. Както могат да очакват НАТО и Швеция от предстоящото присъединяване на Стокхолм към Алианса?

Още новини от Украйна

Географската перспектива

Ако Швеция стане член на НАТО, това ще направи цялата брегова линия на Балтийско море територия на Западния отбранителен алианс - с изключение на Русия и ексклава ѝ Калининград. В случай на руско нападение например Балтийските държави ще могат да се защитят много по-ефективно. Войници и военна техника може да се премести от Естония, Латвия и Литва през Швеция. Шведският остров Готланд също би играл важна роля.

Симон Кошут, ръководител на катедрата по международна политика за сигурност в университета "Цепелин" във Фридрихсхафен, обяснява значимостта на острова. "С такъв голям остров в центъра на Балтийско море, Швеция предоставя много добра възможност за стратегическа база”. Експертът смята, че географското разположение на Швеция е основната причина, поради която членството на страната в НАТО ще допринесе към способностите на Алианса.

Военните възможности на Швеция

Въоръжените сили на Швеция и тяхното военно оборудване също биха били ценно допълнение към НАТО. Това е малка страна - и съответно доста малка армия по отношение на числеността. Според Глобалния индекс на огневата мощ Швеция разполага с армия от около 38 000 души. Но "шведите разполагат с много модерна армия, в частност имат модерни военновъздушни сили, които поддържат и произвеждат сами", казва експертът Симон Кошут. Те са и военноморска сила с подводници, които вече са закалени в битки. Те вече са участвали в различни мисии на НАТО, например в Афганистан. Швеция изразходва около 1,3% от брутния вътрешен продукт за отбрана - това е значително повече, отколкото преди няколко години, и се очаква делът да продължи да нараства през следващите години.

В края на Студената война Швеция, както и много други Западни държави, намалява значително разходите си за отбрана. След войната в Грузия през 2008 година обаче, а после и анексирането на Крим през 2014, започна процес на преосмисляне на това решение. Кулминацията му дойде с началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

Какво ще спечели Швеция от членство в НАТО

Швеция и НАТО вече работят съвместно по много начини. Основният плюс за Швеция ще бъде, разбира се, прословутият член 5 от договора на НАТО. Ако страната бъде нападната, това ще се счита за нападение срещу целия Алианс, който трябва да окаже военна помощ. "Разбира се, тази защита е от ключово значение за Швеция”, коментира политологът Кошут.

Освен това шведите ще бъдат равноправни членове на Съвета на НАТО, основния орган за вземане на решения в отбранителния съюз, и ще имат право на вето. Турция също се възползва от това и досега блокираше присъединяването на скандинавската страна.

Автор: Инес Айзеле


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 натуту

    16 18 Отговор
    иска трета световна

    Коментиран от #6

  • 2 Сатана Z

    17 23 Отговор
    НАТО печели по точки,че Швеците ще са едни от първите,които ще отнесат тупалката в зъбите.Източна Европа не се брои,те са дадени курбан отдавна.
    Z

    Коментиран от #9

  • 3 Петър

    20 12 Отговор
    Обграждане на кочината.
  • 4 Цар Долар

    18 16 Отговор
    За какво им е на Швеция НАТО, като сама дори без комшиите от Финландия могат да сгазят сибирската кочина и да я цивилизоват и освободят от крадци-милиционери.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 РЕАЛИСТ

    10 8 Отговор
    ФСВ пипна убиеца на руския командир на подводница в Севастопол. Оказа се , че извършителят е Сергей Денисенко, бивш президент на федерацията по карате на Украйна. Намерен е дори пистолета и се прави балистична експертиза.

    Коментиран от #16, #18

  • 6 чичо

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "натуту":

    а жужетуу не ще
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дали чувстваш колко си про3д

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "Цар Долар":

    РУСИЯ Е ДЖУДЖЕ И ЩЕ Я ПОСТАВЯ НА КОЛЕНЕ — КАРЛ ХІІ, крал на Швеция , 17-ти век

    резултат : ШВЕЦИЯ ЗАВИНАГИ Е ЛИШЕНА ОТ СТАТУТ НА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #17

  • 9 Стана ми З абавно

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Никой не ги брои блатните за нищо , лош късмет че са откраднали ядрени технологии измислени на запад НО няма да се на олимпиадата догодина и още два десетилетия така федерация няма да имаш имам много малки държави и ще им се конфискуват атомните играчки защото са доказано корумпирани и безотговорни
  • 10 Ползите за Швеция

    7 3 Отговор
    Средствата, които отиваха за количество армия сега ще отиват за качество. Все повече шведска военна техника ще се ползва в натовските държави. Добри перспективи за Saab AB.
  • 11 Урюрвкос

    4 10 Отговор
    Университета "Цепелин" във Фридрихсхафен е гола вода отвсякъде. Пародия на учебно заведение по му прилича статуса хотел 3 звезди защото е на много хубаво място.

    Коментиран от #13

  • 12 Урюрвкос

    3 4 Отговор
    Северния морски път става логистична артерия със много китайски смисъл и това прави новите членове на НАТО от пояса на водката важни персони
  • 13 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Нали? Друго си е "Институт имени Ломоносова " , който е на 453- то място в света! 😂
  • 14 Циник

    10 7 Отговор
    Какво ще спечели Швеция от членство в НАТО - ще "спечели", че ще им се наложи да си увеличат вече немалките си военни разходи и то не за оръжия собствено происводство, а за такива произведени в САЩ. Те така са цъфнали и вързали с огромната емиграция, която хрантутят, та това ще им дойде направо дюшеш. Прочутата шведска социална система скоро ще се приседини към Украйна в графата "бивши".

    Коментиран от #15

  • 15 Прокопий

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Циник":

    Мечтай си, мечтай!
    Сега аз ще ти кажа какво реално ще се случи: на любимият ти Пу Син ще се пръснат още няколко хемероида иот зор и яд и ще има още кръв към вече съществуващите неща в памперсчето, понял, ватниче???

    Коментиран от #20

  • 16 Прокопий

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Супер, един фашистки кремълски дрисъл, стрелял с ракети срещу цивилни по-малко!
  • 17 Хахахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "дали чувстваш колко си про3д":

    Само че Русия от 17 век не е мръднала, а Швеция е в 22 век с военно оборудване.

    Коментиран от #23

  • 18 Ъъъъ

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    А който сее смърт в Украйна, какво очаква? Цветя ли? Да, но на гроба. А този който е стрелял, дали не е изгубил някой при тези ракетни удари, по заповед на този командир?
  • 19 Просто човек

    7 4 Отговор
    С 2 думи - на Рашистан му го забива докрай...

    Коментиран от #22

  • 20 Циник

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Прокопий":

    Първо, дръж се прилично. Това, че твоят любимец Зеленски е простак не те извинява теб. Второ, тук говорим за Швеция, а не за Русия. Айде улево, където ти е мястото.
  • 21 Медведев

    3 6 Отговор
    Имаме сценарий при определени условия,заплашващи сигурността на Русия да ударим атомните централи
    на Украйна и Източна Европа
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ах Ах

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Безказармен льондо коментира .....
  • 24 дядото

    2 1 Отговор
    без чл.5 за 200 години неутралитет освен през всв-немците,друг да е проявявал интерес към швеция.иначе била на печалба.
  • 25 ЪРП

    1 1 Отговор
    Швеция прави качествени оръжия също ,да го знаете.
    Противотанковия гранатомет Карл Густав е на въоръжение и в САЩ ,а се отличи и в Украйна.
  • 26 Факт

    1 0 Отговор
    Целта е Балтика да е вътрешно море контролирано от НАТО!
Новини по държави: