Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юли, 2023 05:53 1 317 12

Представиха нов фонд за възстановяване на Украйна

  • банка-
  • украйна-
  • възстановяване

Той е на Европейската инвестиционна банка и е на стойност 400 милиона евро

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) представи нов фонд от 400 млн. евро, който ще бъде използван за възстановяване на Украйна, преди да започне да действа дългосрочният план на блока за възстановяване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В доверителния фонд на ЕИБ за Украйна ще се включат 16 от 27-те държави от ЕС. По него ще бъдат предоставяни безвъзмездни средства и заеми, както и гаранции на украински банки и предприятия. Франция и Италия заемат челни позиции във фонда, като са отпуснали по 100 млн. евро, които според заместник-ръководителя на банката могат да бъдат използвани за ремонт на големи инфраструктурни обекти, за финансиране на малки и средни предприятия или за обществени услуги.

"Ние финансираме устойчивостта на Украйна", заяви заместник-председателят на ЕИБ Тереза Червинска. "Предоставяме финансиране за изграждане на устойчивост на обществото и икономиката", допълни тя.

Червинска, която се кандидатира за следващ ръководител на ЕИБ, заяви, че през миналата година банката е отпуснала 1,7 млрд. евро в Украйна, включително за училища, болници, социални жилища и детски градини, както и за градски транспорт. Тя посочи, че банката ще допълни новия фонд с още 100 млн. евро за техническа помощ, за да помогне на Украйна да използва парите ефективно - нещо, с което по-развитите и богати държави от ЕС се борят в мирно време, отбелязва Ройтерс.

ЕС тази година подкрепя бюджета на Украйна с 18 млрд. евро и обеща 50 млрд. евро за периода 2024-27 г., с които да помогне за възстановяването на страната от войната.

Червинска каза, че новият фонд на ЕИБ ще действа като мост с крайна дата в края на 2025 г.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, не беше сред поддръжниците на фонда на ЕИБ. Според дипломат, цитиран от Ройтерс, Берлин предпочита разходите да се правят чрез централния бюджет на ЕС, в който участват всички страни членки.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стара корупционна схема

    23 0 Отговор
    Даааа-едни пари за едни хора...
  • 2 пълен провал

    15 0 Отговор
    За господин Зеленски.Украйна не получи покана за членство в Нато.Диктаторът е бесен,Диктаторът е полудял.И с тези умрели 400 милиона какво мислят,че правят.В сметките на диктатора има над 1100 милиона долара

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "пълен провал":

    Според Форбс богатството на Зеленски е 3 000 000 000.

    Коментиран от #7

  • 4 фАНТОМасс

    12 0 Отговор
    Това безвъзмездна помощ ли е или заеми , които ще трябва да се връщат , барабар с лихвите ? Щото второто си е зависимост в най-чиста форма !

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "фАНТОМасс":

    Земята и заводите на Украйна са вече собственост на американски фондове срещу оръжия.
  • 6 плюс минус

    19 0 Отговор
    Странно!
    От една страна наливат оръжие.
    От друга страна - пари за възстановяване.
    Продъниха ни джобовете.

    Коментиран от #8

  • 7 Ъхъ

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Всичко е честно и почтено, спечелил ги е от кино и театър! Холивудските звезди му дишат праха!😅😂🤪
  • 8 Хм, хм

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    Двойна печалба.
  • 9 Йеронимус БОШ

    8 0 Отговор
    Каквото и да говорим , САЩ са най-доволни от всичко това ! Потриват ехидно ръце и се молят да продължи колкото се може по-дълго ! Те са единствените печеливши ! Жалко !
  • 10 Дядо Мраз

    9 0 Отговор
    А кой е правил фондове за възстановяването на Виетнам , Либия , Ирак , Афганистан ? Кой тогава порица , санкционира и заклейми , за смъртта и разрухата , ДЕМОКРАТИЧНИТЕ , СПРАВЕДЛИВИ и МИРОЛЮБИВИ САЩати ?
  • 11 123456

    4 0 Отговор
    Фирмите вече могат да си купуват държави ...- такива като Украйна де ....в разпад ..
    Блек Рок , бейби, Блек рок стори !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: