Last news in Fakti

19 Юли, 2023 08:36 903 4

Горещите вълни са новото нормално за ООН, след като 50C удариха САЩ и Китай

  • горещи вълни-
  • климат-
  • затопляне-
  • температури

Това е изводът на метеорологичната агенция на световната организция

Екстремните температури, обхванали земното кълбо тази седмица, са новото нормално в свят, затоплян от изменението на климата, казва метеорологичната агенция на ООН.

Температурите надхвърлиха 50C (122F) в някои части от САЩ и Китай в неделя.

Световната метеорологична организация предупреди, че горещата вълна в Европа може да продължи и през август.

Милиони по света са под ложени на горещини, докато властите предупреждават за опасност за живота от високите температури.

Не се очаква нощното време в Европа и САЩ да донесе масово облекчение, тъй като температурите остават над 30C на места - примерно в Аризона или Южна Испания.

Големи райони по света видяха отново отблизо в понеделник какъв е животът при екстремни температури:

В Долината на смъртта в Калифорния те достигнаха 53,9C (128F) в неделя - най-горещата температура, регистрирана някога на Земята, е 56,7C (134F)

Китай временно счупи рекорда си за най-висока температура за всички времена в неделя, когато там регистрираха 52,2C (126F) в западния регион Синцзян, според Метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Температурите в Южна Испания в понеделник достигнаха максимум от 46C (115F). Очаква се топлината да се засили в Италия, където в Сардиния се прогнозират 46C (115F). Прогнозите са също, че в Източна Европа ще стане по-горещо.

Учените казват, че изменението на климата прави горещите вълни по-дълги, по-интензивни и по-чести.

„Екстремното време – все по-често срещано явление в нашия затоплящ се климат – оказва голямо въздействие върху човешкото здраве, екосистемите, икономиките, селското стопанство, енергийните ресурси и водоснабдяването“, каза генералният секретар на Световната метеорологична организация на международната организация проф. Петери Таалас.

„Трябва да увеличим усилията си, за да помогнем на обществото да се адаптира към това, което за съжаление се превръща в ново нормално“, добави той.

"Това подчертава неотложната необходимост от намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-бързо и дълбоко", предложи Таалас.

Водещият британски учен д-р Фредерике Ото от Imperial College London каза пред BBC, че „това, което виждаме в момента, е точно това, което се очаква в свят, в който все още изгаряме изкопаеми горива“.

Светът вече се е затоплил с 1,1C след индустриалната революция, когато хората започват да изгарят изкопаеми горива като въглища, нефт и газ, които отделят въглероден диоксид в атмосферата.

Д-р Ото заяви, че нямаме представа как ще изглежда новата норма, защото „не сме в стабилен климат“.

"Ще разберем как изглежда новият климат едва след като светът спре да изгаря изкопаеми горива и премине към зелена енергия", предполага тя.

Международната агенция по енергетика заяви, че не може да има нови проекти за нефт, газ или въглища, ако правителствата са сериозни относно справянето с изменението на климата.

Учените казват, че Европа по-специално се затопля по-бързо, отколкото много климатични модели прогнозират. Използвайки много мощни компютри, моделите могат да сравнят свят, засегнат от изменението на климата, със свят без въздействието на глобалното затопляне.

„Цари чувството, че положението излиза от контрол. Имаме много работа, за да установим точно какво се случва“, обяснява проф. Клоук.

Държавите остават неподготвени за реалността на прекомерната топлина, обяснява Джули Ариги, временен директор на климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец.

„Ако не сме готови за днешната жега, определено не сме готови за утрешната. Рискът само се увеличава“, казва тя.

В Гърция 1 200 деца бяха евакуирани от ваканционни лагери заради избухнали горски пожари. Пламъци унищожиха къщи на испанския остров Ла Палма през уикенда.

Във Финикс, Аризона, температури над 43C (110F) се задържат в продължение на 18 дни. Градът раздава вода и охлаждащи кърпи, и отваря центрове за почивка, за да помогне на жителите да се справят.

„Тези горещи вълни са плашещи... Знаем, че това ще бъде наистина смъртоносно“, каза пред BBC проф. Хана Клоук от университета в Рединг, Обединеното кралство.

Тя каза, че повече от 61 000 души са умрели от горещини в Европа миналата година и тази година ще бъде подобно.

Източник: BBC


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    1 2 Отговор
    Простолюдието ще скимти много ! Същите тия, които сега скимтят за неограничена консумация и туризъм.
  • 2 Дреме

    8 1 Отговор
    ни на нас за САЩ и Китай, имаме си балкан, гори, реки, язовири, море... имаме си села с къщи, пиеме си ледена ракия с шопска от домашни доматки на сянка под асмата и не ни дреме за вас!

    Коментиран от #4

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Преди сто години НАРОДЪТ е знаел за ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ-
    нарекъл е тези дни ГОРЕЩНИЦИ
    ‼️❗‼️
  • 4 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дреме":

    Само за информация, България попада в зоната на разрастване на полупустинните региони в Европа.