Last news in Fakti

21 Юли, 2023 18:18 2 798 21

Кой пие безалкохолна бира?

  • бира-
  • безалкохолна бира-
  • хмел

Асоциацията на германските пивовари очаква скоро всяка десета бира, която се произвежда в Германия, да бъде безалкохолна

Кой пие безалкохолна бира? - 1
Снимка: Shutterstock

През 2022 г. само в Германия са били произведени около 670 милиона литра безалкохолна бира. На какво се дължи ръстът в интереса към тази напитка?

Безалкохолната бира става все по-популярна напитка в Германия, съобщава АРД. Производството ѝ почти се е удвоило от 2007 г. насам, а през 2022 г. са били произведени около 670 милиона литра безалкохолна бира. В социологическо проучване на агенция "Аленсбах" от миналата година почти 10 милиона души в Германия заявяват, че наскоро са си купували или са консумирали напитката. За последните 10 години никой друг сегмент от пивоварната индустрия не е нараствал толкова силно, колкото безалкохолните бири и безалкохолните смесени бирени напитки, сочат данните на Асоциацията на германските пивовари.

"В момента Германия е световен лидер в производството на безалкохолна бира. Затова безалкохолните бири стават все по-важни за 1500-те германски пивоварни", обяснява главният изпълнителен директор на асоциацията Холгер Айхеле. Делът на напитката в бирения пазар на страната е достигнал 7 процента.

Все повече интерес и видове безалкохолна бира

Пивоварната "Щьортебекер" от град Щралзунд е сред водещите в този сегмент. Всеки четвърти литър, който пивоварната произвежда, е безалкохолен, пише АРД. Йенс Райнеке-Лаутенбахер, който отговаря за иновациите в "Щьортенбекер", си е поставил за цел да предлагат възможно най-голямо разнообразие - от безалкохолен пилзнер, през пшенична бира, до безалкохолен ейл, изрежда той. Всичко това става възможно, тъй като вече има достатъчно голям пазар за безалкохолната бира.

Мюнхенската пивоварна "Пауланер" произвежда безалкохолна бира от 37 години, казва изпълнителният ѝ директор Йорг Леман. Той обяснява, че краят на пандемията е една от причините за възраждането на интереса към безалкохолната бира. "Хората отново са по-мобилни. Това означава, че когато пътуват с кола или с колело те все по-често се обръщат към безалкохолната бира. Като цяло продължаваме да се развиваме много добре и в този сегмент", коментира Леман.

Формулата "0,0%" е все по-търсена

Бирите с алкохолно съдържание от 0,0 % са особено търсени. Пазарният лидер в този сегмент е "Битбургер". Те предлагат пет вида бира и подобни на бира напитки с нулево съдържание на алкохол. "Заради непрекъснато нарастващото значение на безалкохолните напитки за нашите продажби и оборот, "Битбургер 0,0%" е значима част от нашето портфолио от години", обяснява шефът на маркетинга на пивоварната Кристоф Вебер.

В Германия има над 1500 пивоварни.Снимка: picture-alliance/imageBroker

От "Пауланер" обясняват, че клиентите на тази напитка имат различен профил. Консуматорите на 0-процентовата бира съзнателно избират такава без алкохол, за да насърчат активния начин на живот. За тях е от второстепенна роля дали продуктът има оригинален бирен вкус или не", казва Йорг Леман. "Те обикновено идват от сегмента на потребителите на безалкохолни напитки, които търсят алтернативно средство за утоляване на жаждата." Има, разбира се, и почитатели на безалкохолни бири, които търсят вкус, който е близък до този на алкохолната напитка.

Вече не само шофьорите пият безалкохолна бира

Времената, в които безалкохолните бири са били консумирани предимно от шофьорите, безвъзвратно са отминали, посочват от Асоциацията на германските пивовари. Благодарение на новите производствени техники вкусът и качеството на напитката са се подобрили значително.

Променящите се навици на хората по отношение на начина им на живот, както и нарастващата здравна осведоменост също допринасят за растящата популярност на безалкохолните бири. "Безалкохолните бири сега се пият по най-различни поводи и отдавна са надраснали своята ниша. Много от безалкохолните бири са минерални и изотонични, така че тялото да може да преработи и използва съставките им. Това предимство се оценява особено от спортистите", обяснява Холгер Айхеле, цитиран от АРД.

Младите са сред най-големите почитатели на безалкохолните бири

Йенс Райнеке-Лаутенбахер от "Щьортебекер" не може да посочи конкретната целева група на безалкохолните бири. "Като цяло обаче именно младите хора и онези, които имат интерес към здравословния начин на живот, са особено отворени към подобни продукти", коментира той. А според Ларс Дамерц, шеф на маркетинга на пивоварната "Кромбахер", безалкохолната бира символизира "удоволствие, което може да бъде добре съчетано с новата осъзнатост на потребителите за един по-здравослов начин на живот без значение от генерацията."

Асоциацията на германските пивовари очаква скоро всяка десета бира, която се произвежда в Германия, да бъде безалкохолна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    21 4 Отговор
    Как кой... 🌈 - те
  • 2 Прея Кент

    7 4 Отговор
    Бирата е за лузърите и леваците ,визирам пеленковите подобия на мъже ,
    Аз съм ЖЕНА и пия само семенна течност и женски полови хормони
  • 3 Въпрос с понижена трудност

    29 5 Отговор
    Безалкохолна бира, електронна цигара, електрическа кола, ковид "ваксина", вот за ППДБ, а сетете се кой?
  • 4 а хааа ха ха

    35 0 Отговор
    След секс с надуваема кукла си запалваш електронна цигара и си наливаш безалкохолна бира.
  • 5 Прея Кент

    13 2 Отговор
    Жената е Жена ,когато има првилно мъжко присъствие
  • 6 Помак

    4 3 Отговор
    ...Абдлите пият без алк бира ! нормалните които не употребяват алкохол пият кола,вада с газами и вода...може и студен компот смесен СО 2(вада с газами)
  • 7 Я па тия

    15 3 Отговор
    Безалкохолната бира е първата стъпка към надуваемите кукли...-мъже,бъдете внимателни!!!!!
  • 8 Който

    7 3 Отговор
    ближе сладолед през стъкло !
  • 9 Пият я

    6 2 Отговор
    тия дето немат против да ручат и буби. От къде мислите, че са протеините в тая помия!?
  • 10 то натам вървят нещата

    9 3 Отговор
    След като се откажат от вурстчетата,швабите ще забравят и вкуса на истинската бира.По препоръки на немските здравни власти,средностатистическият ариец трябва да употребява не повече от 10 грама месо дневно..Ауф виедерзен дойче вурст,ауф виедерзен дойче биир
  • 11 Безалкохолна

    6 2 Отговор
    И топла ако е.....
  • 12 Соваж бейби

    7 5 Отговор
    Амм че то безалкохолна бира е много гадно по зле и от бира/коктейл Monaco ,все едно кайма за вегани само на миризма го докарват .Германците и без това нямат хубава бира ,не ми е спечелила тяхна марка тръпката.
  • 13 Бозар

    11 0 Отговор
    Хора, не се подигравайте на тези, които пият безалкохолна бира. В статията се говори само за шофьори и хора "с активен начин на живот", каквото и да значи това. Но има една друга голяма група, която пие безалкохолна бира. Става въпрос за непиещите алкохолици. Имам близък човек, който от 4 години не близва алкохол, защото е алкохолик. Не можете да си представите какви усилия на волята са необходими за това и какъв ужас е алкохолизма за близките на такъв човек. Наличието на безалкохолна бира е от решаващо значение за да могат тези хора да се преборят с демоните си, особено за тези, кото са били любители на бирата докато са злоупотребявали с алкохол. Това е глътка въздух за тах и за близките им.

    Коментиран от #18

  • 14 Анонимен

    12 2 Отговор
    Една напитка за да се казва бира трябва да съдържа вода, хмел ,мая и малц и да се получи чрез ферментация и задължително съдържа алкохол.! Безалкохолната "бира" е нещо като сирене без да се ползва мляко. И а същия вкус

    Коментиран от #15

  • 15 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Не се е дописало. И има същия вкус но чисто технически не е бира според стандартите за бира.Някой фирми заради ЕС изискванията не пишат бира а заместител на бирата с 0%алкохол за да не ги съдят потребителите фирмите че не е истинска бира според стандартите !
  • 16 Гошо

    4 0 Отговор
    Така и не разбрах кой пие тая "бира" Стана ми любопитно ама осве общото понятие младите хора нищо нямаше по въпроса и кои са тия млади , щото на Октоберфест все млади гледам ама там бирата си е бира
  • 17 ниша в архитектурата

    5 1 Отговор
    Тенденциите в пивоварството налагат архитектите да проектират част от килийките с означение ОО като такива с надпис О,О.
  • 18 Гошо

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бозар":

    И с какво му помага тая бира по отношение на физическата му зависимост ,за психическа може и газирана вода с чай в бутилка от бира да си налее същата работа

    Коментиран от #20

  • 19 Иван

    6 0 Отговор
    Какво е това нещо безалкохолна бира .
  • 20 Бозар

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    Явно не си имал близък човек алкохолик и не знаеш какъв ужас е това. Физическата зависимост се лекува, но психическата - не. Тя остава до края на живота. И ако човекът е бил бираджия, безалкохолната бира му помага да остане чист. Ти ако обичаш кока кола, готов ли си да я замениш със студен чай, например? Ако си диабетик и обичаш кока кола, няма да спреш да я пиеш, а ще я замениш с оная специалната, без захар. Такива ми ти работи ... Един непиещ алкохолик се бори всеки ден за живота си, всеки ден си казва "още един ден без алкохол" и така ...
  • 21 Ляв пасивен еврогeeц веган

    1 0 Отговор
    Аз пия само безалкохолна бира. И вино също безалкохолно и само био.
Новини по държави: