Last news in Fakti

25 Юли, 2023 05:28 1 205 6

Алжир също се разгневи на Швеция и Дания заради поругаването на Корана

  • алжир-
  • коран-
  • протестна нота-
  • дания-
  • швеция-
  • изгаряне

Дипломатическите им представители в столицата бяха привикани, за да получат протестни ноти

Алжир също се разгневи на Швеция и Дания заради поругаването на Корана - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжир обяви, че е извикал вчера дипломатическите представители на Дания и Швеция, за да протестира срещу неотдавнашното оскверняване на Корана в Копенхаген и Стокхолм, предаде Франс прес.

"След повторното възникване на инциденти с публично изгаряне и оскверняване на Свещения Коран в Копенхаген и Стокхолм министерството на външните работи извика в понеделник датския посланик и шарже д'афер в шведското посолство в Алжир, за да ги информира за официалния протест на Алжир", се казва в прессъобщение на външното министерство.

Алжир също така изрази "категоричното си осъждане на тези неморални и нецивилизовани действия, които са насочени срещу всичко, което е свещено за мюсюлманите навсякъде по света", се посочва в изявлението. Алжир призова Дания и Швеция да "предприемат всички необходими мерки, за да предотвратят повторното извършване на подобни действия, които са отвратителни за всички монотеистични религии и за международните закони и обичаи".

Миналата седмица Швеция стана мишена на големи демонстрации в Багдад след две събития, организирани в Стокхолм с цел оскверняване на Корана.
Инициаторът на оскверняването, иракският бежанец Салуан Момика, запали страници от книгата в края на юни, а миналия четвъртък я стъпка и разкъса на парчета в шведската столица.

В отговор на разрешението, дадено от шведската полиция за това събрание, поддръжници на влиятелния иракски религиозен лидер Муктада Садр нахлуха и подпалиха шведското посолство в Багдад малко преди разсъмване в четвъртък. Багдад също така нареди изгонването на шведския посланик в Ирак и обяви спирането на лиценза на шведския гигант в областта на телекомуникационното оборудване "Ериксон" в страната.

В петък Стокхолм обяви репатрирането на служителите на посолството си в Ирак от съображения за сигурност. Предишния ден ръководителят на шведската дипломация Тобиас Билстрьом осъди "неприемливото нападение" и заяви, че иракските власти "не са изпълнили задължението си" да защитят шведската дипломатическа мисия. Във връзка с оскверняването на Корана Билстрьом осъди и "обидния и неуважителен акт".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙНА

    9 2 Отговор
    Очевидно само войната в УКРАЙНА не е достатъчна.
  • 2 Търсят

    7 1 Отговор
    си повод за патаклами и раздори !
  • 3 Джоко

    7 3 Отговор
    Е, това, ако не е на сила "ела, вълчо, изяш ме" от страна на шведите- здраве, му кажи.
  • 4 Тити

    7 3 Отговор
    Като не им харесва на чалмите за какво се натискат да имигрират е Европа???
  • 5 Калин

    1 1 Отговор
    И на много други не им харесва превръщането на църкви в джамии ,но ... Тъпотия е да гориш книги за провокации . Чуждите на Европа "цивилизации" да си стоят у дома и там да си прокарват вечното търсене на права . Всъщност завземат територии за обогатяване на техните мюсли организации и превръщане на европейците в модерни работещи роби чрез източване на социалните средства. Не всеки мюсюлманин е терорист ,но 95 процента от терористите са мюсли. Колко са на социал от домакинство с колко деца, докато поради особеност на нрави и религия евентуално един мъж се води на работа ? Защо почиват по техни и наши празници докато наши деца учат или родителите работят ? Да си изберат веднъж за винаги - почивка на Коледа или Байрам ще празнуват. Много привилегии ,интеграции невъзможни и накрая техни роби под минарета на джамии.
  • 6 ИВАН

    0 0 Отговор
    За един коран - палят цяло посолство ... Трябва и белия човек да започне да отмъщава в същото съотношение 1/1000