Last news in Fakti

25 Юли, 2023 07:38 2 362 10

Граничен скандал! Министерството на правосъдието съди щата Тексас

  • сащ-
  • тексас-
  • мигранти-
  • мексико

Тексас е пренебрегнал федералния закон, като е инсталирал бариера в Рио Гранде, без да получи необходимото федерално разрешение

Граничен скандал! Министерството на правосъдието съди щата Тексас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на Джо Байдън съди щата Тексас за плаваща бариера, инсталирана в река Рио Гранде, за да възпира мигрантите на границата между САЩ и Мексико, съобщава БиБиСи. Поставянето на бариерата, направена отчасти от оранжеви шамандури, прикрепени с ремъци, беше обявено от републиканския губернатор на щата Грег Абът в началото на юни.

Според федералните власти бариерите в реката нарушават федералния закон и представляват "хуманитарни опасения". Бариерата покриват около 305 метра от Рио Гранде. Шамандурите са свързани с ремъци и закотвени към дъното на реката.

В дело заведено до федерален съд в Остин, Министерството на правосъдието твърди, че държавните служители са длъжни да поискат федерално разрешение за поставяне на бариерата. Като не е поискал разрешение щата Тексас е нарушил федералните закони, уреждащи плавателните водни пътища.

Тексас е пренебрегнал федералния закон, като е инсталирал бариера в Рио Гранде, без да получи необходимото федерално разрешение, посочи помощник-главният прокурор Ванита Гупта. Тази плаваща бариера представлява заплаха за навигацията и обществената безопасност и поражда хуманитарни опасения. Освен това наличието на плаваща бариера предизвика дипломатически протести от страна на Мексико и рискува да навреди на външната политика на САЩ, добави тя.

Администрацията на Байдън преди това предупреди властите в Тексас, че могат да избегнат съдебна битка, като премахнат препятствията от реката. Губернаторът на щата Грег Абът обвини Байдън за рекордно високото ниво на нелегална имиграция. По думите му това прави поставянето на бариерата наложително.

Тексас твърди, че от 2021 г. над 394 200 нелегални имигранти са били задържани на територията на щата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 макони

    11 8 Отговор
    ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЕДИН И..ДИ..ОТ
  • 2 Демократ+

    32 2 Отговор
    Но моля Ви, освободете мигрантския поток по Рио Гранде - това е антихуманно
  • 3 фен

    32 2 Отговор
    ООН да наложи санкции! А Мексико, да ги бомбардира! Веднага!
  • 4 Дааа

    24 3 Отговор
    Тексас се управлява от републиканци и много американци се преселват там, бягайки от диващините на войнстващият либерализъм!
  • 5 да де

    27 1 Отговор
    Споко както вървят нещата нищо чудно Тексас да се отдели от федерацията още повече, че такава възможност е записана в договора при присъединяването им към САЩ.
  • 6 123456

    4 0 Отговор
    и тук ще играе дебелия край скоро ....
  • 7 Булба67

    6 1 Отговор
    ТЕКСАС - най Истинският Американски Щат!
  • 8 Ммнее

    2 1 Отговор
    При нова ,,война" Север -Юг ще спичели Юга!
  • 9 Бай Дрън

    2 0 Отговор
    Сори, ама аз вече им дадох избирателни права , ще ми трябват на изборите
  • 10 гъргата

    1 0 Отговор
    по скоро трябва торпеда за тая паплач, или крокодили да се пуснаат само там