Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2023 16:52 22 029 73

"Призрачните села" на Германия. Там заселват украинци.

  • украински бежанци-
  • призрачни села-
  • села-
  • германия-
  • украйна-
  • война-
  • бежанци-
  • русия-
  • украинци-
  • ес

За тези населени места в Германия е било предвидено да бъдат разрушени. Жителите им вече са изселени. Но сега в изоставените села настаняват украински бежанци.

"Призрачните села" на Германия. Там заселват украинци. - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Инден, Хамбах и Гарцвайлер са три огромни мини, от които концернът RWE добива въглища. Недалеч от мините има населени места. Някои от тях са изоставени от години, други - от съвсем скоро. Къщите са изкупени от RWE, а хората са преселени, след като са получили съответните обезщетения. Принципно тези "призрачни села" е трябвало да бъдат разрушени, но покрай плановете на Германия да се откаже от въгледобива бъдещето им се оказва неясно.

Украинците в изоставеното село: "Не се оплакваме"

Още новини от Украйна

Моршених и Манхайм са две от селата, за които е било предвидено да бъдат разрушени. Къщите са със спуснати щори и заковани прозорци. Асфалтът по улиците се е напукал, уличните лампи са изпочупени. Няколко от имотите са заградени с бодлива тел и са обозначени като собственост на RWE. Хора не се виждат.

Ако се вгледа обаче, човек вижда по вратите на някои от къщите бели листове хартия. На единия има списък с украински имена, на другия - с арабски. В една от тези къщи в село Моршених живее младо украинско семейство. Хората молят имената им да не бъдат назовавани и разказват, че живеят в селото от декември миналата година. Съседи на украинското семейство от Донбас са бежанци от Сирия.

"Изобщо не се оплакваме - имаме и вода, и ток, и отопление. Даже и интернет имаме", казва Денис (името му е променено). Всяка седмица при тях идват представители на местните власти, помагат им с документите, предоставят им помощи. Само още не са ги записали на езикови курсове. Не им липсва това, че в селото няма магазин, аптека или лекар - пътуват до съседното село с автомобила си.

"Когато пристигнахме в селото, изобщо не знаехме що за място е това. Впоследствие ни обясниха. Но като се има предвид, че у дома в Украйна месеци живеехме под обстрел, тук ни е много спокойно. В гората има екоактивисти (противници на въгледобива - б.р.), но те не ни безпокоят", обяснява Денис. Съпругата му Юлия споделя, че в района на пръв поглед изглежда скучно - няма къде да се отиде, освен в гората. "Понякога отиваме до града, но там е толкова шумно, че бързаме да се върнем", разказва Денис.

Двамата признават, че не знаят колко дълго ще останат на това място. "Чухме, че май са се отказали да разрушават селото", казват украинците. Според последните данни това наистина е така, понеже мината ще бъде закрита - заради плановете на Германия за отказ от добива на кафяви въглища.

"Тук всичко ни харесва"

Селата Кукум и Кайенберг са край друга мина. И там местните жители са били изселени, след като получили обезщетения. Тези две села също е трябвало да бъдат разрушени и на пръв поглед не се различават от "събратята си" по съдба. От училището в Кайенберг обаче неочаквано излизат няколко човека и сядат в двора. Един от тях казва: "Живеем тук, ние сме от Сирия". Но оттам нататък всички мълчат и леко уплашени отново влизат вътре.

На спирката има разписание - през това село все още минава автобус. По няколко часа седмично работи и пекарната - иначе отворени магазини и аптеки няма. Функционира обаче противопожарната служба, а пред няколко от къщите са паркирани автомобили.

"Да, в село Кайенберг все още живеят местни хора, макар към 80 процента вече да са се изселили, след като получиха обезщетения. Сега там живеят и бежанци, а старото училище бе превърнато в общежитие. Предоставили сме им и някои къщи, в селото има ток, вода и отопление. За бежанците са организирани езикови и интеграционни курсове, а децата ходят на детска градина", казва пред ДВ общинската съветничка от Бохум Ирина Бекер и обяснява, че разпределението на бежанците по германските провинции и общини става на квотен принцип и е автоматизирано.

"Тук всичко ни харесва", казват членовете на семейство украински бежанци, настанени в Кайенберг. "Първоначално бяхме в шок, но тук определено е по-добре, отколкото в някоя спортна зала на походно легло." Семейството не иска да се връща в Украйна, докато войната не е приключила. А може да остане в Германия и след края на бойните действия. "Ще видим, засега всичко е наред. Нали няма да разрушават селото - при това положение може и да останем, ако ни позволят", казват украинците.

Автор: Наталия Позднякова


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганян

    181 10 Отговор
    А у нас са на 4-5 звезди в слънчев бряг.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Будали!

    120 8 Отговор
    Няма да дойдат в нашето БГ,че да ги пратят в 5 звездните ни хотели по морето,на държавна издръжка...!Ами ми хукнали в тая Германия,че да ги пращат в миньорски общежития и то със арабски съседи ...!Ама хак да ви е...сами сте си го избрали ..!

    Коментиран от #47

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стамат

    39 128 Отговор
    И най-лошото място в Германия е безкрайно по-добро от руския свят.

    Коментиран от #7, #32

  • 6 Госあ

    130 8 Отговор
    швабата нема да ги настанява у четиризвездни хотели по курортите, май , А ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сигурно

    138 5 Отговор
    Скоро и мините ще отворят и работа ще им намерят !!
  • 9 гост

    94 10 Отговор
    Там и е мястото на укрите
  • 10 Христо

    44 34 Отговор

    До коментар #1 от "Сиганян":

    Кажи за тия 4-5 звезди хотели в които са настанени украински бежанци....

    Коментиран от #35

  • 11 Пъвио сеуялнин

    50 14 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Стига си тролил, а започвай да миеш тавите за баничките, че и баничарницата ще ти фалира

    Коментиран от #17

  • 12 Бах

    98 27 Отговор
    Да вървят в германия тези бокл.....ци . Да останат само Ариици - Руснаци в бивша Украина .
    Самите окраинци разбраха , че нямат никакъв шанс ., освен нацистите. По CNM сутринта дадоха , колко са унили , смачкани и без мотивация да водят безмислена война .Вариантите са два . Или Русия печели окраина или ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА .
  • 13 незнайко

    84 15 Отговор
    За две семейства самонастанили се в това село цяла статия ! Германците отдавна мислят как да изкупят ГРЕХА си от ВСВ ! Затова заляха цяла ЕВРОПА с бежанци на които Меркел каза ЗАПОВЯДАЙТЕ ПРИ НАС без да пита никого !!!

    Коментиран от #15

  • 14 🇧🇬🇪🇺💯

    53 39 Отговор
    Странджа е обезлюдена, десетки, стотици села в България са без жители, ПП, ДБ и ГЕРБ вместо да се занимават с несъществени неща, Правителството на Денков “апелирам” да състави програма за заселване на бежанци от войната в Украйна като им се помогне финансово за 2ве години, Украинските бежанци са Фермери, за България с гостоприемството си само може само да бъде позитив?

    Коментиран от #38

  • 15 чакай СЕГА

    25 54 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Ти германец ли си??? Защото Меркел Е, и може да покани когото си поиска в страната си. Ти ако си там и се чувстваш от това некомфортно, може да отидеш да живееш в Столипиново ....Ганю тръгнал да дава наклон на немеца какво да прави 🤮🤮🤮😂😂😂😂

    Коментиран от #58

  • 16 Уточнение

    9 44 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Само, че това са рускоговорящи украинци с руско самосъзнание...украински копейки.

    Коментиран от #36

  • 17 Георги

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Пъвио сеуялнин":

    Този е болен и си фантазира, че има заведение
  • 18 Ханс

    10 0 Отговор
    Правилно да няма да настаняват от Столипиново я
  • 19 Българи

    25 3 Отговор
    И румънци в краварник
  • 20 Кирчу

    38 3 Отговор
    Пък ние в петзвезден хотел
  • 21 Смешници

    24 4 Отговор
    А живей на майнъта си далеч от училище болница магаьини и тн.

    Коментиран от #25

  • 22 така е

    40 9 Отговор
    Няма да има О-райна !Те бяха под наем на руска земя!На си ходят...
  • 23 Шопо

    35 3 Отговор
    Са да турат и надпис на входа ,че трудо ,че прави свободни .
  • 24 Унуфри

    19 5 Отговор
    Тази политика няма да подмине и нашите обезлюдени български села
  • 25 Смешко

    43 11 Отговор

    До коментар #21 от "Смешници":

    Това е немско село,а не българско. Не бъркай двете държави. Там всеки един има кола,а пътища дал Бог. Има училищни автобуси са децата,а родителите имат коли . Немското село не е от онези български села където не училище,а ток и път няма
  • 26 Абе тия укри в България

    53 4 Отговор
    по-прости ли са от тия в Германия? От Балканите по-убаво място няма, ей! Климат, живот, свободия, нощни заведения, топли хора. Само българите не са го разбрали още, щом спят и оставят някакви продажни клоуни да ги продават на безценица, като вместо да се борят за Родината си, те бягат да робуват на едни бели студенокръвни мечки.

    Коментиран от #28

  • 27 Соваж бейби

    23 1 Отговор
    Интересен експеримент ще се получи,страхотен чалендж при
    това безплатен от човешка страна .Ако е за майтапа те украинците ще изплашат фантомите или заедно си поркат водката ,дали говорят украински не се знае ?

    Коментиран от #69

  • 28 ХоХоХо

    17 28 Отговор

    До коментар #26 от "Абе тия укри в България":

    В България получаваш 300 евро,в Германия получаваш 3000 евро заплата......та въпроса ми е Кой е Роб 😂😂😂

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Не лъжи бе!

    43 3 Отговор

    До коментар #28 от "ХоХоХо":

    Кой получава 3000 евро? 1000 евро чисти, след данъци и такси по се ядва. Пробвай пак да излъжеш някой, който е бил навсякъде по Европа. Много се фантазирате - честно. Освен това, най-големите измами и нередности са точно тази държавица, която толкова и качвате звездите. В Дания, Норвегия и Финландия е сто пъти по-добре за правене на пари с честен труд, от Германия.

    Коментиран от #31

  • 30 Ханс

    37 3 Отговор

    До коментар #28 от "ХоХоХо":

    Колко пъти си получил 3000 евро в дойчланд.

    Питам за един гаст арбайтер
  • 31 ХоХоХо

    8 29 Отговор

    До коментар #29 от "Не лъжи бе!":

    Ти ако си бил на социални помощи,прав си, толкова ти дават. Аз съм писал ЗАПЛАТА,а не подаяние.....Фащееен

    Коментиран от #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    28 2 Отговор
    Да вземат и нашите либерастки отпадъци.🤭🤭
  • 35 ицко

    41 3 Отговор

    До коментар #10 от "Христо":

    иди на морето и веднага ще ги познаеш по грозните и нагли мутри.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ами

    16 1 Отговор
    да им е честито и на едните и на другите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не се заблуждавайте,

    24 11 Отговор
    90% от тези които смятате за украинци у нас са ... руснаци.Руснаците в България имат 400 000 закупени жилища по морето. Как различавате руснаците от украинците, по цвета на кожата или по езика който говорят(руски)? Естествено руснаците ще твърдят, че са украинци за да получат съчувствие и да не си създават излишни проблеми. Не ви ли прави впечатление, че и помежду си говорят на руски, просто не знаят украински. Истинските украинци са малко, с нас говорят на руски защото техният не се разбира, някои говорят на английски, но пък малко българи, особено по-възрастните го знаят. Има също украинки омъжени за западноевропейци, турци, араби с които също говорят на руски.

    Коментиран от #41, #60

  • 40 хе хе хе

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "ХоХоХо":

    А ти ако си тролил денонощно в германистан, като тук, може и да си взимал 3000 $, но пък сега как ще си излекуваш хемороидите!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Вирус

    9 1 Отговор
    Киселото зеле и афтора ха ха
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иво

    23 1 Отговор
    Ми то като в българските села няма хора заковани прозорци и напукан асфаъ.
  • 45 след тях и носителите на шериата

    16 0 Отговор
    да си установят халифатите си за раята :
    Призрачните села" на Германия. Там заселват украинци
  • 46 Луд

    16 3 Отговор
    Да ги заселват на Марс! Ем да видим дали може ке живее там

    Коментиран от #59

  • 47 МММ да

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Будали!":

    Не се притеснявай доста разочаровани отпътуваха за Бг като видяха условията в Германия.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 След като

    10 19 Отговор
    1 мил. млади руснаци напуснаха РФ по време на моб(г)илизацията, като отиваха в Монголия, Грузия, Казахстан, а по-умните избягаха още в началото на войната как смяташ? Имаш апартхотел в България, а ще тръгнеш на изток? Правят се на украинци както нашите роми на Запад се правят на българи и като кажеш, че си българин ти казват - много си бял. На запад не искат руснаци, в ютюб има много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: "стойте си в хубавата Русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".

    Коментиран от #53

  • 50 Намразиха украинците

    12 17 Отговор

    До коментар #41 от "много си заблуден":

    именно поради нарочно наглото държане на представящите се за украинци руснаци. Как така изчезнаха руснаците по морето, тия техни 400 000 апартхотела празни ли са или са ги дали под наем на украинци?
  • 51 бл.134 в Zап. парк

    15 1 Отговор
    Така,така .. Там ги настаняват в села .В България на курорт , в петзвездни хотели на морето .
  • 52 знаещ

    23 2 Отговор
    Браво на германците а ние плащаме на украинците хотелите по морето храната медицинските осигуровки че и джобни им дават доколкото разбрах и никой не казва по колко пари на украинец на ден дават от бюджета ни а на клетите българи на които ураганите издухаха къщите максималната помощ която може да им се даде е 1500 и нещо лева пълна смешка Кога най-после в България ще си изберем управляваща партия която да мисли на първо място за българите и за нашия суверенитет
  • 53 знаещ

    32 2 Отговор

    До коментар #49 от "След като":

    Не знам до колко си прав но аз лично това лято на морето Бях в района Несебър Равда и Поморие и непрекъснато срещах лъскави джипове с украински номера и нито един руски автомобил той е с руска регистрация дали тия руснаци са минали през Украйна да си пререгистрират автомобилите за да могат да се представят за украинци в България Как смяташ

    Коментиран от #56, #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ислам Кадиров

    3 16 Отговор
    Не знам за вас, но на мене Путин ми обеща, като бием украинците да ми даде да управлявам Бесарабия. Там живеели българи, добри, мирни, страхливи и работливи селяни, а на мене ми трябват хубава плодородна земя и роби да ми я работят. Вовата иска да ги направя истински руснаци, покорни и да ги запозная с правата вяра, като ги направя мюсулмани.
  • 56 Руснаците

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "знаещ":

    идват у нас с чартърни полети, с кола е много далеч и трябва да заобиколят Украйна и да минат през неприятелски настроените към тях поляци. Кацат на летище Бургас или Варна, а и там са им апартхотелите. Между другото руснак "сдобил се" с украинска кола без проблем я регистрира като руска, но по принцип у нас не идват с коли. Срещаш често украински коли по морето защото те почти не пътуват във вътрешността на страната.
  • 57 Има и още нещо

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "знаещ":

    Има много руснаци живеещи преди войната в Украйна(около 8 милиона), с украински паспорти които също избягаха оттам, особено от Крим, ЛНР и ДНР. Причината е същата - ще ги мобилизират, само че руснаците. Има също и стотици хиляди, да не кажа милиони смесени семейства чиито деца е трудно да кажеш какви са. На тия всичките колите им са с украински номера.

    Коментиран от #65

  • 58 Дядо Щукар

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "чакай СЕГА":

    Да, Ганьо не е в позиция да дава акъл, но ако поне малко адекватно оценяваш реалността, ще видиш, че не само Германия, но и целия западен свят следва самоубийствен курс. Един немски банкер преди години описа това в книга и беше анатемосан от цялото либерално войнство. А ти се научи да вникваш поне в очевидната картина вместо само да приемаш готови тези от медиите.
  • 59 Местния Козар

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Луд":

    Луната е македонска, първо да питат там дали може.
  • 60 Дядо Щукар

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Не се заблуждавайте,":

    Истински украинци... Нещо като истински македонци. А иначе там живеят руснаци (без значение как се самоопределят), поляци, унгарци, румънци, българи и т.н.
  • 61 Димитър

    3 3 Отговор
    Българското правителство трябва да взима пример от Германия. Защото в страната ни има много призрачни села. Дори страната ни трябва да ги поощрява да си регистрират фирми. Всеки от пълнолетните украинци има професия. Аптекарите могат да направят аптека. Магазинерите да правят магазини. Някой може да пече хляб или да го превозва от друго населено място. Лекари и медицински работници може да създадат здравен пункт. Учителите да създават училища. Държавата трябва да им ремонтира къщите и да могат да си гледат животни. Така ще кипи живот и бежанците няма да усещат войната.
  • 62 Ричи

    8 1 Отговор
    Руснаци който са против войната емигрират в България. Те нямат вина че са родени в страната на Путин. По добре те да се заселват в България отколкото азиатци и африканци. Руснаци и украинци могат да живеят съвместно в мир в запустели български села. Така може да превърнат селата в градове.Страната ни се нуждае от прираст на населението.

    Коментиран от #63, #67

  • 63 М да

    0 6 Отговор

    До коментар #62 от "Ричи":

    По добре украинци от колкото копейки

    Коментиран от #66

  • 64 Вий

    10 1 Отговор
    ЗНАЧИ БЕЖАНЦИ УРКИ В ГЕРМАНИЯ, НЯМАТ ПРЕТЕНЦИИ, КЪДЕ ГИ НАСТАНЯВАТ. САМО В БГ ТРЯБВА ДА СА В ЦЕНТРАЛНИ ГРАДОВЕ. ПРЕДПОЧИТАТ МОРСКАТА ИВИЦА. ПИТАМ, ЗАЩО ТОВА НЕ ВАЖИ ЗА ЗА НЕЯ ДРУГИТЕ НАВЛЯЦИ ОТ ИЗТОК???? И УРКИТЕ У НАС НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА. НО ЗАЩО ТЕ СЕ ЯВЯВАТ "ПОВЕЧЕ ХОРА" ОТ ДРУГАТА СГАН ОТ ИЗТОК??? ТЕ ВСИЧКИ ИДВАТ ОТ ИЗТОК УРКИТЕ ГАДОВЕ СЪЩО??? +!!!!

    Коментиран от #73

  • 65 Украинка

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Има и още нещо":

    Значи руснаците ще ги мобилизират , а украинците не!:) Закачливко!:)
  • 66 украинец

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "М да":

    Що?! На теб в гривни ли ти плащат?!
  • 67 Рускиня

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ричи":

    Може да правим и други неща!:)
  • 68 Доналд

    4 0 Отговор
    Най-добре да получат закрила в Сирия.Там няма молове да си харчат помощите.

    Коментиран от #71

  • 69 Мара подробната

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    поркаме водка! ела ни на гости ама си носи лед
  • 70 Хехе

    3 1 Отговор
    В България има няколко области където да се заселят, само че без повече бюджетна подръжка. Да започват работа.
  • 71 Съдията Дред

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Доналд":

    Убеден ли си ? Живота в Дамаск се върна, войната е далеч
  • 72 Мунчо

    1 1 Отговор
    Защо бе мръсна злобарска проста бългърса сган селяндуска сган мислите така нещастно ?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: