Last news in Fakti

27 Юли, 2023 13:40 19 258 57

Германия вече не е толкова привлекателна за българите?

  • германия-
  • българи-
  • ес-
  • мигранти

През 2022 г. в Германия са пристигнали 60 хиляди българи, но са я напуснали 40 хиляди

Германия вече не е толкова привлекателна за българите? - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия продължават да имигрират повече хора от ЕС, отколкото я напускат, но интересът на европейците е далеч по-малък в сравнение с годините преди пандемията. През 2022 година във Федералната република са пристигнали 480 хиляди граждани на Европейския съюз. Същевременно 340 хиляди са я напуснали, сочат данните на Федерална служба за миграция и бежанци.

Най-много имигрират в Германия от България, Румъния и Полша

Ръстът в имиграцията е 2,8% в сравнение с 2021 година, но преди шест години разликата между броя на имигриралите в Германия и напусналите я е била шест пъти по-голяма.

Най-много европейци се местят в Германия от България, Румъния и Полша. Въпреки това броят на източноевропейците, които емигрират към Федералната република, намалява. През 2022 година в Германия са пристигнали 160 хиляди румънци, 80 хиляди поляци и 60 хиляди българи. В същото време са я напуснали 110 хиляди румънци, 55 хиляди поляци и 40 хиляди българи. Към 2015 година ръстът на българите, които живеят в Германия, е бил двойно по-голям. Най-голям пък е спадът при хърватите, които от 2013 година са част от Европейския съюз, а от 2023-а - и от Еврозоната и Шенген. През 2015 година в Германия са имигрирали 39 хиляди повече хърватски граждани, отколкото са я напуснали. През 2022-а този брой е бил едва 3300.

Основните причини са икономика и демография

Експертите изреждат няколко причини за този драстичен спад. От една страна, много от европейците, които са искали да живеят и работят в Германия, вече са го направили. В страната живеят над пет милиона граждани на други държави от ЕС. Освен това в повечето източноевропейски страни в последните години се отбелязва сериозен ръст на икономиката. В същото време обаче държавите от Източна Европа страдат от сериозна демографска криза, а основното младите са тези, които емигрират, отбелязва "Зюддойче Цайтунг".

Тенденцията все по-малко източноевропейци да искат да работят в Германия се отразява тежко на местната икономика, която страда от недостиг на кадри. Затова германските власти предприемат мерки да направят пазара на труда по-привлекателен и достъпен за квалифицирани кадри от държави извън ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангел Меркел

    119 3 Отговор
    Е как ве колко лекари и инженери от махлата „ работят“ денонощно за германската икономика!!!!!!
  • 2 Така така

    89 12 Отговор
    Д такава отвратителна здравна система , кой ще ви седи да ви работи.Да чака месеци за преглед 3 минути аре у лево. Че даже и да няма право да си платиш хахаха бачкайте си лекувайте се щом ви кефи.

    Коментиран от #4, #27

  • 3 ддд

    105 13 Отговор
    Има и още един фактор който всички пропускат. Младите просто вече не им се работи. А в Германия не може да скатаваш. Там се иска работа здраво.

    Коментиран от #6

  • 4 ХАХАХА

    67 7 Отговор

    До коментар #2 от "Така така":

    А как бе? Нали у Джермани всичко е на макс? Аз си спомням за едно българче ,което беше починало от джерманската здравна система ,ако да беше от другия етнос, дори протест организирана и нямаше само о етноса ,ама развитие по случая така и беше заметен под килима от нашите мисири ,а предполагам и от техните! Ама всичко що е западно е фърст! ХАХАХА
  • 5 При

    36 37 Отговор
    половин милион български граждани в Германия , миналата година са им дошли още 60 000 , а са се завърнали едва 20 000 ! Та какво да им е непривлекателното тогава?

    Коментиран от #11

  • 6 ХАХАХА

    51 7 Отговор

    До коментар #3 от "ддд":

    Не е там има здрава експлоатация!

    Коментиран от #7

  • 7 Не са им

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    пращали покани , като не им харесва - обратно към България !
  • 8 Сталин

    88 11 Отговор
    Германия е един голям концлагер, където евреите са началници
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Опа

    79 8 Отговор
    А бе стойте си Германия, ама ако сте жени, избягвайте да излизате вечер самички, особено по празниците. Защото новите "инженери" много се радват на такива.
  • 11 Кои половин милион бе?

    87 5 Отговор

    До коментар #5 от "При":

    Ония българите от гетата ли? Всичките да отиват там и да си ги интегрират. Халал да са им.

    Коментиран от #22

  • 12 Либерал

    83 3 Отговор
    Тези които не работят живеят по добре от тези които работят.

    Коментиран от #14

  • 13 ...

    33 30 Отговор
    100% емигрират вече към Беларус и Русия.
    Не?! Що не?

    Коментиран от #54

  • 14 аха...

    9 30 Отговор

    До коментар #12 от "Либерал":

    И плюсове си наби сам. Стига работи. Ще живееш зле.
    Вот тибя 5 копеек.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За размисъл

    64 4 Отговор
    Откровено признание, че източноевропейците са основната сила за просперитета на Западна Европа.
    Сега си представете ЕС да допусне Източна Европа да стане като Западна. Кой ще иска да отиде там, ако у дома му е добре и с каква демокрация ще се хвали Запада?
  • 17 Ами

    55 3 Отговор
    2050 г. , германски полицай спира шофьор за проверка и казва на колегата си : А Мохамед виж какво странно име Ханс.
  • 18 Трол

    78 0 Отговор
    Нормално. Германия прави поредната глупост да пуска хора от Африка и Азия. Балканците не обичаме мамелюци. Още повече, че източноевропейците се вписват сравнително по-добре в немското общество, отколкото азиатците, които са и с друга религиозна принадлежност. Либералната култура на немците ще им изиграе голям номер, тъй като ще бъдат принудени сами да се придържат към ценностите на хаоса, който в момента сами създават.
  • 19 Хлъц

    39 15 Отговор
    Ще се кефя,по скоро да влезе еврото.Освен,че над90% от електорато ще го върнат на равнище 1997-98 години, по стандарт и доходи,но и гурбетчиите ще им спре гурбета.Там ще работи за евро( но винаги много по ниско платени от местните,иначе няма да ги наемат) ,но и тук всичко е в евро.Когато калкулира тамошните разходи ( квартира, консумативи,храна,цигари и др) ще му остават по малко от колкото да работи тук.Ето хитроумния начин на нашите бизнесмени ( те мечтаят за еврозоната) хем да си изперат тъмните милиони,хем да получат наплив от евтина работна ръка.Повече хора тук- цената на туда задължително надолу! Сега е лесно и в плюс.Там събрал 6-7 хиляди евро,тук получава за тях дубъл.Честито заспали агнета.

    Коментиран от #31

  • 20 Против лома

    8 4 Отговор
    Не са само парите, чалгата името!
  • 21 Аййдее

    16 3 Отговор
    Ми дека да одим, па у германио еми то си е по добро от бг.гладен няма да останеш...

    Коментиран от #23

  • 22 МММ да

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кои половин милион бе?":

    По-лошото е, че точно тях ще върнат първи назад.
  • 23 ПП=ГЕРБ=ДБ=ДПС

    21 6 Отговор

    До коментар #21 от "Аййдее":

    А дали е така?
    По кошовете ровят все повече и повече, дори и немските пенсионери.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фен

    53 8 Отговор
    Като човек от статистиката, живял близо 6 години и завърнал се трайно в България през 2022. Цените на наеми (имоти за купуване растат). Към момента стая споделено жилище се наема в по големите градове срещу 600 Евро (топъл наем) , при заплати средно 1600-1700 нето. Тоест 1/3 ти е наем. Храната е адски скъпа и нормално изхранване ти коства 500-700 за двама души (от Алди в повечето случай) без цигари и алкохол. Изобщо разликата между там и тук бавно се стопява, образно казано там ще блъскаш цял ден и след всички разходи ще спестиш 200-300 (месечно за сам човек) тук ще работиш (някъде и симулиращ работа и пак можеш да заделиш 200-300 лв). И си у Дома. Прогнозирам, че тази тенденция ще нараства и все повече хора ще се завръщат.

    Коментиран от #34, #48, #57

  • 27 Ели

    16 10 Отговор

    До коментар #2 от "Така така":

    Кое и е отвратителното на здравната система?!Насрочваш часове и отиваш,всичко е безплатно с някои малки изключения.Когато отидеш на лекар ,след прегледа се насрочва следващ час преценено според състоянието на пациента.За една година се съставя график според възраст,килограми,оплаквания на пациента и според цялата му здравна информация след колко време трябва да отиде отново.И когато влезеш в този график е от лесно по-лесно.Няма чакане,няма опашки от хора и стрес.Измислено е и работи отлично.Не знам кой ви пълни главите с глупости,но като система е перфектна и човек знае за следващата година кога и на какви прегледи е.Ако има проблем веднага ти се изпраща писмо,с обяснение какво следва.

    Коментиран от #40, #56

  • 28 Мери

    15 1 Отговор
    КАКВО ДА ПИША КОГАТО ПИША ИСТИНИ И ТО КАЗАНИ ОТ ПРОФЕСОРИ ,ДОЦЕНТИ И УЧЕНИ АЗ ПРОСТО КОМЕНТИРАМ И КАЗВАМ ТЯХНОТО МНЕНИЕ ПРЕД АУДИТОРИЯТА ЗАЩОТО НЕ ВСЕКИ ИМА ВРЕМЕ ДА Е ЦЯЛ ДЕН С ТЕЛЕФОНА ,МЕДИАТОРА МИ ИЗТРИВА КОМЕНТАРА СЪЖАЛЯВАМ НЯМА ДА ПИША ПОВЕЧЕ ЗНАЧИ ИМА ЦЕНЗУРА И МОЖЕ И АЗ ДА СЪМ В СПИСЪКА ДА МЕ УБИЯТ ТОВА СЕГА Е НАЙ НОВОТО
  • 29 Меги

    8 2 Отговор
    Към коментаторХЛЪЦ много сте прав браво на един умен българин,желая ви здраве!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пръц

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хлъц":

    Ако там му остава поне малко ,то тук е на нула или с кредит. Куцаш отвсякъде. Там има и малко по - голяма сигурност . Социал за квартира ,детски и още при евентуална безработица. Чакаш за лекар ,но няма доплащане и дай под масата. Няма да те изпрати лекуващия в аптеката на жена си или в собствения му частен кабинет . Нещо за ред закон и справедливост да си чувал или е същото като нашата кривосъдна финансова схема ? Чистотата и реда са навсякъде където няма ... Знаеш какви ,да не ги описвам по религия или лъжещи с имена и религия наливащи се с алкохол и наркотици докато женската рода заработва вечер по кюшетата. Проблем на Германците са навлеците калпави прости фанатици.
  • 32 Следващия

    25 0 Отговор
    Дойдох в Германия с нагласата за ред и дисциплина.Някога съм правил износ на семена и най-големи изисквания за сертификати имаше за ГФР.Всичко беше изрядно.Очаквах пак това,но времената се променят като всичко в този живот!
    Тук е система рай за циганите,напълно са удовлетворениОбаче кражбите са се вдигнали с 20%В сравнение с мин.година.Напълниха държавата с бежанци,които нямат желание да се интегрират и живеят без да работят,на помощи от държавата.Питам защо е се взима под внимание,че турците трето поколение,които знаят перфектно езика,/говоря за младите,които тук са израснали/не искат да са германци,възползват се от системата като социална държава,но не искат немски паспорти.Възрастните са от 30г тук,но не знаят и не разбират немски.За каква интеграция говорим.Всички живеят на нации.Не е ли не морално да точиш държавата и да не уважаващ езика им и народа,който ги приютяват .Не чакайте нищо от такива хора,те само ще опоскат държавата.Работници има достатъчно,просто увеличете заплащането и ще има желаещи за работа
  • 33 бях там и се върнах.

    21 3 Отговор
    инжинер съм. работех по добре от немеца, по вече о т немеца, и получавах двапъти по малко. и той гледа през мен сякаш не съществувам. презира ме. не ме харесва. това се нарича евро атлантически ценности. не ми харесва.

    Коментиран от #39

  • 34 Така е

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    С приемането на еврото в БГ разликата съвсем ще се стопи и ще е безмислено да си гастарбайтер в Германия..и много българи се завърнат у дома....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 защо ме изтрихте бе мисирки

    9 1 Отговор
    казах че проблема е в цветното ново население на германистан българина не обича този тип полу-човеци !!!
  • 37 защо ме изтрихте бе мисирки

    4 0 Отговор
    казах че проблема е в цветното ново население на германистан българина не обича този тип полу-човеци !!!
  • 38 защо ме изтрихте бе мисирки

    4 1 Отговор
    казах че проблема е в цветното ново население на германистан българина не обича този тип полу-човеци !!!
  • 39 Айде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "бях там и се върнах.":

    Че не си ли бил на колективвертраг ...той е валиден за всички на една длъжност....вилст дунмиъ ферашен

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Грешката е твоя

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "Айде бе":

    Живея в Германия от 32 години, колективни работни договори никога не е имало и няма. В зависимост от квалификациите се договарят заплащанията с работодателя, нормално е двама да работят една и съща работа и да получават различни заплати, това е капитализъм, а не социализъм

    Коментиран от #43

  • 42 Статиите на Дойче Веле са

    4 0 Отговор
    Пропаганда на 1000%
  • 43 От австрия

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Грешката е твоя":

    Ами като си избрал Германия кой ти е виновен. Тук сме на колективен трудов договор валиден за всеки на определена длъжност.там са ви махнали и вайнахтсгелд та е съвсем куцо. Абфертигунг имате ли?

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Пак грешка

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "От австрия":

    Аз не се оплаквам, иначе нямаше да стоя тук, а ти обяснявам как стоят нещата тук, вайнахтгелд не е задължение на работодателя, а е поощрение за добра работа с цел да задържи работници, от които е доволен. Друг е въпроса с
    минималните тарифи, под които не трябва да се слиза, но това не е решение на работодателя, а на социалната система и се гласува в Бундестага
  • 45 Абфиндунг

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "От австрия":

    има само, ако работника е освободен от работа по вина на работодателя

    Коментиран от #46

  • 46 Ясно

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Абфиндунг":

    Тук с абфертигунга по старите колективфертраг е като при вас но при новите не ги губиш дори ако сам напуснеш....но вайнахтсгелд са задължителни. Но при вас цените са по ниски.чус

    Коментиран от #47

  • 47 Да, така е

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ясно":

    Абсолютно си прав, като се рехне и инфлацията, която е значително по висока от статистическите данни, дори германците не успяват да се справят, имам предвид разбира се средно статистически, а не милионери😂, so ist das Leben, на който не му изнася, се изнася, не е приятно, но е факт‼️
  • 48 умен

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    1600-1700 вземат може би ниско квалифицираните работници. Преди 12 години във провинциалната фирма, в която бях ,средната заплата беше 3000-3400 евро БРУТО(поне 1500-1700 чисто). Сега сигурно средната е 4-5 хиляди в същата фирма. Ако си на квартира в голям град значи и заплатата ти е по-висока. Но дори и да си на квартира за 600 топъл наем(включени консумативи) и си сам то за храна даваш 300-400 и ти остават едни 600 евро на месец за заведения, ресоранти и дрехи. Ако сте двама вече нещата стават още по-добре, защото наема става по 300 на човек или всеки ще спести не по 600 а по 900 евро. Криво смяташ!

    Коментиран от #51

  • 49 Гого

    10 0 Отговор
    1 тодина изкарах там!!!!!
    Няма да отида никога.
    Безработните са по добре бачкащите а социалния живот е една 0
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тези времена

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "умен":

    които описваш ги няма, не подвеждай хората със стара информация, ниско квалифицирани се движат в рамките на 1200-1500€ бруто, едностайно жилище в голям град няма под 600-800€ необзаведено, калт миете, и като сложиш небенкостените, данък общ доход, вече си социален фал, в момента цените на имотите и наеми хвърчат буквално баснословно, така че това за което пишеш няма нищо общо с реалността, аз съветвам най - чисто сърдечно хората, които плануват да се установят в Германия, да се информират предварително подробно и актуално, за да не изпадат в безизходица 👍
  • 52 Гнус

    1 3 Отговор
    Червена зомбирана гнусотия. Набъкана с дрога това произведе дс...
  • 53 мани мани

    5 4 Отговор
    дано приемем еврото и тогава ептен няма да има изоглавени да буфкат на запад ... ще останат там най-алчните, понеже ще взимат 3 пъти повече отколкото тук ... помня когато ония взимаха 10 пъти, стана 5 пъти ... ще стане и 3 пъти, ще стане и 2 ... и ще се изравним все някога ... тук управляващите крадливци ще са измряли, надявам се да дойдат все някога читави управленци ... само гастербайтери, ресторантьори, хотелиери, фирмаджии търгаши с ес и берящи евра, не искат да сме с евра! те искат само те да ги имат и да умножават по 1,95лв. и да имат двойно, а да хвърлят въшливи лв. на робите си ... а робите пък се правят на големите националист, патриоте разийш ли, искат си лъва, искат да са си бедни ...
  • 54 Охльо

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    Къде има информация за емигриране в РОССИЯ.
  • 55 Хайл 14/88

    6 1 Отговор
    Германия е КОЧИНА,ГОЛЯМА ГНУСНО-МРЪСНА КОЧИНА.И ПРАСЕТАТА НЕ ИСКАТ В ТАКАВА ПРОПАДНАЛА КОЧИНА ДА ЖИВЕЯТ
  • 56 Така така

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ели":

    Пълни лъжи нищо не работи отношението е ужасно лъжи говориш ти лъжи. Аз съм потърпевш от тая система и знам . А ти лъжеш много
  • 57 Съдията Дред

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    Стая споделено жилище означава, че в другите стаи има други хора , нали?Мислех, че това е останало далеч в миналото
Новини по държави: